Meer informatie over de nieuwe functies in de nieuwste versie van Illustrator CC.
ai_cc_appicon_128

De oktober 2018-versie van Illustrator CC (versie 23.0) wordt geleverd met fantastische nieuwe functies voor ontwerpers en illustrators. Lees verder voor een korte kennismaking met deze functies en voor koppelingen naar bronnen die meer informatie bieden.

Vrije-vormverloop

Mogelijk gemaakt door Adobe Sensei

Illustrator beschikt over het nieuwe verlooptype Vrije vorm. Hiermee kunt u nieuwe mogelijkheden voor kleurovervloeiing gebruiken om fotorealistische en meer natuurlijk ogende verlopen te maken.

FM_Banners_Ai_WhatsNew

Vrije-vormverlopen bieden u de flexibiliteit om overal in uw object kleurstops aan te brengen. U kunt kleurstops toevoegen, verplaatsen en de kleur ervan wijzigen om naadloos kleurverlopen toe te passen op objecten. Een vrije-vormverloop is een eenvoudige en efficiënte manier om een vloeiende kleurgradatie aan te brengen.

Een vrije-vormverloop kan worden toegepast in twee modi:

• Punten: In deze modus maakt u kleurstops als individuele punten op het object.
  • Lijnen: In deze modus maakt u kleurstops langs een lijnsegment in het object.

Ga voor meer informatie naar Verlopen.

Algemene bewerking

Mogelijk gemaakt door Adobe Sensei

Illustrator beschikt over de nieuwe optie Algemene bewerking. Hiermee kunt u alle vergelijkbare objecten in één stap bewerken. Deze functie is handig als een object meerdere malen voorkomt in het document, zoals bijvoorbeeld een logo. Het handmatig wijzigen van al deze objecten is lastig en tijdrovend en kan leiden tot fouten. Met de optie Algemene bewerking kunt u alle objecten snel en eenvoudig tegelijk bewerken. U kunt met deze optie ook vergelijkbare groepen bewerken.

global-edit_rotate
Objecten selecteren voor algemene bewerking en de vorm van alle geselecteerde objecten aanpassen.

Zie Algemene bewerking voor meer informatie.

Visueel door lettertypen bladeren

Het deelvenster Teken bevat nu de volgende nieuwe en verbeterde opties:

•  Met het nieuwe tabblad Meer zoeken kunt u vanuit Illustrator door duizenden lettertypen in honderden tekstlocaties bladeren, deze direct activeren en gebruiken in uw illustraties. Geactiveerde lettertypen zijn beschikbaar voor gebruik in alle Creative Cloud-applicaties.
Activate-more-fonts
Meer lettertypen zoeken in Adobe Fonts

A. Het filter Geactiveerde lettertypen tonen B. Pictogram Lettertypen activeren C. Pictogram Lettertype uitschakelen D. Pictogram voor voortgang activering
  • Er zijn nu meer voorbeeldtekstopties beschikbaar in de vervolgkeuzelijst. U kunt ook een tekst in het tekengebied kiezen en gebruiken als voorbeeldtekst. U bepaalt de grootte van de voorbeeldtekst door de opties voor de voorbeeldtekstgrootte te selecteren.
  • De opties Gelijkende lettertypen tonen en Toevoegen aan Favorieten zijn inline beschikbaar voor elk lettertype. Deze worden weergegeven wanneer u de muis op een lettertype plaatst.
  • Het filter Lettertypenclassificatie is nu een vervolgkeuzelijst met een voorbeeld van de lettertypen, in plaats van alleen de naam van het lettertype.
  • Met het nieuwe filter Recent toegevoegd toepassen kunt u filteren op alle lettertypen die in de afgelopen 30 dagen zijn toegevoegd.
organize-search-filterfonts
Tabblad Lettertypen in het deelvenster Teken

A. Het filter Classificatiefilter toepassen B. Het filter Favorieten C. Het filter Recent toegevoegd weergeven D. Het filter Geactiveerde lettertypen tonen E. Opties voor voorbeeldtekst F. Opties voor de grootte van voorbeeldtekst

Zie voor meer informatie Lettertypen.

Aanpasbare werkbalk

Illustrator beschikt nu over twee werkbalken - de standaardwerkbalk en de geavanceerde werkbalk. De standaardwerkbalk bevat de tools die vaak worden gebruikt bij het maken van illustraties. Alle andere tools zijn beschikbaar in de lade van de werkbalk die u kunt openen door te klikken op de knop Werkbalk bewerken (...) onder aan de werkbalk.

De Geavanceerde werkbalk is een volwaardige werkbalk die u kunt openen door Venster > Werkbalken > Geavanceerd te kiezen of de optie Geavanceerd  te selecteren in de vervolgkeuzelijst van de lade.

U kunt ook uw eigen aangepaste werkbalken maken. U kunt in elke werkbalk naar wens tools toevoegen, verwijderen, groeperen of opnieuw rangschikken.

Whats-new_color_5
Een werkbalk aanpassen door meer tools toe te voegen

Ga voor meer informatie naar Tools.

De presentatiemodus

U kunt het actieve Illustrator-document nu op volledige schermgrootte weergeven in de presentatiemodus. In deze modus zijn het applicatiemenu, de deelvensters, hulplijnen, rasters en selecties verborgen. In deze modus kunt u geen bewerkingen uitvoeren, maar alleen door de tekengebieden bladeren met de pijltoetsen. Gebruik deze modus om uw ontwerpideeën te presenteren.

Presentation-Mode
De inhoud van een tekengebied in de presentatiemodus op volledig scherm

De verkleinweergave

De nieuwe weergavemodus Verkleinweergave in Illustrator is geschikt als u wilt weten hoe een ontwerp eruit zou zien zonder hulplijnen, rasters of elementen die buiten het tekengebied vallen. In deze modus worden alle illustraties die buiten het tekengebied vallen geknipt. Alle niet-afdrukbare objecten op het canvas, zoals rasters en hulplijnen worden verborgen. U kunt in deze modus illustraties blijven maken en bewerken.

trim-view-2
De oorspronkelijke illustratie en de verkleinde illustratie

Schaalbare gebruikersinterface

U kunt nu de gebruikersinterface van Illustrator schalen op basis van uw schermresolutie. Als u de voorkeursinstellingen hebt bijgewerkt en Illustrator start, wordt uw schermresolutie vastgesteld en wordt de schaalfactor dienovereenkomstig aangepast. U kunt de gebruikersinterface op uw scherm schalen via het voorkeurenvenster voor de gebruikersinterface.

UI_Scaling
Het schalen van de gebruikersinterface aanpassen via de voorkeuren voor Gebruikersinterface

Zie De gebruikersinterface schalen voor meer informatie.

Sneller zoomen

De zoomfunctie is aanzienlijk verbeterd in Illustrator. Voor complexe illustraties wordt nu een tijdelijk raster gebruikt om sneller te kunnen zoomen en pannen.

Uitsnijden met behoud van inhoud

Mogelijk gemaakt door Adobe Sensei

(Alleen voor Windows (64-bits) en macOS) Als u de optie Afbeelding uitsnijden selecteert om een afbeelding uit te snijden in het tekengebied, identificeert Illustrator nu de visueel belangrijke delen van de geselecteerde afbeelding. Er wordt een standaarduitsnijdvak weergegeven op basis van dit vastgestelde gedeelte van de afbeelding. U kunt de afmetingen van dit vak desgewenst wijzigen. Als u klaar bent, klikt u op Toepassen in het deelvenster Eigenschappen of drukt u op Enter (Windows) of Return (macOS) om de afbeelding uit te snijden.

Content-aware-crop_800px
Illustrator identificeert de visueel belangrijke delen van de afbeelding om het uitsnijden te vereenvoudigen

Zie Afbeeldingen uitsnijden voor meer informatie.

Voorvertoning op ware grootte

Wanneer u Weergave > Ware grootte kiest, stelt Illustrator nu de ware grootte van de weergave-elementen in, ongeacht de grootte en resolutie van uw beeldscherm. Wanneer u 100% inzoomt op een document, weerspiegelen de afmetingen van elk object in het document de feitelijke fysieke grootte van het object. Als u bijvoorbeeld een nieuw tekengebied van A4-formaat opent en op Ware grootte klikt, krijgt het tekengebied het formaat van een echt A4-vel.

Zie Het weergavegebied wijzigen voor meer informatie.

Verbeterde tool Marionet verdraaien

Mogelijk gemaakt door Adobe Sensei

Illustrator identificeert nu de beste gebieden voor het transformeren van uw illustratie en voegt automatisch pinnen toe aan de illustratie. U kunt desgewenst ook pinnen toevoegen of verwijderen. Deze functie is standaard ingeschakeld wanneer de tool Marionet verdraaien wordt geselecteerd. Als u deze functie wilt uitschakelen, schakelt u de optie Standaardinstellingen voor behoud van inhoud inschakelen uit door Bewerken  >  Voorkeuren  > Algemeen te kiezen.

enhanced-puppet-warp_2
Illustrator identificeert de beste gebieden en voegt pinnen toe

Zie Marionet verdraaien voor meer informatie.

Het beginscherm

Als u Illustrator start, wordt nu een beginscherm met de volgende opties weergegeven:

• Een groot aantal zelfstudies om snel het concept, de workflow en tips en trucs onder de knie te krijgen
  • Populaire voorinstellingen, zodat u snel nieuwe documenten kunt maken
  • Weergave van en toegang tot onlangs gebruikte documenten
  • De knop Nieuw document maken om een nieuw document te maken en de knop Openen om een bestaand document te openen

De inhoud van het beginscherm wordt afgestemd op uw vertrouwdheid met Illustrator en uw Creative Cloud-abonnement.

Home-Screen_1
Het beginscherm van Illustrator

Ga voor meer informatie naar Werkruimten.

Het verbeterde deelvenster Eigenschappen

Het deelvenster Eigenschappen bevat nu de volgende nieuwe opties:

• Opties voor variabele lettertypen
  • Pictogram Verwijderen voor individuele effecten
  • Optie Breedteprofiel om breedteprofielen in te stellen
  • Optie Hoek om de curve van ankerpunten te wijzigen
  • Optie Overvloeien om objecten te laten overvloeien
  • Knop Actieve verf samenvoegen om groepen van Actieve verf samen te voegen
Properties_Panel_2
Een blik op de nieuwe besturingselementen in het deelvenster Eigenschappen

Zie het deelvenster Eigenschappen voor meer informatie.

Geanimeerd zoomen in de omtrekmodus

Als u in eerdere Illustrator-versies uw illustratie wilde bekijken als omtrekken of paden, schakelde het programma automatisch over van de GPU-voorvertoning naar de CPU-voorvertoning.

Nu is GPU ingeschakeld voor de omtrekmodus. Als u illustraties weergeeft in de modus GPU-contour, zijn de paden vloeiender en worden complexe illustraties sneller vernieuwd op beeldschermen met een hoge dichtheid.

Zie Illustraties voorvertonen als omtrekken voor meer informatie.

Licentie verkrijgen voor Adobe Stock-afbeeldingen

U kunt nu zoeken naar een afbeelding in het deelvenster Bibliotheken en de gelicentieerde versie van de afbeelding aanvragen. Kies de afbeelding en ga als volgt te werk:

1. Typ in het vak Zoeken in Adobe Stock in het deelvenster Bibliotheken de tekst aan de hand waarvan u naar de afbeelding wilt zoeken.
  2. Als u in de zoekresultaten de muisaanwijzer op de geselecteerde afbeelding plaatst, verschijnt het pictogram Licentie verkrijgen en opslaan in Downloads. Klik op dit pictogram om de gelicentieerde versie van de afbeelding op te halen.
License-Stock-Images_2
Licentie verkrijgen voor een Adobe Stock-afbeelding

Zie voor meer informatie Creative Cloud Libraries in Illustrator.

Ondersteuning voor Zuidoost-Aziatische scripts

Illustrator biedt nu ondersteuning voor vijf nieuwe Zuidoost-Aziatische talen, zodat uw documenten tekst in de volgende scripts kunnen bevatten: Thai, Birmaans, Lao, Singalees en Khmer.

Zie Composer voor Aziatische scripts voor meer informatie.

Andere verbeteringen

Het deelvenster Middelen exporteren bevat nieuwe knoppen waarmee u individuele of meerdere middelen kunt genereren op basis van een selectie.

Zie Het deelvenster Middelen exporteren voor meer informatie.