Het is van groot belang dat inhoud toegankelijk is voor de grootst mogelijke doelgroep en voldoet aan toegankelijkheidsnormen en -voorschriften, zoals WCAG 2.0 en sectie 508 van Rehabilitation Act van de Verenigde Staten. Een 'toegankelijk' elektronisch document is een document dat is geoptimaliseerd voor schermlezers en andere hulpmiddelen die worden gebruikt door personen met een handicap. Het creëren van toegankelijke inhoud speelt ook een belangrijke rol bij het optimaliseren van PDF-documenten, zodat ze correct kunnen worden geïndexeerd door zoekmachines op internet.
Voor dit type toegankelijkheid moet alle inhoud van het document worden gelabeld op basis van de hiërarchische structuur (koppen, alinea's, lijsten, tabellen enzovoort) en op een lineaire manier van begin tot eind worden geordend. Een extra vereiste voor toegankelijke documenten is dat niet-tekstuele inhoud, zoals afbeeldingen en illustraties, moet worden aangegeven in de context en dat moet worden beschreven wat er wordt weergegeven.
InDesign biedt een directe en eenvoudige workflow die ervoor zorgt dat het aanzienlijk minder tijd en moeite kost om toegankelijke PDF-documenten te maken op basis van een InDesign-layout. De meeste taken worden uitgevoerd in InDesign, waarbij slechts enkele laatste stappen moeten worden uitgevoerd in Adobe Acrobat. Daardoor is het mogelijk dat hiërarchische en structurele gegevens worden opgeslagen in het InDesign-bestand, waardoor u dit sneller en gemakkelijker kunt bijwerken wanneer u een herzien toegankelijk PDF-document moet genereren.
Vereisten
Als u een toegankelijke PDF wilt maken, hebt u het volgende nodig:
- InDesign om een document voor te bereiden dat als een toegankelijk PDF-bestand geëxporteerd kan worden met behulp van het in dit artikel beschreven proces.
- Acrobat om het toegankelijkheidsproces af te ronden. U kunt deze stappen niet uitvoeren met de gratis Adobe Reader-applicatie.
Workflow voor het maken van toegankelijke PDF's
Het proces voor het maken van toegankelijke PDF's bestaat uit enkele basisstadia:
- Instructies voor exportlabels toevoegen aan alineastijlen
- Alternatieve tekst toevoegen met Exportopties voor object
- Afbeeldingen verankeren in de tekst
- Een leesvolgorde instellen met het deelvenster Artikelen
- Bladwijzers, kruisverwijzingen en hyperlinks voor navigatie toevoegen
- Interactieve formulierelementen toevoegen
- Metagegevens toevoegen aan het InDesign-document
- Exporteren voor toegankelijkheid
- Het geëxporteerde PDF-bestand controleren in Acrobat
- Een documenttaal toewijzen in Acrobat
- De tabvolgorde opgeven
- De toegankelijkheidscontrole van Acrobat uitvoeren