Automatisert publisering med XML, IDML og skript

Med tilpassede redaksjonelle publiseringsløsninger fra Adobe InDesign kan du optimalisere produksjonen og effektivisere design ved hjelp av XML, IDML, XMP og andre skriptressurser. Finn detaljert informasjon om XML-, IDML- og skriptstøtten i InDesign, og få et godt grunnlag for tilpassede løsninger som overholder nettopp dine publiseringskrav.

Hvis du ønsker å automatisere InDesign, bør du også vurdere å ta en kikk på Adobe InDesign Server, den robuste, fleksible og skalerbare versjonen av InDesign. InDesign Server deler samme kodebase som InDesign, og kan derfor tilby alle funksjonene som finnes i skrivebordsversjonen, samt en rekke serverbaserte funksjoner.

IDML-ressurser

IDML er et åpent, XML-basert filformat som gir tredjepartsutviklere og systemintegratorer mulighet til å opprette, endre og dele opp InDesign-dokumenter programmatisk utenfor InDesign-konteksten. IDML fungerer med brukervennlige XML-redigeringsverktøy, noe som gjør at filformatet er enkelt å bruke i automatiserte arbeidsflyter. Og med støtte for flertrådskjøring i InDesign går det enda raskere å arbeide med IDML-filformatet.

Med IDML kan utviklerne nå gjøre følgende:

• generere eller endre dokumenter dynamisk
  • dele opp og gjenbruke deler av dokumentene
  • omforme dokumentelementer med XSLT
  • finne og endre data i InDesign-dokumenter ved hjelp av XPath eller XQuery
  • bruke Adobe Flash® Builder® og Adobe AIR®-runtimemodulen til å opprette tilpassede programmer og grensesnitt for IDML-arbeidsflyter

Designarbeidsflyter for dokumenter på en ny måte

IDML er avledet fra InDesign Interchange-formatet (INX-formatet), et format som først ble gjort tilgjengelig i InDesign CS2 for å gi brukerne mulighet til å lagre dokumenter til bruk i tidligere versjoner. INX-formatet var vanskelig å lese og manipulere fordi det ble utviklet til kun å brukes i InDesign. De som prøvde å manipulere INX-filer, møtte utfordringer når det gjaldt lesbarhet, robusthet, utvidelsesmuligheter og kompatibilitet med XML-verktøy.

IDML håndterer disse problemene ved å gi utviklerne mulighet til å endre, sette sammen og dele opp XML-representasjoner av InDesign-dokumenter. Det blir dermed mulig å opprette og manipulere InDesign-filer utenfor InDesign-konteksten. Filene overføres deretter tilbake til et InDesign-produkt slik at de kan gjengis i et endelig utdataformat.

Fordeler

IDML tilbyr en enklere og mer fleksibel metode for utvikling og implementering av ulike publiseringsløsninger. Fordelene er:

• Fullstendighet – Med IDML kan objekter, attributter og innstillinger brukes fritt mellom programmer.
  • Lesbarhet – IDML-formatet kan leses og skrives i nær sagt et hvilket som helst program eller verktøy som kan brukes til lesing og skriving av XML-filer.
  • Robusthet – Med IDML har utviklerne større synlighet overfor feil samt økt fleksibilitet når det gjelder å håndtere feilene.
  • Bakoverkompatibilitet – Brukerne vil kunne ta en IDML-fil som er generert for én versjon, og åpne filen i påfølgende versjoner.

Eksempler på bruksområder

IDML er et XML-format og har dermed et potensielt stort bruksområde. Her er noen av de mer aktuelle brukstypene vi forestiller oss:

• Fri bruk – IDML muliggjør en løsning for å konvertere frem og tilbake mellom InDesign-binærfilformatet og IDML. Eksempel: Et InDesign-dokument kan eksporteres til IDML og brukes som en mal utenfor InDesign, og IDML-malen kan deretter endres ved hjelp av XML-verktøy og til slutt importeres tilbake til InDesign-filformatet.
  • Dynamisk dokumentkonstruksjon – I dette scenarioet kan IDML-dokumenter konstrueres fra informasjon i en database eller fra en trådfeed ved hjelp av XML-verktøy og deretter åpnes i InDesign eller Adobe InCopy® for videre håndtering.
  • IDML-partnere

Sabern er en programvarebedrift med base i Nederland. De spesialiserer seg innen programvare- og programutvikling for databasepublisering, dokumentpublisering, innholdsadministrasjon og web-til-trykk-løsninger. Sabern tilbyr tilpassede programutviklingstjenester og har hatt stor suksess med å levere automatiserte publiseringsløsninger til organisasjoner innen trykksakbransjen, offentlig sektor, flybransjen, finans, engrossalg, transport og telekommunikasjon.

Ved hjelp av en nettleser og Saberns DesignDB kan kundene lage dokumenter og PDF-filer med høy oppløsning fra forhåndsdefinerte maler som er opprettet i InDesign. Med DesignDB kan ikke-designere raskt og enkelt lage markedsføringsmateriale og publikasjoner av svært profesjonell kvalitet, med en hastighet og effektivitet som er betraktelig forbedret sammenlignet med vanlige arbeidsflyter.

"DesignDB drar full nytte av Adobes nye IDML-format. Siden IDML er XML med bestemte elementer som muliggjør tilgang til InDesign-formateringsfunksjoner, kan vi nå bruke standardprogrammer og -verktøy for XML-redigering til å manipulere IDML-filer utenfor InDesign. Med den fleksibiliteten som dette formatet gir utviklerne våre, kan vi få den nyeste generasjonen av automatiserte publiseringsløsninger ut på markedet i rekordfart."
    — Karen Lelieveld, Sabern

Censhare AG har utviklet publiseringssystemet censhare, som er basert på en løsning for håndtering av medieobjekter ved produksjon, administrasjon og publikasjon av innhold i flere ulike mediekanaler. Systemet inneholder verktøy for webinnholdshåndtering og samarbeid.

Censhares oversettelsesminnesystem gir kunder som har behov for å publisere innhold på flere språk, muligheten til å hente ut og gjenbruke bestemte elementer i en hvilken som helst oversettelse. Oversettelsesminnesystemet bruker IDML som en mer effektiv måte å hente ut og manipulere innholdet på, og brukerne kan segmentere tekst og avsnitt basert på setninger, samtidig som alle stiler beholdes. Med IDML kan dessuten censhare-løsningen integreres tettere med Microsoft Office. Excel-tabeller og Word-dokumenter kan automatisk stiliseres av censhare og deretter plasseres direkte i og redigeres inne fra InDesign-layouter.

"IDML er et komplett og åpent standardlayoutformat for profesjonell publisering. Nå har vi mulighet til å lage og dekode layoutarbeider ved hjelp av XML-standardverktøy. Censhare er basert på XML, noe som muliggjør en svært elegant integrering."
    – Mathias Wurth, censhare AG

XML-ressurser

XML-regelmotoren

Se hvordan utviklere arbeider med behandlingsmotoren for XML-regler for automatisk å opprette sidelayouter i InDesign.

Adobe InDesign og XML: En teknisk referanse

Få detaljert teknisk informasjon om XML-funksjonene i InDesign, for eksempel XML-koding, XML-import og -eksport, DTD-validering og XML-regelmotoren.

Vis eller last ned (PDF, 2,8 MB) fil

Real World InDesign: Oppretting av plassholdere

La InDesign CS2 gjenta oppsettet av plassholderelementer og statisk tekst for tilsvarende elementer i en importert XML-fil. (Hentet fra "Real World Adobe InDesign CS2")

Cox Newspapers

Se hvordan en stor aviskjede har effektivisert publisering i flere medier og forbedret merkenavnet ved hjelp av InDesign og InCopy.

Vis eller last ned (PDF, 700 kB) fil

Real World InDesign: XML-omforming

Omform XML til HTML eller et hvilket som helst tekstformat, blant annet ren tekst, PDF, PostScript®, andre former for XML og kodet InDesign-tekst. (Hentet fra "Real World Adobe InDesign CS2")

XML-kapittel i brukerhåndboken for InDesign CS4

Se i XML-kapitlet, hentet fra brukerhåndboken for Adobe InDesign CS4, for å finne svar på grunnleggende spørsmål om XML-støtte i InDesig

BusinessWeek

Finn ut hvordan InDesign, InCopy, publiseringssystemet SoftCare K4 og effektiviteten til XML gjorde det mulig for BusinessWeek å kombinere separate arbeidsflyter for trykksaker og Internett i én effektiv prosess.

Skriptressurser

Med InDesign-skriptstøtte kan du automatisere kjedelige produksjonsoppgaver, for eksempel plassering og utbytting av bilder, korrigering av feil i tekst og forbereding av filer for trykk. Dessuten spiller den en sentral rolle i XML- og IDML-baserte arbeidsflyter. Her følger noen ressurser for både nybegynnere og mer erfarne skriptforfattere.

InDesign CS5-skriptressurser

Adobes introduksjon til skript

Ta en kikk på denne informative innføringen i hvorfor, hvordan og når skript skal brukes i Adobe Creative Suite® 6-programmer.

Vis eller last ned (PDF, 851 kB) fil

Opplæring i Adobe InDesign CS5-skript

Lær det grunnleggende om InDesign CS6-skript i denne detaljerte opplæringen.

Vis eller last ned opplæringsmaterialet (PDF, 936 kB) fil

Last ned skriptene for InDesign-skriptopplæringen (ZIP, 11 kB)

Få detaljert informasjon om hvordan du oppretter tilpassede skript for InDesign ved hjelp av AppleScript, JavaScript og VBScript, i hver av disse detaljerte veiledningene.

Vis eller last ned AppleScript-veiledningen (PDF, 2,0 MB)

Vis eller last ned JavaScript-veiledningen (PDF, 1,4 MB)

Vis eller last ned VBScript-veiledningen (PDF, 2,0 MB)

Last ned skriptene for InDesign-skripthåndboken (ZIP, 832 kB)

Last ned InDesign-eksempelskriptene (ZIP, 138 kB)

Veiledning til Adobe Creative Suite JavaScript-verktøy

Ta en kikk på dette dokumentet for å få informasjon om JavaScript-funksjonene, -verktøyene og -objektene som er felles for alle Adobe Creative Suite -programmene som støtter JavaScript.

Vis eller last ned (PDF, 4,4 MB) fil

Brukerforum for InDesign-skript

Del design- og tekstrelaterte spørsmål og svar med likesinnede, og utveksle dessuten skript, skriptideer og XML-informasjon.

Adobe Exchange

I Adobe Resource Center kan du laste ned gratisskript eller laste opp skriptene du har opprettet, samt dele maler, pluginmoduler, handlinger og annet hjelpemateriale som gir ny funksjonalitet i layoutarbeidene.

InDesign CS4-skriptressurser

Adobes introduksjon til skript

Ta en kikk på denne informative innføringen i hvorfor, hvordan og når skript skal brukes i Adobe Creative Suite® 4-programmer.

Vis eller last ned (PDF, 851 kB) fil

Opplæring i Adobe InDesign CS4-skript

Lær det grunnleggende om InDesign CS4-skript i denne detaljerte opplæringen.

Vis eller Last ned veiledningen (PDF, 1,1 MB) fil
    Last ned skriptene for InDesign-skriptopplæring (ZIP, 10 kB)

Detaljert skriptveiledning for InDesign CS4

Få detaljert informasjon om hvordan du oppretter tilpassede skript for InDesign CS4 ved hjelp av AppleScript, JavaScript og VBScript, i hver av disse detaljerte veiledningene.

Vis eller last ned AppleScript-veiledningen (PDF, 3,2 MB)

Vis eller last ned JavaScript-veiledningen (PDF, 3,2 MB)

Vis eller last ned VBScript-veiledningen (PDF, 3,2 MB)

Veiledning til Adobe Creative Suite JavaScript-verktøy

Ta en kikk på dette dokumentet for å få informasjon om JavaScript-funksjonene, -verktøyene og -objektene som er felles for alle Adobe Creative Suite 4-programmene som støtter JavaScript.

Vis eller last ned (PDF, 4,25 MB) fil

Brukerforum for InDesign-skript

Del design- og tekstrelaterte spørsmål og svar med likesinnede, og utveksle dessuten skript, skriptideer og XML-informasjon.

InDesign Exchange

I Adobe Resource Center kan du laste ned gratisskript eller laste opp skriptene du har opprettet, samt dele maler, pluginmoduler, handlinger og annet hjelpemateriale som gir ny funksjonalitet i layoutarbeidene.

InDesign CS3-skriptressurser

Adobes introduksjon til skript

Ta en kikk på denne informative innføringen i hvorfor, hvordan og når skript skal brukes i Creative Suite 3-programmene.

Vis eller last ned (PDF, 674 kB) fil

Detaljert skriptveiledning for InDesign CS3

Få detaljert informasjon om hvordan du oppretter tilpassede skript for InDesign CS3 ved hjelp av AppleScript, JavaScript og VBScript, i hver av disse detaljerte veiledningene. (Før du begynner, må du lese gjennom Viktig-filen for skript for Adobe InDesign CS3 .)

Vis eller last ned AppleScript-veiledningen (PDF, 3,4 MB)

Vis eller last ned JavaScript-veiledningen (PDF, 3,2 MB)

Vis eller last ned VBScript-veiledningen (PDF, 3,2 MB)

Last ned skriptene for skriptveiledningen (ZIP, 465 kB)

InDesign CS3 Transformation Tutorial

Bruk skripting for å flytte, skalere, rotere og skjære til et objekt som har endret seg mye i InDesign CS3. Dette korte opplæringsprogrammet med tilhørende skripter viser hvordan du skal jobbe med denne nye omformingsarkitekturen for å oppnå resultatene du trenger.

Vis eller last ned InDesign CS3 Transform Tutorial AppleScript (PDF, 322 kB)

Vis eller last ned InDesign CS3 Transform Tutorial JavaScript (PDF, 323 kB)

Vis eller last ned InDesign CS3 Transform Tutorial VBScript (PDF, 333 kB)

Last ned InDesign CS3 Transform Tutorial Scripts (ZIP, 45 kB)

Opprett en InDesign CS3-arbeidsflyt i Automator

Finn ut hvordan du oppretter og bruker Apples Automator-handlinger med InDesign.

Les gjennom InDesign Automator-veiledningen (PDF, 4,6 MB)
    Last ned opplæringshandlinger for InDesign Automator. (ZIP, 267 kB)

http://forums.adobe.com/index.jspaBrukerforum for InDesign-skript

Del design- og tekstrelaterte spørsmål og svar med likesinnede, og utveksle dessuten skript, skriptideer og XML-informasjon.

Exchange InDesign-skript

I Adobe Resource Center kan du laste ned gratisskript eller laste opp skriptene du har opprettet, samt dele maler, pluginmoduler, handlinger og annet hjelpemateriale som gir ny funksjonalitet i layoutarbeidene.

XMP-ressurser

XMP – intelligens i medier

Adobes Extensible Metadata Platform (XMP) er en merkingsteknologi som gir deg mulighet til å innlemme data om en fil, kalt metadata, i selve filen. Hvis du vil ha mer informasjon om hvordan partnere og standarder bruker XMP, kan du gå til XMP-webområdet.

XMP-teknologi for utviklere

Med XMP-verktøysettet kan du integrere metadatafunksjonalitet i produktet eller løsningen. Det støtter Mac OS, Windows® og UNIX® og leveres med eksempler, dokumentasjon, kildekode og prosjektfiler. XMP-verktøysettet er tilgjengelig under BSD-lisensen.