Työtilat, paneelit ja katseluohjelmat

Päivitetty viimeksi 12. lokakuuta 2026

Mukauta After Effectsin käyttöliittymää ja hallinnoi paneeleita luodaksesi ja tallentaaksesi henkilökohtaisia työtiloja optimoituja työnkulkuja varten.

Työtilat ja paneelit

Adoben video- ja audiosovellukset tarjoavat yhtenäisen, mukautettavan käyttöliittymän.Vaikka kukin sovellus sisältää omat paneelinsä, paneelien siirtäminen ja ryhmittely toimii samalla tavalla jokaisessa sovelluksessa.

Ohjelman pääikkuna on sovellusikkuna.Paneelit on järjestetty tässä ikkunassa asetelmaan, jota kutsutaan workspace:ksi.

Kukin sovellus sisältää useita ennalta määriteltyjä työtiloja, jotka optimoivat paneelien asettelun tiettyihin tehtäviin.Voit myös luoda ja mukauttaa omia työtilojasi järjestelemällä paneelit asetteluun, joka sopii parhaiten työskentelytyyliisi tiettyjä tehtäviä varten.

Voit vetää paneeleita uusiin sijainteihin, siirtää paneeleita ryhmään tai ryhmästä pois, sijoittaa paneeleita vierekkäin ja irrottaa paneelin niin, että se kelluu uudessa ikkunassa sovellusikkunan päällä.Kun järjestelet paneeleita uudelleen, muut paneelit muuttavat kokoa automaattisesti sopimaan ikkunaan.

Selitteet nimeävät neljä käyttöliittymäaluetta: A osoittaa otsikkopalkkiin, B komposition paneelin välilehteen, C workspace-vaihtimen ylivuotovalikkoon ja D tilin valikko-kuvakkeeseen.
Otsikkopalkki, komposition paneelin välilehti, workspace-ylivuotovalikko ja tilien valikko After Effectsin käyttöliittymässä.

A. Sovellusikkuna B. Ryhmitellyt paneelit C. Yksittäinen paneeli D. Tilivalikko 

Voit lisätä käytettävissä olevaa näyttötilaa käyttämällä useita näyttöjä.Kun työskentelet useiden näyttöjen kanssa, sovellusikkuna näkyy päänäytössä ja kelluvia ikkunoita voi sijoittaa toiselle näytölle.Näyttökokoonpanot tallennetaan workspace-tilaan.

Workspacet tallennetaan XML-tiedostoina asetusten kansioon. Joitakin näytön kokoon ja asetteluun liittyviä varauksia lukuun ottamatta nämä työtilat voidaan siirtää toiselle tietokoneelle ja käyttää siellä.

  • Windows: [asema]:\Users\[käyttäjänimi]\AppData\Roaming\Adobe\After Effects\[versio]\ModifiedWorkspaces

  • macOS: [asema]/Users/[käyttäjänimi]/Library/Preferences/Adobe/After Effects/[versio]/ModifiedWorkspaces

Pinottu paneeliasettelu

Mukauta Workspace-asetteluasi ryhmittelemällä paneelit haluamallasi tavalla. Paneelien ryhmässä voit järjestää paneelit sekä pinottuun että välilehtien tilaan. 

Voit laajentaa ja supistaa pinottuja paneeleja yhdellä hiiren napsautuksella paneelin otsikossa.

Etusivu auttaa sinua pääsemään nopeasti alkuun After Effects -ohjelman kanssa. Voit käyttää seuraavia vaihtoehtoja vasemmalla puolella:

  • Etusivu: Valitse tämä välilehti avataksesi etusivun.
  • Uusi Projekti: Luo Projekti After Effectsissä. 
  • Avaa projekti: Avaa olemassa olevan projektin.
  • Uusi Team Projects: Luo Team Projects.
  • Avaa Team Projects: Avaa olemassa olevan Team Projects.

Jos olet uusi käyttäjä, näytön keskiosassa on myös mahdollisuus luoda projekti.Kun luot projekteja After Effectsissä, etusivun sisältö kehittyy. Kokeneet käyttäjät saavat mahdollisuuden oppia Uudet ominaisuudet After Effectsissä sekä muita dokumentointilinkkejä.

Voit myös käyttää Etusivu -kuvaketta käyttöliittymän vasemmassa reunassa navigoidaksesi Projekti ja Etusivu-näytön välillä.

Käytä tilivalikkoa

Käytä uusia beta-ominaisuuksia

Tilivalikko työkalurivissä on nyt saatavilla testausta ja palautetta varten.Kokeile sitä nyt After Effects (beta) -sovelluksessa.

Valitse Tili-kuvake työkalurivistä tai Etusivu-näytöstä avataksesi tilipaneelin. Paneeli näyttää Adobe-tilisi tiedot, tilaustiedot ja muut tiliin liittyvät asetukset.

Tilivalikko, joka näyttää generatiivisen tekoälyn ominaisuuksien käyttöoikeuden ja krediittien käyttötiedot.
Näytä tilitietosi valitsemalla työkalurivin tilikuvake.

Muistiinpano

Tili-valikko näyttää samalta ja toimii samoin Photoshopissa, Illustratorissa, InDesignissa ja Premiere Prossa, mikä helpottaa sovellusten välillä vaihtamista tilin hallintaa varten.

Käytä Oppiminen-työtilaa ja Oppiminen-paneelia

Oppimispaneeli

After Effectsin aloittelijoille suunniteltu Oppiminen-paneelin opetusohjelmien avulla opit nopeasti tuntemaan After Effectsin eri paneelit, aikajanat ja tehosteet. Voit avata Oppiminen-paneelin Ikkuna-valikosta > Laajennukset.Voit käyttää näitä oppitunteja projektien luomiseen sovelluksessa.

Paneeli on täysin vuorovaikutteinen tehtäväkeskeisine videoineen. Kun valitset videon paneelista, se näyttää tehtävän suorittamiseen tarvittavat vaiheet. Kun kokeilet vaiheita käyttöliittymässä, paneeli seuraa liikkeitäsi ja ohjaa sinut vaiheiden läpi. Kun suoritat tehtävän, tehtävän tila päivittyy valmiiksi.

Oppiminen-paneeli ja Oppiminen-työtila
Oppiminen-paneeli ja Oppiminen-työtila

Oppiminen-työtila

Oppiminen-työtila tarjoaa yksinkertaisen käyttöliittymän seuraavine paneleineen, joita voit käyttää After Effects -projektin luomiseen:

  • Oppiminen-paneeli
  • Projekti-paneeli
  • Kokoonpano-paneeli
  • Aikajana-paneeli

Voit avata työtilan valitsemalla Ohje > Learn After Effects.Työtila sisältää Oppiminen-paneelin kiinnitettynä sivuun, jotta voit seurata ohjeita ja käyttää muuta työtilaa selkeästi.

Työtilojen mukauttaminen

Voit käyttää mukautettuja tai oletustyötiloja yhdellä napsautuksella uudessa työtilarivissä.Workspace-palkki sijaitsee Työkalut-paneelin oikealla puolella. Voit mukauttaa palkin leveyttä vetämällä pystysuoraa jakajaa työkalu- ja työtila-palkkien välissä.

Standard-paneelin avattavassa valikossa näkyy vaihtoehto - Save as new Workspace korostettuna sinisenä, mikä osoittaa sen olevan valittuna. Näkyvissä on myös muita vaihtoehtoja, kuten Palauta tallennettuun asetteluun ja Muokkaa työtiloja.
Tallenna After Effects -työtilasi nykyinen asettelu ja asetukset.

Työpaikkatilat, jotka eivät mahdu käytettävissä olevaan tilaan, näytetään nuoli -valikossa workspace-palkissa.

Nuolivalikossa on vaihtoehtoja kuten kirjastot, Animation, Essential Graphics, Tehosteet, Color, Paint, Text ja Motion Tracking.
Käytä lisätyöpaikkatilan vaihtoehtoja, jotka eivät mahdu käytettävissä olevaan työpaikkatilaan.

Muistiinpano

Valitse Window > Workspace > Edit Workspaces tai valitse nuoli -valikko workspace-palkista näyttääksesi Edit Workspaces -valintaikkunan. Voit valita työtilan ja järjestää työtiloja uudelleen.

Edit Workspaces -valintaikkunassa luetellaan eri työpaikkatilan vaihtoehtoja kuten Default, Review, Learn, Small Screen, Standard, kirjastot, Overflow Menu, All Panels ja Animation. Voit vetää näitä työpaikkatiloja järjestääksesi ne haluamaasi järjestykseen.
Mukauta paneelien ja työkalujen asettelua, jotta se sopii paremmin työnkulkuusi.

Valitse työtila

  • Valitse Window > Workspace ja valitse sitten haluamasi työtila.

  • Valitse työtila Workspace-valikosta Työkalut-paneelissa.

  • Jos työpaikkatilalla on määritetty pikanäppäin, paina Shift+F10, Shift+F11 tai Shift+F12.

Muistiinpano

Voit määrittää pikanäppäimen nykyiselle työtilalle valitsemalla Window > Assign Shortcut To [Workspace Name] Workspace.

Tallenna, palauta tai poista työtiloja

Tallenna mukautettu työtila

Kun mukautat Workspace-tilaa, sovellus seuraa muutoksiasi ja tallentaa viimeisimmän asettelun. Tallenna mukautettu Workspace, jos haluat säilyttää tietyn asettelun pysyvämmin. Tallennetut mukautetut Workspace-tilat näkyvät Workspace-valikossa, jossa voit palata niihin ja palauttaa ne alkuperäiseen tilaan.

Järjestä kehykset ja paneelit haluamallasi tavalla ja valitse sitten Window > Workspace > New Workspace. Kirjoita työtilan nimi ja valitse OK.

Muistiinpano

(After Effects, Premiere) Jos toisessa järjestelmässä avataan mukautetulla Workspace-tilalla tallennettu Projekti, sovellus etsii samannimistä Workspace-tilaa. Jos sovellus ei löydä vastaavuutta (tai näyttöasetukset eivät vastaa toisiaan), se käyttää nykyistä paikallista Workspace-tilaa.

Palauta Workspace alkuperäiseen tilaan

Palauta nykyinen Workspace alkuperäiseen tallennettuun paneeliasetteluun.

Valitse Window > Workspace > Reset workspace name.

Poista työtila

Valitse Window > Workspace > Delete Workspace.

Valitse poistettava Workspace ja valitse sitten OK.

Muistiinpano

Et voi poistaa tällä hetkellä aktiivista työtilaa.

Kiinnitä, ryhmitä tai kelluta paneeleja

Voit kiinnittää paneeleja yhteen, siirtää niitä ryhmiin tai ryhmistä pois sekä irrottaa ne kellumaan sovellusikkunan päälle. Kun vedät paneelia, pudotusalueet – alueet, joille voit siirtää paneelin – korostuvat. Valitsemasi pudotusalue määrittää, mihin paneeli lisätään ja kiinnitetäänkö se muihin paneeleihin vai ryhmitellään niiden kanssa.

Kiinnitysalueet

Kiinnitysalueita on paneelin, ryhmän tai ikkunan reunoilla. Paneelin kiinnittäminen sijoittaa sen olemassa olevan ryhmän viereen ja muuttaa kaikkien ryhmien kokoa, jotta uusi paneeli mahtuu.

Paneelin vetäminen kiinnitysalueelle sen kiinnittämiseksi
Paneelin (A) vetäminen telakoitumisalueelle (B) telakoitavaksi (C)

Ryhmitysalueet

Ryhmitysalueet sijaitsevat paneelin tai ryhmän keskellä ja paneelien välilehtialueella. Paneelin pudottaminen ryhmitysalueelle pinoo sen muiden paneelien kanssa.

Paneelin vetäminen ryhmitysalueelle ryhmitettäväksi olemassa olevien paneelien kanssa
Paneelin (A) vetäminen ryhmitysalueelle (B) ryhmitettäväksi olemassa olevien paneelien (C) kanssa

Paneelien telakointi tai ryhmittäminen

Jos paneeli, jonka haluat telakoida tai ryhmittää, ei ole näkyvissä, valitse se Ikkuna-valikosta.

Tee jokin seuraavista:

  • Siirrä yksittäinen paneeli vetämällä paneelin välilehden ylävasemmassa kulmassa olevaa kahvaa haluttuun pudotusalueeseen.

Siirrä paneelia vetämällä paneelin kahvaa
Vedä paneelin kahvaa yhden paneelin siirtämiseksi.

  • Siirrä koko ryhmä vetämällä yläoikeassa kulmassa olevaa ryhmän kahvaa haluttuun pudotusalueeseen.

Vedä ryhmän kahvaa koko ryhmän siirtämiseksi
Siirrä koko ryhmä vetämällä ryhmän kahvaa.

Sovellus telakoittaa tai ryhmittää paneelin pudotusalueen tyypin mukaan.

Irrota paneeli kelluvaan ikkunaan

Kun irrotat paneelin kelluvaan ikkunaan, voit lisätä paneeleja ikkunaan ja muokata sitä samalla tavalla kuin sovellusikkunaa.Voit käyttää kelluavia ikkunoita käyttääksesi toista näyttöä tai luodaksesi työtiloja kuten aikaisempien Adobe-sovelluksien versioiden työtiloja.

Valitse paneeli, jonka haluat irrottaa (jos se ei ole näkyvissä, valitse se Ikkuna-valikosta), ja tee sitten jokin seuraavista:

  • Valitse paneelin valikosta Irrota paneeli tai Irrota kehys. Irrota kehys irrottaa paneeliryhmän.

  • Pidä Ctrl (Windows) tai Command (macOS) -näppäin painettuna ja vedä paneeli tai ryhmä nykyisestä sijainnistaan. Kun vapautat hiiren painikkeen, paneeli tai ryhmä ilmestyy uuteen kelluvaan ikkunaan.

  • Vedä paneeli tai ryhmä sovelluksen ikkunan ulkopuolelle. (Jos sovelluksen ikkuna on suurennettu, vedä paneeli Windowsin tehtäväpalkkiin.)

Suurenna tai palauta paneeliryhmiä

Kaksoisnapsauta ensisijaisen paneelin välilehteä tai paneelin ryhmän välilehden säilön tyhjää aluetta, jotta voit suurentaa tai palauttaa kyseisen paneelin ryhmän. Voit myös painaa ` (gravis) -näppäintä, kun hiiren osoitin on kyseisen paneelin ryhmän päällä, jotta voit suurentaa tai palauttaa paneelin ryhmän.

Muuta paneeliryhmien kokoa

Muistiinpano

Suurenna nopeasti osoittimen alapuolella oleva paneeli painamalla ` (gravis) -näppäintä.(Gravis on tilda-merkin ~ alapuolella oleva merkki tavallisissa US-näppäimistöissä.)Palauta paneeli alkuperäiseen kokoonsa painamalla näppäintä uudelleen.

Kun vedät paneeliryhmien välistä jakajaa, kaikkien samaa jakajaa käyttävien ryhmien koko muuttuu.

Tee jompikumpi seuraavista:
  • Muuta kokoa vaakasuunnassa tai pystysuunnassa asettamalla osoitin kahden paneeliryhmän väliin.Osoittimesta tulee kaksoisnuoli .

  • Muuta kokoa molempiin suuntiin samanaikaisesti asettamalla osoitin kolmen tai useamman paneelin ryhmän risteykseen. Osoittimesta tulee nelisuuntainen nuoli .

Pidä hiiren painike painettuna ja vedä paneeliryhmien reunaa muuttaaksesi niiden kokoa.
Paneeliryhmien välisen jakajan vetäminen niiden koon muuttamiseksi vaakasuunnassa
Paneelien välisen jakajan vetäminen paneeliryhmien koon muuttamiseksi vaakasuunnassa

A. Alkuperäinen ryhmä koon muuttamisosoittimella B. Koon muutetut ryhmät 

Avaa, sulje ja näytä paneeleja ja ikkunoita

Vaikka paneeli olisi auki, se voi olla poissa näkyvistä muiden paneelien alla.Paneelin valitseminen Ikkuna-valikosta avaa sen ja tuo sen ryhmänsä eteen.

Kun suljet paneeliryhmän sovellusikkunassa, muut ryhmät muuttavat kokoaan käyttääkseen vapautuneen tilan.Kun suljet kelluvan ikkunan, myös sen sisältämät paneelit sulkeutuvat.

  • Avaa tai sulje paneeli valitsemalla se Ikkuna-valikosta.

  • Sulje paneeli tai ikkuna valitsemalla sen Sulje-painike.Jos suljet paneelin vahingossa, valitse se Ikkuna-valikosta, niin se tulee näkyviin uudelleen.

  • Avaa tai sulje paneeli sen pikanäppäimellä.

  • Jos kehys sisältää useita paneeleja, aseta osoitin välilehden päälle ja vieritä hiiren vierityspyörää eteenpäin tai taaksepäin vaihtaaksesi aktiivista paneelia.

  • Jos kehys sisältää enemmän ryhmiteltyjä paneeleja kuin voidaan näyttää kerralla, vedä vierityspalkkia, joka näkyy välilehtien yläpuolella.

Säilytä Workspace projektin avaamisen yhteydessä

Jos haluat säilyttää nykyisen Workspace-asettelun avatessasi After Effects -projektissa tallennetun projektin eri Workspace-asettelulla, voit ottaa käyttöön Säilytä nykyinen Workspace projekteja avattaessa -asetuksen.Tämä poistaa tarpeen järjestellä Workspace uudelleen ja pitää asettelun johdonmukaisena riippumatta siitä, minkä projektin avaat.

Valitse Muokkaa > Asetukset > Projekti (Windows) tai After Effects > Asetukset > Projekti (macOS).

Valitse Projekti-kohdassa Säilytä nykyinen Workspace projekteja avattaessa -vaihtoehto ja sitten OK.

Asetukset on auki ja Yleiset-kohdassa Säilytä nykyinen Workspace projekteja avattaessa -vaihtoehto on valittuna.
Avaa mikä tahansa projekti After Effects -sovelluksessa, niin asettamasi Workspace pysyy muuttumattomana.

Katseluohjelmat

Katseluohjelma on paneeli, joka voi sisältää useita koostumuksia, tasoja tai materiaalikohtia tai useita näkymiä yhdestä tällaisesta kohteesta.Koostumus-, Taso-, Materiaali-, Vuokaavio- ja Tehosteiden Hallinta -paneelit ovat katseluohjelmia.

Katseluohjelman lukitseminen estää parhaillaan näytetyn kohteen korvaamisen, kun avaat tai valitset uuden kohteen.Sen sijaan kun katseluohjelma on lukittu ja uusi kohde avataan tai valitaan, After Effects luo uuden katseluohjelmapaneelin kyseiselle kohteelle.Jos valitset kohteen lukitun katseluohjelman valikosta, uutta katseluohjelmaa ei luoda, vaan käytetään olemassa olevaa katseluohjelmaa.

Sen sijaan, että samassa katseluohjelmassa olisi useita kohteita ja vaihtaisit niiden välillä katseluohjelman valikon kautta, voit avata erillisen katseluohjelman jokaiselle avoimelle koostumukselle, tasolle tai materiaalikohteelle.Kun sinulla on useita katseluohjelmia auki, voit järjestää ne kiinnittämällä tai ryhmittelemällä niitä kuten mitä tahansa muita paneeleja.

Voit esimerkiksi luoda yhden Composition-katseluohjelman kullekin eri 3D-näkymälle (Top, Bottom, Back, Front, mukautetut näkymät), jotta voit suurentaa kutakin näkymää ` (gravis) -pikanäppäimellä, joka suurentaa tai palauttaa hiiren alla olevan paneelin.

Muistiinpano

Luodaksesi mukautetun työtilan useilla katseluohjelmilla, varmista että kaikki katseluohjelmat on avattu ennen työtilan tallentamista. Lukitut katseluohjelmat liittyvät tiettyyn projektikontekstiin, joten niitä ei tallenneta asetustiedostoon.

  • Luo uusi katseluohjelma valitsemalla New katseluohjelman valikosta.Lisätietoja paneelien, katseluohjelmien ja pikavalikoiden avaamisesta.

  • Lukitse tai avaa katseluohjelma valitsemalla Locked katseluohjelman valikosta tai valitsemalla Toggle Viewer Lock -painike.

  • Lukitse nykyinen katseluohjelma, jaa nykyinen kehys ja luo uusi saman tyyppinen katseluohjelma uuteen kehykseen painamalla Ctrl + Alt + Shift + N (Windows) tai Command + Option + Shift + N (macOS).

  • Selaa eteenpäin tai taaksepäin aktiivisen katseluohjelman valikon kohteiden välillä painamalla Shift + . (piste) tai Shift + , (pilkku).

Mukauta paneelin taustavärejä

Voit mukauttaa tyhjän alueen ulkoasua Composition-, Layer- ja Footage-paneeleissa valitsemalla haluamasi taustavärin.Voit valita viidestä eri harmaasävyn esiasetuksesta tai valita mukautetun värin tarpeittesi mukaan, mikä tarjoaa henkilökohtaisemman ja visuaalisesti tehokkaamman työtilan.

Composition-paneelin ympärillä olevan tyhjän alueen taustan oletusväri.

Composition-paneelin ympärillä olevan tyhjän alueen mukautettu taustaväri.

Valitse -valikko Composition-, Footage- tai Layer-paneelista.

Composition-paneelin valikko on auki ja valikkovaihtoehdoista on valittu Paneelin taustaväri.
Mukauta Composition-, Layer- ja Footage-paneelien tyhjän tilan ulkoasua valitsemalla mieltymystäsi vastaava taustaväri.

Valitse valikkovaihtoehdoista Panel Background Color. 

Valitse viidestä eri harmaasävyn esiasetuksesta tai valitse Select Custom Color, jos haluat käyttää eri väriä.

Valitse Custom, jos haluat asettaa viimeksi käyttämäsi taustavärin.

Muokkaa tätä, katso tuota (ETLAT) ja lukitut Composition-katseluohjelmat

Jos Composition-katseluohjelma on lukittu, toisen koostumuksen Timeline-paneeli on aktiivinen eikä aktiivisen koostumuksen Composition-katseluohjelmaa näytetä, useimmat näkymiä ja esikatseluja koskevat komennot toimivat sen koostumuksen kanssa, jonka katseluohjelma näkyy.

Esimerkiksi numeronäppäimistön 0 painaminen voi käynnistää esikatselun lukitussa Composition-katseluohjelmassa näkyvästä koostumuksesta eikä aktiiviseen Timeline-paneeliin liittyvästä koostumuksesta.

Tämä toiminto helpottaa työasetelmaa, jota joskus kutsutaan nimellä muokkaa-tätä-katso-tuota (ETLAT). Yleisin tilanne, jossa tämä toiminto on hyödyllinen, on tilanne, jossa teet muutoksen aikajana-paneelissa sisäkkäiselle (ylävirtaan) koostumukselle ja haluat esikatsella muutoksen tulosta sisältävässä (alavirtaan) koostumuksessa.

Muistiinpano

ETLAT-toiminto toimii pikanäppäimillä zoomauksen, sovittamisen, esikatselun, tilannekuvien ottamisen ja katselun, kanavien näyttämisen, ruudukoiden ja oppaiden näyttämisen ja piilottamisen sekä nykyisen ruudun näyttämisen video-esikatselu laitteessa.

Voit estää tämän toiminnon poistamalla Koostumus-katseluohjelman lukituksen tai näyttämällä Koostumus-katseluohjelman koostumukselle, jota haluat katsoa tai esikatsella.