Photoshop Express gebruiken

Leer hoe u Adobe Photoshop Express gebruikt op mobiele apparaten met Android en Windows.

Adobe Photoshop Express is een gratis mobiele app voor snelle, krachtige en eenvoudig fotobewerkingen en het maken van collages. Pas directe filters toe die Looks worden genoemd, kies uit een breed aanbod aan aanpassings- en correctieopties om uw foto's bij te werken en meteen te delen op sociale media.

Opmerking:

Zie Aan de slag met Photoshop Express op iOS voor meer informatie over het gebruik van Adobe Photoshop Express op iOS.

Aan de slag

Adobe Photoshop Express is beschikbaar in de Google Play Store. Download en installeer de app door te klikken op een van de volgende badges:

Koppeling downloaden voor Android-apparaten

Koppeling downloaden voor Windows-apparaten

Foto's weergeven en selecteren

Start de app en selecteer de foto waarmee u wilt werken. Het eerste scherm toont foto's uit het geheugen van uw apparaat.

U kunt ook in de app op een foto klikken om deze meteen te bewerken. Dit doet u door Alle foto's > Camera te selecteren

Foto's bewerken

Zorg dat uw foto's er fantastisch uitzien met een hele serie aanpassings- en correctiemogelijkheden. Om uw bewerkingen op te slaan, klikt u op  in de rechterbovenhoek van het scherm en selecteert u Opslaan naar galerie.

Looks toepassen

U kunt in Photoshop Express directe filters toepassen die Looks worden genoemd. U kunt kiezen uit een reeks opvallende effecten en de intensiteit ervan regelen. Selecteer het gewenste effect dat u wilt toepassen en stel de intensiteit ervan in met behulp van de schuifregelaar.

U kunt ook aangepaste Looks maken en opslaan. Om dit te doen, tikt u op Toevoegen in het deelvenster Looks, typt u een naam en klikt u op Look opslaan.

Uw foto's transformeren

Klik op om uw foto's uit te snijden, recht te zetten, te roteren en te spiegelen. U kunt met deze optie ook het perspectief transformeren en corrigeren.

Uw foto uitsnijden

1. Selecteer de tool Uitsnijden.

2. Klik op Willekeurige grootte.

3. Kies 1:1 voor vierkant of een willekeurige andere gewenste verhouding.

Foto's uitsnijden op een Android-apparaat.

Het perspectief van uw foto's corrigeren

Photoshop Express biedt vier correctieopties voor het perspectief: verticaal, horizontaal, en twee automatische modi voor Volledig automatisch en Uitgebalanceerd automatisch.

1. Selecteer de tool Uitsnijden.

2. Klik op de categorie Transformeren.

3. Gebruik de schuifbalk of de automatische optie om het perspectief van uw foto te corrigeren.

Het perspectief aanpassen in Photoshop Express

De grootte van uw foto's wijzigen

Met opties voor het wijzigen van afbeeldingsgrootte wordt de foto geschaald volgens de geselecteerde lange zijde, terwijl de huidige verhouding voor uitsnijden behouden blijft. Het schalen wordt toegepast op geëxporteerde/opgeslagen en gedeelde foto's.

Om de grootte van een foto te wijzigen in Android selecteert u de tool Uitsnijden > Willekeurige grootte > Aangepast.

Aanpassingen uitvoeren

U kunt de volgende aanpassingsopties gebruiken om de foto te verbeteren:

Belichting De hoeveelheid licht waarmee de foto is gemaakt. U kunt de schuifregelaar verplaatsen om de foto donkerder of lichter te maken.

Contrast Het verschil in helderheid tussen de donkere en lichte gebieden op uw foto. Bij een hoge waarde op de schuifbalk kan uw foto te fel worden door verhoging van het verschil tussen licht en donker.

Hooglichten De helderste delen op een foto. U kunt de schuifregelaar instellen om details van hooglichten te wijzigen. Een
lagere waarde van de schuifbalk geeft meer details in hooglichten.

Schaduwen Het donkerste deel op een foto. U kunt de schuifregelaar instellen om details van schaduwen te wijzigen. Een
hogere waarde van de schuifbalk geeft meer details van de schaduw.

Lichte delen Regelt de helderste delen op een foto en heeft een ruimer toonbereik dan hooglichten. Stel de schuifregelaar in om de totale helderheid van uw foto te wijzigen samen met de lichte delen.

Donkere delen Regelt de donkerste delen op een foto en heeft een ruimer bereik aan toonwaarden en effecten dan Schaduwen.

Temperatuur Geeft een warme (zonnige) uitstraling of een koele (winterse) uitstraling aan uw foto.

Tint Voegt een groene en magenta tint toe aan uw foto's.

Levendigheid Verbetert minder verzadigde kleuren met minder effect dan de hoger verzadigde kleuren. Stel de schuifregelaar in om de kleuren op uw foto te versterken zonder dat deze te scherp wordt.

Verzadiging Stel de schuifregelaar in om alle kleuren op uw foto evenveel te verzadigen en de kleuren te verbeteren.

Helderheid Stel de schuifregelaar in om diepte toe te voegen aan een afbeelding door het contrast plaatselijk te verhogen. Dit kan de details en structuren op uw foto naar voren halen.

Nevel verwijderen Verwijdert atmosferische nevel van foto's. Stel de schuifregelaar in om mist te verwijderen of meer mist aan uw foto toe te voegen.

Verscherpen Verbetert het contrast tussen specifieke pixels. Stel de schuifregelaar in voor de juiste scherpte van uw foto.

Luminantieruis verminderen Luminantieruis vermindert de helderheid van gekleurde pixels. Stel de schuifregelaar in om dit soort ruis te corrigeren.

Kleurruis verminderen Kleurruis is aanwezig wanneer meerkleurige pixels worden weergegeven effen kleur. Stel de schuifregelaar in om dit soort ruis te corrigeren.

Tekst toevoegen

Om tekst toe te voegen kunt u kiezen uit een lijst met tekstopties met de naam Tekststijlen. Maak memes en posters door tekststijlen toe te voegen aan uw foto's en collages. U kunt de teksttransparantie aanpassen met de schuifregelaar en ook tekstkleuren toevoegen, eenvoudig pannen, zoomen of roteren en de plaatsing van de tekst aanpassen.

Rode ogen corrigeren

Klik op  om rode ogen en ogen van huisdieren te corrigeren in één klik.

Randen toevoegen

Klik op om een rand aan uw foto toe te voegen.

Vlekken verwijderen

Klik op om vlekken, vuil en stof van uw foto's te verwijderen met één aanraking.

Als u niet het gewenste resultaat bereikt, tik dan nogmaals. Bij elke tik ziet u een ander resultaat.

Uw foto's automatisch verbeteren

Gebruik Automatisch verbeteren om de belichting, contrast, hooglichten, schaduwen, lichte delen, donkere delen, temperatuur, tint, levendigheid en helderheid aan te passen aan automatische waarden. Om Automatisch verbeteren toe te passen klikt u op in het bovenste deelvenster van het scherm.

Automatisch verbeteren

U kunt toestaan dat Photoshop Express telkens wanneer u een foto opent, automatisch Automatisch verbeteren toepast. Hiervoor schakelt u in Voorkeuren de optie Automatisch verbeteren uitschakelen uit.

Een watermerk toevoegen

• U kunt een gewenste afbeelding of tekst aan uw foto toevoegen:
  1. Meld u aan bij uw Creative Cloud-account, als u nog niet bent aangemeld.

2. Selecteer App-instellingen > Voorkeuren > Watermerk toevoegen.

3. Om een foto van uw keuze toet te voegen klikt u op Afbeelding toevoegen en selecteert u de foto die u wilt toevoegen als watermerk.

4. Om tekst toe te voegen klikt u op Tekst toevoegen en slaat u de tekst op die u als watermerk wilt toevoegen.

5. Met de schuifregelaar kunt u de transparantie van het watermerk aanpassen.

• Om een watermerk uit te schakelen of te verwijderen veegt u over de weergegeven fotopreview op het scherm om de foto zonder watermerk te gebruiken.
  • Om een watermerk uit te schakelen of te verwijderen van alle foto's, verwijdert u de aangepaste afbeelding of de aangepaste tekst die u als een watermerk hebt toegevoegd onder App-instellingen > Voorkeuren.

Lensproblemen corrigeren

Deze functie is momenteel alleen beschikbaar in het Verenigd Koninkrijk, Singapore, Canada, Zuid-Afrika en Australië.

Met de tool Lenscorrectie in Photoshop Express kunnen problemen zoals vervorming, kleurafwijking, vignetten en perspectief worden verholpen. Lenscorrecties worden toegepast op basis van uw lensmodel omdat elke lens uniek is.

U kunt Lenscorrectie inschakelen selecteren om lenscorrecties toe te passen en deze lensproblemen te verhelpen. De schakelknop voor Lenscorrectie inschakelen blijft uitgeschakeld voor foto's zonder lensproblemen.

Als u meer wilt weten over het verhelpen van lensproblemen, raadpleegt u Lenscorrectie.

Vervagingseffect toepassen op foto's

In Photoshop Express vindt u Vervagen in het deelvenster Correcties. U kunt uit twee vervagingsopties kiezen:

• Radiaal vervagen Hiermee wordt vervaging op bepaalde gebieden in een foto toegepast
  • Volledig vervagen Hiermee wordt vervaging op de volledige foto toegepast

Ga als volgt te werk om Radiaal vervagen toe te passen:

1. Verplaats het cirkelmasker naar het gewenste gebied. Pas de cirkels aan om geen vervaging of doezelaareffect op de gewenste gebieden in de foto toe te passen.

2. Verplaats de schuifregelaar om de intensiteit van Vervagen aan te passen. U kunt ook de schakelknop gebruiken om de vervaagde gebieden in de foto te wijzigen.

U kunt ook de schakelknop gebruiken om de vervaagde gebieden in de foto te wijzigen.

Ga als volgt te werk om Volledig vervagen toe te passen:

1. Klik op de optie Volledig.

2. Verplaats de schuifregelaar om de intensiteit van Vervagen aan te passen.

Opmerking:
  • Om de instelling voor automatisch verbinden in Photoshop Express uit te schakelen, selecteert u App-instellingen > Voorkeuren > Verbindingen Photoshop herstellen en klikt u op Ja.
  • Als u de foutmelding 'Het lijkt erop dat deze afbeelding niet meer is geopend in Photoshop' krijgt, opent u de afbeelding opnieuw en probeert u het opnieuw. U kunt ook de afbeelding opnieuw openen in Photoshop Express en op het Photoshop Effects-pictogram klikken om verbinding te maken met Photoshop.
  • Als u geen Photoshop Effects op uw foto's kunt toepassen, sluit dan alle geopende vensters of dialoogvensters in Photoshop en pas het effect van de app opnieuw toe.

Collages maken

Photoshop Express biedt u de mogelijkheid om met één tik prachtige collages te maken die de moeite waard zijn om te delen. Selecteer de foto's waarmee u wilt werken en gebruik één van de opmaakstijlen in het onderste deelvenster van het scherm. Deze opmaakopties worden op intelligente wijze gemaakt op basis van metadata van afbeeldingen, zoals geolocatie en tijd.

Een collage maken gaat als volgt:

1. Nadat u de app hebt gestart, klikt u in het eerste scherm op  rechtsonder in het scherm.

2. Selecteer de gewenste foto's. U kunt maximaal negen foto's combineren in één collage.

3. Klik op Volgende.

4. Kies de gewenste lay-outstijl en klik op om bewerkingen uit te voeren.

5. Om de collage op te slaan in het geheugen van uw telefoon, klikt u op in de rechterbovenhoek van het scherm en selecteert u Opslaan naar galerie.

De collagefuncties zijn:

Verhouding Tik op het verhoudingspictogram om de verhouding van uw collage in te stellen.

Opmaak wijzigen Tik op het opmaakpictogram om te kiezen uit opmaakstijlen met rasters, vrije vormen en vormen.

Foto's bewerken en vervangen Tik op het bewerkingspictogram om een foto in uw collage te bewerken of te verwijderen. Om foto's te wisselen drukt u lang op een foto en verplaatst u deze via slepen en neerzetten naar een andere cel. Om een foto te bewerken tikt u op het bewerkingspictogram.

Stijl toepassen Tik op het pictogram voor het overbrengen van stijlen om direct stijlen toe te passen op uw collage.

Tekst toevoegen Tik het tekstpictogram om tekst toe te voegen. Stileer uw tekst door te kiezen uit de beschikbare tekenstijlen. U kunt de transparantie van de tekst aanpassen met de schuifregelaar, of een tekstkleur toevoegen, eenvoudig pannen, zoomen, roteren, en ook de positie van de tekst aanpassen.

Sticker toevoegen Tik op het stickerpictogram om stickers toe te voegen aan uw collage. U kunt de sticker pannen, zoomen of roteren en deze op de gewenste plaats neerzetten.

Randen wijzigen Tik op het randpictogram om randen toe te passen en binnen- en buitenranden aan te passen. U kunt ook kleuren toevoegen aan randen.

Achtergrondpatronen toevoegen Tik op het achtergrondpictogram om achtergrondstijlen toe te voegen. U kunt kiezen uit een groot aanbod aan beschikbare patronen, kleuren en kleurovergangen.

Uw werk delen

Deel uw werk direct op Instagram, Facebook, Tumblr, Twitter en via tekstberichten. Klik hiervoor in de rechterbovenhoek van het scherm op  en selecteer de gewenste optie voor delen.

Niet-destructief opslaan

U kunt uw foto's overschrijven wanneer u deze deelt in plaats van een kopie te maken. U kunt deze instelling wijzigen in Voorkeuren. Selecteer appinstellingen > Voorkeuren > Instellingen voor delen en selecteer Opslaan als kopie.

Niet-destructief opslaan
Deselecteer 'Opslaan als kopie' om uw foto's te overschrijven tijdens delen

De JPEG-kwaliteit instellen

U kunt u een kwaliteitsschaal kiezen die wordt toegepast op uw foto wanneer u de afbeelding exporteert of deelt. De waarde 100% geeft het beste resultaat met een grotere bestandsgrootte. Standaard is de kwaliteitsschaal ingesteld op 85%.

De beeldkwaliteit wijzigen gaat als volgt:

1. Selecteer App-instellingen > Voorkeuren > JPEG-kwaliteit.

2. Wijzig de instelling van de schuifregelaar voor Kwaliteit.

Schuifregelaar Kwaliteit
    De fotokwaliteit instellen in Photoshop Express

Werken met andere Adobe-apps

Maak vanuit Photoshop Express verbinding met Creative Cloud, Lightroom en CC Library. Volg daarvoor deze stappen:

1. In de rechterbovenhoek van het scherm klikt u op .

2. Selecteer de gewenste optie om verbinding te maken met het gedeelte Verzenden naar.

3. Meld uzelf aan met uw Adobe-id, Google of uw Facebook-account, en volg de instructies op het scherm om verbinding te maken met de gewenste app.

U kunt ook een paar bewerkingen toepassen in andere mobiele apps en uw werk importeren naar Photoshop Express. U kunt bijvoorbeeld:

• Objecten uitsnijden in Photoshop Mix.
  • Tools voor retoucheren en vloeibaar maken gebruiken in Photoshop Fix.