Läs om hur du lägger till foton i Lightroom CC så att du kan redigera, ordna eller dela dem.
Importera foton till Lightroom CC

Om du vill lägga till foton i Lightroom CC behöver du bara utföra ett par enkla steg.

Kopior av de foton du importerar skapas och sedan överförs de ursprungliga fotona med fullständig upplösning till molnet. Det innebär att när du har importerat fotona kan du ta bort eller flytta de ursprungliga fotona från källplatsen, till exempel ett minneskort.

1. Starta Lightroom CC.

2. Lägga till foton från en kamera

Anslut kameran eller kortläsaren till datorn. Om du vill ha mer information om hur du ansluter kameraenheten till datorn läser du i dokumentationen från kameratillverkaren.

Klicka på ikonen  längst upp till vänster i fönstret. Alternativt så väljer du Arkiv > Lägg till foton på menyraden. Välj kameran på den snabbmeny som visas.

Fotona blir tillgängliga för granskning innan de läggs till i Lightroom CC. Det här beskrivs i steg 3 nedan.

Lägga till foton från en kamera
    Lägga till foton från en kamera

Lägga till foton från en hårddiskmapp

Klicka på ikonen  längst upp till vänster i fönstret. Alternativt så väljer du Arkiv > Lägg till foton på menyraden. En dialogruta visas som du kan använda till att välja filer från en lokal mapp på hårddisken.

Obs!

Om en kameraenhet eller kortläsare är ansluten till datorn kan du visa en snabbmeny genom att klicka på ikonen . I så fall väljer du Bläddra på snabbmenyn. Om du väljer det här alternativet visas en dialogruta som du kan använda till att välja filer eller mappar på hårddisken.

Lägga till foton från en hårddiskmapp
    Lägga till foton från en hårddiskmapp

Gör något av följande i den dialogruta som visas:

• Navigera till och välj en mapp som innehåller de fotofiler som du vill lägga till. Klicka på Granska för import (macOS) respektive Välj mapp (Windows).
    • Navigera till och välj en eller fler fotofiler som du vill lägga till. Klicka på Granska för import

Fotona blir tillgängliga för granskning innan de läggs till i Lightroom CC. Det här beskrivs i steg 3 nedan.

Välja bildfiler eller mappar
    Lägga till foton från en hårddiskmapp
  3. En förhandsvisning av dina foton visas. På den här skärmen kan du välja de foton du vill lägga till i Lightroom CC.

Granska foton för import
    Granska foton för import

Markera foton för import

• Om du vill markera ett foto för import håller du pekaren över fotot och klickar på det gråa cirkelöverlägget som visas längst upp till vänster på miniatyrbilden. En blå bockmarkering längst upp till vänster av en miniatyrbild innebär att du har markerat fotot för import.
    • Om du vill markera alla miniatyrbilder som visas på importskärmen väljer du Markera alla längst upp till höger.
    • Om du vill avmarkera ett foto klickar du på den blåa bockmarkeringen längst upp till vänster på miniatyrbilden.

Obs!

Dubblettfoton

När du lägger till foton identifieras dubblettfoton automatiskt. Om textöverlägget Tidigare tillagd visas på en miniatyrbild anger det att du redan har lagt till det fotot i Lightroom CC. Det går inte att lägga till foton som har identifierats som dubbletter.

Om det foto du vill importera inte är en dubblett kan du komma runt det här problemet genom att ändra namn på fotot i Utforskaren (Windows) respektive Finder (macOS) och sedan lägga till det i Lightroom CC igen.

Lägga till foton i ett album

Klicka i listrutan Lägg till i album och välj något av följande:

• Om du vill lägga till de valda fotona utan att lägga till dem i något album väljer du Inget
    • Om du vill skapa ett album och lägga till de valda fotona i det albumet väljer du Nytt.
    • Om du vill lägga till de valda fotona i ett befintligt album väljer du det albumet i listrutan.
  4. Klicka på Lägg till foton.

Obs!

När du lägger till foton sparas de på den plats för lokal lagring som du har angett i inställningarna. Det innebär att den mängd använt diskutrymme som visas i inställningarna för lokal lagring tillfälligt kan vara högre. När fotona har synkroniserats till molnet hanteras det använda utrymmet så att fotona inte upptar något utrymme på hårddisken.

De foton du har lagt till visas i vyn Fotostödraster