Leer hoe u de uitbreiding Adobe Color-thema’s kunt gebruiken in Photoshop om eenvoudig harmonieuze en aansprekende kleurencombinaties te kiezen voor uw ontwerpprojecten.
Uitbreiding Adobe kleurthema's

De service Adobe Color helpt u bij het kiezen van harmonieuze en aansprekende kleurencombinaties voor uw ontwerpprojecten. Adobe Color is geïntegreerd met Photoshop in de vorm van een uitbreiding waarmee u kleurthema’s kunt maken, opslaan en openen. U kunt ook de vele openbare kleurthema’s in Adobe Color bekijken en deze op verschillende manieren filteren: Meest populair, Meest gebruikt, Willekeurig, thema’s die u hebt gepubliceerd of thema’s die u eerder hebt geselecteerd. Wanneer u een thema hebt gevonden dat u bevalt, kunt u het bewerken en opslaan (en zo toevoegen aan uw thema’s) of toevoegen aan uw stalen in Photoshop.

De uitbreiding Adobe Color-thema’s is op dit moment beschikbaar in Photoshop en in drie andere Creative Cloud-desktopapplicaties: Adobe Illustrator, Adobe InDesign en Adobe After Effects. Thema’s die worden opgeslagen in Creative Cloud Libraries vanuit deze desktopapplicaties, mobiele apps zoals Capture of via de Adobe Color-website, kunnen naadloos worden geopend in Photoshop.

Het deelvenster Adobe Color-thema’s is uw toegangspoort tot kleurgroepen of kleurthema's die gemaakt zijn door een online gemeenschap van ontwerpers. Met het deelvenster Adobe Color-thema's kunt u duizenden thema's maken of bewerken, en deze vervolgens gebruiken in uw projecten. U kunt dit deelvenster ook gebruiken om uw thema's te delen met de community door ze te uploaden.

Het deelvenster Adobe Color-thema’s openen

• Selecteer in Photoshop Venster > Uitbreidingen > Adobe Color-thema’s.

Kleurthema's bekijken

Deelvenster Adobe kleurthema’s openen in Photoshop
Thema’s bekijken

1. Klik op het tabblad Verkennen in het deelvenster Adobe Color-thema’s. Op het tabblad Verkennen worden standaard alle openbare kleurthema’s weergegeven.
  2. Filter zo nodig de kleurthema’s op categorie en tijdsbestek. Gebruik de zoekbalk als u een specifiek thema wilt zoeken.

Werken met het kleurthema

Nadat u een thema hebt gevonden dat u bevalt, klikt u op het pictogram  om de gewenste optie te kiezen in het vervolgmenu van een kleurthema via het deelvenster Adobe Color-thema's:

Ps_color-themes-panel_options
Beschikbare opties voor kleurthema's op het tabblad Verkennen

Dit thema bewerken

Hiermee opent u het geselecteerde kleurthema op het tabblad Maken in het deelvenster Adobe Color-thema's. U kunt de kleuren in het thema naar wens aanpassen en gebruiken, en het thema opslaan in uw Creative Cloud Libraries.

Opmerking:

U kunt ook op de naam van een kleurthema klikken om het thema te bewerken.

Toevoegen aan stalen

Hiermee wordt het geselecteerde kleurthema opgeslagen in het deelvenster Stalen.

Online weergeven

Hiermee wordt het kleurthema en de daarbij behorende informatie weergegeven in uw browser, zoals de naam van degene die het kleurthema heeft gemaakt, de datum waarop het is gedeeld, classificaties en beoordelingen enz. U kunt het thema ook een waardering geven, opslaan, delen en bewerken via uw browser.

final_view-online
Een kleurthema online weergeven

Een kleurthema maken en opslaan

1. Klik op het tabblad Maken in het deelvenster Adobe Color-thema's.
  2. Selecteer de kleurregel waarop u het thema wilt baseren: Analoog, Monochromatisch, Triadisch, Complementair, Samengesteld, Tinten of Aangepast. Zie Kleurregels voor meer informatie.
  1. Kies nu een basiskleur door te klikken op het driehoekje bij een kleur in het thema dat u bewerkt. Op basis van de geselecteerde kleur wordt automatisch een kleurthema samengesteld rond de basiskleur.
Een kleurthema maken en opslaan in Photoshop
Een basiskleur kiezen

Opmerking:

Als u een kleur hebt geselecteerd, kunt u deze aanpassen met de kleurenschijf of door de waarde ervan in een van de volgende kleursystemen aan te passen: CMYK, RGB, LAB, HSB of HEX.

1. (Optioneel) U kunt een van de volgende opties kiezen bij het maken van een kleurthema:
    • Klik op het pictogram Geselecteerde kleur instellen op basis van actieve kleur () om de actieve kleur van de Illustrator-werkruimte aan uw kleurthema toe te voegen.
    • Klik op het pictogram Klikken om actieve kleur in te stellen () om de actieve kleur in de Illustrator-werkruimte vanuit uw kleurenschema in te stellen.
    • Klik op het pictogram Toevoegen aan stalen () om het thema toe te voegen aan het deelvenster Stalen.
  2. Voer een naam in voor het nieuwe kleurthema. Klik op Opslaan.
  3. Kies de Creative Cloud Library waarin u het thema wilt opslaan.
Adobe-kleurthema's in Photoshop
Het nieuwe kleurthema opslaan in een bibliotheek

7.   Klik op Opslaan.

Opmerking:

Afhankelijk van het feit of u bent aangemeld met uw Adobe ID of uw aanmeldingsgegevens van uw bedrijf, kunnen er verschillende bibliotheeksets beschikbaar zijn waarin u thema’s kunt opslaan. Selecteer Help > Mijn account beheren om na te gaan met welke aanmeldingsgegevens u bent aangemeld. Als u terechtkomt op het verificatiescherm van uw organisatie nadat u deze optie hebt geselecteerd, bent u aangemeld met uw aanmeldingsgegevens van uw bedrijf.

Een e-mail-id kan zowel aan een Adobe ID als een bedrijfs-id zijn gekoppeld.

Kleurregels

Analoog

Gebruikt kleuren die naast elkaar liggen op de kleurenschijf. Analoge kleuren vloeien meestal goed in elkaar over en leveren harmonieuze en aantrekkelijke resultaten op.

Een kleurthema maken en opslaan in Photoshop
Voorbeeld: Kleurregel Analoog

Monochromatisch

Gebruikt variaties in de verzadiging en helderheid van één kleur. Als u deze kleurregel gebruikt, worden vijf kleuren weergegeven met dezelfde kleurtoon (bijvoorbeeld H:182), maar met verschillende verzadigings- en helderheidswaarden. Monochromatische kleuren kunnen goed met elkaar worden gecombineerd en zorgen voor een kalmerend effect.

monochromatic-color-themes-1024x874
Voorbeeld: Kleurregel Monochromatisch

Triadisch

Gebruikt kleuren die gelijkmatig zijn verdeeld rond drie punten die op gelijke afstand van elkaar liggen op de kleurenschijf. Als u deze kleurregel gebruikt, worden twee kleuren weergegeven met dezelfde kleurtoon, maar met verschillende verzadigings- en helderheidswaarden vanaf het eerste punt op de kleurenschijf (voorbeeld: HSB: 182, 90, 45 en HSB: 182, 100, 75), twee vanaf het tweede punt op de kleurenschijf (HSB: 51, 90, 55 en HSB: 51, 95, 45), en één kleur vanaf het derde punt (HSB: 321, 90, 79). Triadische kleuren zijn meestal contrasterend, maar weer minder contrasterend dan complementaire kleuren, en blijven harmonieus wanneer ze samen worden gebruikt.

Een kleurthema maken en opslaan in Photoshop
Voorbeeld: Kleurregel Triadisch

Een kleurthema maken en opslaan in Photoshop
Voorbeeld: Kleurregel Monochromatisch

Complementair

Gebruikt kleuren die tegenover elkaar liggen op de kleurenschijf. Als u deze kleurregel gebruikt, worden twee kleuren weergegeven met een kleurtoon die gelijk is aan die van de basiskleur (voorbeeld: HSB: 182, 100, 45 en HSB: 182, 90, 100), de basiskleur zelf (HSB: 182, 100, 75), en twee kleuren met dezelfde kleurtoon uit het tegenoverliggende punt op de kleurenschijf (HSB: 23, 100, 45 en HSB: 23, 100, 75). Complementaire kleuren zorgen voor veel contrast en vallen in het oog als ze samen worden gebruikt.

Een kleurthema maken en opslaan in Photoshop
Voorbeeld: Kleurregel Complementair

Samengesteld

Gebruikt een combinatie van complementaire en analoge kleuren. Als u deze kleurregel gebruikt, worden twee kleuren weergegeven met een kleurtoon die gelijk is aan die naast (analoog aan) de basiskleur (voorbeeld: HSB: 214, 90, 95 en HSB: 214, 60, 35), de basiskleur zelf (HSB: 182, 100, 75) en twee kleuren die tegenover de basiskleur (complementair) maar naast elkaar liggen (HSB: 15, 75, 78 en HSB: 6, 90, 95). Samengestelde kleurthema’s hebben hetzelfde sterke visuele contrast als complementaire kleurthema’s, maar zijn minder opvallend.

Een kleurthema maken en opslaan in Photoshop
Voorbeeld: Kleurregel Samengesteld

Tinten

Gebruikt vijf kleuren die alle dezelfde kleurtoon (voorbeeld: H: 182) en verzadiging (S: 100) hebben, maar verschillende helderheidswaarden.

Een kleurthema maken en opslaan in Photoshop
Kleurregel Tinten

Aangepast

Hiermee kunt u handmatig de kleuren op de kleurenschijf in uw palet selecteren zonder dat hierop regels van toepassing zijn.

Een kleurthema maken en opslaan in Photoshop
Kleurregel Aangepast

Thema’s openen die in uw bibliotheken zijn opgeslagen

Thema's openen die in uw bibliotheken zijn opgeslagen in Photoshop
Uw thema's openen

1. Klik in het deelvenster Adobe Color-thema’s op het tabblad Mijn thema’s.
  2. Kies de Creative Cloud Library met het kleurthema dat u wilt openen.
  3. Selecteer indien nodig een sorteerparameter of -volgorde voor de vermelde thema’s: Op datum, Op naam of Op aantal, of in oplopende of aflopende volgorde.