Oversigt over PANTONE-farveprøver

PANTONES matchingsystem (PMS) er det førende system i USA til udskrivning af specialfarve. Printere bruger en speciel blækblanding for at ramme den ønskede farve. Hver specialfarve i PANTONE-systemet er tildelt et navn og et nummer. Der findes over tusind PANTONE-specialfarver at vælge imellem.

Er PANTONE 624 U, PANTONE 624 C og PANTONE 624 M den samme farve? Ja og nej. Skønt PANTONE 624 er den samme blækopskrift (en grøn nuance), så repræsenterer de efterfølgende bogstaver blækblandingens tilsyneladende farve, når den udskrives på forskellige papirtyper.

Bogstavsendelserne U, C og M viser hvordan den pågældende farve vil se ud på papir med henholdsvis ubestrøget, bestrøget og mat overflade. Coatingen og overfladen på papiret har indflydelse på de tilsyneladende farver på det udskrevne blæk, selv om de forskellige bogstavsversioner bruger den samme opskrift.

I Illustrator ser 624 U, 624 C og 624 M fuldstændig ens ud, og de samme CMYK-procentdele er gældende for dem alle tre. Den eneste måde man kan se forskel på dem, er ved at se efter i en relevant PANTONE-farveprøvebog.

PANTONE-farveprøvebøger (med udskrevne blækeksempler) findes på papir med ubestrøget, bestrøget og mat overflade. Du kan bruge disse farveprøvebøger eller farveguider til at se, hvordan den pågældende specialfarve ser ud på forskellige papiroverflader.

PANTONE-farveprøver i Illustrator CS

PANTONE-farveprøvebiblioteker, som findes i Illustrator CS, indeholder CMYK-eksempler på, hvordan PANTONE-blæk vil se ud, når det bliver udskrevet ved hjælp af en specialfarveplade. CMYK-værdierne blev oplyst til Adobe af PANTONE, og de er indeholdt i PANTONE-farveprøven. Når disse farveprøver bliver konverteret til CMYK-farver, eller udskrevet som procesfarver, bliver CMYK-eksemplerne i PANTONE-farveprøven anvendt. Hvis du for eksempel tager et objekt, der er påført med PANTONE 2905 C (som har flg. CMYK-repræsentation C=41/M=2/Y=0/K=0), og vælger kommandoen Filter > Farver > Konverter til CMYK på objektet, vil objektet få værdierne C=41/M=2/Y=0/K=0.

PANTONE-farveprøver i Illustrator CS2 og senere

PANTONE-farveprøvebiblioteker i Illustrator CS2 og senere har begge LAB- og CMYK-eksempler på, hvordan PANTONE-blæk vil se ud, når det bliver udskrevet ved hjælp af en specialfarveplade. Både LAB-og CMYK-værdierne blev oplyst til Adobe af PANTONE, og er indeholdt i PANTONE-farveprøven. Illustrator CS2 og senere giver dig mulighed for at vælge enten LAB-farvedefinitioner eller CMYK-farvedefinitioner, når du bruger PANTONE-biblioteker. Du kan vælge, hvilke farvedefinitioner du ønsker at benytte ved at vælge Specialfarver fra panelmenuen Farveprøve og derefter vælge den ønskede farvedefinition.

CMYK-farvedefinitionerne er de samme som dem i Illustrator CS, og de konverteres til en procesfarve i programmet eller udskrives fra programmet som procesfarver på samme måde som i Illustrator CS.

LAB-farvedefinitionerne i Illustrator CS2 og senere afspejler LAB-farvedefinitionerne i Photoshop CS og senere. Skønt Illustrator ikke har fuld LAB-understøttelse som en dokumentfarveplads, kan det stadigvæk bruge LAB-farvedefinitioner ved hjælp af Adobe Color Engine til farvekonverteringer til CMYK-værdier. Hvis disse farveprøver er konverteret til CMYK-værdier, vil CMYK-værdierne variere afhængigt af enten dokumentets tildelte ICC-profil, såfremt farveprøven er konverteret i dokumentet, eller til printerens ICC-profil, hvis dokumentet er udskrevet.

Bemærk: Hvis Vis overprint er aktiveret, bruger Illustrator automatisk Lab-værdierne for at forbedre nøjagtigheden på skærmen. Programmet anvender også Lab-værdier under udskrivning, hvis du har valgt Simuler for indstillingen Overprint i området Avanceret i dialogboksen Udskriv.

PANTONE-farveprøver i Photoshop CS og senere

PANTONE-farveprøvebiblioteker, der findes i Photoshop, bruger LAB-repræsentationer af, hvordan PANTONE-blækket vil se ud, når det bliver udskrevet ved hjælp af en specialfarveplade. Når du anvender farveprøverne på objekter eller duotoner i Photoshop, vil Photoshop vise farven ved hjælp af LAB-farvedefinitionerne. Hvis disse farveprøver bliver konverteret til CMYK-værdier, når de bliver udskrevet, vil CMYK-værdierne variere afhængigt af den ICC-profil, du vælger i dialogboksen udskriv.

Sådan matches Illustrator PANTONE-farveprøver til Photoshop

For Illustrator CS2 og senere:

I Illustrator CS2 og senere kan du matche PANTONE-farveprøverne med Photoshop CS og senere versioner af farveprøver ved at vælge "Brug LAB-værdier angivet af bogforlaget" i dialogboksen Specialfarve. Vælg Specialfarve fra panelmenuen farveprøve for at åbne dialogboksen Specialfarve.

For Illustrator CS:

I Illustrator CS findes der ingen måde til at matche Illustrator PANTONE-farveprøver med farveprøverne i Photoshop automatisk. Illustrator-farveprøver bruger specifikke CMYK-farvedefinitioner fra PANTONE, og Photoshop-farveprøver bruger specifikke LAB-definitioner.

Sådan matches Photoshop PANTONE-farveprøver med Illustrator

For Illustrator CS2 og senere:

Hvis du bruger CMYK-farvedefinitioner til PANTONE-farveprøver i Illustrator, kan du matche PANTONE-farveprøver i Photoshop til dem i Illustrator ved hjælp af farveprøverne fra biblioteket PANTONE Solid To Process i Photoshop. Disse farveprøver er designet til at anvende PANTONE CMYK-værdier.

Hvis du bruger LAB-farvedefinitioner til PANTONE-farveprøver i Illustrator, kan du matche PANTONE-biblioteker i Photoshop ved hjælp af ethvert af standard PANTONE-bibliotekerne, da de ligeledes anvender LAB-farvedefinitioner.

For Illustrator CS:

Du kan matche PANTONE-farveprøver i Photoshop med PANTONE-farveprøver i Illustrator ved hjælp af farveprøverne fra biblioteket PANTONE Solid To Process i Photoshop. Disse farveprøver er designet således, at de bruger PANTONE CMYK-værdier. Farveprøverne i dette bibliotek gennemgår ikke LAB- til CMYK-konvertering ligesom de andre PANTONE-biblioteker, så de matcher PANTONE farveprøverne, der bruges i Illustrator.