Lär dig hur man löser problemet med ”Klonad katalog upptäcktes” i Lightroom CC.

Problem

Lightroom CC visar följande meddelande:

Klonad katalog upptäcktes

Det verkar som att du har klonat din hårddisk eller överfört den lokala katalogen från en maskin till en annan.

Meddelandet Klonad katalog upptäcktes i Lightroom CC
Meddelandet Klonad katalog upptäcktes i Lightroom CC

Produktversion

Lightroom CC 2.0

Operativsystem

Windows och macOS

Förklaring

Varför kan jag inte klona min Lightroom CC-katalog till en hårddisk eller dator?

Lightroom CC på stationär dator använder inte enhetsnamnet eller enhetsbokstaven (Windows) vid lagring av sökvägar till foton. Den använder unika identifierare som associeras med de fysiska hårddiskarna. Detta ger dig möjligheten att fritt byta namn på hårddiskar och volymbokstäver utan att skapa trasiga filsökvägar i Lightroom CC-appen. Detta är särskilt användbart för Windows-användare som lagrar sina original på en extern volym som frekvent ansluts och kopplas från.

Därmed fungerar det inte att klona din Lightroom CC-katalog eller användarmapp från en hårddisk till en annan. Även om du har de korrekta filerna på disken pekar fortfarande filsökvägarna som finns lagrade i Lightroom-katalogens databas på den unika hårddiskidentifieraren på den föregående hårddisken.

Lösning

Vi rekommenderar att du genomför följande steg för att lösa problemet:

1. Avsluta Lightroom CC.

2. Säkerhetskopiera alla dina lokala original.

Viktigt:

Om du har original på din hårddisk som inte är synkade med molnet, rekommenderar vi att du säkerhetskopierar din mapp med ”Original” innan du går vidare till nästa steg.

(Windows)

Så här säkerhetskopierar du originalen på en Windows-dator:

1. Gå till: C:/Users/[användarnamn]/AppData/Local/Adobe/Lightroom CC/Data
    2. Inuti mappen Data ska du leta efter en mapp med ett långt namn som består av slumpmässiga bokstäver och siffror (till exempel: ”1c1fad228a024c1987b5f82737c1b293”). Öppna denna mapp så hittar du en mapp med titeln ”Original”.
    3. Kopiera mappen Original till en ny plats utanför den överordnade mappen Data.

(Mac)

Så här säkerhetskopierar du originalen på en Mac-dator:

1. I menyn Finder ska du välja Gå > Gå till mapp och skriv ~/Pictures/Lightroom Library.lrlibrary
    2. I menyn ska du kontrollklicka på filen Lightroom Library.lrlibrary och välja Visa paketinnehåll.
    3. Inuti bunten ska du leta efter en mapp med ett långt namn som består av slumpmässiga bokstäver och siffror (till exempel: ”1c1fad228a024c1987b5f82737c1b293”). Öppna denna mapp så hittar du en mapp med titeln ”Original”.
    4. Kopiera mappen Original till en ny plats utanför bunten.
  3. Ta bort din lokala Lightroom CC-katalog.

(Windows)

Ta bort mappen Data på: C:/Users/[användarnamn]/AppData/Local/Adobe/Lightroom CC/

(Mac)

Ta bort bunten Lightroom Library.lrlibrary på: ~/Pictures/Lightroom Library.lrlibrary

4. Starta om Lightroom CC.

Vänta på att din katalog synkroniseras från molnet.

5. Vid behov kan du importera eventuella original (som säkerhetskopierades i Steg 2) som inte var fullständigt synkroniserade från molnet. Se Lägg till foton.