Automatische perspectiefcorrectie met Upright

Opmerking:

Creative Cloud-versies van Lightroom Classic bieden meer functies dan op deze pagina worden beschreven. Zie Vervormd perspectief in foto's corrigeren met Upright als u Lightroom Classic als onderdeel van Creative Cloud gebruikt.

Informatie over perspectiefcorrectie met Upright

Onjuiste lenzen en cameratrillingen kunnen ervoor zorgen dat het perspectief van een foto gedraaid of gekanteld is. Deze typen vervorming zijn vooral zichtbaar in foto's met verticale lijnen of geometrische vormen.

De nieuwe Upright-functie biedt vier modi voor automatische perspectiefcorrectie. Nadat u een Upright-modus hebt toegepast, kunt u de aanpassing verfijnen door de beschikbare schuifregelaarinstellingen handmatig te wijzigen.

Opmerking:

Pas lenscorrectieprofielen voor uw camera- en lenscombinatie toe voordat u een perspectief corrigeert met de Upright-functie. Door eerst het lenscorrectieprofiel toe te passen, krijgt u een betere afbeeldingsanalyse voor de Upright-correctie.

Videozelfstudie: Perspectiefcorrectie met Upright

De modi Upright gebruiken om lensvervorming te corrigeren

 1. In de module Ontwikkelen gaat u naar het deelvenster Lenscorrecties.

 2. (Optioneel) In het tabblad Standaard schakelt u het selectievakje Profielcorrecties inschakelen in.

  Opmerking:

  U wordt met klem aangeraden om profielcorrecties op basis van uw camera- en lenscombinatie in te schakelen voordat u de foto verwerkt met de Upright-modi.

  Het nieuwe tabblad Standaard in het deelvenster Lenscorrecties van Lightroom Classic CC
  Het nieuwe tabblad Standaard in het deelvenster Lenscorrecties

 3. Klik op een van de vier beschikbare Upright-modi om de bijbehorende correctie toe te passen op de foto.

  Automatisch: gebalanceerde niveau-, verhouding- en perspectiefcorrecties.

  Niveau: perspectiefcorrecties ten gunste van de horizontale details.

  Verticaal: Perspectiefcorrecties ten gunste van de verticale details en niveaucorrecties.

  Volledig: combinatie van de volledige perspectiefcorrecties Niveau, Verticaal en Automatisch.

  Opmerking:

  Het toepassen van een Upright-modus maakt het uitsnijden en verdere perspectiefcorrecties ongedaan. Als u deze instellingen wilt behouden, houdt u de Alt-/Optietoets ingedrukt wanneer u een Upright-modus selecteert.

  Opmerking:

  Wanneer u de vier modi Upright probeert en het selectievakje voor Correcties profiel inschakelen inschakelt, klikt u op Opnieuw analyseren (boven de -modusknoppen).

 4. Doorloop de modi Upright totdat u de meest geschikte instelling hebt gevonden.

  Opmerking:

  Met de vier Upright-modi worden vervormings- en perspectieffouten gecorrigeerd. De beste instelling varieert per foto. Experimenteer met de vier instellingen voordat u bepaalt welke Upright-modus het beste is voor uw foto.

Upright-instellingen kopiëren of synchroniseren

Upright kan worden gekopieerd (Instellingen kopiëren) of gesynchroniseerd (Instellingen synchroniseren) voor gebruik op een of meerdere foto's. Er zijn twee opties beschikbaar in de dialoogvensters Instellingen kopiëren en Instellingen synchroniseren. De twee opties zijn:

De dialoogvensters Instellingen kopiëren en Instellingen synchroniseren in Lightroom Classic CC
De dialoogvensters Instellingen kopiëren en Instellingen synchroniseren zijn bijgewerkt voor Upright (gemarkeerd in de bovenstaande afbeelding)

Upright-modus

Als u Upright-modus kiest, wordt de modus die u had geselecteerd gekopieerd. De afbeelding waarnaar de instellingen werden gekopieerd wordt echter gecorrigeerd op basis van de inhoud van de specifieke afbeelding.

Upright-transformaties

Upright-transformaties wanneer u Upright-transformaties selecteert, wordt de exacte Upright-transformatie gekopieerd of gesynchroniseerd. Als u het selectievakje Upright-transformatie selecteert, wordt het selectievakje Upright-modus automatisch geselecteerd.

Kiezen wanneer u de opties Upright-modus of Upright-transformatie gebruikt:

Als u de Upright-modi gebruikt, wordt elke afbeelding geanalyseerd en getransformeerd volgens de gegevens die ze bevatten. Een afbeelding die op een bepaalde manier wordt geanalyseerd kan daarom iets anders worden geanalyseerd bij verschillende belichting of een andere camerahoek.

 • Upright-modus. Gebruik deze modus wanneer de meeste afbeeldingen die u verwerkt verschillend zijn en afzonderlijk moeten worden geanalyseerd om ze op basis van hun eigen informatie om te zetten. Bijvoorbeeld als u foto's hebt gemaakt van meerdere scènes in een stad, maar veel van de afbeeldingen iets overhellen. U kunt de Vlakke Upright-modus op één afbeelding toepassen en de instelling vervolgens naar alle andere afbeeldingen kopiëren.
 • Upright-transformaties: gebruik deze modus als u elke afbeelding op exact dezelfde manier wilt transformeren. Bijvoorbeeld als u meerdere foto's van dezelfde scène hebt genomen voor een HDR-workflow, maar de afbeeldingen iets overhellen. U kunt de Vlakke Upright-modus op een afbeelding gebruiken en dezelfde transformatie toepassen op elk van de afbeeldingen die voor het HDR-beeld worden gebruikt.

Voorbeelden Voor en Na

De modus Upright in Lightroom Classic CC
Voorbeeldafbeelding. De resultaten voor verschillende Upright-modi worden hieronder weergegeven.

 

Naast de toepassing van een Upright-modus zijn deze instellingen ingeschakeld voor alle hieronder getoonde voorbeelden:

 • Profielcorrecties inschakelen
 • Uitsnijden behouden

 

Automatische Upright-modus in Lightroom Classic CC
Automatische Upright-modus

Vlakke Upright-modus in Lightroom Classic CC
Vlakke Upright-modus

Volledige Upright-modus in Lightroom Classic CC
Volledige Upright-modus

Verticale Upright-modus in Lightroom Classic CC
Verticale Upright-modus

Adobe-logo

Aanmelden bij je account