In Reader kunt u PDF's ondertekenen en de handtekening invoegen in het bestand. Als u een PDF op het web bekijkt, downloadt u deze eerst voordat u hem ondertekent.

Op bepaalde documenten is een beveiliging toegepast die elektronische handtekeningen verhindert. Druk dergelijke documenten af en onderteken de afgedrukte kopie.

Een PDF ondertekenen

Als u een PDF-document of een formulier wilt ondertekenen, kunt u uw handtekening typen of tekenen, of een afbeelding van uw handgeschreven handtekening invoegen. U kunt ook tekst toevoegen, zoals uw naam, bedrijf, functie of datum. Wanneer u het document opslaat, wordt de handtekening en de tekst onderdeel van de PDF.

Uw ondertekende PDF's verzenden en bijhouden

Nadat u het formulier hebt ingevuld, kunt u het met anderen delen. Om het formulier te delen volgt u de procedure in het artikel Uw formulier versturen.

Laat PDF's door anderen ondertekenen met Adobe Sign

U kunt documenten door anderen laten ondertekenen met het hulpmiddel Verzenden ter ondertekening, dat is gebaseerd op cloudservices van Adobe Sign. Ondertekenaars kunnen snel en overal overeenkomsten ondertekenen via een webbrowser of een mobiel apparaat. Ondertekenaars hoeven geen Adobe-producten aan te schaffen en hoeven zich niet aan te melden om de overeenkomsten te ondertekenen.

Met het gereedschap Verzenden ter ondertekening kunt u het volledige ondertekeningsproces bijhouden. U kunt hiermee ook een e-mail naar uw ondertekenaars sturen met het verzoek om een overeenkomst te ondertekenen. Na ondertekening ontvangen u en uw ondertekenaars het ondertekende PDF-bestand per e-mail.

Certificaten beheren (beveiligde PDF's)

De maker van een PDF kan het document versleutelen met een certificaat om de digitale handtekeningen te kunnen controleren. Certificaten die u ontvangt van anderen, worden opgeslagen in een lijst met vertrouwde identiteiten. De lijst is vergelijkbaar met een adresboek. U kunt hiermee de handtekeningen van deze gebruikers valideren wanneer u documenten van hen ontvangt.

Zie deze artikelen in Acrobat Help voor meer informatie:

Dit werk is gelicentieerd onder de Creative Commons Naamsvermelding/Niet-commercieel/Gelijk delen 3.0 Unported-licentie  De voorwaarden van Creative Commons zijn niet van toepassing op Twitter™- en Facebook-berichten.

Juridische kennisgevingen   |   Online privacybeleid