6,5Kun asiakirja avataan, tekstiä tai kuvia tuodaan tai PageMaker-versioiden 6.5–7.x tai QuarkXPress-versioiden 3.3x–4.1 tiedostoja muunnetaan, näkyviin tulee seuraava virheilmoitus:

”Julkaisu [tiedostonimi] sisältää ainakin yhden kirjasimen, joka puuttuu järjestelmästä. Tekstissä käytetään korvaavaa kirjasinta, kunnes alkuperäinen kirjasin on käytettävissä."

Tiedot

• Sovelluksessa näkyy puuttuvien kirjasinten luettelo ja varoitusilmoitus.
  • Puuttuvat kirjasimet näkyvät Kirjasin-valikon yläosassa puuttuvien kirjasinten luettelossa.
  • Puuttuvalla kirjasimella kirjoitettu teksti saattaa näkyä vaaleanpunaisella korostettuna.

Ratkaisu

Suorita yksi tai useampi seuraavista ratkaisuista:

Ratkaisu 1: Asenna tai aktivoi puuttuvat kirjasimet.

Asenna puuttuvat kirjasimet (lisätietoja on InDesign- tai InCopy-ohjeen kohdassa Kirjasinten asentaminen). Jos kirjasimet on jo asennettu ja käytät kirjasinten hallintatyökalua, varmista että kirjasimet on aktivoitu. Jos käytät kirjasinten hallintaohjelmaa, tutustu työkalun mukana toimitettuun dokumentaatioon.

Ratkaisu 2: Asenna kirjasintyyli tai käytä vain asennettuja kirjasintyylejä.

InDesign ja InCopy tukevat vain asennettuja kirjasintyylejä. Kaikissa kirjasimissa ei ole lihavoitua tai kursivoitua tyyliä, esimerkkinä Critter. Valitse tällaisissa tapauksissa kirjasimen perustyyli InDesign- tai InCopy-ohjelmassa. Varmista, että kirjasintyyli (kuten Tekton Bold tai Optima Oblique) on asennettu tai vaihda fonttityyli InDesignissa tai InCopyssa valmiina olevaan tyyliin.

Ratkaisu 3: Asenna puuttuvat kirjasimet.

Tarkista, onko kirjasin asennettu asianmukaisesti, varmistamalla kirjasimen näkyvyys jossakin toisessa ohjelmassa. Jos kirjasinta ei näy toisessa ohjelmassa, asenna kirjasin uudelleen. Kirjasimen asentamisen jälkeen tietokone on joskus käynnistettävä uudelleen, jotta kirjasin tulee näkyviin.

Huomautus: Mac OS X -käyttöjärjestelmässä kirjasimia asennetaan ja hallitaan eri tavoin kuin edellisissä Mac OS -versioissa. Lisätietoja on kohdassa Kirjasinongelmien vianmääritys (Mac OS X). Voit tutustua myös Applen Mac OS X -käyttöjärjestelmän kirjasinten sijaintia ja tarkoitusta käsittelevään tukiartikkeliin Applen verkkosivustolla osoitteessa http://docs.info.apple.com/article.html?artnum=106417.

Ratkaisu 4: Korvaa puuttuvat kirjasimet.

Vaihda puuttuvalla kirjasimella kirjoitettuun tekstiin asennettu kirjasin käyttämällä Etsi kirjasin -komentoa.

Etsi kirjasin -komennolla ei voi korvata tuotuihin kuviin sisältyviä kirjasimia. Jos puuttuva kirjasin on EPS- tai PDF-tiedostossa, asenna puuttuva kirjasin. Voit myös luoda EPS- tai PDF-tiedoston uudelleen ja upottaa kirjasimen siihen.

Huomautus: Kun kirjasin korvataan, dokumentin ulkoasu saattaa muuttua, mikäli asennettu kirjasin vie enemmän tai vähemmän tilaa kuin puuttuva kirjasin.

Puuttuvan kirjasimen korvaaminen:

1. Avaa julkaisu.
  2. Valitse Teksti > Etsi kirjasin.
  3. Valitse Etsi kirjasin -valintaikkunan Kirjasimia julkaisussa -luettelosta puuttuva kirjasin.
  4. Valitse Korvaa-valikoista uusi kirjasintyyli ja -perhe.
  5. Valitse Etsi ensimmäinen ja korosta ja vaihda puuttuvan kirjasimen yksittäiset esiintymät valitsemalla Muuta tai Muuta/Etsi. Voit myös vaihtaa puuttuvan kirjasimen kaikkialle valitsemalla Muuta kaikki.

Ratkaisu 5: Varmista, että Type 1 -kirjasimilla (PostScript) on määritys- ja bittikarttatiedosto.

Jos puuttuva kirjasin on Type 1 -kirjasin (PostScript), tarkista, että sekä määritys- että bittikarttatiedosto ovat seuraavissa järjestelmätason kansioissa:

Huomautus: Jos käytät kirjasinten hallintatyökalua, kuten ATM Deluxe -ohjelmaa, kirjasimet saattavat olla jossakin toisessa kiintolevyn kansiossa. ATM-ohjelmaa ei ole testattu eikä sitä tueta virallisesti Vista-käyttöjärjestelmässä.

Windows XP:

• Määritystiedostot (.pfm): X:/Windows/Fonts, jossa ”X” tarkoittaa järjestelmän asemaa
  • Bittikarttatiedostot (.pfm): X:/Windows/Fonts, jossa ”X” tarkoittaa järjestelmän asemaa

Windows 2000:

• Määritystiedostot (.pfm): X:/Winnt/Fonts, jossa ”X” tarkoittaa järjestelmän asemaa
  • Bittikarttatiedostot (.pfb, .afm): X:/PSFONTS, jossa ”X” tarkoittaa järjestelmän asemaa

Mac OS X:

Huomautus: Adoben Type 1 -kirjasinten (PostScript) bittikarttatiedostoissa käytetään kirjasimen nimeä. Määritystiedostoissa kirjasimen nimestä käytetään lyhennettyä versiota (esimerkiksi ”Isabe” tarkoittaa Isabella-kirjasinta. Jos haluat tarkistaa, onko tiedoston tyyppi Type 1 -määritys, bittikartta, Suitcase, TrueType vai Adoben OpenType, valitse tiedosto. Valitse sitten Finderissa Tiedosto > Näytä tietoja ja katso Laji-kenttää.

• Library/Fonts
  • System Folder/Fonts
  • User/Library/Fonts
  • User/Library/Application Support/Adobe/Fonts
  • Applications/Adobe InCopy [versio] /Fonts
  • Applications/Adobe InDesign [versio] /Fonts

Ratkaisu 6: Luo InDesignin kirjasinluettelotiedostot uudelleen.

Windowsissa:

1. Lopeta kaikki Adobe-sovellukset.
  2. Valitse Käynnistä > Etsi > Tiedostoja tai kansioita.
  3. Kirjasinluettelotiedostojen etsiminen:

• Kirjoita Windows XP- tai Windows Vista -käyttöjärjestelmässä tiedostonimikenttään ”Adobefnt*.lst” (lainausmerkkeineen) ja napsauta Etsi.
    • Kirjoita Windows 2000 -käyttöjärjestelmässä tiedostonimikenttään ”Adobefnt*.lst” (lainausmerkkeineen) ja napsauta Etsi.
  4. Valitse kaikki tiedostot ja valitse Tiedosto > Poista. (Jos poistat jonkin toisen Adobe-sovelluksen kirjasinluettelotiedoston, tiedosto luodaan uudelleen, kun Adobe-sovellus käynnistetään seuraavan kerran.)
  5. Käynnistä InCopy tai InDesign uudelleen. Kirjasinluettelotiedostot luodaan uudelleen käynnistymisen yhteydessä.

Mac OS X:

1. Lopeta kaikki Adobe-sovellukset.
  2. Valitse Tiedosto > Etsi ja tee jokin seuraavista toimista:
    • Mac OS X 10.4.x: Osoita Tietokone-painiketta, kirjoita tiedostonimikenttään Adobefnt ja valitse Syöttö.
    • Mac OS X 10.2.x–v10.3.x: Valitse Hae-valikosta ”paikallisilta levyiltä”, kirjoita tiedostonimikenttään Adobefnt ja osoita Etsi.
  3. Valitse tiedosto ja sitten Tiedosto > Siirrä roskakoriin.
  4. Toista vaiheet 2–3 tiedostojen Adobefnt05.lst ja Adobefnt06.lst kohdalla.
  5. Käynnistä InCopy tai InDesign uudelleen. Kirjasinluettelotiedostot luodaan uudelleen käynnistymisen yhteydessä.

Huomautus: Jos Mac OS 10.5x -käyttöjärjestelmästä ei löydy adobefnt.lst-tiedostoa, lisää järjestelmätiedostot hakuehtoihin, kun valitset Tiedosto > Etsi.

1. Valitse Laji-valikosta Muu ja odota, kunnes Valitse hakuattribuutti -valintaikkuna tulee näkyviin
  2. Kirjoita järjestelmä.
  3. Valitse luettelosta järjestelmätiedostot ja napsauta OK.
  4. Valitse myös Valikossa-ruutu, jos haluat järjestelmätiedostojen sisältyvät ehtoihin jatkossa.

Ratkaisu 7: Vähennä aktiivisten kirjasinten määrää tai määritä vioittuneen kirjasimen vika.

InCopy tai InDesign ei välttämättä tunnista kirjasimia, jos niitä on liikaa tai jos kirjasimet ovat vioittuneet. Kirjasinten määrän vähentämistä ja vioittuneiden kirjasinten tarkistamista koskevaa lisätietoa on seuraavissa dokumenteissa:

Lisätietoja

Tarkista InCopy- ja InDesign-ohjelmassa mahdollisesti puuttuvat kirjasimet, kun avaat tiedostoja tai tuot tekstiä tai kuvia. Jos sovellus ei löydä kirjasinta, se näyttää varoituksen ja lisää kirjasimen Kirjasimet-valikon puuttuvien kirjasinten osioon. InCopy- ja InDesign-ohjelmassa korostetaan oletusarvoisesti vaaleanpunaisella kaikki teksti, jossa käytetään korvattua kirjasinta. Voit poistaa korostuksen valitsemalla Tiedosto > Asetukset > Koostaminen (Windows) tai InDesign > Asetukset > Koostaminen (Mac OS X) ja poistamalla valinnan kohdasta Korvatut kirjasimet.

InDesign löytää Adoben kirjasimet niin järjestelmätason kuin Adobe-sovelluskansioidenkin kirjasinkansioista. InDesign asentaa kirjasimet alla mainittuihin sijainteihin.

InDesign ja InCopy CS2 -ohjelmien asentamat kirjasimet

InDesign CS2 ja InCopy CS2 asentavat Adoben seuraavat OpenType-kirjasimet kansioon [Macintoshin kiintolevy] /Kirjasto/Sovellustuki/Adobe/Fonts/ (Mac OS) tai Program Files/Common Files/Adobe/Fonts/ (Windows):

• Adobe Caslon Pro
  • Adobe Garamond Pro
  • Adobe Jenson Pro
  • Adobe Ming Std
  • Adobe Myungjo Std
  • Adobe Song Std
  • Caflisch Script Pro
  • Kozuka Gothic Pro
  • Kozuka Gothic Std
  • Kozuka Mincho Pro
  • Kozuka Mincho Std
  • Letter Gothic Std
  • Lithos Pro
  • Myriad Pro Condensed
  • Poplar Std
  • Ryo Text Std
  • Trajan Pro
  • Ryo Display Std

InDesign- ja InCopy CS3 -ohjelmien asentamat kirjasimet

InDesign CS3 ja InCopy CS3 asentavat Adoben seuraavat OpenType-kirjasimet kansioon [käynnistysasema] /Kirjasto/Kirjasimet/ (Mac OS) tai [käynnistysasema]\Windows\Fonts\ (Windows):

• Adobe Caslon
  • Adobe Garamond
  • Arno
  • Bell Gothic
  • Bickham Script
  • Birch
  • Blackoak
  • BrushScript
  • Chaparral
  • Charlemagne
  • Cooper Black
  • Eccentric
  • Garamond Premier Pro
  • Giddyup
  • Hobo
  • Kozuka Gothic
  • Kozuka Mincho
  • Letter Gothic
  • Lithos
  • Mesquite
  • Minion
  • Myriad
  • Nueva
  • OCR-A
  • Orator
  • Poplar
  • Prestige Elite
  • Rosewood
  • Stencil
  • Tekton
  • Trajan