Het gereedschap Penseel

1. Adobe Animate-handboek
  2. Inleiding tot Animate
    1. Nieuw in Animate
    2. Visuele verklarende woordenlijst
    3. Systeemvereisten voor Animate
    4. Animate-sneltoetsen
    5. Werken met meerdere bestandstypen in Animate
  3. Animatie
    1. Grondbeginselen voor animaties in Animate
    2. Frames en hoofdframes gebruiken in Animate
    3. Frame-voor-frame-animaties in Animate
    4. Werken met klassieke tween-animaties in Animate
    5. De tool Penseel
    6. Hulplijnen voor bewegingen
    7. Bewegings-tween en ActionScript 3.0
    8. Informatie over animaties met bewegings-tween
    9. Animaties met bewegings-tweens
    10. Een animatie met bewegings-tween maken
    11. Eigenschapshoofdframes gebruiken
    12. Een positie animeren met een tween
    13. Bewegings-tweens bewerken in de Bewegingseditor
    14. Het bewegingspad van een tween-animatie bewerken
    15. Bewegings-tweens manipuleren
    16. Aangepaste versnellingen toevoegen
    17. Voorinstellingen voor beweging maken en toepassen
    18. Animatietween-reeksen instellen
    19. Werken met als XML-bestanden opgeslagen bewegings-tweens
    20. Bewegings-tweens en klassieke tweens
    21. Vormen tweenen
    22. De tool Bone-animatie gebruiken in Animate
    23. Werken met structuren voor personages in Animate
    24. Maskeerlagen gebruiken in Adobe Animate
    25. Werken met scènes in Animate
  4. Interactiviteit
    1. Knoppen maken met Animate
    2. Animate-projecten converteren naar andere documentindelingen
    3. HTML5 Canvas-documenten maken en publiceren in Animate
    4. Interactiviteit toevoegen met codefragmenten in Animate
    5. Aangepaste HTML5-componenten maken
    6. Componenten in HTML5 Canvas gebruiken
    7. Maken van aangepaste componenten: Voorbeelden
    8. Codefragmenten voor aangepaste componenten
    9. Tips en trucs: Adverteren met Animate
    10. Ontwerp en publicatie van virtual reality
  5. Werkruimte en workflow
    1. Penselen maken en beheren
    2. Google-lettertypen gebruiken in HTML5 Canvas-documenten
    3. Creative Cloud Libraries en Adobe Animate gebruiken
    4. Het werkgebied en het deelvenster Tools voor Animate gebruiken
    5. Workflow en werkruimte in Animate
    6. Weblettertypen gebruiken in HTML5 Canvas-documenten
    7. Tijdlijnen en ActionScript
    8. Werken met meerdere tijdlijnen
    9. Voorkeuren instellen
    10. Deelvensters voor ontwerp in Animate gebruiken
    11. Tijdlijnlagen maken met Animate
    12. Animaties exporteren voor mobiele apps en game-engines
    13. Objecten verplaatsen en kopiëren
    14. Sjablonen
    15. Zoeken en vervangen in Animate
    16. Ongedaan maken, Opnieuw en het deelvenster Historie
    17. Sneltoetsen
    18. De tijdlijn gebruiken in Animate
    19. HTML-extensies maken
    20. Optimalisatieopties voor afbeeldingen en geanimeerde GIF-bestanden
    21. Exportinstellingen voor afbeeldingen en GIF-bestanden
    22. Deelvenster Elementen in Animate
  6. Multimedia en video
    1. Grafische objecten transformeren en combineren in Animate
    2. Symboolinstanties maken in Animate en ermee werken
    3. Afbeeldingen overtrekken
    4. Geluid gebruiken in Adobe Animate
    5. SVG-bestanden exporteren
    6. Videobestanden maken voor gebruik in Animate
    7. Een video toevoegen in Animate
    8. Werken met videoactiepunten
    9. Objecten tekenen en maken met Animate
    10. Lijnen en vormen omvormen
    11. Streken, verlopen en vullingen met Animate CC
    12. Werken met Adobe Premiere Pro en After Effects
    13. Deelvensters voor kleuren in Animate CC
    14. Flash CS6-bestanden openen met Animate
    15. Werken met klassieke tekst in Animate
    16. Illustraties opnemen in Animate
    17. Geïmporteerde bitmaps in Animate
    18. 3D-afbeeldingen
    19. Werken met symbolen in Animate
    20. Lijnen en vormen tekenen met Adobe Animate
    21. Werken met bibliotheken in Animate
    22. Geluiden exporteren
    23. Objecten selecteren in Animate CC
    24. Werken met Illustrator AI-bestanden in Animate
    25. Patronen toepassen met het sproeipenseel
    26. Overvloeimodi toepassen
    27. Objecten rangschikken
    28. Taken automatiseren met het menu Opdrachten
    29. Meertalige tekst
    30. De camera gebruiken in Animate
    31. Animate gebruiken met Adobe Scout
    32. Werken met Fireworks-bestanden
    33. Grafische filters
    34. Geluid en ActionScript
    35. Tekenvoorkeuren
    36. Tekenen met de pen
  7. Platforms
    1. Animate-projecten converteren naar andere documentindelingen
    2. Ondersteuning voor aangepaste platforms
    3. HTML5 Canvas-documenten maken en publiceren in Animate
    4. Een WebGL-document maken en publiceren
    5. Toepassingen verpakken voor AIR voor iOS
    6. AIR voor Android-toepassingen publiceren
    7. Publiceren voor Adobe AIR voor desktop
    8. Publicatie-instellingen voor ActionScript
    9. Tips en trucs: ActionScript organiseren in een toepassing
    10. ActionScript gebruiken met Animate
    11. Tips en trucs: Richtlijnen voor toegankelijkheid
    12. Toegankelijkheid in de Animate-werkruimte
    13. Scripts schrijven en beheren
    14. Ondersteuning voor aangepaste platforms inschakelen
    15. Overzicht van ondersteuning voor aangepaste platforms
    16. Toegankelijke inhoud maken
    17. Werken met plug-in voor ondersteuning voor aangepaste platforms
    18. Foutopsporing in ActionScript 3.0
    19. Ondersteuning voor aangepaste platforms inschakelen
  8. Exporteren en publiceren
    1. Bestanden exporteren uit Animate CC
    2. OAM-publicatie
    3. SVG-bestanden exporteren
    4. Afbeeldingen en video's exporteren met Animate
    5. AS3-documenten publiceren
    6. Animaties exporteren voor mobiele apps en game-engines
    7. Geluiden exporteren
    8. QuickTime-videobestanden exporteren
    9. Afspelen van externe video met ActionScript beheren
    10. Tips en trucs: Tips voor het maken van inhoud voor mobiele apparaten
    11. Tips en trucs: Videoconventies
    12. Tips en trucs: Richtlijnen voor het ontwerpen van SWF-toepassingen
    13. Tips en trucs: Structuur geven aan FLA-bestanden
    14. Beste werkwijzen voor het optimaliseren van FLA-bestanden voor Animate
    15. Publicatie-instellingen voor ActionScript
    16. Publicatie-instellingen opgeven voor Animate
    17. Projectorbestanden exporteren
    18. Afbeeldingen en geanimeerde GIF-bestanden exporteren
    19. HTML-publicatiesjablonen
    20. Werken met Adobe Premiere Pro en After Effects
    21. Snel uw animaties delen en publiceren

Overzicht

Met het penseel (B) in Adobe Animate kunt u een aangepast penseel maken door parameters van het penseel, zoals de vorm en hoek, in te stellen. U kunt natuurlijke illustraties in uw projecten maken door het penseel aan te passen aan uw tekenbehoeften. U kunt een aangepast penseel kiezen, bewerken en maken in Animate via de Eigenschapcontrole als het penseel is geselecteerd in de werkset.

Een aangepast penseel kiezen

Het gereedschap Penseel biedt verschillende penselen met aangepaste vormen, zodat u altijd beschikt over de juiste vorm voor uw huidige taak. U kunt verschillende penseelvormen zien wanneer u het gereedschap Penseel kiest in de werkset en onder de instelling "Penseel" in Eigenschapcontrole.

U kunt een penseel kiezen in de vervolgkeuzelijst voor Penseel en beginnen met het tekenen van uw illustraties en afbeeldingen op het werkgebied.

Nieuwe penseelgrootten

Animate biedt een groot aantal penseelgrootten met meer gedetailleerde controle en bevat de volgende verbeteringen:

• Nieuwe penseelgrootten in het bereik van 1-200 pixels
  • Live voorvertoning bij het aanpassen van penseelgrootten
  • Penseel en Gummetje gebruiken de omtrekmodus-weergave en worden niet belemmerend wanneer u in de context van andere illustraties tekent
  • Herinnert penseelinstellingen zoals laatst gebruikte penseelgrootte, vorm en modus tijdens Animate-sessies
  • Verbeterde tekenervaring, vooral voor kortere penseelstreken
Gummetje: cursoromtrek

Schuifregelaar voor penseelgrootte
Schuifregelaar voor penseelgrootte

Schuifregelaar voor penseelgrootte – livevoorvertoning
Schuifregelaar voor penseelgrootte – livevoorvertoning

Nieuwe penseelcursoren

Opties voor vloeiend maken in gereedschap Penseel

In Animate is de factor voor vloeiend maken veranderd van een laag-naar-hoog schuifregelaar naar een schuifregelaar met een bereik van 0-100.

Vloeiend maken
Vloeiend maken

Een aangepast penseel maken

U kunt als volgt aangepaste penselen maken met een aangepaste grootte, hoek of afvlakking:

1. Klik op het gereedschap Penseel (B) in de werkset en klik op de knop Nieuw bestand naast de instelling Penseel in de Eigenschapcontrole.

1. Selecteer een vorm in het dialoogvenster voor de penpuntopties en geef een hoek en een afvlakkingspercentage op. U kunt een voorbeeld van het penseel zien terwijl u de parameters instelt.
Penpuntopties
Penpuntopties

1. Klik op OK. Het nieuwe aangepaste penseel is in de Eigenschapcontrole geselecteerd als het standaardpenseel voor het huidige document.

Penseelgrootten zoomen en aanpassen

Met het selectievakje Zoomen met werkgebied kunt u de penseelgrootte proportioneel instellen op het veranderende zoomniveau van het werkgebied. U kunt naadloos tekenen en aanpassen aan elk zoomniveau.

Schakel het selectievakje van de 'Zoomgrootte met werkgebied' uit in de Penseeleigenschapcontrole om naar het eerdere standaardgedrag van penselen te terugkeren.

Met de optie Grootte kunt u het penseel instellen op het gewenste formaat.

Gebruik de schuifregelaar om het penseel aan de gewenste grootte aan te passen. U kunt de waarde van de penseelgrootte naast de schuifregelaar bekijken en bewerken.

Penseelgrootte
Penseelgrootte

Een aangepast penseel bewerken

U kunt de eigenschappen van het aangepaste penseel dat u hebt gemaakt als volgt wijzigen:
  1. Klik in de Eigenschapcontrole op de knop met een potloodpictogram naast de penseelopties om het penseel te selecteren dat u wilt wijzigen.
Aangepast penseel bewerken
Aangepast penseel bewerken

1. Wijzig in het dialoogvenster voor penpuntopties de eigenschappen zoals de vorm, hoek en afvlakking en klik op OK.
Penpuntopties bewerken
Penpuntopties bewerken

Opmerking:

U kunt alleen de penselen bewerken die u zelf hebt gemaakt en aangepast. U kunt geen eigenschappen wijzigen van de standaardpenselen.

Een aangepast penseel verwijderen

1. Als u een aangepast penseel dat u hebt gemaakt wilt verwijderen, selecteert u het gereedschap Penseel (B) in de werkset. Kies het aangepaste penseel dat u wilt verwijderen binnen Vullingen en Lijnen in de Eigenschapcontrole.
  2. Klik op de verwijderknop die is ingeschakeld. Het geselecteerde aangepaste penseel wordt uit de lijst verwijderd.
    Aangepast penseel verwijderen
    Aangepast penseel verwijderen

Opmerking:

U kunt alleen de penselen verwijderen die u hebt gemaakt. U bent niet gemachtigd om de standaardpenselen te verwijderen.

Instellingen synchroniseren voor penseel en gummetje

U kunt ervoor kiezen om alle onderliggende instellingen, zoals druk, overhelling en puntgrootte en -vorm, te synchroniseren voor de gereedschappen Penseel (B) en Gummetje (E). Deze instellingen blijven behouden, zelfs wanneer u Animate afsluit en een nieuwe sessie start.

1. Schakel het selectievakje Instellingen synchroniseren met gum in voor het penseel (B).
    2. De huidige instellingen van het penseel (B) worden weerspiegeld in gummetje (E) en omgekeerd.
    Instellingen synchroniseren voor penseel en gummetje

Aangepaste penselen synchroniseren met de cloud

Aangepaste penselen die door u zijn gemaakt, kunnen met de cloud worden gesynchroniseerd via de Animate-voorkeuren. Om dit te doen gaat u naar Bewerken > Voorkeuren op Windows of Animate > Voorkeuren op een Mac. De optie om aangepaste penselen in de sectie "Instellingen synchroniseren" te synchroniseren wordt hieronder getoond:

Opmerking:

Deze functie is alleen van toepassing op Animate 18.0 en eerdere versies.

Een personage maken met het gereedschap Penseel

Schets een personage met het gereedschap Penseel. Het penseel is toegankelijk en gebruiksvriendelijk. Wilt weten hoe u een personage maakt met het gereedschap Penseel? Bekijk de zelfstudie aan het einde van dit voorbeeld en voer de volgende stappen uit.

1. Selecteer het gereedschap Penseel in het deelvenster Eigenschapscontrole.

2. Als u het formaat van het penseel wilt wijzigen, sleept u de schuifregelaar Grootte.

3. Klik op het pictogram voor tekenen van objecten en kies een kleur in de optie Kleur.

4. Als u de transparantie van de kleur wilt vergroten of verkleinen, selecteert u de optie Kleur en wijzigt u het alfapercentage.

Een personage tekenen met het gereedschap Penseel

Bekijk de video om te leren hoe u personages kunt schetsen in Animate en hoe u kleuren kunt toevoegen.