Arbetsytor, paneler och visningsprogram

Senast uppdaterad den 12 okt. 2026

Anpassa After Effects-gränssnittet och hantera paneler för att skapa och spara personliga arbetsytor för optimerade arbetsflöden.

Arbetsytor och paneler

Adobes video- och ljudprogram har ett konsekvent, anpassningsbart användargränssnitt.Även om varje program har sin egen uppsättning paneler flyttar och grupperar du paneler på samma sätt i varje program.

Huvudfönstret i ett program är programfönstret.Paneler är ordnade i det här fönstret i en layout som kallas Workspace.

Varje program innehåller flera fördefinierade arbetsytor som optimerar layouten för paneler för specifika uppgifter.Du kan också skapa och anpassa dina egna arbetsytor genom att ordna paneler i den layout som bäst passar din arbetsstil för specifika uppgifter.

Du kan dra paneler till nya platser, flytta paneler in i eller ut ur en grupp, placera paneler bredvid varandra och koppla loss en panel så att den flyter i ett nytt fönster ovanför programfönstret.När du ordnar om paneler ändras storleken på de andra panelerna automatiskt för att passa fönstret.

Förklaringar märker fyra gränssnittsområden: A pekar på titelraden, B på fliken Composition panel, C på Workspace-växlarens spillmeny och D på kontoményikonen.
Titelrad, flik för Composition panel, spillmeny för Workspace och kontomeny i After Effects-gränssnittet.

A. Programfönster B. Grupperade paneler C. Enskild panel D. Kontomeny 

Använd flera skärmar för att öka det tillgängliga skärmutrymmet.När du arbetar med flera skärmar visas programfönstret på huvudskärmen och du placerar flytande fönster på den andra skärmen.Skärmkonfigurationer lagras i arbetsytan.

Arbetsytor lagras i XML-filer i inställningsmappen.Med vissa förbehåll angående skärmstorlek och layout kan dessa arbetsytor flyttas till en annan dator och användas där.

  • Windows: [enhet]:\Users\[användarnamn]\AppData\Roaming\Adobe\After Effects\[version]\ModifiedWorkspaces

  • macOS: [enhet]/Users/[användarnamn]/Library/Preferences/Adobe/After Effects/[version]/ModifiedWorkspaces

Staplad panellayout

Anpassa din arbetsyta genom att gruppera paneler som du vill.I en panelgrupp kan du ordna paneler i både staplade och flikade lägen. 

Du kan expandera och dölja staplade paneler med ett enda musklick på panelhuvudet.

Skärmen Startsida hjälper dig att snabbt komma igång med After Effects. Du kan använda följande alternativ på vänster sida:

  • Startsida: Välj den här fliken för att öppna startsidan.
  • Nytt projekt: Skapar ett projekt i After Effects. 
  • Öppna projekt: Öppnar ett befintligt projekt.
  • Nytt teamprojekt: Skapar ett teamprojekt.
  • Öppna Team Project: Öppnar ett befintligt Team Project.

Om du är en ny användare ger mitten av skärmen dig också möjlighet att skapa ett projekt. När du skapar projekt i After Effects utvecklas innehållet på startsidan. Erfarna användare får möjlighet att läsa om nyheter i After Effects, tillsammans med andra dokumentationslänkar.

Du kan också använda ikonen Startsida på vänster sida av användargränssnittet för att navigera mellan projektet och startsidan.

Använd kontomenyn

Använd nya beta-funktioner

Kontomeny i verktygsfältet är nu tillgänglig för test och feedback. Prova det nu i After Effects (beta).

Välj ikonen Konto i verktygsfältet eller på startsidan för att öppna kontopanelen.Panelen visar din Adobe-kontoinformation, prenumerationsdetaljer och andra kontorelaterade Inställningar.

Kontomeny som visar åtkomst till generativ AI-funktion och information om kreditanvändning.
Använd kontoikonen i verktygsfältet för att visa information om ditt konto.

Obs!

Menyn Konto ser ut och fungerar på samma sätt i Photoshop, Illustrator, InDesign och Premiere Pro, vilket gör det enkelt att växla mellan program för att hantera ditt konto.

Använd arbetsytan Lär dig och panel Lär dig

panel Lär dig

Utformad för nybörjare i After Effects kan du använda självstudier i Lär dig-panelen för att snabbt lära dig om de olika panelerna, tidslinjen och effekterna i After Effects.Du kan komma åt panelen Lär dig från Fönster-menyn > Tillägg.Du kan använda dessa lektioner för att skapa projekt i applikationen.

Panelen är helt interaktiv med uppgiftsorienterade videor. När du väljer en video i panelen visas stegen för att utföra uppgiften.När du provar stegen i användargränssnittet spårar panelen dina rörelser och guidar dig genom stegen. När du slutför en uppgift uppdateras statusen för uppgiften till slutförd.

panel Lär dig och arbetsyta Lär dig
panel Lär dig och arbetsyta Lär dig

Arbetsyta Lär dig

Arbetsytan Lär dig erbjuder ett enkelt gränssnitt med följande paneler som du kan använda för att skapa ett After Effects-projekt:

  • Lär dig-panelen
  • Projekt-panelen
  • Komposition-panelen
  • Tidslinje-panelen

För att komma åt arbetsytan väljer du Hjälp > Lär dig After Effects. Arbetsytan inkluderar panel Lär dig dockad på sidan så att du kan följa instruktionerna och ha tydlig åtkomst till resten av arbetsytan.

Anpassa arbetsytor

Du kan komma åt anpassade eller standardarbetsytor med ett enda klick i den nya arbetsytans fält. Arbetsytans fält upptar höger sida av panel Verktyg. Du kan anpassa bredden på fältet genom att dra den vertikala avgränsaren mellan verktygs- och arbetsytans fält.

En rullgardinsmeny är öppen för Standard panel med alternativet - Spara som ny arbetsyta markerat i blått, vilket indikerar att det har valts.Det finns andra alternativ synliga som - Återställ till sparad layout och Redigera arbetsytor.
Spara den aktuella layouten och inställningarna för din After Effects-arbetsyta.

Arbetsytorna som inte får plats i det tillgängliga utrymmet visas i pil-menyn på arbetsytoraden.

Pilen listar alternativ som bibliotek, Animation, Essential Graphics, Effekter, Color, Paint, Text och Motion Tracking.
Öppna ytterligare arbetsytealternativ som inte får plats i den tillgängliga arbetsytan.

Obs!

Välj Window > Workspace > Edit Workspaces eller välja pil-menyn på arbetsytoraden för att visa dialogrutan Edit Workspaces .Du kan välja en arbetsyta och ändra ordning på arbetsytor.

Dialogrutan Edit Workspaces listar olika arbetsytealternativ som Default, Review, Learn, Small Screen, Standard, bibliotek, Overflow Menu, All Panels och Animation.Du kan dra dessa arbetsytor för att arrangera dem i den ordning du föredrar.
Anpassa layouten för dina paneler och verktyg så att de passar ditt arbetsflöde bättre.

Välj en arbetsyta

  • Välj Window > Workspace, och välj sedan önskad arbetsyta.

  • Välj en arbetsyta från menyn Workspace i panelen Verktyg.

  • Om arbetsytan har ett kortkommando tilldelat, tryck Skift+F10, Skift+F11, eller Skift+F12.

Obs!

För att tilldela ett kortkommando till den aktuella arbetsytan, välj Window > Assign Shortcut To [Arbetsytans namn] Workspace.

Spara, återställ eller ta bort arbetsytor

Spara en anpassad arbetsyta

När du anpassar en arbetsyta spårar programmet dina ändringar och lagrar den senaste layouten.För att spara en specifik layout mer permanent, spara en anpassad arbetsyta. Sparade anpassade arbetsytor visas i menyn Workspace, där du kan återgå till och återställa dem.

Ordna ramarna och panelerna som du önskar och välj sedan Window > Workspace > New Workspace. Skriv ett namn för arbetsytan och välj OK.

Obs!

(After Effects, Premiere) Om ett projekt som sparats med en anpassad arbetsyta öppnas på ett annat system, letar programmet efter en arbetsyta med matchande namn.Om applikationen inte kan hitta en matchning (eller om skärmkonfigurationen inte matchar) används den aktuella lokala arbetsytan.

Återställ en arbetsyta

Återställ den aktuella arbetsytan för att återgå till dess ursprungliga, sparade layout av paneler.

Välj Window > Workspace > Reset workspace name.

Ta bort en arbetsyta

Välj Window > Workspace > Delete Workspace.

Välj den arbetsyta du vill ta bort och välj sedan OK.

Obs!

Du kan inte ta bort den arbetsyta som är primär.

Docka, gruppera eller frigöra paneler

Du kan docka paneler tillsammans, flytta dem till eller från grupper och avdocka dem så att de flyter ovanför programfönstret.När du drar en panel blir drop zones – områden där du kan flytta panelen – markerade. Den drop zone du väljer avgör var panelen infogas och om den dockar eller grupperas med andra paneler.

Dockningszoner

Dockningszoner finns längs kanterna av en panel, grupp eller fönster. Att docka en panel placerar den intill den befintliga gruppen och storleksändrar alla grupper för att rymma den nya panelen.

Dra panel till dockningszon för att docka den
Dra panel (A) till dockningszon (B) för att docka den (C)

Grupperingszoner

Grupperingszoner finns i mitten av en panel eller grupp, och längs flikområdet på paneler.När du släpper en panel på en grupperingszon staplas den med andra paneler.

Dra panel till grupperingszon för att gruppera den med befintliga paneler
Dra panel (A) till grupperingszon (B) för att gruppera den med befintliga paneler (C)

Docka eller gruppera paneler

Om panelen du vill docka eller gruppera inte är synlig väljer du den från menyn Window.

Gör något av följande:

  • För att flytta en enskild panel drar du greppområdet i det övre vänstra hörnet av en panels flik till önskad släppzon.

Dra panelgreppet för att flytta en panel
Dra panelgreppet för att flytta en panel.

  • För att flytta en hel grupp drar du gruppgreppet i det övre högra hörnet till önskad släppzon.

Dra gruppgreppet för att flytta hela gruppen
Dra gruppgreppet för att flytta hela gruppen.

Applikationen dockar eller grupperar panelen, beroende på typ av släppzon.

Lösgör en panel i ett flytande fönster

När du lösgör en panel i ett flytande fönster kan du lägga till paneler i fönstret och ändra det på samma sätt som applikationsfönstret. Du kan använda flytande fönster för att använda en sekundär skärm, eller för att skapa arbetsytor som arbetsytorna i tidigare versioner av Adobe-applikationer.

Välj panelen du vill lösgöra (om den inte är synlig väljer du den från menyn Window), och gör sedan något av följande:

  • Välj Undock Panel eller Undock Frame från panelmenyn. Undock Frame lösgör panelgruppen.

  • Håll ned Ctrl (Windows) eller Command (macOS) och dra panelen eller gruppen från dess nuvarande plats. När du släpper musknappen visas panelen eller gruppen i ett nytt flytande fönster.

  • Dra panelen eller gruppen utanför programfönstret. (Om programfönstret är maximerat drar du panelen till Windows aktivitetsfält.)

Maximera eller återställ panelgrupper

Dubbelklicka på den primära panelens flik eller i det tomma området i flikbrunnen för en panelgrupp för att maximera eller återställa den panelgruppen. Du kan också trycka på `-tangenten (accent grave) med muspekaren över den panelgruppen för att maximera eller återställa en panelgrupp.

Ändra storlek på panelgrupper

Obs!

För att snabbt maximera en panel under pekaren trycker du på `-tangenten (accent grave). (Accent grave är det oskiftade tecknet under tildetecknet, ~, på amerikanska standardtangentbord.) Tryck på tangenten igen för att återställa panelen till dess ursprungliga storlek.

När du drar avgränsaren mellan panelgrupper ändras storleken på alla grupper som delar avgränsaren.

Gör något av följande:
  • För att ändra storlek horisontellt eller vertikalt placerar du pekaren mellan två panelgrupper. Pekaren blir en dubbelpil .

  • För att ändra storlek i båda riktningarna samtidigt placerar du pekaren vid skärningspunkten mellan tre eller flera panelgrupper. Pekaren blir en fyrvägspil .

Håll ned musknappen och dra för att ändra storlek på panelgrupperna.
Dra avgränsaren mellan panelgrupper för att ändra deras storlek horisontellt
Dra avgränsaren mellan panelgrupper för att ändra deras storlek horisontellt

A. Ursprunglig grupp med storleksändringspekare B. Storleksändrade grupper 

Öppna, stäng och visa paneler och fönster

Även om en panel är öppen kan den vara utom synhåll under andra paneler. Att välja en panel från menyn Fönster öppnar den och för den till framsidan av sin grupp.

När du stänger en panelgrupp i programfönstret ändrar de andra grupperna storlek för att utnyttja det nya utrymmet.När du stänger ett flytande fönster stängs panelerna i det också.

  • För att öppna eller stänga en panel väljer du panelen från menyn Fönster.

  • För att stänga en panel eller ett fönster väljer du dess Stäng-knapp. Om du stänger en panel av misstag väljer du den från menyn Fönster, så visas den igen.

  • För att öppna eller stänga en panel använder du dess kortkommando.

  • Om en ram innehåller flera paneler placerar du pekaren över en flik och rullar musens rullhjul framåt eller bakåt för att ändra vilken panel som är aktiv.

  • Om en ram innehåller fler grupperade paneler än som kan visas på en gång drar du rullningslisten som visas ovanför flikarna.

Behåll din arbetsyta när du öppnar projekt

Om du vill behålla din nuvarande arbetsytans layout när du öppnar ett projekt som sparats med en annan Workspace i After Effects kan du aktivera inställningen Behåll nuvarande Workspace när projekt öppnas.Detta tar bort behovet av att omorganisera din arbetsyta och håller layouten konsekvent, oavsett vilket projekt du öppnar.

Välj Redigera > Inställningar > Projekt (Windows) eller After Effects > Inställningar > Projekt (macOS).

Under Projekt väljer du alternativet Behåll nuvarande Workspace när projekt öppnas, sedan OK.

Inställningar är öppet och under Allmänt är alternativet Behåll nuvarande Workspace när projekt öppnas valt.
Öppna vilket projekt som helst i After Effects så förblir din angivna arbetsyta oförändrad.

Visningsprogram

Ett visningsprogram är en panel som kan innehålla flera kompositioner, lager eller filmklippobjekt eller flera vyer av ett sådant objekt. Panelerna Komposition, Lager, Filmklipp, Flödesschema och Effektkontroller är visningsprogram.

Att låsa ett visningsprogram förhindrar att det aktuellt visade objektet ersätts när du öppnar eller väljer ett nytt objekt.Istället, när ett visningsprogram är låst och ett nytt objekt öppnas eller väljs, skapar After Effects en ny visningsprogrampanel för det objektet. Om du väljer objektet från visningsprogrammenyn för ett låst visningsprogram skapas inget nytt visningsprogram; det befintliga visningsprogrammet används.

Istället för att ha flera objekt i ett enda visningsprogram och använda visningsprogrammenyn för att växla mellan dem kan du välja att öppna ett separat visningsprogram för varje öppen komposition, lager eller filmklippobjekt. När du har flera visningsprogram öppna kan du ordna dem genom att docka eller gruppera dem, precis som andra paneler.

Du kan till exempel skapa ett Composition-visningsprogram för olika 3D-vyer (Top, Bottom, Back, Front, anpassade vyer) så att du kan maximera varje vy med kortkommandot ` (accent grave), som maximerar eller återställer panelen under pekaren.

Obs!

För att skapa en anpassad arbetsyta med flera visningsprogram, se till att alla visningsprogram är upplåsta innan du sparar arbetsytan.Låsta visningsprogram är kopplade till ett specifikt projektsammanhang och sparas därför inte i inställningsfilen.

  • För att skapa ett nytt visningsprogram väljer du New från menyn för visningsprogrammet. Upptäck mer om öppning av panel-, visningsprogram- och kontextmenyer.

  • För att låsa eller låsa upp ett visningsprogram väljer du Locked från menyn för visningsprogrammet, eller väljer knappen Toggle Viewer Lock .

  • För att låsa det aktuella visningsprogrammet, dela den aktuella ramen och skapa ett nytt visningsprogram av samma typ i den nya ramen trycker du Ctrl + Alt + Shift + N (Windows) eller Command + Option + Shift + N (macOS).

  • För att växla framåt eller bakåt genom objekten i menylistan för visningsprogrammet för det aktiva visningsprogrammet trycker du Shift + . (punkt) eller Shift + , (komma).

Anpassa panelernas bakgrundsfärger

Du kan anpassa utseendet på det tomma området i panelerna Composition, Layer och Footage genom att ställa in en bakgrundsfärg som du väljer.Du kan välja från fem olika nyanser av grå förinställningar eller så kan du välja en egen färg för att matcha dina behov, vilket ger en mer personlig och visuellt effektiv arbetsyta.

Standardbakgrundsfärgen för det tomma området runt Composition-panelen.

Anpassad bakgrundsfärg för det tomma området runt Composition-panelen.

Välj menyn för panelerna Composition, Footage eller Layer.

Composition-panelmenyn är öppen och från menyalternativen är Panel Background Color vald.
Anpassa Look för det tomma utrymmet i panelerna Composition, Layer och Footage genom att välja en bakgrundsfärg som passar din preferens.

Från menyalternativen väljer du Panel Background Color. 

Välj från de fem olika nyanserna av grå förinställningar, eller välj Select Custom Color för att använda en annan färg.

Välj Custom om du vill ställa in den bakgrundsfärg du senast använde.

Redigera detta, titta på det (ETLAT) och låsta Composition-visningsprogram

Om ett Composition-visningsprogram är låst, Timeline-panelen för en annan komposition är aktiv och Composition-visningsprogrammet för den aktiva kompositionen inte visas, fungerar de flesta kommandon som påverkar vyer och förhandsgranskningar på den komposition för vilken visningsprogrammet visas.

Till exempel kan tryckning på siffertangentbordet 0 starta en förhandsgranskning för kompositionen som är synlig i ett låst Composition-visningsprogram snarare än kompositionen som är associerad med den aktiva Timeline-panelen.

Detta beteende underlättar en arbetsuppställning som ibland kallas edit-this-look-at-that (ETLAT). Det vanligaste scenariot där detta beteende är användbart är scenariot där du gör en ändring i Timeline-panelen för en nästlad (uppströms) komposition och vill förhandsgranska resultatet av ändringen i en innehållande (nedströms) komposition.

Obs!

ETLAT-beteendet fungerar för kortkommandon för att zooma, anpassa, förhandsgranskning, ta och visa ögonblicksbilder, visa kanaler, visa och dölja rutnät och stödlinjer och visa den aktuella bildrutan på en videoförhandsgranskningsenhet.

För att förhindra det här beteendet låser du upp visningsprogrammet Composition eller visar visningsprogrammet Composition för den komposition som du vill visa eller förhandsgranska.