Tips om titlar och nyckelord

Lär dig hur du skapar metadata som hjälper till att uppmärksamma ditt innehåll på Adobe Stock.

Skapa beskrivande titlar.

Titlar är korta, faktabaserade beskrivningar av innehållet, som Familj spelar fotboll på stranden. Dina titlar kan påverka köparnas beslut att licensiera innehållet och därför är det viktigt att tänka till när du skapar dem.

Här är några saker du bör och inte bör göra när du skapar titlar:

Gör detta: Använd titlar som presenterar innehållet för kunderna. Titlarna är sökbara och blir en del av Adobe Stock-URL:en.

Gör detta: Se till att titlarna är relevanta, beskrivande, objektiva och exakta.

Gör detta: Använd högst 70 tecken i titlarna så blir det lättare för kunderna att hitta innehållet via webbsökningsresultat.

Gör inte detta: Hantera titlar som listor med nyckelord.

Gör inte detta: Ha inte med några varumärkesskyddade namn, varumärkesnamn, produktnamn eller personers namn.

Här är några exempel på beskrivande titlar:

Använda funktionen för automatiska titlar i medverkarportalen. (endast engelska.)

Om den fil som du överför inte redan har titelinformation i sina metadata kommer Adobe Stock Contributor-portalen att föreslå upp till tre engelskspråkiga titlar per fil. Klicka i titelfältet för att se förslagen och välj det du vill använda. Eller så ignorerar du förslagen och anger en egen titel.

Skapa effektiva nyckelord.

Köparna använder nyckelord för att söka efter stockinnehåll som de behöver och därför är det viktigt att du väljer nyckelord noga.

Det här behöver du veta för att skapa nyckelord som hjälper potentiella köpare att hitta ditt innehåll:

Nyckelordens ordning är viktig: Använd nyckelorden i prioritetsordning. Det är det viktigaste du kan göra för att se till att köpare kan hitta ditt innehåll på Adobe Stock.

Beskriv, men inte med för många ord: Vi rekommenderar att du använder 15–35 nyckelord, även om du kan ange upp till 49.

Använd bara ett språk: Alla dina nyckelord måste vara på samma språk, och det språket måste matcha det språk du valde under Nyckelordsspråk. Våra sökmotorer översätter dem automatiskt till de andra språk som finns på Adobe Stock. Vi stöder titlar och nyckelord på engelska, franska, tyska, spanska, italienska, polska, portugisiska, japanska och koreanska.

Följ även de här riktlinjerna:

• Substantiv: Använd singular (som tiger, dator, regnbåge, cocktail).
  • Verb: Du behöver bara inkludera en verbform. Använd infinitiv för att beskriva en handling (som springa, hoppa, sjunga, le).
  • Fraser: Skriv fraser eller sammansatta ord med två eller flera ord och som separata termer (som fjällräv, fjäll, räv).
  • Få fram berättelsen: När du har beskrivit det mest grundläggande kan du lägga till konceptuella nyckelord som beskriver känslor, stämningar eller trender (som ensamhet, barndom, milstolpar, naturvård).
  • Ovanliga ord: Använd inte ovanliga fraser. Om ordet inte finns i en ordbok bör det inte finnas i dina nyckelord. Till exempel skulle ”kofot” fungera, men inte ”hundtass”.
  • Inga personer: Om det inte finns några personer i bilden tar du med nyckelorden ”inga personer” och ”ingen”.
  • Personer: Inkludera inte personers namn i nyckelord.
  • Beskriv miljön: Använd nyckelord som inomhus, utomhus, dag, natt, soligt, molnigt, interiör eller exteriör för att beskriva vad bilden visar.
  • Perspektiv: Ta med vilken vinkel bilden har tagits från (som fågelperspektiv eller rakt ovanifrån).
  • Ytterligare information: Om du känner till information som etnicitet, ålder eller plats tar du även med dem i nyckelorden.
  • Titelord: Se till att du tar med alla viktiga ord från titeln i de tio viktigaste nyckelorden, så att du får extra skjuts i nyckelordsoptimeringen.

Om du vill få nyckelordstips för specifika ämnen som personer, djur, platser och mat, kan du titta i vår fältguide för titlar och nyckelord.

Här är några exempel på effektiva nyckelordsuppsättningar:

Bildnr 118332630 Kvinna flexar muskler på strand kvinna, baksida, flexa, muskel, strand, ljushyad, senior, vuxen, baddräkt, keps, simma, arm, våg, himmel, kraft, humor, atlet, utomhus, dag, människor, ensam, livsstil Bildnr 153150557 Illustration av boxerhund med solglasögon illustration, teckning, boxerhund, solglasögon, hund, huvud, seriös, svart, röd, gul, utskrift, handtecknad, handgjord, rustik, humor, vintage, retro, husdjur, konstverk, konst, ingen person, ingen, djur Bildnr 133484809 Flygbild av Uluwatu Temple, Bali flygbild, Uluwatu-templet, tempel, hav, kust, klippa, sten, tropisk, Bali, natur, landskap, multikultur, dramatiskt, sceniskt, religion, lummigt, våg, vatten, ocean, Indonesien, utomhus, dag, ingen person, ingen, resor

Lägga till nyckelord i medverkarportalen

Det går att lägga till nyckelord i portalen på tre sätt: automatiskt, genom att kopiera och klistra in eller genom att göra massöverföringar via CSV.

1. Använda automatiska nyckelordsförslag

Det automatiska nyckelordsverktyget med teknik från Adobe Sensei föreslår upp till 25 nyckelord för varje bild. Det är viktigt att vara noggrann så granska alla föreslagna nyckelord och välj bara ord som passar din mediefil.

Välj alla nyckelord som är relevanta för filen du indexerar. När ett rekommenderat nyckelord har lagts till din fil kommer ordet att markeras med en svart ram. Om alla rekommenderade nyckelord är relevanta för din fil kan du välja knappen Lägg till alla för att bifoga alla nyckelord.

OBS! Det är osannolikt att alla rekommenderade nyckelord passar. Om du bifogar nyckelord som inte är relevanta kan det påverka din sökplacering på ett negativt sätt och minska dina möjligheter till försäljning.

• Importera nyckelord från Adobe Creative Cloud-program: Om du har lagt till nyckelord till dina bilder i Adobe Photoshop, Lightroom, Lightroom Classic eller Adobe Bridge, visas de automatiskt i nyckelordsrutan och de är redan markerade om de ingår i listan med föreslagna nyckelord.

2. Kopiera och klistra in nyckelord.

Om du använder en extern textfil för att skapa nyckelord kan du kopiera och klistra in dem i nyckelordsrutan.

3. Överföra nyckelord via CSV-filer.

Du kan också använda CSV-filer för att leta reda på och överföra nyckelord. Läs mer

Placera nyckelord i ordning

Det är mycket viktigt att du listar dina nyckelord i relevansordning från de viktigaste till minst viktiga med början från de tio första nyckelorden. Dessa kommer att vara mest betydelsefulla i sökplaceringen.

Om du vill ändra ordning på nyckelord och flytta de mest relevanta orden till de tio främsta, klickar du på omordningsverktygets växlingsknapp.

Du kommer nu att se nyckelordens ordning:

• Klicka på numret till vänster om nyckelordet som du vill flytta och dra det till önskad plats (1).
  • Om du vill flytta ett nyckelord högst upp, klickar du på uppåtpilen till höger om ordet (2).
  • Om du vill ta bort ett nyckelord klickar du på X:et till höger om ordet eller avmarkerar det markerade ordet i rutan med nyckelordsförslag (3).

Adobe-konstnärer: Rawpixel.com | 230337669, AmazingAerialAgency | 343928349, Michelle Mildenberg | 337369119Peathegee Inc - Blend Images | 118332630,  Inst:@victoria_novak | 153150557, Dmitry | 133484809