Er zijn veel factoren die kunnen voorkomen dat een PDF-bestand in Adobe Reader of Acrobat kan worden geopend. Probeer de volgende suggesties als uw eerste stappen voor probleemoplossing, of raadpleeg de onderstaande onderwerpen voor aanvullende informatie.

U kunt een beschadigd PDF-bestand niet herstellen. Als u het bronbestand hebt, kunt u het PDF-bestand echter opnieuw maken met een Adobe-product, zoals Acrobat of Photoshop Elements.

Een PDF-bestand in uw browser openen

Probeer dit als u een specifiek PDF-bestand op een webpagina niet kunt openen. Dit werkt niet voor andere PDF-bestanden.

1. Klik met de rechtermuisknop (Windows) of Ctrl-klik (Mac OS) op de link naar het PDF-bestand.

2. 2. Kies de toepasselijke optie voor opslaan of downloaden voor uw browser:

• (Google Chrome) Link opslaan als
    • (Internet Explorer) Doel opslaan als
    • (Firefox) Koppeling opslaan als
    • (Safari) Download gekoppeld bestand
  3. Zorg dat Adobe Acrobat-document is geselecteerd voor het bestandstype en sla het bestand op.

Opmerking:

Als u geen dialoogvenster Opslaan als ziet, heeft uw browser het bestand misschien automatisch gedownload, mogelijk in een apart downloadvenster.

4. Zoek het opgeslagen PDF en dubbelklik op het bestand om het te openen. Als uw browser een downloadvenster heeft geopend, dubbelklikt u op het PDF-bestand in de downloadlijst.

Reader of Acrobat bijwerken

Adobe publiceert geregeld beveiligingsupdates voor Reader en Acrobat. Doe het volgende om te zien of het probleem met de nieuwste updatepatch wordt verholpen:

1. Open Reader of Acrobat.

2. Selecteer Help > Controleren op updates.

Controleren op updates
  3. Als het Updater-dialoogvenster verschijnt, klikt u op Ja. De update wordt automatisch geïnstalleerd.

Acrobat bijwerken
  4. Start uw computer opnieuw op.

Reader of Acrobat herstellen (alleen Windows)

Reader of Acrobat, of de resources waarvan ze afhankelijk zijn, kunnen beschadigd zijn. Probeer het probleem als volgt op te lossen:

Herstellen via Configuratiescherm

1. Sluit Reader of Acrobat.

2. Voer een van de volgende handelingen uit:

(Windows 10/8) klik op de taakbalk met de rechtermuisknop op de knop Start en kies Configuratiescherm.

(Windows 7/XP) Kies Start > Configuratiescherm.

Configuratiescherm
  3. Voer een van de volgende handelingen uit in het Configuratiescherm, afhankelijk van uw Windows-versie:

• (Windows 10/8/7) Klik op Programma's en klik vervolgens op Programma's en onderdelen.
    • (Windows XP) Dubbelklik op Software.
  4. Selecteer in de lijst met programma's Adobe Reader of Adobe Acrobat.

5. Klik op Wijzigen en volg de instructies voor het herstellen van de toepassing. Klik op Voltooien wanneer het proces is afgelopen.

Herstellen vanuit Reader of Acrobat

Kies Help > Installatie repareren.

Installatie repareren

Acrobat of Reader verwijderen en opnieuw installeren

1. Verwijder om te beginnen Adobe Acrobat of Adobe Reader.

2. Installeer de meest recente versie van Acrobat of Reader opnieuw.

Zorgen dat uw besturingssysteem het PDF-bestand herkent

Mogelijk is uw systeem niet ingesteld om PDF-bestanden automatisch vanaf het bureaublad met Reader of Acrobat te openen. Zo stelt u dit in:

Windows-gebruikers

1. Klik met de rechtermuisknop op het PDF-bestand en kies Openen met > Standaardprogramma kiezen (of Kies een andere app in Windows 10).

Standaardprogramma kiezen
  2. Kies Adobe Reader of Adobe Acrobat in de lijst met programma's en doe het volgende:

• (Windows 7 en eerder) Selecteer Dit type bestand altijd met dit programma openen.
    • (Windows 8) Selecteer Deze app voor alle .pdf-bestanden gebruiken.
    • (Windows 10) Selecteer Altijd deze app gebruiken voor het openen van PDF-bestanden.
    Standaardprogramma kiezen
    Standaardprogramma kiezen
  3. Klik op OK.

Mac OS-gebruikers

1. Klik op het pictogram van het PDF-bestand in de Finder om het te selecteren.

2. Kies Archief > Toon info.

Info opvragen
  3. Klik op het driehoekje naast Openen met en kies Adobe Acrobat Reader of Adobe Acrobat in de pop-uplijst (als uw voorkeur niet in de lijst staat kiest u Overig om deze te selecteren).

Standaardprogramma kiezen
  4. Klik op Alles wijzigen.

Andere problemen die u kunt ondervinden

Met wachtwoord beveiligde PDF-bestanden weergeven

Probleem:
de auteur van een PDF-bestand kan wachtwoordbeveiliging aan een document toevoegen om te voorkomen dat niet-geautoriseerde gebruikers het PDF-bestand openen.

Oplossing:
om dit type document te openen, voert u het wachtwoord in wanneer u daarom wordt gevraagd. Als de auteur van het PDF-bestand het wachtwoord niet met u heeft gedeeld, kunt u het bestand niet openen.

Verdachte PDF-bestanden verwerken

Probleem:
Reader en Acrobat blokkeren PDF-bestanden die niet voldoen aan bepaalde industriespecifieke PDF-standaarden of die mogelijk schadelijke inhoud bevatten.

Oplossing:
wees voorzichtig. Deze PDF-bestanden kunnen een beveiligingsrisico voor uw systeem vormen. Controleer de bron van het document, zoals de persoon die het naar u heeft gestuurd of de website waar u het document hebt gedownload, zodat u zeker weet dat u het veilig kunt openen. Ga vervolgens naar de overige stappen voor probleemoplossing.

PDF-bestanden worden niet weergegeven op het web

Probleem:
wanneer u probeert een PDF-bestand op een website weer te geven, ziet u het volgende:

• Een lege pagina in uw browser
  • Een rood X-pictogram
  • Een indicator voor een niet-werkende link, zoals een rood vierkant, een blauwe driehoek of een blauwe cirkel
  • Het foutbericht: De actieve Adobe Acrobat/Reader kan niet worden gebruikt om PDF-bestanden in een webbrowser te bekijken. Adobe Acrobat/Reader versie 8 of 9 is vereist. Sluit af en probeer het opnieuw."

Oplossing:
probeer de oplossingen aan het begin van deze pagina. Als u het PDF-bestand nog steeds niet kunt bekijken, leest u Problemen met het weergeven van PDF-bestanden op het web oplossen.

PDF-bestanden openen die zijn gemaakt met oudere of niet-Adobe-producten

Probleem:
PDF-bestanden die met niet-Adobe-producten of eerdere versies van Reader of Acrobat zijn gemaakt, worden niet geopend in Reader of Acrobat.

Oplossing:
als u de auteur van het PDF-bestand vertrouwt en weet waar het bestand vandaan komt, kunt u bepalen of u naar een oudere versie van Reader of Acrobat wilt overschakelen om het PDF-bestand te openen. Als u naar een oudere versie wilt terugkeren, moet u eerst de versie van Acrobat of Reader verwijderen die momenteel op uw vaste schijf staat.

(Reader) Zie Oudere versies van Reader.

(Acrobat) Zie Acrobat 8 en 9 of Acrobat XI en X.

PDF-bestanden openen die zijn gemaakt met InDesign of Illustrator

Probleem:
u ziet een foutbericht wanneer u een PDF-bestand probeert te openen dat in InDesign of Illustrator is gemaakt.

Oplossing 1: in Adobe PDF-indeling exporteren of opslaan

Voor InDesign

1. Kies Bestand > Exporteren.

2. Voor Opslaan als type selecteert u Adobe PDF en klikt u op Opslaan.

3. Selecteer de gewenste PDF-opties.

4. Klik op Exporteren.

Voor Illustrator

1. Kies Bestand > Opslaan als.

2. Voor Opslaan als type selecteert u Adobe PDF en klikt u op Opslaan.

3. Selecteer de gewenste PDF-opties.

4. Klik op PDF opslaan.

Oplossing 2: afdrukken naar Adobe PDF

Voor InDesign en Illustrator

1. Kies Bestand > Afdrukken.

2. Selecteer Adobe PDF [versie] in de printerlijst.

3. Selecteer de gewenste printeropties.

4. Klik op Afdrukken.