Adobe Document Cloud voor SharePoint en OneDrive is een geïntegreerde bundel PDF-services waarmee u het volgende kunt doen:

• PDF's online openen en weergeven met de hoogwaardige Adobe-webfunctie voor het voorvertonen van PDF's
  • Adobe PDF's maken waarin lettertypen, opmaak en lay-out bewaard blijven.
  • Bestaande PDF-documenten bewerken door de pagina's in de documenten te verwijderen, opnieuw te rangschikken of te roteren.
  • Meerdere Microsoft-bestanden en PDF's te combineren tot één PDF die u voor archivering of distributie kunt gebruiken.
  • PDF's vanaf uw mobiele apparaat of online converteren naar bewerkbare Microsoft Word-, Excel-, PowerPoint- of RTF-bestanden waarbij lettertypen, opmaak en lay-out bewaard blijven.
  • Opmerkingen toevoegen aan PDF-bestanden met notities, markeringen en een tekengereedschap voor vrije tekst om opmerkingen voor uzelf te schrijven terwijl u de PDF-bestanden bekijkt.

Ondersteunde browsers

De Adobe Document Cloud PDF-handler wordt ondersteund op alle moderne browsers zoals Internet Explorer 11, Microsoft Edge, Chrome, Firefox en Safari.

Opmerking: raadpleeg Browserconfiguratie voor IE en Edge als u Internet Explorer 11 of Microsoft Edge gebruikt.

PDF-bestanden openen

U kunt PDF's online openen en weergeven met de hoogwaardige Adobe-webfunctie voor het voorvertonen van PDF's. Als u een PDF wilt openen, klikt u op het bestand.

Op PDF klikken om het bestand te openen

De PDF wordt weergegeven in de Adobe Document Cloud-voorvertoning. Via het bovenste menu kunt u notities toevoegen, naar woorden zoeken, PDF's downloaden en PDF's bewerken om pagina's te ordenen, bestanden te combineren en PDF-bestanden te exporteren naar andere indelingen.

Mogelijke bewerkingen van PDF's
A. Notities toevoegen B. Zoeken in document C. Bestand downloaden D. Bewerken om pagina's te ordenen, bestanden te combineren en PDF-bestanden te exporteren

U kunt een PDF ook op een van de volgende manieren online openen in een Adobe Document Cloud-voorvertoning.

1. Selecteer een PDF vanuit de OneDrive- of SharePoint-verkenner.
  2. Kies Openen > Openen in Adobe Document Cloud in het bovenste menu.
PDF openen via de menubalk

Klik met de rechtermuisknop op een PDF en kies Openen > Openen in Adobe Document Cloud.

PDF openen in Adobe Document Cloud

Kies Openen > Openen in Adobe Document Cloud op de voorvertoningspagina

Openen vanuit de SharePoint- of OneDrive-voorvertoning

Een bestand converteren naar PDF

U kunt Microsoft Office-documenten converteren naar hoogwaardige Adobe PDF's waarin lettertypen, opmaak en lay-out bewaard blijven.

Met de invoegtoepassing kunt u de volgende veelgebruikte bestandstypen converteren naar PDF:

Converteren naar PDF van Ondersteunde bestandsnaamextensies
Microsoft Word .doc, .docx
Microsoft Excel .xls, .xlsx
Microsoft PowerPoint .ppt, .pptx
Bestandsindelingen voor afbeeldingen .bmp, .gif, .jpeg, .jpg, .png, .tif, .tiff
RTF (Rich Text Format) .rtf
Tekstbestand .txt
Adobe Illustrator .ai
Adobe InDesign .indd
Adobe Photoshop .psd
Formulierindeling voor invullen en ondertekenen .form

Stappen om een bestand te converteren naar een PDF-bestand:

1. Voer een van de volgende handelingen uit vanuit uw OneDrive- of SharePoint-bestandsverkenner:

• Klik met de rechtermuisknop op het bestand dat u naar PDF wilt converteren en kies Adobe Document Cloud > PDF maken van Adobe.
    • Selecteer Adobe Document Cloud > PDF maken van Adobe in het bovenste menu.
    Een bestand converteren naar PDF

Opmerking: Als u meerdere bestandshandlers hebt geïnstalleerd, gaat u als volgt te werk:

• Klik met de rechtermuisknop op het bestand dat u naar PDF wilt converteren en kies Handelingen > Adobe Document Cloud > PDF maken van Adobe.
    • Selecteer Handelingen > Adobe Document Cloud > PDF maken van Adobe in het bovenste menu.
    PDF maken

2. U wordt mogelijk gevraagd om u aan te melden bij Adobe Document Cloud. Meld u aan met uw Adobe ID en uw Adobe-wachtwoord.

3. Het bestand wordt geconverteerd naar PDF en weer opgeslagen in uw SharePoint- of OneDrive-documentbibliotheek. Bovendien wordt een voorvertoning van het bestand weergegeven.

Een voorvertoning van de geconverteerde PDF

Bestanden combineren tot een PDF-bestand

U kunt maximaal twaalf bestanden combineren tot één PDF. Deze functie biedt ook ondersteuning voor andere bestandstypen naast PDF-bestanden.

Opmerking:

PDF-bestanden die (al dan niet met een wachtwoord) zijn beveiligd, 3D-bestanden en bestanden die onderdeel zijn van een PDF-portfolio, kunnen niet worden gecombineerd.

Naast PDF kunt u met de invoegtoepassing de volgende veelgebruikte bestandstypen combineren tot een PDF:

Converteren naar PDF van Ondersteunde bestandsnaamextensies
Microsoft Word .doc, .docx
Microsoft Excel .xls, .xlsx
Microsoft PowerPoint .ppt, .pptx
Bestandsindelingen voor afbeeldingen .bmp, .gif, .jpeg, .jpg, .png, .tif, .tiff
RTF (Rich Text Format) .rtf
Tekstbestand .txt
Adobe Illustrator .ai
Adobe InDesign .indd
Adobe Photoshop .psd
Formulierindeling voor invullen en ondertekenen .form

Stappen voor het combineren van bestanden in een PDF-bestand:

1. Voer een van de volgende handelingen uit vanuit uw OneDrive- of SharePoint-bestandsverkenner:

• Selecteer de bestanden die u wilt combineren, klik met de rechtermuisknop en kies Adobe Document CloudBestanden combineren van Adobe.
    • Selecteer Adobe Document CloudBestanden combineren van Adobe in het bovenste menu.
    Bestanden combineren tot een PDF-bestand

Opmerking: Als u meerdere bestandshandlers hebt geïnstalleerd, gaat u als volgt te werk:

• Selecteer de bestanden, klik met de rechtermuisknop en kies Handelingen > Adobe Document Cloud > Bestanden combineren van Adobe.
    • Selecteer Handelingen > Adobe Document Cloud > Bestanden combineren van Adobe in het bovenste menu.
    Bestanden combineren tot een PDF-bestand

• Kies in het voorvertoningsvenster van Document Cloud de optie Bewerken > Bestanden combineren.
    Bestanden combineren vanuit de Document Cloud-weergave
  2. U wordt mogelijk gevraagd om u aan te melden bij Adobe Document Cloud. Meld u aan met uw Adobe ID en uw Adobe-wachtwoord.

3. Er wordt een voorvertoning van de bestanden weergegeven. Als u meer bestanden wilt toevoegen, klikt u op Bestand toevoegen. Als u bestanden wilt verwijderen, selecteert u het bestand en klikt u op het pictogram Verwijderen . Voer de nieuwe bestandsnaam in en klik op Combineren.

Een voorvertoning van de geselecteerde bestanden

(Optioneel) Als een bestand meerdere pagina's heeft, wordt het weergegeven als stapel. Houd de muisaanwijzer boven het bestand en klik op de pijltoets om de stapel uit te vouwen. Sleep om de paginavolgorde te wijzigen in de gewenste volgorde voor de gecombineerde PDF.

De bestanden worden gecombineerd tot een PDF en weer opgeslagen in uw SharePoint- of OneDrive-documentbibliotheek. Bovendien wordt een voorvertoning van het bestand weergegeven.

PDF exporteren naar Word, Excel of PowerPoint

U kunt PDF-bestanden converteren naar Microsoft Word-, Excel-, PowerPoint- Rich Text Format- of afbeeldingsbestanden.

De Adobe PDF-invoegtoepassing voert OCR-bewerkingen uit op PDF-bestanden die afbeeldingen, vectorillustraties, verborgen tekst of een combinatie van deze elementen bevatten. Zo voert de invoegtoepassing bijvoorbeeld OCR-bewerkingen uit op PDF-bestanden die van gescande documenten zijn gemaakt. De invoegtoepassing voert ook OCR-bewerkingen uit op tekst die niet kan worden geïnterpreteerd omdat de tekst onjuist is gecodeerd in de brontoepassing.

Opmerking:

OCR is de conversie van afbeeldingen met tekst (gescande tekst) naar bewerkbare tekens, zodat u de tekst kunt doorzoeken, corrigeren en kopiëren.

Met de invoegtoepassing kunt u naar de volgende bestandstypen exporteren vanuit PDF:

PDF exporteren naar Ondersteunde bestandsnaamextensies
Microsoft Word .doc, .docx
Microsoft Excel .xlsx
Microsoft PowerPoint .pptx
RTF (Rich Text Format) .rtf
Afbeelding .jpg, .tiff, .png

Stappen voor het exporteren van een PDF:

1. Voer een van de volgende handelingen uit vanuit uw OneDrive- of SharePoint-bestandsverkenner:
    • Klik met de rechtermuisknop op de PDF die u wilt exporteren en kies Adobe Document Cloud > PDF exporteren van Adobe.
    • Selecteer de PDF die u wilt exporteren en kies in het bovenste menu Adobe Document Cloud > PDF exporteren van Adobe.
    Een PDF exporteren naar een andere indeling

Opmerking: Als u meerdere bestandshandlers hebt geïnstalleerd, gaat u als volgt te werk:

• Klik met de rechtermuisknop op de PDF en kies Handelingen > Adobe Document Cloud > PDF exporteren van Adobe.
    • Selecteer Handelingen > Adobe Document Cloud > PDF exporteren van Adobe in het bovenste menu.
    PDF exporteren

• Open de PDF. Selecteer in het voorvertoningsvenster van het Document Cloud de optie Bewerken > PDF exporteren in de werkbalk.
    PDF exporteren
  2. U wordt mogelijk gevraagd om u aan te melden bij Adobe Document Cloud. Meld u aan met uw Adobe ID en uw Adobe-wachtwoord.

3. De pagina PDF exporteren wordt weergegeven. Ga als volgt te werk:

1. Selecteer de gewenste bestandsindeling in de vervolgkeuzelijst Exporteren naar.
    2. Selecteer de taal van het document dat u wilt exporteren in de vervolgkeuzelijst Documenttaal.
    De bestandsindeling en de documenttaal selecteren
  4. Klik op de knop Exporteren naar[geselecteerde indeling].

(In stap 3 in de bovenstaande schermafbeelding wordt de naam van de knop bijvoorbeeld weergegeven als Exporteren naar docx.)

5. Het geselecteerde PDF-bestand wordt met dezelfde naam geëxporteerd naar de gewenste indeling en de voorvertoning wordt geopend. Het geëxporteerde document wordt automatisch opgeslagen naar uw SharePoint- of OneDrive-documentbibliotheek.

Opmerking:

De maplocatie van het opgeslagen bestand wordt geopend wanneer u het PDF-bestand exporteert naar bestandstypen als .rtf, .jpeg, .jpg, .png en .tiff.

Een PDF indelen

U kunt bestaande PDF-documenten bewerken door de pagina's in het document te verwijderen, opnieuw te rangschikken of te roteren.

Stappen om de pagina's in een PDF in te delen:

1. Voer een van de volgende handelingen uit vanuit uw OneDrive- of SharePoint-bestandsverkenner:
    • Klik met de rechtermuisknop op de PDF die u wilt indelen en kies Adobe Document Cloud > Pagina's indelen van Adobe.
    • Selecteer de PDF die u wilt exporteren en kies in het bovenste menu Adobe Document Cloud > Pagina's indelen van Adobe.
    Pagina's in een PDF indelen

Opmerking: Als u meerdere bestandshandlers hebt geïnstalleerd, gaat u als volgt te werk:

• Klik met de rechtermuisknop op de PDF en kies Handelingen > Adobe Document Cloud > Pagina's indelen van Adobe.
    • Selecteer Handelingen > Adobe Document Cloud > Pagina's indelen van Adobe in het bovenste menu.
    Pagina's indelen

• Open de PDF. Selecteer in het voorvertoningsvenster van Document Cloud de optie Bewerken > Pagina's indelen in de werkbalk.
    Pagina's indelen in het menu Bewerken op de werkbalk
  2. U wordt mogelijk gevraagd om u aan te melden bij Adobe Document Cloud. Meld u aan met uw Adobe ID en uw Adobe-wachtwoord.

De pagina PDF indelen wordt weergegeven. Hier ziet u de paginaminiaturen van de geselecteerde PDF.

Paginaminiaturen
    De pagina-specifieke opdrachten worden weergegeven wanneer u met de muis over een paginaminiatuur.
  3. Ga als volgt te werk om pagina's te verwijderen:

• Als u één pagina wilt verwijderen, plaatst u de cursor boven de paginaminiatuur en klikt u vervolgens op het pictogram Verwijderen  dat in de paginaminiatuur wordt weergegeven.
    • Als u meerdere pagina's wilt verwijderen, selecteert u de pagina's die u wilt verwijderen en klikt u op het pictogram Verwijderen  in de werkbalk.
  4. Ga als volgt te werk om pagina's te roteren:

• Als u één pagina wilt roteren, plaatst u de muis boven de paginaminiatuur en klikt u op de knop Linksom roteren of Rechtsom roteren in de paginaminiatuur.
    • Als u meerdere pagina's wilt roteren, selecteert u de pagina's en klikt u op het pictogram Linksom roteren of Rechtsom roteren in de werkbalk.
  5. Sleep de paginaminiatuur naar de nieuwe locatie om de volgorde van de pagina's te wijzigen. De pagina's worden opnieuw genummerd.

6. Als u de wijzigingen in het bestand wilt opslaan, klikt u op op Indelen. Als u de wijzigingen in een nieuw bestand wilt opslaan, typt u de bestandsnaam en klikt u op Indelen. Het bestand wordt weer opgeslagen in uw SharePoint- of OneDrive-documentbibliotheek.

Opmerkingen toevoegen aan een PDF

Gebruik de functies voor opmerkingen van Document Cloud om notities voor uzelf te schrijven als u documenten bekijkt of leest. U kunt opmerkingen aan uw PDF-bestanden toevoegen met de gereedschappen voor notities, markeringen en tekenen. Al uw opmerkingen worden weergegeven in het rechterdeelvenster van de PDF. Ga als volgt te werk om opmerkingen toe te voegen:

Opmerking:

• Als twee gebruikers tegelijkertijd dezelfde PDF bekijken en een gebruiker een opmerking toevoegt, wordt de andere gebruiker gevraagd om de pagina te vernieuwen en de laatste versie van de PDF op te halen.
  • U kunt geen opmerkingen toevoegen aan PDF- bestanden en u kunt PDF-bestanden niet bewerken als deze beveiligd zijn of als het Alleen-lezenbestanden zijn. De knoppen voor opmerkingen en bewerken zijn voor dergelijke bestanden niet zichtbaar.
  • U kunt vanaf mobiele apparaten geen opmerkingen toevoegen aan PDF-bestanden met gebruik van een browser.

1. Open de PDF in de voorvertoning van Document Cloud.

2. Klik in de werkbalk om het gewenste annotatiegereedschap te selecteren en klik op de positie waar u de opmerking wilt plaatsen. De volgende typen opmerkingen zijn beschikbaar:

• Notitie: selecteer en klik op de positie waar u de notitie wilt plaatsen.
    • Tekst markeren: kies deze optie als u de tekst in de PDF wilt markeren.
    • Tekengereedschap: selecteer het tekengereedschap en markeer de PDF.
    Opmerkingen toevoegen aan een PDF
    A. Notitie toevoegen B. Tekst markeren C. Tekengereedschap gebruiken

Wanneer u tekst selecteert in de PDF, zijn de volgende aanvullende gereedschappen voor opmerkingen beschikbaar voor gebruik:

• Tekst doorhalen: selecteer deze optie om tekst door te halen.
    • Tekst onderstrepen: kies deze optie om de geselecteerde tekst te onderstrepen.
    Extra gereedschappen wanneer u tekst selecteert in een PDF
    A. Tekst markeren B. Tekst doorhalen C. Tekst onderstrepen D. Tekst kopiëren
  3. Klik op Plaatsen.

4. In Document Cloud wordt de PDF automatisch om de 30 seconden opgeslagen. Als u de PDF direct wilt opslaan, klikt u op Opslaan op de werkbalk.

Het PDF-bestand opslaan

De weergave van opmerkingen wijzigen

Ga als volgt te werk om de kleur van uw opmerkingen te wijzigen:

1. Selecteer de opmerking. Er wordt een pop-upvenster weergegeven.

De kleur van de opmerking wijzigen
  2. Klik op de kleur om de deelvenster Kleur te openen.

3. Selecteer de gewenste kleur en klik op Opslaan.

Opmerkingen bewerken of verwijderen

Ga als volgt te werk om een opmerking te bewerken:

• Selecteer de opmerking. Het deelvenster Opmerkingen wordt rechts weergegeven. In het menu Opties (...) klikt u op Bewerken.

Als u opmerkingen wilt verwijderen, selecteert u de opmerking en voert u een van de volgende handelingen uit:

• Het deelvenster Opmerkingen wordt rechts weergegeven. In het menu Opties (...) klikt u op Verwijderen.
  • Klik in het pop-upvenster op het pictogram Verwijderen.
Opmerking verwijderen