Använd tjänsten Adobe Fill & Sign för att enkelt fylla i och signera formulär online. Signera formulär genom att skriva eller rita din signatur eller använda en bild. Skicka ditt ifyllda formulär till andra och lagra formulär säkert i Adobe Document Cloud.

Adobe Fill & Sign har stöd för formulär med följande filtyper:

• PDF: Adobe Fill & Sign har stöd för de flesta PDF-filer. Emellertid stöds inte följande två typer av PDF-filer för närvarande:
    • Skyddade PDF-filer – När du laddar upp en skyddad PDF-fil kommer du att se ett felmeddelande om att PDF-filen innehåller redigeringsbegränsningar och att den inte stöds.
    • Vissa LiveCycle Designer-formulär – För dynamiska XFA PDF-filer skapade i LiveCycle visas ett felmeddelande om att Dynamic XFA inte stöds.
  • Microsoft Office-filer: DOC, DOCX, XLS, XLSX, PPT, PPTX
  • Bildfiler: JPG, PNG, GIF, TIF
  • Textfiler: TXT, RTF, ODT

Obs!

Du kan överföra högst 100 filer och storleken på varje fil får högst vara 100 MB.

Fyll i formuläret

Steg för att fylla i formulär:

1. Logga in på Adobe Document Cloud Home på https://documentcloud.adobe.com med ditt Adobe ID och lösenord eller med ditt sociala mediekonto (Facebook eller Google).

2. Klicka på Signera > Fyll i och signera i det övre navigeringsfältet.

Välj Fyll i och signera
  3. Välj det PDF-dokument du vill fylla i och signera på ett av följande sätt och klicka sedan på Fortsätt:

• Välj en PDF-fil i listan Senaste eller Filer.
    • Du kan också lägga till en PDF-fil från datorn eller dra och släppa PDF-dokumentet i det markerade området.
    Välj en fil från listan Senaste eller Filer
    Välj en fil från din dator

Obs!

Lösenordsskyddade PDF-filer stöds inte. Du måste ta bort lösenordet innan du laddar upp PDF-dokument.

4. Klicka på Jag om du vill fylla i och signera dokumentet.

Välj vem som ska fylla i och signera

Om du vill hämta signaturer från andra klickar du på Andra. Mer information om hur du får dokument signerade av andra finns i Skicka dokument för signering.

5. Det valda PDF-dokumentet förbereds som ett formulär och visas i webbläsarfönstret med respektive verktyg och alternativ. Fyll i eller lägg till text i formuläret genom att klicka på Lägg tilltext  iverktygsfältet. Klicka på den plats i dokumentet där du vill lägga till text och börja sedan att skriva.

Lägg till text i formuläret

Använd verktygsfältet för att göra lämpliga ändringar:

• Vill du flytta ett textfält flyttar du pekaren närmare kanten på fältet tills du ser ett flytthandtag. Håll och flytta sedan fältet efter behov. Vill du flytta alla andra fält markerar du fältet och drar efter behov.
    • Använd upp- eller nedknappen för teckensnitt, de två första knapparna från vänster, i verktygsfältet när du vill ändra storlek på ett fält.
      Vill du ändra storlek på alla andra fält använder du det runda blå flytthandtaget samt håller och ändrar storlek på fältet efter behov.
    • Vill du ändra fälttyp klickar du på menyn Alternativ (...) och väljer aktuellt fält.
    • Om du vill ta bort ett fält ellerskriventext klickar du på papperskorgen.
  6. Lägga till kommentarer eller symboler: Kommenteringsverktyg visas i verktygsfältet – kryss, bock, cirkel, linje och punkt. Du kan använda dessa kommenteringsverktyg för att fylla i kryssrutor och alternativknappar samt ringa in, stryka under eller genomstryka text.

Verktygsfält för Fyll i och signera

Klicka på en kommentar i verktygsfältet för att markera den och klicka sedan på formuläret där du vill placera kommentaren. (Varje gång du klickar placeras den valda kommentaren på den platsen i formuläret.) Klicka på verktyget Lägg till text i verktygsfältet för att sluta klistra in kommentarer.

Vill du justera fältets position markerar du kommentaren och använder piltangenterna på tangentbordet. Använd tangenten Skift tillsammans med piltangenterna för att placera fältet där du vill ha det.

Obs!

Ändra storlek på den första kommentaren som du placerar så att den passar kryssrutan eller alternativknappen i dokumentet. De följande kommentarerna som du lägger till får samma storlek och passar in i de övriga rutorna/cirklarna.

Signera eller skriva initialer på formulär

Steg för att signera eller skriva initialer i formulär:

1. För att öppna formuläret du vill signera följer du stegen som beskrivs i föregående avsnitt – Fyll i formuläret.

2. Klicka på ikonen Signera i verktygsfältet och välj om du vill lägga till din signatur eller bara dina initialer.

Lägg till signatur eller initialer

Om du redan har lagt till signaturer och initialer visas de som alternativ som du kan välja mellan.

3. Markera din signatur eller dina initialer i signeringsalternativen och klicka sedan på den plats i formuläret där du vill lägga till din signatur. Gå till nästa steg.

Om du signerar för första gången visas signatur- eller initialpanelen. Nedan visas ett exempel på signaturpanelen.

Lägg till signatur i panelen

Skriv: Skriv ditt namn i fältet.

Rita: Rita din signatur i fältet med hjälp av mus, pekplatta eller pekskärm. Om du vill rita den igen eller åtgärda ett fel ska du använda knappen Rensa.

Obs!

Skriv ditt namn i fältet Ange ditt namn i sidfoten om namnet inte fylls i automatiskt i fältet.

Bild: Bläddra och markera en bild av din signatur.

Om du vill använda en bild som din signatur:

• Skriv ditt namn med svart bläck på ett blankt ark vitt papper. Signera mitt på papperet så att du inte fotograferar eller skannar kanterna.
    • Fotografera eller skanna signaturen. Om du tar en bild av din underskrift ska du se till att sidan är belyst och att inga skuggor faller över signaturen.
    • Överför fotot eller den skannade bilden till datorn. Acrobat/Reader kan hantera JPG-, JPEG-, PNG-, GIF-, TIFF-, TIF- och BMP-filer. Du behöver inte beskära bilden. Acrobat/Reader importerar bara signaturen om fotot eller den inskannade bilden är något så när ren.

Spara: När kryssrutan har markerats sparas den tillagda signaturen i din profil för återanvändning.

Ta bort signatur: Klicka på knappen Ta bort bredvid signaturen när du vill ta bort den sparade signaturen från profilen.

Ta bort signaturer
  4. Klicka på Verkställ och klicka sedan på den plats i formuläret där du vill placera din signatur eller dina initialer.

Klicka på fältet för att markera det och använd sedan piltangenterna om du vill flytta signaturen eller initialerna. Ta bort fältet genom att använda alternativen i verktygsfältet. Ändra storlek med det blå flytthandtaget till höger som visas på bilden nedan.

Ändra storlek på signaturen med det blå flytthandtaget

Obs!

När ett formulär har signerats och skickats kan uppgifter som du har lagt till i Fyll i och signera (textfält, kommentarer och signaturer) inte längre redigeras. Det går att lägga till fler uppgifter, men du kan inte ta bort eller ändra de uppgifter som lades till innan formuläret skickades.

Skicka ditt ifyllda formulär

Du kan dela ditt formulär med andra när du har fyllt i och signerat det. Följ stegen nedan för att dela formuläret:

1. I verktygsfältet Fyll i och signera klickar du på Nästa.

Klicka på Nästa i verktygsfältet Fyll i och signera
  2. Skicka din fil med någon av följande metoder:

Skicka en länk till en icke-redigerbar kopia av det ifyllda och signerade formuläret. Kopian certifieras med Adobe Sign. Mottagare ska inte kunna ändra kopian, alla ändringar gör certifieringen ogiltig.

1. Klicka på Hämta en länk och sedan på Skapa länk.

Skapa en länk till din fil att dela med andra
  2. Alla som har åtkomst till länken kan visa dokumentet, men inte göra några ändringar. Klicka på Kopiera länk och dela den med andra i ett e-postmeddelande.

Kopiera länk eller bifoga i e-post

Den detaljerade spårningsinformationen är tillgänglig för filer som delats via en personlig länk. Kopian certifieras med Adobe Sign. Mottagare ska inte kunna ändra kopian, alla ändringar gör certifieringen ogiltig.

1. Klicka på Skicka en kopia. Ange e-postadresser för personer som du vill ska få filen.

2. Fälten Ämne och Meddelande är likadana som de du använder för att skicka ett e-postmeddelande och visas för mottagarna på samma sätt. Ange önskad information.

3. Klicka på Skicka. Mottagarna får ett e-postmeddelande som talar om att dokumentet har delats med dem.

Bjud in andra via e-post

1. Klicka på Begär signaturer och klicka sedan på Komma igång.

Skicka dokumentet när du vill hämta signaturer från andra
  2. Fönstret Begär signaturer visas. Fälten Namn och Meddelande är likadana som de du använder för att skicka ett e-postmeddelande och visas för mottagarna på samma sätt. Ange önskad information och klicka på Nästa.

Dokumentet är nu klart för att lägga till fält som du vill att signerarna ska fylla i eller underteckna. Mer information finns i Skicka dokument för signering.

Alternativ för Skicka för signering