Meer informatie over de nieuwe functies in de nieuwste versie van InDesign.
Adobe_InDesign_CC_mnemonic_RGB_128px

De nieuwste versie van InDesign is die van augustus 2019 (versie 14.0.3). Deze versie is nog krachtiger en stabieler en biedt soepeler workflows en een verbeterde gebruikerservaring. In deze versie zijn ook meer dan 50 problemen opgelost. Ga voor meer informatie naar Opgeloste problemen in InDesign.


Belangrijkste nieuwe functies

Versie van oktober 2018 (versie 14.0)

Passend maken met behoud van inhoud

Mogelijk gemaakt door Adobe Sensei

Met passend maken met behoud van inhoud kan InDesign nu op intelligente wijze het beste deel van een afbeelding aanpassen zodra u het in een kader plaatst. Het beste deel van de afbeelding wordt bepaald op basis van de afmetingen en hoogte-breedteverhouding van het kader en door evaluatie van de verschillende delen van de afbeelding.

Passend maken met behoud van inhoud
Passend maken met behoud van inhoud

Voor meer informatie, zie Objecten aanpassen aan kaders.

Aanpassing lay-out

De lay-out in InDesign aanpassen, is nu snel en eenvoudig. Als u het paginaformaat van een document moet wijzigen nadat tekst en afbeeldingen zijn toegevoegd, hoeft u de tekst, afbeeldingen of andere elementen niet langer handmatig aan te passen.  

De nieuwe functie Lay-out aanpassen past automatisch alle elementen in de lay-out aan wanneer het paginaformaat, de paginamarge of afloopgebied van een document wordt gewijzigd.

Aanpassing lay-out
Aanpassing lay-out

Voor meer informatie, zie Lay-out aanpassen.

PDF-opmerkingen importeren

U kunt nu elke gemarkeerde PDF importeren in InDesign en eenvoudig de feedback en opmerkingen in de PDF bijhouden. U kunt opmerkingen accepteren en deze als opgelost of onopgelost markeren. Als u een opmerking selecteert, wordt ook het gedeelte van het document gemarkeerd waar de opmerking van toepassing is.

import_pdf_comments
PDF-opmerkingen importeren

Voor meer informatie, zie PDF-opmerkingen importeren.

Het deelvenster Eigenschappen

In het nieuwe deelvenster Eigenschappen in InDesign kunt u instellingen en besturingselementen in de context van de huidige taak of workflow bekijken. Dit nieuwe deelvenster is ontworpen met gebruiksgemak als uitgangspunt. U beschikt meteen over de juiste bedieningselementen op het moment dat u ze nodig hebt.

Het deelvenster Eigenschappen is standaard beschikbaar in de werkruimte Essentiële middelen. U kunt het ook inschakelen vanuit Venster > Eigenschappen.

Het deelvenster Eigenschappen
Het deelvenster Eigenschappen

Zie het deelvenster Eigenschappen voor meer informatie.

Visueel door lettertypen bladeren

U kunt nu vanuit InDesign door duizenden lettertypen uit honderden bronnen bladeren, deze direct activeren en gebruiken in uw documenten. Het deelvenster Lettertypen bevat verschillende nieuwe opties om u een verrijkte ervaring te bieden tijdens het werken met lettertypen. U kunt een filter toepassen om alleen de recent toegevoegde lettertypen te bekijken. U kunt ook een voorbeeldtekst selecteren uit de lijst met voorgedefinieerde tekst voor een voorvertoning van lettertypen of u kunt uw eigen tekst selecteren. U heeft nu ook de optie om de tekengrootte te wijzigen tijdens het bekijken van het lettertype.

Zie voor meer informatie Lettertypen gebruiken.

Ondersteuning OpenType SVG-lettertypen

Met de ondersteuning voor OpenType SVG-lettertypen in InDesign kunt u nu ééeen enkelen glyph voorzien van meerdere kleuren en verlopen.

OpenType SVG-lettertypen
OpenType SVG-lettertypen: Meerdere kleuren en verlopen

Met OpenType SVG emoji-lettertypen kunt u verschillende kleurrijke en grafische tekens in uw documenten invoegen, zoals smileys, vlaggen, verkeersborden, dieren, mensen, eten en historische monumenten. U kunt ook samengestelde glyphs maken. Bijvoorbeeld, met behulp van het EmojiOne-lettertype, kunt u de vlaggen van landen maken of verschillende huidskleuren in uw glyphs bereiken.

Glyphs combineren tot vlaggen van landen
Glyphs combineren tot vlaggen van landen
Tekens van één persoon combineren met verschillende huidskleuren
Tekens van één persoon combineren met verschillende huidtinten

Zie voor meer informatie Lettertypen gebruiken.

Voetnoten toevoegen in tabellen

U kunt nu voetnoten toevoegen aan een tabel in InDesign. De voetnoottekst wordt onder aan het tekstkader weergegeven.

Het referentienummer van een voetnoot in een tabel komt overeen met het referentienummer van de voetnoten in dat verhaal.

Voetnoten in een tabel blijven behouden tijdens het importeren van Word-documenten en worden geëxporteerd naar formaten die voetnoten ondersteunen, zoals PDF, EPUB en HTML.

Zie voor meer informatie de Voetnoten.

Ruimte tussen alineastijlen

U kunt nu kiezen of de afstand voor of na wordt toegepast op tekst met dezelfde stijl. Met de optie Ruimte tussen alinea's met dezelfde stijl in het dialoogvenster Stijlen kunt u een waarde opgeven voor de ruimte tussen alinea's met dezelfde stijl. Deze waarde wordt alleen gebruikt als twee opeenvolgende alinea's dezelfde alineastijl hebben. Als de alineastijlen van opeenvolgende alinea's verschillend zijn, wordt de waarde voor de opties Ruimte voor en Ruimte na gebruikt.

Zie voor meer informatie Alinea's opmaken.

Andere verbeteringen

 • U kunt nu de bestandsnaam behouden terwijl u een document exporteert. Als u deoptie Gebruik de InDesign-documentnaam als de uitvoerbestandsnaaminschakelt, krijgt de geëxporteerde PDF dezelfde naam als de naam van het document uit de volgende export. Anders krijgt het PDF-bestand de naam die u eerder hebt opgegeven.

 • U kunt nu eindnoten omzetten in voetnoten en voetnoten in eindnoten in InDesign.

 • Wanneer u een pakket maakt, kunt u nu kiezen of u printinstructies voor dat pakket wilt maken.

  • Selecteer Printinstructies maken op het tabblad Samenvatting in het dialoogvenster Pakket.
  • Klik op Pakket maken.
 • Elk document onthoudt nu de laatste exportindeling. Als het document wordt gedeeld met een andere gebruiker of wordt geopend vanaf een andere machine, blijft de laatst gebruikte exportindeling behouden.

 • Het deelvenster Index heeft nu een groter gebied om indexvermeldingen weer te geven, zodat u ze kunt terugvinden.

  Ook vindt u een nieuw zoekvak om te zoeken naar een indexvermelding. Typ gewoon de tekst die u wilt zoeken en gebruik de pijlenvolgendeen vorige om te zoeken in de indexitems.

 • Nu kunt u met aangepaste lettertypen het uiterlijk van formulieren in een geëxporteerde PDF aanpassen.

Dit werk is gelicentieerd onder de Creative Commons Naamsvermelding/Niet-commercieel/Gelijk delen 3.0 Unported-licentie  De voorwaarden van Creative Commons zijn niet van toepassing op Twitter™- en Facebook-berichten.

Juridische kennisgevingen   |   Online privacybeleid