PANTONE-kleuren zijn anders in Illustrator en Photoshop

Overzicht PANTONE-staal

Het PANTONE Matching system (PMS) is het dominante steunkleurafdruksysteem in de Verenigde Staten. Printers gebruiken een speciale mix van inkt om de correcte kleur te bereiken. Elke steunkleur in het PANTONE-systeem heeft een specifieke naam of een nummer. Er zijn meer dan duizend PANTONE-steunkleuren beschikbaar.

Zijn PANTONE 624 U, PANTONE 624 C en PANTONE 624 M dezelfde kleur? Ja en Nee. Terwijl PANTONE 624 dezelfde inktformule (een bepaalde tint groen) is, stellen de letters die erop volgen de ogenschijnlijke kleur van de mix van inkt voor bij het afdrukken op verschillende soorten papier.

De letters U, C en M als achtervoegsel geven aan hoe een bepaalde kleur verschijnt op respectievelijk niet-gecoat, gecoat en mat papier. De coating en afwerking van het papier heeft invloed op de ogenschijnlijke kleur van de afgedrukte inkt, zelfs wanneer iedere versie gebruik maakt van dezelfde formule.

In Illustrator zien 624 U, 624 C en 624 M er exact hetzelfde uit en worden dezelfde CMYK-percentages er op toegepast. De enige manier om een echt verschil te kunnen zien tussen deze kleuren is door te kijken in een PANTONE-stalenboek.

PANTONE-stalenboeken (afgedrukte inktvoorbeelden) zijn er in niet-gecoate, gecoate en matte afwerkingen. U kunt deze stalenboeken of kleurgidsen gebruiken om te zien hoe een bepaalde steunkleur eruit ziet op papier met verschillende afwerkingen.

PANTONE-stalen in Illustrator CS

De PANTONE-staalbibliotheken in Illustrator CS bevat CMYK-voorstellingen over de manier waarop de PANTONE-inkt eruit ziet wanneer deze afgedrukt wordt door gebruik te maken van een kleursteunplaat. De CMYK-waarden zijn door PANTONE aan Adobe gegeven en zijn opgeslagen in het PANTONE-staal. Wanneer deze stalen worden omgezet naar CMYK-kleuren of afgedrukt worden als proceskleuren, dan worden de CMYK-voorstellingen in het PANTONE-staal gebruikt. Als u bijvoorbeeld een object neemt waarop PANTONE 2905 C wordt toegepast (dat de CMYK-voorstelling C=41/M=2/Y=0/K=0 heeft) en de Filter > Kleuren > Omzetten in CMYK-opdracht wordt uitgevoerd op het object, dan krijgt het object de waarden C=41/M=2/Y=0/K=0.

PANTONE-stalen in Illustrator CS2 en recenter

De PANTONE-staalbibliotheken in Illustrator CS2 en recenter bevatten zowel de LAB- als CMYK-voorstellingen over hoe de PANTONE-inkt eruit ziet wanneer deze afgedrukt wordt, door gebruik te maken van een kleursteunplaat. De LAB- en CMYK-waarden zijn door PANTONE aan Adobe gegeven en zijn opgeslagen in het PANTONE-staal. Illustrator CS2 en recenter geven de mogelijkheid om te kiezen tussen de LAB-kleurdefinities of de CMYK-kleurdefinities bij het gebruik van de PANTONE-bibliotheken. U kunt kiezen welke kleurdefinities u wilt gebruiken door de steunkleuren te selecteren in het deelvenster Stalen en vervolgens de gewenste kleurdefinitie te kiezen.

De CMYK-kleurdefinities zijn dezelfde als degene in Illustrator CS en worden omgezet naar een proceskleur binnen de toepassing of afgedrukt vanuit de toepassing als proceskleuren op dezelfde manier zoals dat gebeurt in Illustrator CS.

De LAB-kleurdefinities in Illustrator CS2 en recenter zijn identiek aan de LAB-kleurdefinities in Photoshop CS en recenter. Wanneer Illustrator niet over de volledige LAB-ondersteuning beschikt als documentkleurruimte, kunnen er nog steeds LAB-kleurdefinities gebruikt worden door gebruik te maken van de Adobe Color Engine voor kleurconversies naar CMYK-waarden. Als deze stalen zijn omgezet naar CMYK-waarden, verschillen de CMYK-waarden afhankelijk van enerzijds het ICC-profiel dat is toegewezen aan het document als het staal in het document wordt omgezet of anderzijds van het printer ICC-profiel als het document wordt afgedrukt.

NB: als de optie Voorvertoning overdruk is ingeschakeld, worden de Lab-waarden automatisch gebruikt om de schermnauwkeurigheid te verbeteren. Lab-waarden worden ook bij het afdrukken gebruikt als u de optie Simuleren hebt geselecteerd in het menu Overdrukken in het gedeelte Geavanceerd van het dialoogvenster Afdrukken.

PANTONE-stalen in Photoshop CS en recenter

De PANTONE-staalbibliotheken in Photoshop bevatten LAB-voorstellingen over de manier waarop de PANTONE-inkt eruit ziet wanneer deze afgedrukt wordt door gebruik te maken van een kleursteunplaat. Wanneer u de stalen toepast op objecten of duotonen in Photoshop, geeft Photoshop de kleur weer op basis van de LAB-kleurdefinities. Als deze stalen worden omgezet naar CMYK-waarden bij het afdrukken, dan variëren de CMYK-waarden naargelang het ICC-profiel dat u kiest in het dialoogvenster Afdrukken.

Hoe Illustrator PANTONE-stalen overeen laten komen met Photoshop

Voor Illustrator CS2 en recenter:

In Illustrator CS2 en recenter kunt u de PANTONE-stalen overeen laten komen met de stalen van Photoshop CS en recenter door de optie "LAB-waarden opgegeven door de boekproducent gebruiken" in het dialoogvenster Steunkleuren te selecteren. Voor toegang tot het dialoogvenster Steunkleuren, selecteer Steunkleuren in het deelvenster Stalen.

For Illustrator CS:

In Illustrator CS is er geen manier om de Illustrator PANTONE-stalen automatisch overeen te laten komen met de stalen in Photoshop. De Illustrator-stalen gebruiken specifieke CMYK-kleurdefinities verstrekt door PANTONE en de Photoshop-stalen gebruiken specifieke LAB-definities.

Hoe Photoshop PANTONE-stalen overeen laten komen met Illustrator

Voor Illustrator CS2 en recenter:

Als u gebruik maakt van de CMYK-kleurdefinities voor PANTONE-stalen in Illustrator, dan kunt u de PANTONE-stalen in Photoshop overeen laten komen met degene in Illustrator door gebruik te maken van de stalen van de PANTONE Solid To Process-bibliotheek in Photoshop. Deze stalen zijn ontworpen om gebruik te maken van PANTONE CMYK-waarden.

Als u gebruik maakt van de LAB-kleurdefinities voor PANTONE-stalen in Illustrator, dan kunt u de PANTONE-bibliotheken in Photoshop hiermee laten overeenkomen door gebruik te maken van één van de standaard PANTONE-bibliotheken, aangezien deze ook gebruik maken van de LAB-kleurdefinities.

For Illustrator CS:

U kunt de PANTONE-stalen in Photoshop overeen laten komen met de PANTONE-stalen in Illustrator door gebruik te maken van de stalen van de PANTONE Solid to Process-bibliotheek in Photoshop. Deze stalen zijn zo ontworpen dat ze gebruik maken van de PANTONE CMYK-waarden. De stalen in deze bibliotheek ondergaan geen LAB- of CMYK-conversies zoals de andere PANTONE-bibliotheken, zodat ze overeenkomen met de PANTONE-stalen die worden gebruikt in Illustrator.

 

Adobe-logo

Aanmelden bij je account