Mediabestanden zijn de bouwstenen van de films die u in Adobe Premiere Elements maakt. U kunt verschillende soorten mediabestanden (audio, video of beelden) toevoegen aan Adobe Premiere Elements vanuit andere bronnen.

Voor meer informatie over ondersteunde bestandstypen gaat u naar Ondersteunde bestandsindelingen.

Voor meer informatie over de ondersteunde apparaten gaat u naar Ondersteunde apparaten | Adobe Premiere Elements.

U kunt mediabestanden toevoegen in Adobe Premiere Elements met een van deze methoden:

• Vastgelegde bestanden importeren (audio, video of afbeelding)
  • Live opnamen maken met opnameapparaten
  • U kunt commentaar en verhalen opnemen met een microfoon (zie Commentaar maken voor meer informatie)

Wanneer u mediabestanden toevoegt aan de tijdlijn van de Snelle weergave, worden de bestanden toegevoegd aan de tijdlijn van de Snelle weergave. In de professionele modus worden de bestanden toegevoegd aan het deelvenster Projectelementen. U kunt de bestanden selecteren en toevoegen aan de tijdlijn van het deelvenster Projectelementen.

Media toevoegen
Media-opties toevoegen (Windows)

Media toevoegen met gebruikt van een ingesloten Elements Organizer

Voeg media toe vanuit de albums in de Elements Organizer en plaats ze op de tijdlijn van de snelle of professionele weergave.

1. Voer een van de volgende handelingen uit:

• Klik op Media toevoegen en selecteer Elements Organizer.
    • Kies Bestand > Media toevoegen van > Elements Organizer.

De ingesloten Elements Organizer wordt gestart.

2. Zoek in de werkruimte van de ingesloten Elements Organizer naar het album dat uw media bevat.

3. Sleep een of meerdere mediabestanden naar de tijdlijn van de Snelle weergave of de Professionele weergave.

U kunt de clips ook selecteren en klikken op Bestanden toevoegen. Met deze optie worden de clips toegevoegd aan de tijdlijn.

4. Nadat de clips aan de tijdlijn zijn toegevoegd, klikt u op Gereed.

Media toevoegen met behulp van bestanden en mappen

Importeer video's, foto's en audiobestanden vanaf de harde schijf van uw computer of andere opslagapparatuur (bijvoorbeeld een externe harde schijf of usb-stick).

1. Voer een van de volgende handelingen uit:

• Klik op Media toevoegen en kies Bestanden en mappen.
    • Kies Bestand > Media toevoegen van > Bestanden en mappen.
    Add Media panel
    Add Media panel
    • Choose File Add Media From > Files And Folders.
    • (Applicable in Premiere Elements 2019 Quick view) In the Add title or media area in the monitor panel or the Quick view sceneline, click the + sign or choose  > Add Media.
    Add title or media area
    Add title or media area
  2. Als u een mediabestand wilt importeren, zoekt en selecteert u het bestand in het dialoogvenster en klikt u op Openen.

Op Windows selecteert u de map in het dialoogvenster en klikt u op Map importeren om de volledige map toe te voegen.

Opmerking:

Als alternatief kunt u de bestanden vanuit de Verkenner van uw besturingssysteem slepen naar de tijdlijn van de snelle of professionele weergave.

Genummerde afbeeldingsbestanden toevoegen als één clip

Als u een reeks foto's wilt toevoegen als een enkele clip, gebruikt u de optie Genummerde afbeeldingsbestanden toevoegen als één clip.

Opmerking:

Controleer of alle namen van fotobestanden de juiste bestandsextensie hebben. Alle bestandsnamen in de reeks dienen hetzelfde aantal cijfers voor de bestandstoevoeging te bevatten (bijvoorbeeld bestand000.bmp, bestand001.bmp, enzovoort).

1. Voer een van de volgende handelingen uit:

• Klik op Media toevoegen en kies Bestanden en mappen.
    • Kies Bestand > Media toevoegen van > Bestanden en mappen.
  2. Zoek en selecteer het eerste beeld in de reeks.

3. Voer een van de volgende handelingen uit:

• Op Windows schakelt u het selectievakje Genummerde stilstaande beelden in en klikt u op Openen.
    • Op de Mac schakelt u het selectievakje Genummerde stilstaande beelden in en klikt u op Importeer.

Adobe Premiere Elements interpreteert alle genummerde bestanden als één reeks.

Foto's importeren van uw digitale camera, mobiele telefoons of verwisselbaar station

Importeer foto's van een camera, mobiele telefoon of via USB. Met deze optie opent u het venster Adobe Fotodownloader. Hiermee importeert u ook media van apparaten die videobestanden opslaan op een Flash-geheugen of op een schijf.

1. Sluit uw digitale camera, mobiele telefoon of verwijderbaar station aan op uw computer.

Opmerking:

Als uw apparaat een stuurprogramma vereist om met uw systeem te kunnen werken, moet u het stuurprogramma installeren voordat u mediabestanden gaat importeren. Raadpleeg de handleiding van uw apparaat voor meer informatie.

2. Selecteer in Adobe Premiere Elements Media toevoegen > Foto's van camera's of apparaten en klik vervolgens op het dialoogvenster Geavanceerd.

APD Advance Screen_800
    Adobe Premiere Elements ‑ Fotodownloader (weergave Geavanceerd dialoogvenster)
  3. Kies het station of het apparaat in het vervolgmenu Foto's ophalen van. Van alle bestanden die u kunt importeren worden miniaturen weergegeven.

4. Als u een locatie voor de opgeslagen bestanden wilt opgeven, kunt u het volgende doen:
    • Als u bestanden wilt opslaan in de standaardmap van Adobe, laat u de locatie in het dialoogvenster ongewijzigd.

• Als u een andere locatie wilt opgeven, klikt u op Bladeren (Windows)/Kies (Mac OS) en kiest u een map. Als alternatief klikt u op Nieuwe map om een map te maken en deze een naam te geven.

• Als u een of meer submappen wilt maken voor groeperen van bestanden op basis van criteria, klikt u op het vervolgmenu naast het veld Submap maken. Kies een van de opties in het vervolgmenu om de submap een naam te geven.

• Als u de bestanden in de map een consistente naam wilt geven, klikt u op het vervolgmenu naast het veld Bestandsnamen wijzigen. Kies een optie in het vervolgmenu om de naam van de bestanden te wijzigen. De bestandsnaam verandert standaard in de mapnaam die u invoert. Wanneer de bestanden worden toegevoegd aan de map en de het deelvenster Projectelementen, worden de bestandsnamen genummerd in stappen van 0001. Als u bijvoorbeeld 'zomer' hebt ingevoerd, worden de bestandsnamen gewijzigd in zomer0001.jpg, zomer0002.jpg enzovoort.

5. Selecteer de bestanden die u aan de tijdlijn wilt toevoegen.

Standaard worden alle bestanden geselecteerd. Met een vinkje onder de miniatuur van het bestand wordt aangeduid dat het bestand is geselecteerd. Als u het vinkje wilt verwijderen en een bestand wilt uitsluiten, klikt u op het desbetreffende miniatuur.

U kunt ook alle bestanden selecteren of deselecteren met de knop Alles selecteren of Alles deselecteren.

6. (Optioneel) Als u metagegevens gebruikt, kunt u de optie voor het behouden van de huidige bestandsnaam in XMP inschakelen.

7. (Optioneel) Klik op het vervolgmenu naast Metagegevens toepassen, selecteer een sjabloon en vul de velden Maker en Copyright in.

8. Klik op Media ophalen.

U kunt op elk moment in het voortgangsdialoogvenster op Annuleren klikken om het proces te stoppen.

Als u een standaardtijdsduur voor de geïmporteerde afbeelding wilt instellen, raadpleegt u Tijdsduur instellen voor geïmporteerde stilstaande beelden.

Opmerking:

Als u niet van plan bent om alle toegevoegde bestanden te gebruiken, kunt u deze verwijderen uit het deelvenster Projectelementen. Dit bestand is niet meer zichtbaar in het deelvenster, maar blijft wel bestaan op de oorspronkelijke locatie.

Videos ímporteren van Flip-camera's, AVCHD, camera's, mobieltjes of verwijderbare stations

Importeer media van apparaten die videobestanden opslaan in het Flash-geheugen of op een schijf. Het gaat hierbij om apparaten zoals Flip-videocamera's en andere compacte videocamera's, AVCHD-, dvd- en DSLR-apparatuur, andere camera's en mobiele telefoons. Als u deze bestanden importeert, worden ze gekopieerd naar de locatie op de harde schijf die u opgeeft. De bestanden worden ook toegevoegd aan het deelvenster Projectelementen.

Opmerking:

Bij Mac OS worden geen externe dvd-stations weergegeven door de functie Video importeren. Gebruik in dat geval de interne Superdrive.

U kunt clips rechtstreeks toevoegen aan de tijdlijn van de snelle of professionele weergave zonder eerst een project te maken. Wanneer u een clip naar een tijdlijn toevoegt, wijzigt Adobe Premiere Elements uw projectinstellingen automatisch om overeen te stemmen met de clipeigenschappen.

Als u echter een clip aan een bestaand project toevoegt waarvan de voorinstelling niet overeenstemt met de voorinstelling van de clip, verschijnt er een bericht. U kunt desgewenst Adobe Premiere Elements de projectinstellingen laten wijzigen om de dichtstbijzijnde beschikbare voorinstelling te gebruiken.

1. Voer een van de volgende handelingen uit:
    • Plaats de dvd in het dvd-station van de computer.

• Sluit de kaartlezer, zoals een SD-kaart of memorystick, aan op uw computer.

• Sluit de digitale camera, de mobiele telefoon of het andere apparaat aan op de computer via de USB -poort.

Opmerking:

Als uw apparaat een stuurprogramma vereist om met uw systeem te kunnen werken, moet u het stuurprogramma installeren voordat u mediabestanden gaat importeren. Raadpleeg de handleiding van uw apparaat voor meer informatie.

2. Voer een van de volgende handelingen uit:

• Klik op Media toevoegen > Video's van camera's en apparaten.
    • Kies Bestand > Media toevoegen van > Video's van camera's en apparaten.
    Dialoogvenster Video importeren
    Dialoogvenster Video importeren
  3. Selecteer het apparaat in de vervolgkeuzelijst Bron in het dialoogvenster Video importeren.

De bestanden die u kunt importeren, worden weergegeven in het deelvenster onder het menu Bron. Onder het deelvenster met de inhoud wordt het aantal bestanden en de grootte van de inhoud weergegeven.

Opmerking:

De functie Video importeren kan geen media importeren van externe harde schijven. Als u media van een externe harde schijf wilt importeren, gebruikt u de optie Bestanden en mappen in het deelvenster Media toevoegen.

4. Voer een van de volgende handelingen uit:
    • Als u alle in het deelvenster weergegeven inhoud wilt importeren, klikt u op Alles selecteren.

• Als u slechts enkele geselecteerde clips wilt importeren, klikt u op Alles deselecteren. Vervolgens selecteert u alleen de clips die u wilt importeren.

Opmerking:

Als u een voorvertoning van de clipinhoud wilt bekijken, klikt u op de clip en vervolgens op de knop Afspelen in het deelvenster Voorvertoning.

5. Als u een locatie voor de opgeslagen bestanden wilt opgeven, kunt u het volgende doen:
    • Als u bestanden wilt opslaan in de standaardmap van Adobe, laat u de locatie in het dialoogvenster ongewijzigd.

• Als u een andere locatie wilt opgeven, klikt u op  en kiest u de gewenste map. U kunt ook klikken op Nieuwe map, een nieuwe map maken en deze een naam geven.

6. Selecteer een van de volgende naamconventies voor de gedownloade bestanden in het menu Voorinstellingen:

Bestandsnaam

Behoudt de bestandsnamen die de camcorder toewijst.

Map naam/nummer

Als de naam van uw map Bruiloft is, krijgen de clips de namen Bruiloft - 001, Bruiloft - 002 enzovoort.

Datum/bestandsnaam

Voegt een tijdstempel toe aan de bestandsnaam die de camcorder toewijst. De tijdstempel is de huidige datum en tijd: de datum en het tijdstip waarop de films naar uw computer zijn overgebracht.

Opmerking:

Als u de naam van bestanden wilt wijzigen, verwijdert u ze uit het deelvenster Projectelementen in de Professionele weergave en importeert u ze opnieuw.

Aangepaste naam/nummer

Voer in het veld Naam een naam naar keuze in. Als u in dit veld bijvoorbeeld Mijn vakantie invoert, krijgen de clips de namen Mijn vakantie-001, Mijn vakantie-002 enzovoort.

7. (Optioneel) Als u de geselecteerde bestanden wilt verwijderen van hun oorspronkelijke locatie nadat u de bestanden hebt geïmporteerd, kiest u de optie Originelen verwijderen na kopiëren.

8. (Optioneel) Als u niet wilt dat de geïmporteerde clips na het importeren aan de tijdlijn van de Snelle weergave of de Professionele weergave worden toegevoegd, schakelt u de optie Toevoegen aan tijdlijn uit. De geïmporteerde clips worden dan alleen aan het deelvenster Project toegevoegd.

9. (Optioneel) Als u een InstantMovie wilt maken met de geselecteerde clips, kiest u InstantMovie maken.

Voor meer informatie over InstantMovie raadpleegt u Instant Movies maken.

10. Klik op Media ophalen. U kunt op elk moment in het voortgangsdialoogvenster op Annuleren klikken om het proces te stoppen.

Opmerking:

Als u niet van plan bent om alle video's te gebruiken, kunt u deze verwijderen uit het deelvenster Projectelementen. Deze video wordt verwijderd uit het deelvenster, maar blijft wel bestaan op de oorspronkelijke locatie. Dit wordt aangeraden voor grote VOB-bestanden.

Video's met VFR-beeldmateriaal (variabele framesnelheid)

Video's die zijn gemaakt met mobiele apparaten beschikken mogelijk over de VFR-functie voor variabele framesnelheid. Een mogelijk gevolg is dat er bij het afspelen problemen optreden omdat de audio en video niet zijn gesynchroniseerd.

Premiere Elements detecteert VFR-beeldmateriaal via de eigenschappen van de videoclip. Om de eigenschappen van een clip weer te geven, kiest u Bestand > Eigenschappen ophalen voor > Selectie. U kunt ook in het deelvenster Projectelementen met de rechtermuisknop op de clip klikken en Eigenschappen selecteren.

variable_frame_rate

In Premiere Elements 2019 wordt de audio automatisch gesynchroniseerd met video's met VFR-beeldmateriaal.

Video van webcams en WDM-apparaten vastleggen

U kunt live video-opnamen maken met webcams en WDM-apparaten (alleen Windows) en de videoclips kopiëren naar een locatie op uw harde schijf. Met deze optie opent u het venster Vastleggen.

U kunt de clips ook direct op de tijdlijn vastleggen door het selectievakje Vastleggen op tijdlijn in te schakelen.

U kunt deze clips toevoegen aan Adobe Premiere Elements door de procedure te volgen die wordt vermeld in Media toevoegen uit bestanden en mappen.

Opmerking:

Bij WDM-apparaten moet u ervoor zorgen dat uw apparaat is aangesloten op uw systeem en dat alles goed functioneert.

1. Voer een van de volgende handelingen uit:

• Op Windows klikt u op Media toevoegen > Webcam of WDM, of selecteer Bestand Media toevoegen van > Webcam of WDM.
    • Op de Mac klikt u op Voeg media toe > Webcam, of selecteer Archief Voeg media toe van > Webcam.

Het opnamevenster wordt weergegeven.

2. Selecteer het apparaat waarmee u videoclips wilt vastleggen in het menu Vastlegbron. De video die het apparaat vastlegt, wordt weergegeven in het deelvenster onder het menu Vastlegbron.

Opmerking:

U kunt frames ophalen met volledige beweging van het geïntegreerde feed van de camera webcam.

3. Klik op de knop Vastleggen.

4. Geef een naam op voor de opgenomen video.
  5. Als u een locatie voor de video wilt opgeven, kunt u het volgende doen:
    • Als u bestanden wilt opslaan in de standaardmap van Adobe, laat u de locatie in het dialoogvenster ongewijzigd.

• Als u een andere locatie wilt opgeven, klikt u op de knop naast het tekstvak Opslaan naar en kiest u een map. U kunt ook klikken op Nieuwe map, een nieuwe map maken en deze een naam geven.

6. Klik op Media toevoegen en selecteer Bestanden en mappen.
    U kunt de clips ook direct op de tijdlijn vastleggen door het selectievakje Vastleggen op tijdlijn in te schakelen.

7. Blader naar de locatie waar u de videobestanden hebt opgeslagen en voeg ze toe aan de tijdlijn van de Snelle weergave of de Professionele weergave.

Opmerking:

U kunt ook de bestandsverkenner van uw systeem gebruiken om te zoeken naar de opgeslagen videobestanden en deze naar Adobe Premiere Elements te slepen.