Afbeeldingskwaliteit verbeteren met Camera Raw

Met Verbeteren kunt u de afbeeldingskwaliteit verbeteren als u grote afdrukken wilt maken of als u de resolutie van een uitgesneden afbeelding wilt verhogen.

Opmerking:

Vanaf Adobe Camera Raw 13.2 (versie van maart 2021) heet Details verbeteren Raw-details.

Verbeteren biedt een set functies, zoals Raw-details en Superresolutie waarmee u met Camera Raw de afbeeldingskwaliteit kunt verbeteren.

Raw-details, voorheen Details verbeteren, levert heldere details en een nauwkeurigere weergave van randen en kleuren, en vermindert artefacten. De resolutie van de verbeterde afbeelding blijft hetzelfde als van de oorspronkelijke afbeelding. Deze functie is met name handig voor grote schermen en afdrukken waarop kleine details zichtbaar zijn. De ondersteunde bestandstypen zijn RAW-mozaïekbestanden van camera's met Bayer-sensoren (Canon, Nikon, Sony en andere) en Fujifilm X-Trans-sensoren.

Met Superresolutie, geïntroduceerd in Camera Raw 13.2, kunt u afbeeldingen verbeteren met soortgelijke resultaten als Raw-details, maar met 2x de lineaire resolutie. Dit houdt in dat de verbeterde afbeelding 2x zo breed en 2x zo hoog is als de oorspronkelijke afbeelding, ofwel 4x zoveel pixels heeft. Deze functie ondersteunt dezelfde bestandstypen als Raw-details, plus enkele aanvullende bestandstypen, zoals JPEG en TIFF. Superresolutie is met name nuttig als u de resolutie van een uitgesneden afbeelding wilt verhogen.

Minimale systeemvereisten

Uw computer moet voldoen aan de volgende minimale technische specificaties om de functies voor Verbeteren te gebruiken:

• (Mac) macOS Mojave (versie 10.14) of nieuwer
  • (Windows) Windows 10, versie 1903 of nieuwer. Zie Windows 10-updategeschiedenis voor meer informatie.
  • Zie Overwegingen voor functies met GPU-versnelling voor GPU-systeemvereisten. Zowel Raw-details als Superresolutie maken in hoge mate gebruik van de beschikbare GPU en kunnen een externe GPU (eGPU) gebruiken als deze beschikbaar is.

Raw-details toepassen

1. Open een ondersteunde afbeelding in Camera Raw.

2. Klik in de filmstrip met de rechtermuisknop op de afbeelding (Windows) of houd Ctrl ingedrukt en klik op de afbeelding (Mac). Selecteer vervolgens Verbeteren in het contextmenu.

Selecteer Verbeteren in het contextmenu van de filmstrip
    Selecteer Verbeteren in het contextmenu van de filmstrip

Opmerking:

Als u Lightroom of Lightroom Classic gebruikt, raadpleegt u:

3. Controleer of in het dialoogvenster Voorvertoning verbeteren of Raw-details is ingeschakeld. Klik op het gemarkeerde gedeelte en houd dit vast om te zien hoe dit er in de oorspronkelijke afbeelding uitzag. U kunt ook klikken en de cursor over de voorvertoning slepen om andere delen van de afbeelding te bekijken.

Klik op het pictogram voor uitzoomen rechtsonder in de hoek om de volledige afbeelding te bekijken.

Raw-details toegepast in Camera Raw
    Raw-details toegepast in Camera Raw

4. Klik op Verbeteren om een verbeterde DNG-versie van uw afbeelding te maken. Voor de verbeterde afbeelding wordt dezelfde bestandsnaam gebruikt als voor de oorspronkelijke afbeelding, met hieraan Enhanced.dng toegevoegd.

Opmerking:
  • U kunt een afbeelding slechts eenmaal verbeteren. Dit houdt in dat u Raw-details niet opnieuw kunt toepassen op een afbeelding die al verbeterd is.
  • De voorvertoning voor Raw-details wordt weergegeven met de standaard vergroting.

Ondersteunde afbeeldingsindelingen voor Raw-details

Raw-details kan alleen worden toegepast op RAW-mozaïekbestanden van Bayer en X-Trans.

Niet-ondersteunde bestandsindelingen voor Raw-details

Raw-details kan niet worden toegepast op de onderstaande typen bronafbeeldingen:

• Niet-RAW-bestanden, zoals JPEG-, TIFF- en HEIC-afbeeldingen
  • Lineaire DNG-bestanden (waaronder HDR- en panorama-DNG-afbeeldingen die eerder zijn gemaakt met Lightroom en Camera Raw)
  • DNG-proxy's en slimme voorvertoningen
  • Monochrome RAW-bestanden (zoals Leica M MONOCHROM)
  • Vierkleuren camera's
  • Foveon-sensorafbeeldingen
  • Fujifilm-camera's met SR-, EXR- of 2x4-mozaïeksensoren.
  • Canon S-RAW/M-RAW-bestanden
  • Kleine RAW-bestanden van Nikon
  • PSR-bestanden (Pentax Pixel Shift Resolution)
  • Sony ARQ-bestanden

Superresolutie toepassen

1. Open de afbeelding in Camera Raw.

2. Klik in de filmstrip met de rechtermuisknop op de afbeelding (Windows) of houd Ctrl ingedrukt en klik op de afbeelding (Mac). Selecteer vervolgens Verbeteren in het contextmenu.

Selecteer Verbeteren in het contextmenu van de filmstrip
    Selecteer Verbeteren in het contextmenu van de filmstrip

3. Selecteer in het dialoogvenster Voorvertoning verbeteren de optie Superresolutie. De geschatte tijd die benodigd is om de afbeelding te verbeteren wordt weergegeven. Zodra de afbeelding is verbeterd, klikt u op het gemarkeerde gedeelte en houdt u dit vast om te zien hoe dit er in de oorspronkelijke afbeelding uitzag. U kunt ook klikken en met de cursor slepen om andere delen van de afbeelding te bekijken.

Met het pictogram voor uitzoomen rechtsonder in de hoek van de voorvertoning kunt u de volledige afbeelding bekijken.

Superresolutie toegepast in Camera Raw om de resolutie van de afbeelding te verdubbelen
    Superresolutie toegepast in Camera Raw, waardoor de resolutie van de afbeelding is verdubbeld

4. Klik op Verbeteren om een verbeterde DNG-versie van uw afbeelding te maken. Voor de verbeterde afbeelding wordt dezelfde bestandsnaam gebruikt als voor de oorspronkelijke afbeelding, met hieraan .dng toegevoegd.

Opmerking:
  • In Photoshop hebt u geen toegang tot Superresolutie wanneer u Filter > Camera Raw-filter selecteert. Als u deze functie wilt gebruiken, opent u de afbeelding door Bestand > Openen te selecteren. RAW-bestanden worden standaard geopend in het dialoogvenster Camera Raw. Als u JPEG- of TIFF-bestanden wilt openen, selecteert uBewerken > Voorkeuren > Camera Raw en stelt u op het tabblad Bestandsafhandeling JPEG of TIFF in op Automatisch alle ondersteunde JPEG- of TIFF-bestanden openen.
  • U kunt een afbeelding slechts eenmaal verbeteren. Dit houdt in dat u Superresolutie niet opnieuw kunt toepassen op een afbeelding die al verbeterd is.
  • De voorvertoning voor Superresolutie wordt weergegeven met 2x lineaire vergroting.

Sneltoetsen gebruiken om een afbeelding snel te verbeteren

Als u een afbeelding snel wilt verbeteren zonder het dialoogvenster Voorvertoning verbeteren te openen, houdt u de toets Option (macOS)/Alt (Win) ingedrukt terwijl u in het contextmenu Verbeteren selecteert. De optie die als laatste is geselecteerd in het dialoogvenster Voorvertoning verbeteren (Raw-details of Superresolutie) wordt toegepast.

Meerdere afbeelding in een keer verbeteren

Selecteer de afbeeldingen in de Filmstrip en selecteer vervolgens in het contextmenu de optie Verbeteren. Het dialoogvenster Voorvertoning verbeteren wordt weergegeven met een voorvertoning van de eerste geselecteerde afbeelding in de Filmstrip. De optie die als laatste is geselecteerd (Raw-details of Superresolutie) wordt op de geselecteerde afbeeldingen toegepast. U kunt deze selectie naar wens veranderen. Klik tot slot op Foto's verbeteren om de verbetering toe te passen op de geselecteerde afbeeldingen.