Det finns många tänkbara orsaker till att en PDF-fil inte går att öppna i Adobe Reader eller Acrobat. Prova följande åtgärder som ditt första felsökningssteg, eller läs informationen nedan för att få reda på mer.

Det går inte att reparera en skadad PDF. Om du däremot har källfilen kan du skapa PDF-filen på nytt med hjälp av en Adobe-produkt, t.ex. Acrobat eller Photoshop Elements.

Öppna en PDF-fil i webbläsaren

Prova detta om du har problem med att öppna specifika PDF-dokument på en webbsida. Detta fungerar inte med andra PDF-filer.

1. Högerklicka (Windows) eller Ctrl-klicka (Mac OS) på länken till PDF-filen.

2. 2. Välj lämpligt alternativ för att spara eller hämta på din webbläsare:

• (Google Chrome) Spara länk som
    • (Internet Explorer) Spara mål som
    • (Firefox) Spara länk som
    • (Safari) Hämta länkad fil
  3. Kontrollera att den markerade filtypen är ett Adobe Acrobat-dokument och spara sedan filen.

Obs!

Om du inte ser dialogrutan Spara som kan webbläsaren ha öppnat ett separat nedladdningsfönster och redan hämtat filen automatiskt.

4. Leta upp den sparade PDF-filen och öppna den genom att dubbelklicka. Om webbläsarens nedladdningsfönster är öppet kan du klicka på PDF-filen i listan över hämtningar.

Uppdatera Reader eller Acrobat

Adobe släpper regelbundet säkerhetsuppdateringar till Reader och Acrobat. Gör följande för att se om den senaste korrigeringen kan lösa problemet:

1. Öppna Reader eller Acrobat.

2. Välj Hjälp > Kontrollera om det finns uppdateringar.

Kontrollera om det finns uppdateringar
  3. Om dialogrutan Uppdaterare visas klickar du på Ja. Uppdateringen installeras automatiskt.

Uppdatera Acrobat
  4. Starta om datorn.

Reparera Reader eller Acrobat (endast Windows)

Reader eller Acrobat, eller resurser som de behöver, kan ha skadats. Försök att åtgärda problemet genom att använda någon av följande metoder:

Reparera via Kontrollpanelen

1. Stäng Reader eller Acrobat.

2. Gör något av följande:

(Windows 10/8) Högerklicka på knappen Start och välj Kontrollpanelen i aktivitetsfältet.

(Windows 7/XP) Välj Start > Kontrollpanelen.

Kontrollpanelen
  3. Gör något av följande i kontrollpanelen, beroende på vilken version av Windows du har:

• (Windows 10/8/7) Klicka på Program och sedan på Program och funktioner.
    • (Windows XP) Dubbelklicka på Lägg till eller ta bort program.
  4. I listan över program väljer du Adobe Reader eller Adobe Acrobat.

5. Klicka på Ändra och följ anvisningarna för att reparera programmet. Klicka på Avsluta när reparationen är klar.

Reparera inifrån Reader eller Acrobat.

Välj Hjälp > Reparera installation.

Reparera installationen

Ta bort och installera om Acrobat eller Reader

1. Börja med att avinstallera Adobe Acrobat eller Adobe Reader.

2. Installera sedan om den senaste versionen av Acrobat eller Reader.

Se till att operativsystemet kan identifiera PDF-filen

Ditt system kanske inte är inställt för att automatiskt öppna PDF-filer från skrivbordet med Reader eller Acrobat. Här beskrivs hur du ställer in det:

Windows-användare

1. Högerklicka på PDF-filen och välj Öppna med > Välj standardprogram (eller Välj ett annat program i Windows 10).

Välj standardprogram
  2. Välj Adobe Reader eller Adobe Acrobat i listan över program och gör följande:

• (Windows 7 och tidigare) Välj Använd alltid det valda programmet för att öppna den här typen av filer.
    • (Windows 8) Välj Använd det här programmet för alla pdf-filer.
    • (Windows 10) Välj Använd alltid det här programmet för att öppna pdf-filer.
    Välj standardprogram
    Välj standardprogram
  3. Klicka på OK.

Mac OS-användare

1. Klicka på PDF-filens ikon i Finder för att markera det.

2. Välj Fil > Hämta information.

Hämta information
  3. Klicka på triangeln bredvid Öppna med och välj Adobe Acrobat Reader eller Adobe Acrobat i popup-listan (om inställningen inte finns i listan, välj Annan om du vill välja den).

Välj standardprogram
  4. Klicka på Ändra alla.

Andra problem du kan råka ut för

Visa lösenordsskyddade PDF-filer

Problem:
Den som skapar en PDF-fil kan välja att lösenordsskydda dokumentet så att obehöriga användare inte kan läsa PDF-filen.

Lösning:
Den här typen av dokument kan endast öppnas genom att rätt lösenord anges. Om personen som skapade PDF-filen inte har meddelat dig lösenordet kan du inte öppna filen.

Hantering av misstänkta PDF-filer

Problem:
Reader och Acrobat öppnar inte PDF-filer som inte uppfyller vissa branschspecifika PDF-normer eller vars innehåll kan vara skadligt.

Lösning:
Var försiktig. Den här typen av PDF-filer kan utgöra säkerhetsrisker för din dator. Dubbelkolla med källan till dokumentet, t.ex. den person som skickade det till dig eller den webbplats som du hämtade det från, för att verifiera att dokumentet är säkert att öppna och fortsätt sedan med resten av felsökningsstegen.

PDF-filer kommer inte att visas på webben

Problem:
När du försöker öppna en PDF-fil på en webbplats ser du något av följande:

• En tom sida i webbläsaren
  • En röd X-ikon
  • En indikator för bruten länk (t.ex. en röd fyrkant, en blå triangel eller en blå cirkel)
  • Felmeddelande: Adobe Acrobat/Reader-programmet som används kan inte visa PDF-filer i en webbläsare. Adobe Acrobat/Reader version 8 eller 9 krävs. Avsluta och försök igen.

Lösning:
Försök med lösningarna högst upp på sidan, och om du ändå inte kan se PDF-filen går du till Felsökning av visning av PDF-filer på webben.

Öppnar PDF-filer som har skapats med äldre produkter eller produkter som inte är Adobe

Problem:
PDF-filer som skapats med produkter som inte är Adobe, eller i tidigare versioner av Reader eller Acrobat, kan inte öppnas i Reader eller Acrobat.

Lösning:
Om du litar på den som har skapat PDF-filen och dess ursprung, kan du överväga att använda en tidigare version av Reader eller Acrobat för att öppna PDF-filen. Om du vill återgå till en äldre version måste du först avinstallera den version av Acrobat eller Reader som för närvarande är installerad.

(Reader) Se Reader, äldre versioner.

(Acrobat) Se Acrobat 8 och 9 eller Acrobat XI och X.

Öppnar PDF-filer skapade med InDesign eller Illustrator

Problem:
Ett felmeddelande visas när du försöker att öppna en PDF-fil som har skapats i InDesign eller Illustrator.

Lösning 1: Exportera eller spara i Adobe PDF-format

För InDesign

1. Välj Fil > Exportera.

2. För Filformat väljer du Adobe PDF och klickar sedan på Spara.

3. Välj önskat PDF-alternativ.

4. Klicka på Exportera.

För Illustrator

1. Välj Arkiv > Spara som.

2. För Filformat väljer du Adobe PDF och klickar sedan på Spara.

3. Välj önskat PDF-alternativ.

4. Klicka på Spara PDF.

Lösning 2: Skriv ut till Adobe PDF

För InDesign och Illustrator

1. Välj Arkiv > Skriv ut.

2. Välj Adobe PDF [version] i Skrivarlistan.

3. Markera utskriftsalternativen du vill ha.

4. Klicka på Skriv ut.