Bijgewerkt in Adobe Camera Raw 10.3 (versie van april 2018).

Met profielen kunt u bepalen hoe kleuren en tinten worden weergegeven in uw foto's. De profielen zijn bedoeld als beginpunt of basis voor het bewerken van afbeeldingen.

Als u een profiel toepast op de foto, wordt de waarde van de andere bewerkingsregelaars niet gewijzigd of overschreven. U kunt uw foto's dus naar wens bewerken en vervolgens een profiel kiezen en toepassen op de bewerkte afbeelding.

Een profiel toepassen op een afbeelding

Door profielen bladeren en ze toepassen:

1. Klik in het deelvenster Standaard van het dialoogvenster Camera Raw op de vervolgkeuzelijst Profiel om snel toegang te krijgen tot Adobe Raw-profielen. Om andere beschikbare profielen te bekijken, selecteert u Bladeren.

screen_shot_2018-03-28at31607pm
    Blader door profielen in de vervolgkeuzelijst Profiel.
    profile_browser
    Profielbrowser

Opmerking:

Wanneer u foto's importeert, worden de Adobe Color- en de Adobe Monochrome-profielen standaard toegepast op respectievelijk kleurenfoto's en zwart-witfoto's.

2. Vouw een van de profielgroepen (zie hieronder) uit om de beschikbare profielen in die groep te zien.

Opmerking:

Klik in het deelvenster Profielbrowser op de vervolgkeuzelijst aan de rechterkant om toegang te krijgen tot de weergaveopties. U kunt ervoor kiezen deze profielen als een Raster met miniaturen of als een lijst. U kunt ook filteren op de profielen met Kleur, Zwart-wit of Alle.

adobe_profile_browser

Favorieten

Geeft de profielen weer die u hebt gemarkeerd als favoriet. Zie Profielen toevoegen aan Favorieten.

adobe_raw
    Adobe RAW-profielen

Creatieve profielen voor RAW- en niet-RAW-foto's

Creatieve profielen werken met elk bestandstype, inclusief RAW-foto's, JPEG en TIFF. Deze profielen zijn ontworpen om een bepaalde stijl of een bepaald effect toe te passen op uw foto.

Artistiek: gebruik deze profielen voor een meer opvallende kleurweergave in uw foto en met sterkere kleurverschuivingen.

Zwart-wit: gebruik deze profielen voor optimale tintgradaties in zwart-witfoto's.

Modern: gebruik deze profielen voor unieke effecten die passen bij moderne fotografische stijlen.

Vintage: gebruik deze profielen om de effecten van ouderwetse foto's te repliceren.

Profielen voor RAW-foto's

De volgende profielgroepen verschijnen wanneer u een RAW-foto bewerkt:

Adobe Raw: Adobe Raw-profielen verbeteren de kleurweergave aanzienlijk en bieden een goed uitgangspunt voor het bewerken van RAW-afbeeldingen. Het Adobe Color-kleurprofiel is ontworpen om elke afbeelding een goede kleur- en tintbalans te geven. Dit profiel wordt standaard toegepast op de RAW-foto's die u importeert.

Camera Matching: geeft profielen weer op basis van het cameramerk of -model van uw RAW-foto. Gebruik Camera Matching-profielen als u de kleurweergave in uw RAW-bestanden liever wilt laten overeenkomen met wat u ziet op het scherm van uw camera.

Verouderd: geeft verouderde profielen uit eerdere versies van Adobe Camera Raw weer.

Artistic
    Artistieke profielen

Opmerking:

Wanneer u een van de profielen Artistiek, Zwart-wit, Modern en Vintage toepast, verschijnt de schuifregelaar Hoeveelheid waarmee u de intensiteit van het profiel kunt instellen. Bij gebruik van andere profielen is de schuifregelaar Hoeveelheid grijs/inactief.

3. Plaats de muisaanwijzer boven een profiel om een voorvertoning van het effect ervan weer te geven op de foto. Klik op het profiel om het toe te passen op uw foto.

4. Als u terug wilt gaan naar het deelvenster Standaard, klikt u op Sluiten in de rechterbovenhoek van het deelvenster Profielbrowser.

Profielen toevoegen aan Favorieten

Ga op een van de volgende manieren te werk om een profiel toe te voegen aan Favorieten:

• Als u in de weergave Raster door de profielen bladert, houdt u de aanwijzer boven de miniatuur van een profiel en klikt u op het sterpictogram dat in de rechterbovenhoek van de miniatuurweergave verschijnt.
  • Als u in de weergave Lijst door de profielen bladert, klikt u op het sterpictogram dat naast de profielnaam verschijnt.

Opmerking:

Wanneer u een profiel toevoegt aan Favorieten, wordt ook het pop-upmenu Profiel op het tabblad Standaard van het dialoogvenster Camera Raw bijgewerkt. Wanneer u een profiel verwijdert uit Favorieten, wordt deze wijziging ook in het pop-upmenu Profiel doorgevoerd. Op deze manier kunt u gemakkelijk het pop-upmenu Standaard aanpassen met uw favoriete of veelgebruikte profielen zodat u deze gemakkelijker terugvindt.

Profielen installeren

Handmatig profielen installeren

De bestaande DCP-profielen op uw computer worden automatisch omgezet naar de XMP-indeling als u een update naar Camera Raw 10.3 uitvoert . Als u na de eerste keer opstarten een DCP-profiel wilt toevoegen, moet u het profiel handmatig naar de volgende locaties kopiëren:

Win: C:\ProgramData\Adobe\CameraRaw\CameraProfiles
Mac: /Library/Application Support/Adobe/CameraRaw/CameraProfiles

Als u handmatig een XMP-profiel wilt toevoegen, kopieert u het profiel naar de volgende locatie:

Win: C:\ProgramData\Adobe\CameraRaw\Settings
Mac: /Library/Application Support/Adobe/CameraRaw/Settings

Profielen en voorinstellingen importeren

U kunt DCP- en XMP-profielen en voorinstellingen als zip-bestanden importeren via het dialoogvenster Profielen en voorinstellingen importeren. Open dit dialoogvenster als volgt:

1. Klik in het deelvenster Standaard van het dialoogvenster Camera Raw op de vervolgkeuzelijst Profiel.

2. Selecteer Bladeren.

3. Klik in het deelvenster Profielbrowser met de rechtermuisknop (Windows)/Command-klikken (Mac) ergens op de profielgroepen en selecteer Profielen en voorinstellingen importeren vanuit het contextmenu.

U kunt ook met de rechtermuisknop (Windows)/Command-klikken (Mac) in het deelvenster Voorinstellingen klikken en Profielen en voorinstellingen importeren selecteren.

4. In het dialoogvenster Profielen en voorinstellingen importeren kunt u door uw computer bladeren. Kies uw gewenste profiel of voorinstelling en klik op Openen om te importeren.

De geïmporteerde profielen kunnen vervolgens worden geopend in het deelvenster Profielbrowser.

Opmerking:

Via het dialoogvenster Profielen en voorinstellingen importeren kunt u alleenzip-bestanden importeren. Individuele profielen en voorinstellingen kunt u handmatig installeren op de juiste locatie. Zie Handmatig profielen installeren voor meer informatie.