Zoek bekende problemen en beperkingen in de nieuwste release van Photoshop.

Compatibiliteit met macOS 10.15 Catalina

Probleem Tussenoplossing
Alleen Photoshop 2019 (v20.x) en Photoshop v21.x kunnen worden geïnstalleerd op macOS 10.15 Catalina.De huidige versie van Photoshop heeft de volgende bekende compatibiliteitsproblemen met macOS 10.15: Zie het artikel Photoshop en macOS Catalina (10.15) voor meer informatie over bekende problemen en tussenoplossingen. Het is misschien een goed idee uw huidige versie van macOS te blijven gebruiken totdat deze problemen zijn opgelost.

Wijzigingen voor lagen worden niet bijgewerkt wanneer Verouderde functies samenvoegen is ingeschakeld

Probleem Tussenoplossing
Wanneer Verouderde functies samenvoegen is ingeschakeld, blijft de inhoud van de laag staan, of wordt het zichtbaar gedupliceerd nadat de laag is verplaatst, of aanpassingen zijn niet zichtbaar op verschillende zoomniveaus. Tijdelijke oplossing:

Open Voorkeuren > Prestaties en schakel het selectievakje Verouderde functies samenvoegen uit.

De optie Verouderde functies samenvoegen is standaard uitgeschakeld.

Photoshop loopt vast en reageert niet meer

Probleem Tussenoplossing
Photoshop loopt vast en reageert niet meer bij gebruik van aanpassingen wanneer linialen zijn ingeschakeld.

Oplossing:

Dit probleem is verholpen in Photoshop 21.2. Update Photoshop naar de nieuwste versie

Knoppen op het deelvenster Lagen blijven vastzitten

Probleem Tijdelijke oplossing

De knoppen voor Nieuwe laag en Nieuwe groep blijven in ingedrukte stand vastzitten.

Knoppen voor Lagen

Oplossing:

Dit probleem is verholpen in Photoshop 21.1.2. Update Photoshop naar de nieuwste versie

Tekenen

In recente updates zijn een aantal problemen met tekenen/tablets verholpen. Zie Opgeloste problemen in Photoshop voor een volledige lijst. Update naar de nieuwste versie voor deze oplossingen.

Probleem Tussenoplossing

In Photoshop 21.1 en later werkt dubbelklikken met penknoppen niet zoals verwacht met de Wacom-stylus.

(alleen macOS)

Tijdelijke oplossing:

Dubbeltik met de punt van de stylus.

In Photoshop 21.1.1 en later gaat de pendruk verloren, nadat u vanuit het deelvenster Extensies van CEP bent teruggekeerd naar uw Photoshop-document.

(Windows 10 met Windows Ink ingeschakeld)

Tijdelijke oplossing:

Start Photoshop opnieuw op.

Wanneer u in Photoshop 21.1 en later met de muis een actie afspeelt die stappen voor het opnemen van gereedschap bevat, krijgt u klodders aan het begin van alle tekenacties.

(Alleen Windows)

Tijdelijke oplossing:

Druk met een stylus op de afspeelknop in plaats van met een muis.

In Photoshop 21.0 en later krijgt u een klodder van volledige druk aan het begin van elke streek wanneer u de Airbrush gebruikt.

(alleen macOS)

Tijdelijke oplossing:

Schakel op de optiebalk de optie Airbrush-style Build-up Effects (Airbrush-achtige ophopingseffecten) voor het penseel uit.

Het voorvertoningsvenster voor penselen wordt niet weergegeven. Het voorvertoningsvenster voor penselen is niet meer beschikbaar vanaf Photoshop 21.0.3 (versie van januari 2019).

Zie Tabletondersteuning voor Photoshop voor meer informatie over aanbevolen instellingen voor het gebruik van Wacom-tablets met Photoshop.

Lettertypen

Probleem Tijdelijke oplossing

Fout 'Geselecteerd lettertype mislukt tijdens laatste bewerking. Schakel het lettertype '' uit als het probleem zich blijft voordoen bij gebruik of vervanging van ontbrekende lettertypen na het updaten naar Photoshop 21.1.1 als u de Extensis-app voor lettertypebeheer hebt geïnstalleerd op uw Mac.

(alleen macOS)

Adobe werkt samen met Extensis aan een oplossing voor dit probleem.

Camera Raw

Probleem Tussenoplossing

Fout: Kan uw verzoek niet uitvoeren omdat het bestand niet werd gevonden, na het bijwerken naar Camera Raw 12.x op macOS 10.12 of eerder.

Systeemvereisten voor Camera Raw 12.x zijn:

• macOS 10.13-10.15
  • Microsoft® Windows® 7 met Service Pack 1
  • Windows 10 (versie 1703 of hoger)
Camera Raw 11.4.1 installeren vanuit de volgende pagina: Installatieprogramma voor Camera Raw-plug-in

Clouddocumenten

Probleem Tussenoplossing

Wanneer u met clouddocumenten werkt in de Photoshop-desktoptoepassing, ondervindt u mogelijk de volgende problemen of fouten:

• Kan geen clouddocumenten maken of opslaan.
  • Het startscherm toont een lege lijst met recentedocumenten, of er verschijnt een melding met de tekst: Er is iets fout gegaan.
  • Er verschijnt een dialoogvenster met 'Clouddocument is niet beschikbaar' of 'Uw versie van CoreSync is niet compatibel met deze versie van Photoshop'.
Creative Cloud-synchronisatie vereist een update of wordt niet correct uitgevoerd. Voor volledige instructies om problemen op te lossen, lees het artikel Kan geen clouddocumenten maken of opslaan.
Wanneer u een Photoshop-bestand opslaat als clouddocument, wordt het dialoogvenster voor compatibiliteit maximaliseren niet weergegeven.  Dit is te verwachten. Het dialoogvenster voor compatibiliteit maximaliseren wordt alleen weergegeven tijdens het opslaan van een document op uw lokale station.
U kunt geen clouddocumenten als PSD exporteren wanneer het document groter is dan 2 GB. Sla een kopie op als een TIFF- of als een PSB-bestand .
Er doet zich een fout voor wanneer u met clouddocumenten werkt. Lees het artikel Fouten met clouddocumenten oplossen om de oplossing voor de foutcode in uw clouddocument te vinden

Onderwerp selecteren

Probleem Tussenoplossing
In sommige gevallen kan Onderwerp selecteren in Photoshop 21.0.1 vastlopen.

Oplossing:

Dit probleem is verholpen in Photoshop 21.0.3.

Update Photoshop bij naar de nieuwste versie

Dialoogvenster Nieuw document

Probleem Tussenoplossing
Het Stock-zoekveld wordt niet weergegeven onder aan het dialoogvenster Nieuw document.

Oplossing: zorg dat Photoshop up-to-date is.

Tussenoplossing: zoek op de Stock-website: https://stock.adobe.com/

Het zoekveld komt terug in een toekomstige update.

Transformeren

Probleem Tussenoplossing
Wanneer je met Transformeren en Verdraaien (Bewerken > Transformeren > Verdraaien) in de modus Klassiek werkt, zijn de geselecteerde ankerpunten niet zichtbaar.

Oplossing: Voer een update uit naar Photoshop 21.0

Tussenoplossing: Gebruik een recentere kleurfunctie in plaats van het klassieke bedieningselement Kleur.  Kies Bewerken (Win) / Photoshop (Mac) > Voorkeuren > Hulplijnen, rasters en formaten > Bedieningselementen. Kies een andere kleurfunctie.

Bij het transformeren van een laag terwijl de optie Beeldverhouding behouden uitgeschakeld is in de tooloptiebalk, wordt het verslepen van een van de hoekgrepen proportioneel getransformeerd.

Oplossing: Voer een update uit naar Photoshop 21.x. Het pictogram Beeldverhouding behouden gedraagt zich zoals verwacht.

Oplossing voor Photoshop 2019: Voorkeuren > Algemeen... en vink 'Oude versie van Vrije transformatie gebruiken' aan of voer een update uit naar Photoshop 21.x

Tussenoplossing: Als u niet-proportioneel wilt transformeren, houdt u de Shift-toets ingedrukt terwijl u de hoekgrepen versleept.

(Alleen voor Mac) Als u overschakelt naar een andere app tijdens de vrije transformatiemodus en teruggaat naar Photoshop door op een deel van het canvas te klikken, wordt de transformatiemodus beëindigd. De meeste menu-items worden grijs weergegeven. U kunt het document niet bewerken. Klik nogmaals op een andere app en ga terug naar Photoshop.

Extra's

Probleem Tussenoplossing

De tool Snelle selectie is niet zichtbaar op de werkbalk.

De nieuwe tool Object selecteren is de standaardtool in dezelfde toolsectie als Snelle selectie en Toverstaf.

Klik en houd de tool Object selecteren vast om de andere tools in deze sectie weer te geven en te selecteren.

Nadat u een nieuwe versie van Photoshop hebt geïnstalleerd, staan nieuwere tools zoals de tool Kaders of de tool Object selecteren niet op de werkbalk.

Herstel de werkbalk naar de standaardstatus of voeg de ontbrekende tools aan de werkbalk toe. Bekijk het artikel Tools ontbreken op de werkbalk.

Voorkeuren grafische processor (GPU)

Probleem Tussenoplossing

Onder Voorkeuren > Prestaties > Geavanceerde instellingen wordt de optie Bijgewerkt GPU-canvas gebruiken grijs weergegeven.

Deze optie is niet ingeschakeld op deze versie van Photoshop.

Handelingen

Probleem Tussenoplossing
De opdracht Andere sluiten werkt niet wanneer het als actie wordt vastgelegd.   Dit is een bekende beperking. De opdracht Andere sluiten vastleggen als actie wordt nog niet ondersteund.

Exporteren

Probleem Tussenoplossing
Wanneer u exporteert (Bestand > Exporteren > Exporteren als) in de SVG-indeling, wordt de Achtergrondlaag niet weergegeven in de uitvoerafbeelding. Ontgrendel of dupliceer de Achtergrondlaag en exporteer het vervolgens als SVG.

Sneltoetsen

Probleem Tussenoplossing

Na het upgraden van een eerdere versie naar Photoshop CC 2019 (versie 20.0) en later, wordt de toewijzing F1 en Cmd+Z gedupliceerd door de sneltoetsmigratie.

Dit probleem treedt op als u eerder de standaardtoewijzing van F1 of Cmd + Z hebt gewijzigd. De sleutel voert een van de handelingen uit, afhankelijk van de context van de toepassing.

Wis de extra toewijzing met de sneltoets-editor. Zie Een set sneltoetsen verwijderen.

3D

Probleem Tussenoplossing
In Photoshop 21.1 worden 3D-schaduwen slechts gedeeltelijk weergegeven.

Tijdelijke oplossing:

1. Selecteer de netgroep.
  2. Klik in het deelvenster Eigenschappen op Alles herstellen.
  3. Selecteer een 3D-camera en verplaats de camera.
  4. Geef het 3D-model opnieuw weer.

In Photoshop 20.x en hoger:

• OpenGL op canvas   > Model kan er anders uitzien.
  • Materiaalmodel > Model kan afwijken.

Het 3D-materiaalmodel in Photoshop is veranderd en wordt overgezet naar het 3D-materiaalmodel dat wordt gebruikt door Substance en Dimension.

• OpenGL op canvas   > Model kan er anders uitzien.
  • Materiaalmodel > Model kan afwijken.

De Ray Tracer is niet veranderd, maar het materiaalmodel is veranderd en Photoshop probeert eerdere versies zo goed mogelijk te matchen. Er zullen echter bestanden zijn die er niet meer hetzelfde uitzien omdat Photoshop anders met bepaalde materialen omgaat.

Photoshop is bijvoorbeeld overgestapt van Specular-Glossiness naar Metal-Roughness.

Photoshop stapt over op Physically Based Rendering (PBR). Dit is een methode voor arcering en rendering die een nauwkeurigere weergave geeft van de interactie van licht met oppervlakken.

Om in eerdere versies een reflectie te maken, hoefde u alleen maar de schuifregelaar Reflectie naar 100% te verplaatsen.

Voor de huidige Photoshop in 2019 en hoger moet u de schuifregelaar Metallic naar 100% verplaatsen en de schuifregelaar Ruwheid naar 0% voor volledige 100% reflectiviteit.

Verlichting is verdwenen, maar Gloed is nu inbegrepen.

Deze visuele veranderingen worden verwacht met de wijzigingen in het materiaalmodel.

Andere bekende problemen

Probleem Tussenoplossing
(Alleen Windows) Wanneer Photoshop wordt uitgevoerd op Microsoft Surface Book met NVIDIA GPU ingeschakeld, verschijnen zwarte vakken rond zwevende elementen van de gebruikersinterface in Photoshop, inclusief het dialoogvenster Zoeken, coachmarks en geschiedenisscrubber. Zie Er verschijnen zwarte gebieden rond elementen van de gebruikersinterface | Microsoft Surface Book.
Wanneer u Photoshop start, loopt het programma vast op het welkomstscherm met de melding 'Halide-knelpunten laden...' of loopt het vast/crasht het tijdens het opstarten. Zie Photoshop loopt vast bij starten.

Wanneer u Bestand > Bestandsinfo opent voor bepaalde bestanden in Photoshop, neemt u een of meer van de volgende probleemverschijnselen waar:

• Het dialoogvenster Bestandsinfo opent traag of loopt vast.
  • Photoshop geeft de waarschuwing 'Kan geen onbewerkte metagegevens weergeven, inhoud te groot'.
  • Onbewerkte gegevens bevatten een overtollig aantal meldingen 'photoshop:DocumentAncestors'.

Oplossing: Dit probleem is opgelost in de januari 2019-release van Photoshop (versie 20.0.2).

Zie Het dialoogvenster Bestandsinfo opent traag, loopt vast of kan geen onbewerkte metagegevens weergeven voor meer informatie.