Metagegevensconflict tussen Zeiss Milvus- en SIGMA 50mm f1.4-lens

Betreffende versie

Lightroom CC 2015.5/6.5 en Adobe Camera Raw 9.5

SIGMA 50mm f/1.4 ART-lensafbeeldingen onjuist aangeduid als Zeiss Milvus

In Adobe Camera Raw 9.3 en Lightroom 2015.3/6.3 leidde een fout ertoe dat geïmporteerde afbeeldingen die met de SIGMA 50mm f/1.4 ART-lens waren genomen, onjuist werden aangeduid als afkomstig van de Zeiss Milvus 50mm f/1.4-lens op Canon EOS-camera's. Dit probleem had betrekking op het deelvenster Lenscorrecties en de EXIF-metagegevens van Naam van lens.

Het probleem is opgelost in Adobe Camera Raw 9.4 en Lightroom 2015.4/6.4-releases. Na deze fix doet het probleem met onjuiste lensnamen bij zojuist geïmporteerde afbeeldingen zich niet meer voor.

Voor geïmporteerde afbeeldingen waarbij het oorspronkelijke probleem optrad, bleven de EXIF-metagegevens voor Naam van lens onjuist, vooral wanneer de afbeeldingen opgeslagen aanpassingen bevatten. Dit gerelateerde probleem is aangepakt in Adobe Camera Raw 9.5 en Lightroom 2015.5/6.5. In Adobe Camera Raw 9.5 corrigeert de bugfix de EXIF-metagegevens voor Naam van lens automatisch.

Vanwege verschillen in implementatie is de onderstaande tussenoplossing echter alsnog vereist om het probleem in Lightroom 2015.5/6.5 volledig op te lossen:

Oplossing: corrigeer de betreffende metagegevens

Volg de onderstaande stappen in Lightroom 2015.5/6.5:

1. Selecteer in de module Bibliotheek alle afbeeldingen waarop de bug van toepassing is. Dat wil zeggen, selecteer afbeeldingen die zijn gemaakt met de SIGMA-lens maar die worden aangeduid als gemaakt met de Zeiss-lens.

                          2. Kies Metagegevens > Metagegevens opslaan naar bestand.

                          3. Kies Metagegevens > Metagegevens lezen uit bestand.

Met deze tussenoplossing wordt een synchronisatie van beeldmetagegevens geactiveerd, waardoor Zeiss Milvus 50mm f/1.4 wordt vervangen door 50mm f/1.4 in het EXIF-veld Naam van lens.

Opmerking:

Zojuist geïmporteerde afbeeldingen ondervinden de hier besproken problemen niet.

Adobe-logo

Aanmelden bij je account