Werken met metagegevens

Metagegevens zijn een aantal gestandaardiseerde gegevens over een bestand, zoals de auteursnaam, resolutie, kleurruimte, auteursrecht en toegepaste sleutelwoorden. Met behulp van metadata kunt u uw workflow stroomlijnen en uw bestanden ordenen.

Over de XMP-standaard

Metagegevensinformatie wordt opgeslagen met de Extensible Metadata Platform-standaard (XMP), waarop Adobe Bridge, Adobe Illustrator, Adobe InDesign en Adobe Photoshop zijn gebouwd. XMP is samengesteld op basis van XML en in de meeste gevallen worden de metadata in het bestand opgeslagen. Indien het niet mogelijk is om de informatie in het bestand op te slaan, worden metadata in een apart bestand opgeslagen, een zogenaamd secundair bestand. XMP vereenvoudigt het uitwisselen van metadata tussen Adobe-toepassingen en tussen verschillende publicatieworkflows. U kunt bijvoorbeeld de metadata van een bestand als een sjabloon opslaan en de metadata vervolgens importeren in andere bestanden.

Metadata die in andere indelingen zijn opgeslagen, zoals de Exif-, IPTC (IIM)-, GPS- en TIFF-indelingen, worden gesynchroniseerd en beschreven met XMP, zodat ze gemakkelijker kunnen worden weergegeven en beheerd. Andere toepassingen en functies maken ook gebruik van XMP om te communiceren en om informatie (zoals opmerkingen bij een versie) op te slaan. U kunt deze informatie opzoeken met Adobe Bridge.

In de meeste gevallen blijven de metagegevens in het bestand behouden, zelfs als de bestandsindeling wordt gewijzigd, bijvoorbeeld van .psd in .jpg. Metagegevens worden ook behouden wanneer de bestanden in een Adobe-document of -project worden geplaatst.

Opmerking:

Met de XMP Software Development Kit kunt u de manier aanpassen waarop metagegevens worden gemaakt, verwerkt en uitgewisseld. U kunt met de XMP SDK bijvoorbeeld velden toevoegen aan het dialoogvenster Bestandsgegevens. Meer informatie over XMP en de XMP SDK vindt u op de Adobe-website.

Werken met metagegevens in Adobe Bridge en Adobe Creative Suite-componenten

Veel van de krachtige functies van Adobe Bridge waarmee u uw bestanden en bestandsversies kunt ordenen, zoeken en bijhouden, zijn afhankelijk van XMP-metagegevens in uw bestanden. Adobe Bridge biedt twee manieren om met metagegevens te werken: via het deelvenster Metagegevens in via het dialoogvenster Bestandsgegevens (InDesign) of het dialoogvenster Bestandsgegevens (InCopy).

In bepaalde gevallen kunnen er meerdere weergaven voor dezelfde metadataeigenschap bestaan. Een eigenschap kan bijvoorbeeld in een weergave worden aangeduid met Auteur en in een andere met Maker, maar allebei verwijzen ze naar dezelfde onderliggende eigenschap. Zelfs als u deze weergaven voor bepaalde workflows aanpast, blijven ze voldoen aan de XMP-standaard.

Metagegevens toevoegen via het dialoogvenster Bestandsinfo

Het dialoogvenster Bestandsinfo toont cameragegevens, bestandseigenschappen, bewerkingsgeschiedenis, copyright en auteursinformatie van het huidige document. Het dialoogvenster Bestandsgegevens toont ook deelvensters voor aangepaste metagegevens. U kunt metagegevens rechtstreeks vanuit het dialoogvenster Bestandsgegevens toevoegen. Alle informatie die u in een veld invoert, overschrijft de bestaande metagegevens en past de nieuwe waarde toe op alle geselecteerde bestanden.

1. Kies Bestand > Bestandsgegevens (InDesign) of Bestand  > Inhoud Bestandsgegevens (InCopy).
  2. Selecteer een van de volgende opties in de lijst bovenaan in het dialoogvenster:

Opmerking:

Gebruik de pijl naar rechts en de pijl naar links om door de tabbladen te scrollen of klik op de pijl-omlaag en kies een categorie in de lijst.

Beschrijving

Hier kunt u documentgegevens voor het bestand invoeren, zoals documenttitel, auteur, beschrijving en trefwoorden die kunnen worden gebruikt om het bestand op te zoeken. Als u copyrightinformatie wilt opgeven, selecteert u Copyrightinformatie in het pop-upmenu Copyrightstatus. Voer vervolgens de eigenaar van het copyright, de tekst van de copyrightinformatie en de URL in van de persoon of het bedrijf die eigenaar is van het copyright.

IPTC

Omvat vier gebieden: in IPTC-inhoud wordt de visuele inhoud van de afbeelding beschreven. In IPTC-contact staan de contactgegevens van de fotograaf. In IPTC-afbeelding wordt de afbeelding beschreven. Bij IPTC-status worden gegevens over de workflow en het copyright weergegeven.

Cameragegevens

Dit omvat twee gebieden: in Cameragegevens 1 wordt alleen lezen-informatie weergegeven over de camera en de instellingen die zijn gebruikt toen de foto is gemaakt, zoals het merk, het model, de sluitersnelheid en de F-stop. Cameragegevens 2 biedt alleen lezen-informatie over de foto, zoals pixeldimensies en resolutie.

Videogegevens

Hier worden informatie weergegeven over het videobestand, inclusief breedte en hoogte van de videoframes. U kunt hier ook gegevens invoeren zoals de naam van de tape en de scène.

Audiogegevens

Hier kunt u gegevens invoeren over het audiobestand, zoals de titel, de kunstenaar, de bitsnelheid en lusinstellingen.

Mobiele SWF

Hier vindt u informatie over mobiele mediabestanden, zoals titel, auteur, beschrijving en type inhoud.

Categorieën

Hier kunt u gegevens invoeren op basis van categorieën van Associated Press.

Oorsprong

Hier kunt u bestandsgegevens invoeren die handig zijn voor nieuwsdiensten, zoals waar en wanneer het bestand is gemaakt, overdrachtsgegevens, speciale instructies voor de verwerking van het bestand en titelgegevens.

DICOM

Hier worden gegevens over patient, studie, serie en apparatuur voor DICOM-afbeeldingen weergegeven.

Historie

Hier wordt het logboek met historische gegevens van Adobe Photoshop weergegeven voor afbeeldingen die zijn opgeslagen met Photoshop. Het tabblad Historie wordt alleen weergegeven als Adobe Photoshop is geïnstalleerd.

Illustrator

Hiermee kunt u een documentprofiel voor afdrukken, web of mobiele output toepassen.

Geavanceerd

Hier worden velden en structuren weergegeven voor het opslaan van metagegevens in naamruimten en eigenschappen, zoals de bestandsindeling en XMP-, Exif- en PDF-eigenschappen.

Raw-gegevens

Toont XMP-tekstinformatie over het bestand.

3. Typ de informatie die u in een weergegeven veld wilt invoeren.
  4. Klik op OK om de wijzigingen toe te passen.

Metagegevens exporteren als een XMP-bestand

U kunt metagegevens in een XMP-bestand opslaan en vervolgens met andere gebruikers delen. Deze XMP-bestanden kunnen worden gebruikt als sjablonen voor het invullen van InCopy-documenten en andere documenten die gemaakt zijn met voor XMP geschikte toepassingen. De sjablonen die u exporteert, worden opgeslagen op een gedeelde locatie die voor alle XMP-compatibele toepassingen toegankelijk is. Deze worden ook weergegeven in het pop-upmenu onderaan in het dialoogvenster Bestandsgegevens.

1. Kies Bestand > Bestandsgegevens (InDesign) of Bestand  > Inhoud Bestandsgegevens (InCopy).
  2. Kies Exporteren in het pop-upmenu, onderaan in het dialoogvenster.
  3. Typ een bestandsnaam, kies een locatie voor het bestand en klik op Opslaan.

Opmerking:

Als u sjablonen van metagegevens in Verkenner (Windows) of de Finder (Mac OS) wilt weergeven, klikt u in het pop-upmenu onderaan in het dialoogvenster Bestandsgegevens en kiest u Sjablonenmap weergeven.

Metagegevens uit een XMP-bestand importeren

Als u metagegevens in een document importeert vanuit een geëxporteerd XMP-sjabloonbestand, kunt u het volgende aangeven: alle metagegevens in het huidige document wissen en de nieuwe metagegevens toevoegen; alles behouden behalve overeenkomende metagegevens; of metagegevens aan bestaande metagegevens toevoegen.

1. Kies Bestand > Bestandsgegevens (InDesign) of Bestand  > Inhoud Bestandsgegevens (InCopy).
    • Kies een XMP-bestand in het pop-upmenu onderaan in het dialoogvenster, selecteer een importoptie en klik op OK.

• Kies Importeren in het pop-upmenu onderaan in het dialoogvenster, selecteer een importoptie en klik op OK. Dubbelklik vervolgens op het XMP-sjabloonbestand dat u wilt importeren.

Metagegevens in afbeeldingsbestanden bewerken

Wanneer u bijschriften maakt voor afbeeldingen die in InDesign zijn geplaatst, worden de metagegevens van de geplaatste afbeeldingen gebruikt. U kunt namelijk wel de metagegevens van InDesign-documenten bewerken, maar niet de metagegevens van bestanden die in InDesign zijn geplaatst. Wijzig in dat geval de metagegevens van de geplaatste afbeeldingen in de toepassing waarin ze zijn gemaakt, in Finder of Explorer, of in Adobe Bridge of Adobe Mini Bridge.

1. Klik in InDesign met de rechtermuisknop op de afbeelding (Windows) of houd Control ingedrukt en klik op de afbeelding (Mac OS) en kies Origineel bewerken.

U kunt ook Bewerken met selecteren en een toepassing kiezen, bijvoorbeeld Adobe Illustrator of Adobe Photoshop.

2. Kies Bestand > Bestandsgegevens in de toepassing waarin de afbeelding is gemaakt.

3. Bewerk de metagegevens en klik op OK.

U kunt ook een afbeelding selecteren in Adobe Bridge en Bestand > Bestandsgegevens kiezen om de metagegevens van de afbeelding te bewerken. Zie Metagegevens toevoegen via het dialoogvenster Bestandsgegevens.