Voit helposti täyttää, allekirjoittaa ja lähettää lomakkeita nopeasti työpöydän, selaimen tai tablettilaitteen kautta.

Vuorovaikutteisessa tai täytettävässä lomakkeessa on kenttiä, joita voi valita tai täyttää. Tällaisissa lomakkeissa Täytä ja allekirjoita -työkalussa näkyy vain Allekirjoita-vaihtoehto. Lisätietoja vuorovaikutteisen lomakkeen täyttämisestä on kohdassa Vuorovaikutteisten lomakkeiden täyttäminen.

Yksinkertaisissa lomakkeissa ei ole vuorovaikutteisia kenttiä. Ne voivat olla paperimuotoisia lomakkeita tai PDF-tiedostoja, joita ei ole optimoitu lomakkeen täyttämistä varten. Täytä ja allekirjoita -työkalu tunnistaa automaattisesti lomakekentät, kuten tekstikentät, yhdistelmäkentät, valintaruudut ja valintanapit. Täytä ja allekirjoita -työkalulla voit tarvittaessa lisätä myös tekstiä ja muita symboleita lomakkeen mihin tahansa kohtaan.

Allekirjoita lomakkeesi kirjoittamalla tai piirtämällä allekirjoituksesi tai käyttämällä kuvaa. Lähetä valmiit lomakkeesi muille ja tallenna lomakkeet tietoturvallisesti Adobe Document Cloudiin.

Huomautus:

Tässä dokumentissa on ohjeet siihen, kuinka voit täyttää ja allekirjoittaa lomakkeesi sähköisesti omalla työpöydälläsi Acrobatin tai Acrobat Readerin avulla. Tietoja siitä, kuinka voit tehdä tämän selaimella tai tablettisovelluksella, saat tämän sivun alaosassa olevien linkkien kautta.

Täytä PDF-lomake

1. Avaa PDF-lomake Acrobatissa tai Readerissa.

2. Napsauta Allekirjoita-kuvaketta  työkalupalkissa. Voit vaihtoehtoisesti valita Työkalut > Täytä ja allekirjoita tai valitse oikeasta ruudusta Täytä ja allekirjoita.

Yleinen allekirjoituskuvake
  3.  Täytä ja allekirjoita -työkalu tulee näkyviin. Valitse Minä.

Täytä ja allekirjoita -toiminnon aloitussivu
  4. Lomakekentät tunnistetaan automaattisesti. Siirrä hiiri kentän päälle, jolloin näyttöön tulee sininen ruutu. Napsauta mitä tahansa sinisen ruudun kohtaa, niin kohdistin siirretään automaattisesti oikeaan paikkaan. Kirjoita teksti, jonka haluat täyttävän kentän.

Siirrä hiiri kentän päälle, niin tunnistettu lomakekenttä tulee näyttöön
    Siirrä hiirtä, niin tunnistettu tekstikenttä tulee näyttöön
    Valintaruutukenttä tunnistettu automaattisesti
    Valintaruutukenttä tunnistettu automaattisesti

Jos sinistä ruutua ei tule näkyviin, kun siirryt kentän päälle, voit täyttää kentän tai lisätä tekstiä manuaalisesti. Valitse työkaluriviltä Lisääteksti in. Napsauta sitä kohtaa dokumentista, johon haluat lisätä tekstin, ja ala sitten kirjoittaa.

Täytä tai lisää tekstiä

Tee haluamasi muutokset kenttätyökalurivin avulla:

• Jos haluat muuttaa kentän kokoa, käytä kirjasinkoon muuttamispainikkeita työkalurivillä – ensimmäistä kahta painiketta vasemmalla.
    • Jos haluat siirtää kenttää, siirrä osoitin lähemmäs kentän reunaa, kunnes näet vetämiskahvan, ja pidä sitten kenttää painettuna ja siirrä sitä tarpeen mukaan.
    • Jos haluat poistaa kentän tai kirjoitetun tekstin, napsauta roskakoripainiketta.
    • Voit muuttaa normaalin tekstikentän yhdistelmäkentäksi tai toisin päin käyttämällä yhdistelmäpainiketta – toista painiketta oikealta.
    • Jos haluat käyttää merkintöjä tai symboleita, napsauta asetusvalikkoa  ja valitse merkintä.

Yhdistelmäkentillä voit täyttää tai lisätä tekstiä rivillä oleviin jatkuviin ruutuihin. Yhdistelmäkenttä levittää käyttäjän syöttämän tekstin tasaisesti tekstikentän leveydelle alla esitetyllä tavalla.

Yhdistelmäkenttä ja normaali tekstikenttä

Jos kirjoittamisen aikana merkit eivät sovi johonkin laatikkoon, voit säätää välejä kahvoilla alla olevan kuvan osoittamaan tapaan.

5. Merkintöjen ja symbolien lisäys: merkintätyökalut näkyvät työkalurivillä – Rasti, Valintamerkki, Ympyrä, Viiva ja Piste. Voit käyttää näitä merkintätyökaluja valintaruutujen ja valintanappien täyttämiseen. Tekstin ympyröinti onnistuu ympyrätyökalulla ja yliviivaus viivatyökalulla.

Merkintätyökalut

Valitse merkintä työkaluriviltä napsauttamalla sitä ja napsauta sitä kohtaa lomakkeessa, johon haluat sijoittaa merkinnän. (Kukin napsautus sijoittaa valitun merkinnän vastaavaan paikkaan lomakkeessa.)

Huomautus:

Muuta sijoittamasi merkinnän kokoa siten, että se sopii dokumentissa olevaan valintaruutuun tai valintanappiin. Seuraavat lisäämäsi merkinnät ovat samankokoisia ja sopivat muihin ruutu- ja ympyräkenttiin.

Allekirjoita lomake tai lisää siihen nimikirjaimesi

Jos haluat allekirjoittaa PDF-lomakkeen, voit kirjoittaa, piirtää tai lisätä kuvan omasta käsin tehdystä allekirjoituksestasi tai nimikirjaimistasi.

PDF-tiedoston allekirjoittaminen

1. Avaa PDF-dokumentti tai lomake, jonka haluat allekirjoittaa.

2. Napsauta Allekirjoita-kuvaketta  työkalupalkissa. Voit vaihtoehtoisesti valita Työkalut > Täytä ja allekirjoita tai valitse oikeasta ruudusta Täytä ja allekirjoita.

Yleinen allekirjoituskuvake
  3.  Täytä ja allekirjoita -työkalu tulee näkyviin. Valitse Minä.

Täytä ja allekirjoita -toiminnon aloitussivu
  4. Lomakekentät tunnistetaan automaattisesti. Siirrä hiiri kentän päälle, jolloin näyttöön tulee sininen ruutu. Napsauta mitä tahansa sinisen ruudun kohtaa, niin kohdistin siirretään automaattisesti oikeaan paikkaan. Kirjoita teksti, jonka haluat täyttävän kentän.

Siirrä hiiri kentän päälle, niin tunnistettu lomakekenttä tulee näyttöön
    Siirrä hiirtä, niin tunnistettu tekstikenttä tulee näyttöön

Huomautus:

Lisätietoja lomakkeen täyttämisestä on artikkelissa PDF-lomakkeen täyttäminen.

5. Napsauta Allekirjoita-kuvaketta työkalurivillä ja valitse, haluatko lisätä allekirjoituksesi vai vain nimikirjaimet.

Lisää allekirjoitus tai nimikirjaimet

Jos olet jo lisännyt allekirjoituksia tai nimikirjaimia, ne näytetään vaihtoehtoina, joista voit valita.

6. Jos olet jo lisännyt allekirjoituksesi tai nimikirjaimesi, voit valita ne Allekirjoita-valinnoista ja napsauttaa sitä kohtaa PDF-tiedostossa, johon haluat lisätä allekirjoituksesi. Siirry seuraavaan vaiheeseen.

Jos allekirjoitat ensimmäistä kertaa, näkyviin tulee Allekirjoitus tai Nimikirjaimet -paneeli. Alla on esimerkki Allekirjoitus-paneelista.

Kirjoita, piirrä tai tuo allekirjoituskuva
    Voit kirjoittaa, piirtää tai tuoda allekirjoituskuvan. Lisätyt allekirjoitukset ja nimikirjaimet tallennetaan myöhempää käyttöä varten.
    • Kirjoita - Kirjoita nimesi kenttään. Voit valita pienestä joukosta allekirjoitustyylejä; napsauta Vaihda tyyli, jos haluat tarkastella toista tyyliä.
    • Piirrä - Piirrä allekirjoituksesi kenttään.
    • Kuva - Selaa allekirjoituksen kuvia ja valitse oma allekirjoituksesi.
    • Tallenna allekirjoitus - Kun tämä valintaruutu on valittuna ja olet kirjautuneena Acrobat Readeriin tai Acrobatiin, lisätty allekirjoitus tallennetaan turvallisesti Adobe Document Cloudiin uudelleenkäyttöä varten.

Valitse Käytä ja napsauta sitten sitä paikkaa PDF-tiedostossa, johon haluat sijoittaa allekirjoituksen tai nimikirjaimet.

7. Jos haluat siirtää sijoitettua allekirjoitusta tai nimikirjaimiasi, korosta kenttä napsauttamalla sitä ja käytä sitten nuolipainikkeita. Jos haluat muuttaa kentän kokoa tai poistaa kentän, käytä kenttätyökalurivin vaihtoehtoja.

Huomautus:

Jos haluat käyttää kuvaa allekirjoituksena:

• Kirjoita allekirjoituksesi mustalla musteella puhtaalle ja tyhjälle valkoiselle paperiarkille. Kirjoita keskelle paperia, jotta et valokuvaa tai skannaa reunoja mukaan.
  • Valokuvaa tai skannaa allekirjoitus. Jos otat kuvan allekirjoituksestasi, varmista, että sivun valaistus on hyvä ja että allekirjoitus ei jää varjoon.
  • Siirrä tai skannaa valokuva tietokoneeseen. Acrobat/Reader hyväksyy JPG-, JPEG-, PNG-, GIF-, TIFF-, TIF- ja BMP-tiedostoja. Kuvaa ei tarvitse rajata. Acrobat/Reader tuo pelkästään allekirjoituksen, jos valokuva tai skannaustulos on kohtuullisen puhdas.

Lomakkeen lähettäminen

Kun olet täyttänyt lomakkeen, voit jakaa PDF-tiedoston muiden kanssa. Voit jakaa lomakkeen toimimalla seuraavien ohjeiden mukaan:

1. Valitse Täytä ja allekirjoita -työkaluriviltä Seuraava.

Napsauta Seuraava
  2. Lähetä tiedosto jollakin seuraavista tavoista:

Lähetä allekirjoitetun dokumentin linkin sisältävä anonyymi tai julkinen linkki

Lähetä täytetyn ja allekirjoitetun lomakkeen muokkaamattomissa olevan kopion linkki. Kopio on Adobe Signin sertifioima. Vastaanottajat eivät pysty muokkaamaan kopiota helposti, ja muutokset mitätöivät sertifioinnin.

1. Valitse Hanki linkki ja sitten Luo linkki.

Luo tiedostosi linkki sen jakamiseksi muiden kanssa
  2. Valitse Kopioi linkki ja jaa linkki muiden kanssa sähköpostiviestissä. Kaikki, joilla on linkki, voivat tarkastella dokumenttia, mutta he eivät voi tehdä muutoksia siihen.

Kopioi linkki

Lähetä allekirjoitetun dokumentin kopio mukautetussa sähköpostiviestissä

Lähetä valmiin dokumentin vain luku -muotoinen kopio sähköpostitse. Vastaanottajat voivat tarkastella dokumenttia, mutta he eivät voi tehdä muutoksia siihen.

1. Valitse Lähetä kopio.

Lähetä kopio täytetystä ja allekirjoitetusta lomakkeesta
  2. Anna sen käyttäjän sähköpostiosoite, jolle haluat lähettää dokumentin. Voit myös käyttää Osoitekirja-linkkiä sähköpostiosoitteiden valitsemiseen.

3. Aihe- ja Viesti-kentät ovat samanlaisia kuin lähetettävissä sähköpostiviesteissä ja näkyvät vastaanottajille samaan tapaan. Anna haluamasi tiedot. Napsauta Lähetä.

Lähetä dokumentti hankkiaksesi siihen allekirjoituksia muilta

1. Valitse Pyydä allekirjoituksia ja sitten Aloita.

Lähetä dokumentti hankkiaksesi siihen allekirjoituksia muilta
  2. Adobe Sign -ikkuna tulee näyttöön. Nimi- ja Viesti-kentät ovat samanlaisia kuin lähetettävissä sähköpostiviesteissä ja näkyvät vastaanottajille samaan tapaan. Anna haluamasi tiedot ja tee sitten jokin seuraavista:

• (Valinnainen) Jos haluat perehtyä edistyksellisiin toimintoihin, kuten allekirjoittajan todennukseen ja muistutuksiin, valitse Lisää vaihtoehtoja.
    • Jos haluat lisätä lomakekenttiä ja määrittää, minne allekirjoitetaan, valitse Määritä, minne allekirjoitetaan.

Anna pyydetyt tiedot. Lisätietoja on artikkelissa Dokumenttien lähettäminen allekirjoitettavaksi.

Lisää allekirjoittajia