Mønsteroprettelse er et valgfrit ekstramodul som du kan hente til Windows eller Mac OS.

Med filteret Mønsteroprettelse opdeles og samles et billede for at oprette et mønster. Mønsteroprettelse fungerer på to måder:

• Udfylder et lag eller en markering med et mønster. Mønsteret kan bestå af én stor flise eller flere dublerede fliser.

• Opretter fliser, du kan gemme som en mønsterforudindstilling og bruge sammen med andre billeder.

Du kan generere flere mønstre ud fra den samme prøve, indtil du finder det, der skal bruges.

1. Mønsteroprettelse er et valgfrit ekstramodul. Hent og installer det til Windows eller Mac OS.
  2. Benyt en af følgende fremgangsmåder:
    • Vælg det lag, som indeholder det område, du vil oprette mønsteret ud fra. Det lag, du vælger, erstattes med det oprettede mønster, så det er en god idé først at oprette en kopi af laget.

• Hvis du vil oprette et mønster i et nyt lag eller en ny fil, skal du oprette en rektangulær markering af det billede, du bruger til at oprette mønsteret ud fra, og derefter vælge Rediger > Kopier. Føj derefter et lag til billedet, eller opret en ny fil med de dimensioner, det endelige billede skal have.

3. Vælg Filter > Mønsteroprettelse.
  4. Angiv mønsterets kilde.
    • Vælg Brug udklipsholderen som prøve for at bruge indholdet i Udklipsholder, hvis du kopierede et billede, inden du åbnede Mønsteroprettelse.

• Lav en markering i eksempelområdet med markeringsrammeværktøjet i Mønsteroprettelse . Hvis du vil flytte markeringsrammen, skal du trække den til en anden placering.

Bemærk:

Du kan bruge zoom- og håndværktøjerne til at navigere i eksempelområdet. Brug Alt (Windows) eller Alternativ (Mac OS) sammen med zoomværktøjet for at zoome ud. Forstørrelsesniveauet vises nederst i dialogboksen.

5. Angiv flisestørrelsen.
    • Angiv pixeldimensioner i boksene Bredde og Højde.

• Klik på Brug billedstørrelse for at oprette et mønster med én flise, som udfylder laget.

6. Klik på Generer. Du kan trykke på Esc for at annullere oprettelsen.

Eksempelområdet dækkes af fliser med det oprettede mønster.

• Hvis du vil skifte mellem det oprettede eksempel og kildebilledet, skal du vælge en indstilling i menuen Vis.

• Klik på Flisegrænser for at få vist grænserne for de enkelte fliser.

• Hvis du vil forskyde fliserne i det oprettede mønster, skal du vælge en retning i pop op-menuen Forskydning og angive en værdi i tekstboksen Mængde. Forskydningsmængden er en procent af flisedimensionen i den angivne retning. Forskydningen har ingen indflydelse på fliser i gemte mønsterforudindstillinger.

7. Klik på Generer igen for at oprette yderligere mønstre med de samme indstillinger, eller juster indstillingerne, og klik derefter på Generer igen.

Udjævning

Justerer de skarpe kanter i mønsteret. Forøg udjævningen for at reducere kanterne.

Prøveoplysninger

Angiver størrelsen på mønsterudsnit i flisen. En høj værdi bevarer flere af de oprindelige detaljer i mønsteret. En lav værdi bruger mindre udsnit i flisen. Det tager længere tid at generere fliser, når du bruger en høj værdi.

8. Naviger gennem de genererede fliser i panelet Fliseoversigt for at vælge den flise, du vil bruge til at udfylde laget, eller gemme som en mønsterforudindstilling.
    • Du navigerer gennem de genererede fliser ved at klikke på knappen Første flise, Forrige flise, Næste flise eller Sidste flise. Du kan også skrive nummeret på det mønstereksempel, du vil have vist, og derefter trykke på Enter (Windows) eller Retur (Mac OS).

• Hvis du vil have vist, hvordan flisen ser ud som et gentaget mønster i eksempelområdet, skal du sørge for, at Opdater mønstereksempel er valgt. Hvis visningen af fliseeksempler er langsom, kan du fravælge denne indstilling, finde den ønskede flise og derefter vælge indstillingen.

• Hvis du vil slette et flise- og mønstereksempel, skal du navigere til den flise, der skal slettes, og klikke på sletteikonet.

• Hvis du vil gemme en flise som en mønsterforudindstilling, skal du navigere til den flise, der skal gemmes, og klikke på knappen Gem forudindstillet mønster. Skriv et navn til forudindstillingen, og klik på OK. Når du gemmer en flise som et forudindstillet mønster, gemmes kun en enkelt flise, ikke hele det oprettede mønster.

Oversigtsknapper i Photoshop
    Knapper til fliseoversigt

A. Gem forudindstillet mønster B. Første flise C. Forrige flise D. Næste flise E. Sidste flise F. Sletteikon
  9. Når du er tilfreds med et mønstereksempel, og du har gemt de fliser, du kan få brug for senere, skal du klikke på OK for at udfylde laget eller markeringen.

Hvis du kun opretter forudindstillede mønstre, skal du klikke på Annuller for at lukke dialogboksen uden at udfylde laget.