Pantone-kleurenboeken | Gegenereerd

Vind antwoorden op veelgestelde vragen over Pantone-kleurenboeken.

Producenten van kleursystemen zoals Pantone creëren gestandaardiseerde kleuren, zodat kleurinformatie kan worden doorgegeven tussen apps zoals Adobe Photoshop, Illustrator en InDesign, met name voor afdrukdoeleinden. Begin 2022 heeft Pantone hun licentiemodel met Adobe gewijzigd, wat leidde tot veranderingen in de manier waarop klanten toegang hebben tot Pantone-kleurenboeken.

Gestandaardiseerde, vooraf geladen kleurenbibliotheken, ook wel Pantone-kleurenboeken genoemd, worden uitgefaseerd in Illustrator, InDesign en Photoshop in software-updates die zijn uitgebracht na 16 augustus 2022.

Na de release van november 2022 blijven alleen volgende Pantone-kleurenboeken beschikbaar:

• Pantone + CMYK Coated
  • Pantone + CMYK Uncoated
  • Pantone + Metallic Coated

Klanten die in hun creatieve workflows gebruikmaken van Pantone-kleuren, moeten een Pantone-licentie kopen via de Pantone Connect-plug-in die beschikbaar is op Adobe Exchange.

Veelgestelde vragen

De licentieverlening van Pantone aan Adobe is aangepast. Als gevolg van deze wijziging moeten klanten een Pantone Connect-licentie kopen om toegang te krijgen tot Pantone-kleuren in Adobe Creative Cloud-producten.

Klanten die in hun creatieve workflows gebruikmaken van Pantone-kleuren, moeten een Pantone Connect-licentie kopen, waarna Pantone-kleuren toegankelijk zijn via de Pantone Connect-plug-in op Adobe Exchange. Meer informatie over Pantone Connect vind je hier.

De wijzigingen in de toegang tot Pantone-kleurenboeken in Adobe Creative Cloud-apps gelden niet voor andere kleurenboeken van derden die beschikbaar zijn in Adobe Creative Cloud-apps. Andere kleurenboeken (ANPA, DIC, FOCOLTONE, HKS, TOYO, TRUMATCH) blijven beschikbaar in Adobe Creative Cloud-apps zonder plug-ins of licenties van derden.

In alle app-versies van voor augustus 2022 zijn alle eerdere Pantone-kleurenboeken nog steeds vooraf geladen en blijven deze beschikbaar. Dit heeft echter verschillende gevolgen voor de applicaties Illustrator, InDesign en Photoshop.

Volgende stappen

Nu u meer weet over Pantone-kleurenboeken, leest u hieronder welke gevolgen de uitfasering hiervan heeft voor Illustrator.

Het gebruik van Pantone-kleurenboeken in Illustrator

De volgende scenario's zijn van toepassing bij gebruik van Pantone-kleurenboeken in Illustrator:

• Illustrator-bestanden met stalen uit Pantone-kleurenboeken werken nog steeds op dezelfde manier wanneer ze worden geopend of geplaatst in Illustrator (inclusief eerdere of toekomstige softwareversies).
  • Illustrator-bestanden met op de plaats gekoppelde Photoshop-bestanden die steunkleurkanalen gebruiken, worden in grijs/zwart weergegeven in Illustrator wanneer kleuren uit kleurenboeken niet meer beschikbaar zijn.