Få mere at vide om farvebiblioteker i Pantone Plus, som bruges i Illustrator.

Med Pantone Plus moderniseres den måde, hvorpå staffagefarver fra farvebogsproducenter bruges i Adobe-programmer. Der anvendes Pantone Plus Series®-farvebøger i Adobe Illustrator samt i InDesign og Photoshop. Pantone Plus indeholder de seneste PMS-farver, som erstatter det tidligere Pantone Matching System®.

Farveprøver

I Adobe Illustrator er der tre typer farveprøver: proces, global og staffage.

Proces- og globalfarveprøver er knyttet til dokumentets farvemodel. Hvis du ændrer dokumentets farvetilstand fra CMYK til RGB, konverteres proces- eller globalfarverne. Hvis du sætter farvetilstanden i dokumentet tilbage igen, er det endnu en konvertering, og du vender ikke tilbage til den oprindelige farve.

I modsætning til proces- og globalfarveprøver beholder staffagefarveprøver den definition og de farvetilstande, de er oprettet i (CMYK, RGB, LAB, gråtone, HSB eller WebSafe RGB).

Farveprøver kan oprettes af én af de følgende:

• brugere
  • farvebogsproducenter, som f.eks. Pantone

PANTONE+-farvebøger

Producenter af farvesystemer opretter standardiserede farver til kommunikation af farveoplysninger på tværs af apps og processer. Disse standardiserede farvebiblioteker kaldes for farvebøger.

Pantone Plus Series® i Illustrator omfatter ti biblioteker:

• PANTONE+ CMYK Coated
  • PANTONE+ CMYK Uncoated
  • PANTONE+ Color Bridge Coated
  • PANTONE+ Color Bridge Uncoated
  • PANTONE+ Metallic Coated
  • PANTONE+ Pastels & Neons Coated
  • PANTONE+ Pastels & Neons Uncoated
  • PANTONE+ Premium Metallics Coated
  • PANTONE+ Solid Coated
  • PANTONE+ Solid Uncoated

Disse farvebøgers filtypenavn er .acb.

Ældre farvebøger

Før CS2 blev der brugt CMYK-værdier som farvedefinitioner for staffagefarver fra Pantone og andre systemer. CMYK-værdierne var hele tal.

I Pantone-farvebøger, som blev introduceret i CS2, benyttes der Lab-værdier som farvedefinitioner. De tilsvarende CMYK-værdier er ikke altid hele tal.

Disse farvebøgers filtypenavn er .acbl.

Fastlægning af staffagefarveprøver med LAB-værdier

I Adobe Illustrator tilføjes benævnte farveprøver, som f.eks. producentens staffagefarver, til dokumentets farveprøver.

Der benyttes Lab-værdier på staffagefarver i Pantone Plus Series®. Der er ikke nogen CMYK-definitioner for staffagefarver i Pantone Plus Series®. Derfor skal du fastlægge staffagefarveprøver ved hjælp af LAB-værdier, når staffagefarver fra Pantone Plus skal føjes til dokumentets farveprøver.

Du kan fastlægge staffagefarver med Lab-værdier ved at gå ind i Staffagefarver via panelet Farveprøver (Vindue > Farveprøver), vælge Brug LAB-værdier angivet af bogproducenten og dernæst trykke på OK.

Sådan vælger du funktionen Brug LAB-værdier angivet af bogproducenten

Anbefalinger

Med Pantone Plus Series® indeholder Illustrator, InDesign og Photoshop CS6 og CC alle farvebiblioteker fra Pantone, så farver i bøger kan udveksles mellem apps uden problemer. Og eftersom staffagefarverne har LAB-værdier, er de synlige resultater meget mere lig de rigtige blækfarver. Brug af Lab-værdier til staffagefarver reducerer også den visuelle forskel på visningstilstandene Normal og Skærmversion af overprint.

CMYK har som farvetilstand et ret begrænset farvespektrum. Gengivelse af staffagefarver fra Pantone i CMYK-værdier resulterer i en større visuel forskel på den udskrevne og den digitale illustration.

Når arbejdsforløbet kræver Pantone-farver i CMYK-værdier, anbefaler Adobe, at du bruger Pantone Plus Series®-globalfarver i stedet for staffagefarver. Hvis du bruger Pantone-staffagefarver med CMYK-værdier, følger her nogle nødløsninger.

Nødløsning 1: Udskiftning af Pantone Plus med ældre farvebøger fra Pantone

I Illustrator CS6 eller CC:

1. Afslut Illustrator.

2. I mappen Adobe Illustrator [CS6 eller CC/Forudindstillinger/[sprog]/Farveprøver/Farvebøger/ skal du fjerne alle de biblioteker, hvis navn starter med Pantone+.

3. Hvis du bruger en ældre version af Adobe Illustrator (CS2-CS5), skal du kopiere alle Pantone-biblioteker af filtypen .acb og placere dem her: Adobe Illustrator [CS6 eller CC]/Forudindstillinger/[sprog]/Farveprøver/Farvebøger.

4. Kopiér alle Pantone-biblioteker af filtypen .acbl, og placer dem her: Adobe Illustrator CS6/Forudindstillinger/[sprog]/Farveprøver/Farvebøger./ældre.

5. Genstart Illustrator, og åbn alle dokumentprofilerne via:

• Mac OS: [bruger]/Bibliotek/Application Support/Adobe/Adobe Illustrator [CS6 eller CC]/[sprog]/Nye dokumentprofiler

-eller-

• Windows 7: [drev]/Brugere/[bruger]/AppData/Roaming/Adobe/Adobe Illustrator [CS6 eller CC] Indstillinger/[sprog]/[binær]/Nye dokumentprofiler

-eller-

• Windows XP: [drev]\Dokumenter og indstillinger\[bruger]\Application Data\Adobe\Adobe Illustrator [CS6 eller CC]-indstillinger\[sprog]\Nye dokumentprofiler
  6. For hver profil skal du trykke på Staffagefarver via panelet Farveprøver (Vindue > Farveprøver), vælge Brug CMYK-værdier fra producentens procesbøger og dernæst trykke på OK.

Sådan vælger du funktionen Brug CMYK-værdier fra producentens procesbøger
  7. Gem og luk alle dokumentprofiler, og genstart Illustrator endnu en gang.

Nødløsning 2: Sådan stilles ældre Pantone-biblioteker til rådighed ved manglende farver

Brug kun denne nødløsning, når du støder på manglende farver i ældre dokumenter åbnet i Illustrator CS6 eller CC. Det kan ikke anbefales at bruge ældre Pantone-biblioteker til at tilføje nye farver til et dokument.

I Illustrator CS6 eller CC:

1. Afslut Illustrator.

2. Hvis du bruger en ældre version af Illustrator (CS2-CS5), skal du kopiere alle Pantone-biblioteker af filtypen .acb og placere dem i denne mappe: Adobe Illustrator [CS6 eller CC]/Forudindstillinger/[sprog]/Farveprøver/Farvebøger.

3. Genstart Illustrator.

Ofte stillede spørgsmål

Er der ændringer i processen med at føje nye staffagefarver fra farvebøger til dokumentet?

Nej. Der er ingen ændringer i denne proces. Hvis du vil føje en staffagefarve til et dokument, skal du åbne farvebogen og klikke på den ønskede farveprøve.

Hvorfor ser en bestemt staffagefarve fra Pantone Plus-serien i CS6 og CC anderledes ud end samme staffagefarve i CS5 og tidligere versioner?

I Illustrator CS5 og tidligere versioner, som omfattede ældre versioner af Pantone-farvebøgerne, havde de fleste staffagefarver fra Pantone to definitioner: LAB og CMYK. Derudover var standardindstillingen i dialogboksen med indstillinger for staffagefarver CMYK. CMYK-værdierne blev prioriteret højere end LAB-værdierne. Den staffagefarve, der blev føjet til dokumentet, havde som regel CMYK-værdier.

Hvis du ønsker, de samme staffagefarver skal være identiske i CS5 (og ældre versioner) og CS6/CC, skal du gøre følgende Nødløsning 1: Udskiftning af Pantone Plus med ældre farvebøger fra Pantone.

Denne nødløsning gør Pantones staffagefarver ens på tværs af de forskellige versioner af Illustrator. Det kan dog påvirke arbejdsforløb, der omfatter flere programmer, som f.eks. InDesign og Photoshop, hvis du bruger Pantone Plus Series® i disse apps.

Kan det påvirke åbningen af ældre ai-/eps-/pdf-/indd-filer i Illustrator CS6 og CC?

Nej. Filer fra tidligere versioner åbnes uden problemer. Definitioner af staffagefarver bibeholdes sammen med deres oprindelige definitioner.

En undtagelse til dette er dog ved åbningen af ældre filer, hvor der er sammenkædede PSD- eller TIFF-filer, der har staffagefarvekanaler fra ældre farvebøger fra Pantone.

Import af PSD- og TIFF-filer med staffagefarvekanaler med ældre farver fra Pantone

PSD- og TIFF-filer med staffagefarvekanaler fra farvebøger bibeholder kæden til farvebogen. Når der sammenkædes sådanne filer i Illustrator CS6- eller CC-dokumenter, søger systemet efter farveoplysninger for staffagefarvekanaler i de installerede Pantone Plus-farvebøger. Hvis der findes en farve med det samme navn i en af staffagefarvebøgerne, henter systemet farven og sammenkæder den til filen, eller den ældre fil åbnes. (Det er det samme, der sker, når der åbnes ældre ai-/eps-/pdf-/indd-filer, der indeholder links til sådanne PSD- eller TIFF-filer.) I denne proces kan der være en lille forskel i farvens udseende (sammenlignet med Illustrator CS5 og tidligere versioner). Der er to mulige årsager til den visuelle forskel:

• Indstillinger for staffagefarver var muligvis sat til CMYK i den ældre Illustrator-version og til Lab i CS6 eller CC.
  • Pantone har ændret definitionen af farven i Pantone Plus.

Hvis den anvendte farve i staffagefarvekanalerne ikke kan findes, vises der i Illustrator en advarsel, og filen placeres med staffagefarven helt i sort. Farven beholdes dog som en staffagefarve (Illustrator konverterer farven til en standardiseret sort plet for farveprøveværdierne i stedet for at konvertere den til en procesfarve).

Få løsninger her Nødløsning 1: Udskiftning af Pantone Plus med ældre farvebøger fra Pantone og Nødløsning 2: Sådan stilles ældre Pantone-biblioteker til rådighed ved manglende farver.