Camera Raw'n täplänpoistotyökalulla voit korjata kuvan alueen saman kuvan toisesta kohdasta otettujen näytteiden avulla. Sen oletustoiminnolla voit merkitä korjailtavia alueita vetämällä valokuvaa siveltimellä. Voit esimerkiksi poistaa seuraavasta kuvasta köyden (kypärän ja kaapelin väliltä), joka näkyy häiritsevästi sinistä taivasta vasten.

Kun käytät täplänpoistotyökalua raw-kuvaan, käsittelet suoraan raw-kuvatietoja. Jos raw-kuvatietoja käsitellään suoraan, retusointitoimintojen (korjauksen tai kloonauksen) tulokset voivat olla tarkempia. Lisäksi prosessissa ei häviä tietoja, koska kaikki camera raw -kuviin tehdyt muutokset tallennetaan sidecar-tiedostoihin.

Kaapelin ja kypärän välillä kulkeva köysi (vasen kuva) on poistettu (oikea kuva)
Kaapelin ja kypärän välillä kulkeva köysi (vasen kuva) on poistettu (oikea kuva)

Täplänpoistotyökalun käyttäminen

1. Tee jokin seuraavista toimista:

• avaa camera raw -tiedosto
    • valitse Photoshopissa avatussa kuvassa Suodin > Camera Raw -suodin.
  2. Valitse työkaluriviltä Täplänpoistotyökalu .

3. Valitse Tyyppi-valikosta yksi seuraavista:

Korjaa Muuttaa valitun alueen tekstuurin sekä vaaleat ja tummat sävyt vastaamaan näytettä.
    Kloonaa Kopioi näytteenottoalueen valitulle alueelle.

4. (Valinnainen) Voit määrittää täplänpoistotyökalun vaikutusalueen vetämällä histogrammin alla olevien Täplän poisto -asetusten Koko-liukusäädintä.

Huomautus:

Voit muuttaa siveltimen kokoa painamalla vaihtonäppäintä ja pistettä tai pilkkua

• Näppäinyhdistelmä vaihto+, (pilkku) pienentää työkalun sädettä.
    • Näppäinyhdistelmä vaihto+. (piste) suurentaa työkalun sädettä.

5. Napsauta ja vedä kuvan korjattavaa kohtaa.

• Punavalkoinen valinta-alue (punainen kahva) näyttää valitun kohdan.
    • Vihreävalkoinen valinta-alue (vihreä kahva) näyttää kohdan, josta näyte otetaan.
    Kuvan korjaileminen täplänpoistotyökalulla
    Määritä kuvan korjattava kohta ja maalaa sitten alue täplänpoistotyökalulla. Voit siirtää valittua aluetta ja näytteenottoaluetta vihreällä ja punaisella kahvalla (oikea kuva)

6. (Valinnainen) Voit muokata oletusarvoisesti valittua näytteenottoaluetta seuraavilla tavoilla:

• Automaattisesti Napsauta valitun alueen kahvaa ja paina näppäinyhdistelmää vaihto+7. Näyte otetaan uudelta alueelta. Paina näppäinyhdistelmää toistuvasti, kunnes löydät alueen, joka soveltuu parhaiten käytettäväksi.
    • Manuaalisesti Siirrä näytteenottoaluetta vihreällä kahvalla.

Huomautus:

Kun valitset kuvasta laajoja alueita pitkillä vedoilla, oikeaa vastaavaa näytteenottoaluetta ei löydy heti. Voit kokeilla eri vaihtoehtoja painamalla näppäinyhdistelmää vaihto+7, jolloin työkalu ottaa lisää näytteitä eri alueilta automaattisesti.

7. Voit poistaa kaikki täplänpoistotyökalun mukautukset valitsemalla Pyyhi kaikki.

Pikanäppäimet

Pyöreä piste:

• Luo pyöreä piste napsauttamalla kuvaa Ctrl- tai komentonäppäin alhaalla ja määritä pisteen lähde vetämällä.
  • Luo pyöreä piste napsauttamalla kuvaa Ctrl- tai komentonäppäin ja optio- tai Alt-näppäin alhaalla ja määritä pisteen koko vetämällä.

Nelikulmainen valinta:

• Määritä nelikulmainen valinta napsauttamalla kuvaa optio- tai Alt-näppäin alhaalla ja vetämällä. Kaikki valinnan alueella olevat pisteet (punainen korostus) poistetaan, kun hiiren painike vapautetaan.

Valitun alueen tai pisteen laajentaminen:

• Laajenna valittua pistettä (yhdistä pisteet) napsauttamalla kuvaa vaihtonäppäin alhaalla.

Valitun alueen tai pisteen poistaminen:

• Valitse punainen tai vihreä kahva ja poista valittu säätö painamalla Delete-näppäintä.
  • Poista kahva napsauttamalla sitä optio- tai Alt-näppäin alhaalla.

Kuvan siistiminen Visualisoi pisteet -toiminnolla

Kun tarkastelet kuvaa tietokoneen näytössä, voit huomata ja poistaa selkeimmät täplät tai virheet. Kun tulostat kuvan täydessä koossa, tulosteessa saattaa näkyä virheitä, joita ei näkynyt tietokoneen näytössä. Virheet voivat olla monenlaisia, kuten kameran anturissa olevaa pölyä, mallin iholla lähikuvassa näkyviä läiskiä tai vaikka kirkkaalla taivaalla olevia pieniä pilvenhattaroita. Virheet voivat olla hyvin pieniä mutta täydellä resoluutiolla häiritseviä.

Visualisoi pisteet -ominaisuuden avulla voit havaita kuvan pienet virheet, joita et ehkä muuten huomaisi. Kun valitset Visualisoi pisteet -valintaruudun (täplänpoistotyökalun asetuksissa), kuva muuttuu negatiiviksi. Voit viimeistellä kuvan käyttämällä täplänpoistotyökalua Visualisoi pisteet -tilassa.

Visualisoi pisteet -valintaruutu
Visualisoi pisteet -valintaruutu on täplänpoistotyökalun asetuksissa

1. Tee jokin seuraavista toimista:

• avaa camera raw -tiedosto
    • valitse Photoshop CC:ssä avatussa kuvassa Suodin > Camera Raw -suodin.
  2. Valitse työkalurivillä täplänpoistotyökalu ja valitse sitten Visualisoi pisteet -valintaruutu.

Kuva muuttuu negatiiviksi ja elementtien ääriviivat korostuvat.

Visualisoi pisteet -näkymä on käytössä ja turhat elementit on poistettu (ylhäällä); Visualisoi pisteet -näkymä ei ole käytössä ja turhat elementit on poistettu (alhaalla)
    Yllä Visualisoi pisteet -tila ei ole käytössä ja vasemmassa kuvassa näkyvät turhat pilvenhattarat on poistettu oikealla olevasta kuvasta

3. Voit muuttaa negatiivikuvan kontrastia Visualisoi pisteet -valinnan liukusäätimellä. Säätämällä kontrastia tarpeen mukaan näet erityyppiset virheet, kuten pölyn, pisteet tai muut turhat elementit.

Huomautus:

Kun Visualisoi pisteet -valintaruutu on valittuna, voit vaihtaa visualisoinnin arvoa seuraavasti:

• lisää painamalla pistettä (.)
    • lisää (suuremmat askeleet) painamalla vaihtonäppäintä ja pistettä (.)
    • vähennä painamalla pilkkua (,)
    • vähennä (suuremmat askeleet) painamalla vaihtonäppäintä ja pilkkua (,).

4. Voit kloonata tai korjata kuvan häiritsevät elementit täplänpoistotyökalulla. Näet lopputuloksen, kun poistat Visualisoi pisteet -valintaruudun valinnan.

5. Toista vaiheita 2, 3 ja 4 tarvittaessa.