Användarhandbok Avbryt

Lärare – allt ni behöver veta om Adobe Express for Education

1. Användarhandbok om Adobe Express
  2. Introduktion
    1. Översikt av Adobe Express
    2. Nyheter i Adobe Express
    3. Systemkrav för Adobe Express
    4. Kortkommandon i Adobe Express
    5. Vanliga frågor om Adobe Express
    6. Kända fel i Adobe Express
    7. Vanliga frågor om den kostnadsfria provperioden på Adobe Express
    8. Progressiv webbapp
    9. Lägg till Adobe Express-webbläsartillägget
  3. Den nya mobilappen Adobe Express
    1. Översikt
    2. Vanliga frågor
    3. Nyheter i Adobe Express
    4. Systemkrav
    5. Kända problem
    6. Migrera filer
    7. Skapa bilder med generativ AI
    8. Skapa texteffekter med generativ AI
    9. Infoga objekt med Generativ fyllning
    10. Ta bort objekt med Generativ fyllning
    11. Generera redigerbara mallar med generativ AI
    12. Skapa och redigera videor
    13. Utforska mallar
    14. Samarbeta och kommentera
    15. Schemalägg och publicera inlägg i sociala medier
    16. Arbeta med mediefiler i Adobe Photoshop och Adobe Illustrator
    17. Skapa och hantera varumärken
  4. Skapa och redigera grafik, foton och videor
    1. Arbeta med kreativa resurser i Adobe Photoshop och Adobe Illustrator
    2. Importera och förbättra PDF-filer i Adobe Express
    3. Komma igång med Adobe Express-mallar
    4. Skapa en ny mall från grunden
    5. Dela design som remixbara mallar
    6. Skapa en webbsida med Adobe Express
    7. Lägg till flera sidor i Adobe Express
    8. Skapa en video med Adobe Express
    9. Hitta och skicka ID för Adobe Stock-innehåll
    10. Animera text och foton med Adobe Express
    11. Importera färgteman från Adobe Color
    12. Översätt filer och mallar
    13. Arbeta med lager
    14. Upptäck Adobe Express-mallar med ChatGPT
  5. Presentationer
    1. Importera en PowerPoint-fil
    2. Utforska presentationsmallar
    3. Hantera sidor
    4. Presentera en design
  6. Bakgrunder
    1. Lägg till en bakgrundsbild i designen
    2. Ta bort bakgrunder för videor enkelt
    3. Ersätt sidbakgrunder från bilder
  7. Generativ AI
    1. Generera en bild från text med generativ AI
    2. Generera texteffekter med generativ AI
    3. Infoga eller ersätt objekt i en bild med Generativ fyllning
    4. Ta bort objekt från en bild med Generativ fyllning
    5. Generera redigerbara mallar med Text till mall (Beta)
  8. Skapa och hantera varumärken
    1. Skapa ett varumärke
    2. Hantera delade varumärken
    3. Redigera roller i varumärken
    4. Anpassade teckensnitt
    5. Creative Cloud Libraries
    6. Lås och lås upp element i design
    7. Ställ in varumärkesstilkontroller för mallar
    8. Skapa från en delad mall
    9. Använd märkesfärger
  9. Skapa och hantera projekt
    1. Skapa projekt
    2. Lägg till filer, mappar, varumärken och bibliotek
    3. Kopiera filer, varumärken och bibliotek
    4. Flytta filer, varumärken och bibliotek
    5. Dela projekt
    6. Vanliga frågor om projekt
  10. Schemaläggaren för innehåll
    1. Översikt av schemaläggaren för innehåll
    2. Anslut konton i sociala medier
    3. Schemalägg och publicera inlägg i sociala medier
    4. Generera bildtexter (beta) för sociala medier i AI
    5. Mediespecifikationer för inlägg i sociala medier
    6. Vanliga frågor om Schemaläggaren för innehåll
  11. Snabbåtgärder
    1. Ändra storlek på en bild med snabbåtgärder
    2. Ta bort bakgrunden från bilder med snabbåtgärder
    3. Konvertera bilders filformat med hjälp av snabbåtgärder
    4. Beskär en bild med snabbåtgärder
    5. Animera en figur från ljud
    6. Lägg till bildtexter i videor med hjälp av snabbåtgärder
    7. Trimma videor med snabbåtgärder
    8. Ändra storlek på en video med snabbåtgärder
    9. Konvertera till GIF från en video med snabbåtgärder
    10. Konvertera videor till MP4-format med snabbåtgärder
    11. Beskär en video med snabbåtgärder
    12. Sammanfoga videor och bilder med snabbåtgärder
    13. Konvertera till eller från PDF-format med snabbåtgärder
    14. Redigera PDF-text och PDF-bilder med snabbåtgärder
    15. Kombinera filer till en PDF med snabbåtgärder
    16. Ordna sidor i en PDF med hjälp av snabbåtgärder
    17. Generera en QR-kod med snabbåtgärder
    18. Vanliga frågor om snabbåtgärder
  12. Publicera och dela
    1. Samarbeta och kommentera i Adobe Express
    2. Var värd för ett projekt med Adobe Express
    3. Kopiera filer mellan konton
    4. Integritet och behörighet
  13. Adobe Express på mobilen
    1. Adobe Express för iOS
    2. Adobe Express för Android
    3. Hantera prenumerationer på Adobe Express i iOS
    4. Hantera prenumerationer på Adobe Express på Android
    5. Hantera prenumerationer på Adobe Express i Samsung Galaxy Store
  14. Adobe Express for Education
    1. Rita med penslar
    2. Vanliga frågor om Adobe Express for Education
    3. Vanliga frågor om Adobe Express for Education för lärare
    4. Vanliga frågor om Adobe Express for Education för studerande
    5. Vanliga frågor om introduktionen till Adobe Express for Education
    6. Vanliga frågor om saknade ikoner i Adobe Express-mobilappen

Adobe Express for Education ger lärare i grundskola och gymnasium möjlighet att enkelt skapa och dela visuella berättelser – vilket främjar kraftfulla kreativa inlärningsupplevelser.

Vad är Adobe Express for Education?

Adobe Express for Education erbjuder ännu fler kreativa möjligheter för lärare i grundskola och gymnasium. Det är utformat speciellt för lärare och elever, med nya snabba åtgärder, verktyg och resurser som är perfekta för alla ämnen.

Som en del av Adobe Express for Education-planen får lärare och elever i grundskola och gymnasium alla funktioner som de kan och gillar från Adobe Spark och två ytterligare program: Adobe Photoshop Express och Adobe Premiere Rush. Detta gör det möjligt för hela klassen att skapa videor omgående och redigera bilder snabbt i programmet.

En Adobe Express for Education-plan tillför ytterligare funktioner som är viktiga för skolor, däribland

• utbildningsspecifika integritetskontroller: kan distribueras på ett sätt som gör att skolor och distrikt kan uppfylla skyldigheter om elevers integritet

• enklare inloggning: möjlighet att ställa in enkel inloggning så att eleverna enkelt kan logga in med sitt befintliga skol-id
  • förbättrade kontroller för att skydda eleverna: skolan äger kontona och utövar administratörsrättigheter över dem. Plus säker sökning efter bild- och videoresultat som är åldersanpassade för elever i grundskola och gymnasium

• Kreativa premiumresurser och elevvänliga Adobe Stock-bilder ingår – det finns inga betalväggar, annonser eller popup-fönster

• Det finns ingen Upptäck-flik i Adobe Photoshop Express, så eleverna kan fokusera på sitt arbete

Vad är skol-/skoldistriktskonton?

Skol-/distriktskonton är för licensierade utbildningsinstitutioner och ideella utbildningsorganisationer som ger skol- eller distriktsomfattande klassrumsåtkomst till lärare, fakulteter och elever. IT-administratörer skapar dessa konton och hanterar användare och gruppbehörigheter via Adobe Admin Console. Detta gör det möjligt för utbildningsinstitutioner att upprätthålla sömlös användarkontroll i hela sin skola. Lärare måste gå via sin IT-administratör för att konfigurera och hantera dessa konton.

Vad är klassrumskonton?

Klassrumskonto är en typ av konto som lärare kan skapa utan att behöva en IT-administratör för skolan eller distriktet, och låta eleverna skapa sitt eget klassrumskonto. Klassrumskonton för Adobe Express är bara tillgängliga för utbildningsanvändare, särskilt lärare och elever vid utbildningsinstitutioner.

• Lärarklassrumskonto: ett klassrumskonto för lärare med kontroller för att hantera klassrum

• Elevklassrumskonto: ett klassrumskonto för elever

Obs! För närvarande fungerar klassrummen endast med Google Workspace for Education som identitetsleverantör och inom USA. Om du befinner dig utanför USA, använd ett distriktskonto.

Fördelar med klassrumskonton för lärare

Med klassrumskonton kan verifierade lärare i grundskola och gymnasium i USA

• konfigurera klassrum för alla sina klasser

• bjuda in elever att ansluta sig till varje klassrum (den miljö som lärare skapar för varje klass) med en klasskod och få egna elevklassrumskonton

• En klasskod är en unik kombination av bokstäver och siffror som lärare skickar till eleverna så att de kan ansluta sig till ett visst klassrum

• En klasskodslänk är en unik länk kopplad till en klasskod som lärare kan skicka till eleverna för att snabbt ge dem åtkomst till klassrummet

• Hantera klassrum och elevarbete från Klassrumshanteraren (lärarinstrumentpanelen i lärarklassrumskonton) där lärare kan

• hantera klassrum

• bjuda in elever till klassrum

• hantera klasskoder

• Visa elevarbeten.

På vilka sätt skiljer sig klassrumskonton från skol-/distriktskonton?

Skol- eller distriktskonton skapas av IT-administratörerna. Det här administrationskontot ger lärare och elever behörighet att använda Adobe Express inom skolans eller distriktets organisation.

• Med skol- eller distriktskonton KAN lärare och elever komma åt Adobe Express och skapa projekt.

• Skol- eller distriktskonton ger INTE lärare tillgång till

• klassrumshanteraren

• klassrum

• klasskoder

• att visa och/eller ta bort studentprojekt.

En lärare kan inte skapa ett distriktskonto, men hen kan ha både ett distrikts- och ett klassrumskonto samtidigt. Dessa två konton är separata, och projekt tillgängliga på ett konto är inte tillgängliga på det andra.

Den främsta skillnaden är att ett distriktskonto skapas för lärarens räkning av skoladministratören, och ett klassrumskonto skapas direkt av läraren om denna är baserad i USA.

Skol-/distriktsadministratörskontroller

Med hjälp av Adobe Admin Console måste skol- eller distriktsadministratörer aktivera lärares möjlighet att skapa klassrumskonton.  På fliken Kataloginställningar i Adobe Admin Console kan administratörer inaktivera lärares möjlighet att skapa klassrumskonton. Om den här inställningen inaktiveras hindras lärare från att skapa nya klassrumskonton.

Vissa lärare kan skapa klassrumskonton innan deras administratörer etablerar deras Adobe Admin Console. Administratörer som senare etablerar deras Console kan fortfarande stänga av klassrumskontofunktionen om de väljer att göra det.

Lärare och elever som förlorar åtkomsten till sina klassrumskonton på grund av att administratörer inaktiverar klassrum får ett e-postmeddelande från Adobe som informerar dem om att kontona har inaktiverats. Om deras konto inaktiveras måste lärarna prata med sin administratör om skolans eller distriktets föredragna metod för åtkomst till Adobe Express.

Skapa klassrumskonton

Lärare i USA kan skapa klassrumskonton i Adobe Express om de uppfyller vissa kriterier:

• Läraren är en verifierad lärare i USA. Adobe kontrollerar också att läraren är baserad i USA – klassrumskonton är inte tillgängliga utanför USA för närvarande.

• Läraren har angett ett Google Workspace for Education-konto som denna fått av sin skola eller sitt distrikt. Microsoft-konton, personliga Google e-postkonton eller andra kontotyper är inte tillgängliga för närvarande.

• Läraren har antingen en e-postadress eller domän som är verifierad som en e-postadress för utbildningssyften eller en domän som tillhör en utbildningsinstitution.

• Om lärarens IT-administratör redan har etablerat skolans domän hos Adobe och verifierat att den är för utbildningssyften kan alla lärare i den domänen skapa ett klassrumskonto.

• Om lärarens IT-administratör INTE har verifierat domänen hos Adobe kan alla lärare som har en .edu- eller k12.state.us-domän för sitt e-postkonto ansluta sig. Till exempel skulle jsmith@adobe.edu kunna skapa ett klassrumskonto, men jsmith@adobe.net skulle inte kunna göra det.

Om något av dessa kriterier gäller för läraren, och dennas administration inte har inaktiverat klassrumskonton för dess distrikt, kan läraren skapa ett klassrumskonto.

Berättigande till ett klassrumskonto

Om du inte är berättigad till ett klassrumskonto, eller om du inte kan verifieras för ett klassrumskonto, har du några alternativ:

1. Kontakta din administratör och be denna distribuera Adobe Express skol- eller distriktskonton till dig och dina elever.

2. Sätt upp dig på klassrumskontots väntelista för att få uppdateringar om klassrumskonton. Om Adobe kan lägga till fler inloggningstyper eller domäner kommer väntelistan att meddelas.

3. Skapa ett personligt konto för ditt personliga bruk.

Personliga konton är inte avsedda att användas i klassrummet med elever, men lärare är får gärna använda Adobe Express personliga konton som enskilda individer utanför klassrummet.

Lärarverifieringsprocessen och felsökning

Adobe använder ett verifieringssystem från tredje part, SheerID, för att verifiera att personen som registrerar sig är en lärare som för närvarande arbetar för skolan. Om SheerID inte kan verifiera dig omedelbart måste du skicka in dokumentation för att verifieras manuellt. Du ombeds då att dela ett dokument som verifierar din anställningsstatus som lärare, t.ex. en lärarlegitimation eller en lönespecifikation.

När du har skickat in ditt verifikat får du en e-postbekräftelse och meddelas via e-post när detta har godkänts av SheerID. Då kan du slutföra registreringen av ditt Adobe Express-klassrumskonto.

Om en lärare inte verifieras av SheerID, antingen omedelbart eller genom att skicka in dokumentation, är klassrumskontoalternativet inte tillgängligt för denna för närvarande. Om du också letar efter din skolas namn och inte hittar det kanske SheerID inte har din skola i sin databas. Tyvärr kommer du då inte att kunna gå vidare vid det tillfället.

Resurser för lärare inom högre utbildning

Adobe Express for Education är kostnadsfritt för lärare och elever i grundskola och gymnasium. Om du är lärare i högre utbildning och din institution för närvarande inte har Creative Cloud Alla program för högre utbildning, har du ett par valmöjligheter:
  • Be din institution eller högskola att köpa åtkomst till Creative Cloud Alla program för elever, lärare och personal.

• Enskilda lärare kan köpa Adobe Express eller Creative Cloud Alla program (inklusive Adobe Express) till ett särskilt rabatterat pris endast för lärare.

Ytterligare utbildning för lärare i Adobe Express

För att komma igång med klassrumskonton, eller för att lära dig mer om hur IT-administratörer kan konfigurera skol- eller distriktskonton, klicka här. Du kan också besöka Adobe Education Exchange för att samarbeta med andra lärare i Adobe Express, med mera.

Adobe

Få hjälp snabbare och enklare

Ny användare?