Veelgestelde vragen, algemene vragen en antwoorden voor Adobe Dreamweaver
Antwoorden op veelgestelde vragen over Dreamweaver

Basisprincipes

Adobe Dreamweaver is 's werelds meest complete tool voor webontwerpers en front-end-ontwikkelaars. In dit programma worden een krachtig ontwerpcanvas en een eersteklas code-editor gecombineerd met robuuste functies voor sitebeheer, zodat u eenvoudig websites kunt ontwerpen, coderen en beheren.

Dreamweaver 2017 is opnieuw ontworpen met een moderne interface en een snelle, flexibele coderingsengine, waardoor webontwerpers en front-end-ontwikkelaars nu nóg eenvoudiger websites kunnen maken, coderen en beheren die er op elk schermformaat fantastisch uitzien. Deze versie van Adobe Dreamweaver 2017 bevat een gloednieuwe code-engine, een volledig vernieuwde gebruikersinterface met donkere en lichte thema's waaruit u kunt kiezen, ondersteuning voor moderne webworkflows zoals CSS-preprocessors en nog veel meer.

Dankzij de optimale integratie met Bootstrap kunt u responsieve websites ontwikkelen waarvan de lay-out en schaal worden aangepast aan elke browser, ongeacht de afmetingen, schermresolutie of stand. Dankzij de vergaande integratie met Adobe CreativeSync kunt u eenvoudig werken met ontwerpmiddelen via programma's zoals Photoshop en Illustrator. Daarnaast kunt u stockfoto's van Adobe Stock zoeken en gebruiken.

En omdat Dreamweaver onderdeel is van Creative Cloud van Adobe, krijgt u toegang tot de nieuwste updates zodra deze beschikbaar zijn. Lees meer informatie over Creative Cloud.

Dreamweaver is een unieke webontwikkelingstool waarmee u uw site tijdens het coderen in realtime kunt visualiseren.

 • Codeer sneller en met meer flexibiliteit met de nieuwe coderingsengine van Dreamweaver. Met coderingstips kunnen nieuwe gebruikers HTML, CSS en andere webstandaarden leren, terwijl visuele hulpmiddelen zoals automatische inspringing, codekleuren en aanpasbare lettertypen fouten helpen verminderen en code makkelijker leesbaar maken. 
 • Dreamweaver ondersteunt gangbare CSS-preprocessors zoals SASS, Less en SCSS met volledige codekleuren en compilatie, zodat u tijd kunt besparen en nettere code kunt produceren.
 • Schrijf meerdere regels code per keer om snel dingen te doen, zoals een lijst met opsommingstekens maken, meerdere tekenreeksen bijwerken of meerdere wijzigingen tegelijk aanbrengen.
 • De nieuwe functie voor snelle bewerkingen biedt een inline editor voor de relevante CSS binnen een HTML-bestand, zodat u snel wijzigingen kunt aanbrengen.
 • Met Snelle documenten bespaart u tijd doordat u relevante referentie-informatie over webplatformdocumenten voor CSS-eigenschappen rechtstreeks in de codeweergave kunt bekijken.
 • Laad en open bestanden snel en voltooi projecten sneller, dankzij een nieuwe prestatiegerichte en overzichtelijke werkruimte voor ontwikkelaars.
 • Geef realtime voorvertoningen weer van uw bewerkingen op de pagina, zonder dat u handmatig de browserpagina hoeft te vernieuwen. 
 • Gebruik de FTP-functies van Dreamweaver om uw bestanden op een webserver te plaatsen.

Op de pagina Nieuwe functies staat alles wat u moet weten.

Dreamweaver kan worden gebruikt in combinatie met andere Creative Cloud-applicaties, zoals Adobe Photoshop, Illustrator, Animate en meer om zo prachtige, moderne websites te ontwikkelen. En dankzij de integratie met Creative Cloud Libraries kunt u ook middelen delen en samenwerken met anderen.

U kunt de animatie exporteren naar de OAM-indeling en importeren in Dreamweaver. Meer hierover leest u in Geanimeerde composities importeren in Dreamweaver.

Ja, de functie voor sitespecifieke coderingstips in Dreamweaver geeft coderingstips weer terwijl u werkt met Joomla, Drupal, Wordpress of andere frameworks. Zie Coderingstips en codeaanvulling voor meer informatie.

Technische vragen

Raadpleeg de systeemvereisten voor meer informatie.

U kunt in Dreamweaver 2017 meerdere soorten documenten openen en bewerken. Enkele documentbestandstypen die u met Dreamweaver kunt openen en bewerken zijn:

 • HTML-documenten
 • Server-side includes
 • JavaScript-documenten
 • PHP-bestanden
 • XML-bestanden
 • SQL-bestanden
 • SVG-bestanden
 • Json-bestanden
 • Bibliotheekbestanden (*.lbi)
 • Sjabloonbestanden (*.dwt)
 • Stijlpagina's (*.css, *.less, *.sass, *.scss)
 • Active Server Pages en Actieve Server Plus Pages
 • ColdFusion-sjablonen
 • Manifest (*.appcache)
 • Mapconfiguratiebestanden (*.htaccess)
 • Tekstbestanden (*.txt)

Alle functies in Dreamweaver produceren HTML5-code die voldoet aan de nieuwste standaarden voor webontwikkeling. Met de code-editor kunt u code schrijven en bewerken op de manier die past bij uw eigen ontwikkelbehoeften.

Ja. Dreamweaver ondersteunt het Bootstrap-framework voor responsieve websites die zijn gericht op mobiele apparaten. Dreamweaver bevat ook responsieve functies, zoals visuele mediaquery's en dynamische rasterlay-outs.

Ja. Als u al een eerdere installatie van Dreamweaver CS6 hebt, kunt u deze gewoon blijven gebruiken. Met een Creative Cloud-lidmaatschap kunt u op elk moment eerdere Dreamweaver-versies downloaden en deze naast uw huidige installatie van Dreamweaver gebruiken.

Gratis proefperiode

Met een gratis Creative Cloud-lidmaatschap kunt u een proefversie van 7 dagen van Dreamweaver en van andere applicaties in Creative Cloud downloaden. Wanneer u een upgrade uitvoert naar een Alle apps-lidmaatschap, kunt u de volledige versie van elke Creative Cloud-applicatie downloaden.

Ja. U kunt uw proefversie omzetten in een lidmaatschap van Creative Cloud Alle apps of een lidmaatschap voor een losse app door een lidmaatschap aan te schaffen op de Creative Cloud-website. Nadat u een lidmaatschap hebt aangeschaft, wordt de proefversie van uw desktopproduct automatisch omgezet in een versie met licentie nadat u het product weer hebt gestart.

Aanschafopties

Meer informatie over de aanschafopties vindt u op de pagina met Creative Cloud-abonnementen.

Dreamweaver gebruiken

Op de pagina Leren en ondersteuning voor Dreamweaver vindt u alles wat u nodig hebt om aan de slag te gaan, zoals zelfstudievideo's, stapsgewijze zelfstudies en de uitgebreide productondersteuning van Adobe en onze deskundige gebruikersgemeenschap.

De web- en PDF-versie van de handleiding van Dreamweaver vindt u op de Help-pagina van Dreamweaver.

Bezoek de Dreamweaver-forums om feedback te geven of antwoord te krijgen op ondersteuningsvragen.

U kunt dit formulier gebruiken om nieuwe functies aan te vragen of wijzigingen voor bestaande functies voor te stellen. U kunt dit formulier ook weergeven via het menu Help in Dreamweaver (Help > Fout/functieaanvraag verzenden).