Udvidelsesprogrammet Adobe-farvetemaer

Med Adobe-farveprogrammer kan du vælge harmoniske og indbydende farvekombinationer til dine designprojekter. Adobe-farvetemaer er integreret i Photoshop i form af et udvidelsesprogram, der giver dig mulighed for at oprette, gemme og få adgang til din farvetemaer. Du kan også udforske de mange offentligt tilgængelige farvetemaer i Adobe-farvetemaer og filtrere dem på forskellige måder: mest populære, mest brugte, tilfældige, temaer, du har udgivet, eller temaer, du har syntes godt om tidligere. Når du har fundet et tema, som du kan lide, kan du redigere det og gemme det i dine temaer eller føje det til din farveprøver i Photoshop.

Ud over Photoshop er Adobe-farvetemaer på nuværende tidspunkt også tilgængeligt til to andre Creative Cloud-programmer: Adobe InDesign og Adobe After Effects. Temaer, der gemmes i Creative Cloud-biblioteker fra disse computerapps, mobilapps, som f.eks. Capture CC, eller via Adobe Color-websitet er også tilgængelige i Photoshop.

Få adgang til panelet Adobe-farvetemaer

• I Photoshop skal du vælge Vindue > Udvidelser > Adobe-farvetemaer.

Udforsk farvetemaer

Adgang til panelet Farvetemaer i Photoshop
Udforsk temaer

1. Klik på fanen Udforsk i panelet Adobe-farvetemaer. Som standard viser fanen Udforsk alle udgivne farvetemaer.
  2. Du kan filtrere farvetemaerne efter kategori og tidsramme. Brug søgelinjen, hvis du leder efter et bestemt tema.

Oprette og gemme et farveskema

1. Klik på knappen Opret fane i panelet Adobe-farvetemaer.
  2. Vælg den farveregel, du vil basere temaet på: analog, monokromatisk, triade, komplementær, sammensat, nuancer eller brugerdefineret.

Analog

Bruger farver, der grænser op til hinanden på farvehjulet. Analoge farver blandes normalt godt med hinanden og er harmoniske og tiltalende for øjnene.

Oprettelse og lagring af et farvetema i Photoshop
Eksempel: regel for analoge farver

Monokromatisk

Bruger variationer i mætning og lysstyrke for en enkelt farve. Når du bruger denne farveregel, får du fem farver med samme farvetone (eksempel: H:182), men med forskellige værdier for mætning og lysstyrke. Monokromatiske farver går godt sammen og skaber en beroligende effekt.

Oprettelse og lagring af et farvetema i Photoshop
Eksempel: regel for monokromatiske farver

Triade

Bruger farver med de samme tre afstandspunkter på farvehjulet. Når du bruger denne farveregel, får du to farver med samme farvetone, men med forskellige værdier for mætning og lysstyrke for det første punkt på farvehjulet (eksempel: HSB: 182, 90, 45 og HSB: 182, 100, 75), to fra det andet punkt på farvehjulet (HSB: 51, 90, 55 og HSB: 51, 95, 45) og en farve fra det tredje punkt (HSB: 321, 90, 79). Triade farver kan være kontrasterende – dog ikke lige så kontrasterende som komplementærfarver – men er stadig harmoniske, når de anvendes sammen.

Oprettelse og lagring af et farvetema i Photoshop
Eksempel: regel for triade farver

Komplementær

Bruger farver, der er placeret modsat hinanden på farvehjulet. Når du bruger denne farveregel, får du to farver med samme farvetone som grundfarven (eksempel: HSB: 182, 100, 45 og HSB: 182, 90, 100), selve grundfarven (HSB: 182, 100, 75), og to farver med samme farvetone fra det modsatte punkt på farvehjulet (HSB: 23, 100, 45 og HSB: 23, 100, 75). Komplementærfarver giver høj kontrast og kan skille sig ud, når de bruges sammen.

Oprettelse og lagring af et farvetema i Photoshop
Eksempel: regel for komplementærfarver

Samlet

Bruger en blanding af komplementære og analoge farver. Når du bruger denne farveregel, får du to farver med samme farvetone, der grænser op (er analoge) til grundfarven (eksempel: HSB: 214, 90, 95 og HSB: 214, 60, 35), selve grundfarven (HSB: 182, 100, 75) og to farver modsat grundfarven (komplementære), men som grænser op til hinanden (HSB: 15, 75, 78 og HSB: 6, 90, 95). Sammensatte farvetemaer har samme tydelige og visuelle kontrast som komplementære farvetemaer, men de har færre tryk.

Oprettelse og lagring af et farvetema i Photoshop
Eksempel: regel for sammensatte farver

Skygger

Bruger fem farver – alle med samme farvetone (eksempel: H: 182) og mætning (S: 100), men med forskellige værdier for lysstyrke.

Oprettelse og lagring af et farvetema i Photoshop
Farveregel for skygger

Brugerdefineret

Giver dig mulighed for manuelt at vælge farver på farvehjulet i din palet uden nogen regler.

Oprettelse og lagring af et farvetema i Photoshop
Regel for brugerdefinerede farver

1. Nu skal du vælge en grundfarve ved at klikke på den lille trekant svarende til en farve i det tema, du redigerer. Baseret på den valgte farveregel bygges et farveskema automatisk omkring grundfarven.
Oprettelse og lagring af et farvetema i Photoshop
Valg af grundfarve

Bemærk:

Når du har valgt en farve, kan du justere den enten ved hjælp af farvehjulet eller ved at ændre farvens værdi i et af følgende farvesystemer: CMYK, RGB, LAB, HSB eller HEX.

1. Indtast et navn for det nye farvetema. Klik på Gem.
  2. Vælg det Creative Cloud-bibliotek, hvor du vil gemme temaet.
Adobe Photoshop-farvetemaer
Gemme det nye tema i et bibliotek

1. Klik på Gem.

Bemærk:

Afhængigt af om du er logget på med dit Adobe-id eller din virksomhedsoplysninger, kan forskellige sæt biblioteker, hvor du kan gemme temaer, være tilgængelige. Vælg Hjælp > Administrer min konto for at se de legitimationsoplysninger, som du er logget på med. Hvis du ender på din virksomheds godkendelsesskærm, når du vælger denne mulighed, er du logget på med dine virksomhedsoplysninger.

Den samme e-mail kan være knyttet til både et Adobe-id og et virksomheds-id.

Få adgang til temaer gemt i dine biblioteker

Adgang til temaer, der er gemt i dine biblioteker i Photoshop
Få adgang til dine temaer

1. I panelet Adobe-farvetemaer skal du klikke på fanen Mine temaer.
  2. Vælg det Creative Cloud-bibliotek, hvorfra du vil have adgang til farvetemaet.
  3. Hvis det er nødvendigt, kan du vælge en sorteringsparameter/rækkefølge for de anførte temaer: efter dato, efter navn eller efter antal: stigende eller faldende.

Se også