Kom te weten hoe u het probleem Gekloonde catalogus gedetecteerd in Lightroom CC oplost.

Probleem

Lightroom CC geeft het volgende bericht weer:

Gekloonde catalogus gedetecteerd

Het lijkt erop dat u uw vaste schijf hebt gekloond of dat uw lokale catalogus is verplaatst naar een andere machine.

Bericht Gekloonde catalogus gedetecteerd in Lightroom CC
Bericht Gekloonde catalogus gedetecteerd in Lightroom CC

Productversie

Lightroom CC 2.0

Besturingssysteem

Windows en macOS

Verklaring

Waarom kan ik mijn Lightroom CC-catalogus niet klonen naar een nieuwe vaste schijf of een nieuwe computer?

Lightroom CC op desktop gebruikt niet de stationsnaam of -letter (Windows) wanneer paden naar foto's worden opgeslagen. Er worden unieke ID's gebruikt die aan de fysieke vaste schijven zijn gekoppeld. Dit betekent dat u de namen en volumeletters van de vaste schijf kunt wijzigen zonder dat de bestandspaden in de Lightroom CC-app beschadigd raken. Dit is vooral handig voor Windows-gebruikers die hun originele afbeeldingen op een extern volume opslaan dat geregeld wordt losgekoppeld en opnieuw gekoppeld.

Daarom kunt u uw Lightroom CC-catalogus of -gebruikersmap niet van de ene naar de andere vaste schijf kopiëren. Hoewel de juiste bestanden op de schijf staan, wijzen de bestandspaden die in de Lightroom-catalogusdatabase zijn opgeslagen, nog steeds naar de unieke ID van de vorige vaste schijf.

Oplossing

Het is raadzaam de volgende stappen uit te voeren om het probleem op te lossen:

1. Sluit Lightroom CC af.

2. Maak een back-up van uw lokale originele afbeeldingen.

Let op:

Als u originele afbeeldingen op uw vaste schijf hebt die niet naar de cloud zijn gesynchroniseerd, is het raadzaam een back-up van uw map Originele afbeeldingen te maken voordat u naar de volgende stap gaat.

(Windows)

Ga als volgt te werk om een back-up van originele afbeeldingen op een Windows-computer te maken:

1. Navigeer naar: C:/Users/[gebruikersnaam]/AppData/Local/Adobe/Lightroom CC/Data
    2. Zoek in de map Gegevens naar een map met een lange naam die uit willekeurige letters en cijfers bestaat (bijvoorbeeld '1c1fad228a024c1987b5f82737c1b293'). Open deze map en zoek naar de map met de naam Originele afbeeldingen.
    3. Kopieer de map Originele afbeeldingen naar een nieuwe locatie buiten de hoofdmap Gegevens.

(Mac)

Ga als volgt te werk om een back-up van originele afbeeldingen op een Mac-computer te maken:

1. Navigeer in de Finder naar Ga > Ga naar map en typ ~/Pictures/Lightroom Library.lrlibrary.
    2. Ctrl-klik op het bestand Lightroom Library.lrlibrary en kies Toon pakketinhoud in het menu.
    3. Zoek in de bundel naar een map met een lange naam die uit willekeurige letters en cijfers bestaat (bijvoorbeeld '1c1fad228a024c1987b5f82737c1b293'). Open deze map en zoek naar de map met de naam Originele afbeeldingen.
    4. Kopieer de map Originele afbeeldingen naar een nieuwe locatie buiten de bundel.
  3. Verwijder uw lokale Lightroom CC-catalogus.

(Windows)

Verwijder de map Gegevens op: C:/Users/[gebruikersnaam]/AppData/Local/Adobe/Lightroom CC/

(Mac)

Verwijder de bundel Lightroom Library.lrlibrary op: ~/Pictures/Lightroom Library.lrlibrary

4. Start Lightroom CC opnieuw.

Wacht tot uw catalogus is gesynchroniseerd met de cloud.

5. Importeer indien nodig eventuele originele afbeeldingen (waarvan u in stap 2 een back-up hebt gemaakt) die niet volledig naar de cloud zijn gesynchroniseerd. Zie Foto's toevoegen.