Adobe Color-teman i InDesign

Med Adobe Color kan du välja harmoniska och tilltalande färgkombinationer till dina designprojekt. Adobe Color är integrerat i InDesign i form av ett tillägg som du kan använda till att skapa, spara och använda dina färgteman med. Du kan även utforska allmänt tillgängliga färgteman i Adobe Color och filtrera dem på olika sätt: Mest populära, Mest använda, Slumpmässigt, teman du har publicerat eller teman du gillat tidigare.

Förutom i InDesign finns panelen Adobe Color-teman i två andra Creative Cloud-datorprogram: Adobe Photoshop och Adobe After Effects. Teman som sparats till Creative Cloud-bibliotek från de datorprogrammen, från mobilappar som t.ex. Capture CC eller från Adobe Color-webbplatsen är enkelt tillgängliga i InDesign.

Komma åt panelen Adobe Color-teman

I InDesign väljer du Fönster > Color > Adobe Color-teman.

Utforska färgteman

Adobe Color-teman
  1. Klicka på fliken Utforska på temapanelen i Adobe Color. Som standard visas alla allmänt tillgängliga färgteman på fliken Utforska.
  2. Du kan filtrera färgteman efter kategorier och med hjälp av tidsintervall. Använd sökfältet om du letar efter ett visst tema.

Skapa och spara ett färgtema

1. Klicka på fliken Skapa på temapanelen i Adobe Color.

2. Markera den färgregel du vill basera temat på: Analog, Monokrom, Triad, Komplementär, Sammansatt, Nyanser eller Egen.

Analog

Använder färger som ligger intill varandra på färghjulet. Analoga färger fungerar bra tillsammans och är behagliga att titta på.

Analog färgregel
    Exempel: Analog färgregel

Monokrom

Använder variationer i mättnad och intensitet för en enskild färg. När du använder den här färgregeln visas fem färger med samma nyans (exempel:H:182) men med olika mättnad och intensitet. Monokroma färger fungerar bra tillsammans och ger ett harmoniskt intryck.

Monokrom färgregel
    Exempel: Monokrom färgregel

Triad

Använder jämnt fördelade färger med cirka tre punkters distans från varandra på färghjulet. Med den här färgregeln används två färger med samma nyans, men med olika mättnad och intensitet från den första punkten på färghjulet (exempel: HSB: 182, 90, 45 och HSB: 182, 100, 75), två från den andra punkten på färghjulet (HSB: 51, 90, 55 och HSB: 51, 95, 45) och en färg från den tredje punkten (HSB: 321, 90, 79). Triadfärger kan kontrastera mot varandra, men inte så starkt som komplementära färger, samtidigt som de harmoniserar med varandra.

Triadfärgregel
    Exempel: Triadfärgregel

Komplementär

Använder färger som är motsatta varandra på färghjulet. Med den här färgregeln används två färger med samma nyans som grundfärgen (exempel: HSB: 182, 100, 45 och HSB: 182, 90, 100), basfärgen (HSB: 182, 100, 75) och två färger med samma nyans från motsatt sida på färghjulet (HSB: 23, 100, 45 och HSB: 23, 100, 75). Komplementära färger ger hög kontrast och har en tendens att sticka ut när de används tillsammans.

Komplementär färgregel
    Exempel: Komplementär färgregel

Sammansatt

Använder en blandning av komplementära färger och analoga färger. Med den här färgregeln används två färger med samma nyans som ligger nära (är analoga med) grundfärgen (exempel: HSB: 214, 90, 95 och HSB: 214, 60, 35), grundfärgen (HSB: 182, 100, 75) och två färger som är motsatta till grundfärgen (komplementära) men närliggande varandra (HSB: 15, 75, 78 och HSB: 6, 90, 95). Sammansatta färgteman har samma tydliga visuella kontrast som komplementära färgteman, men de har mindre tryck.

Sammansatt färgregel
    Exempel: Sammansatt färgregel

Nyanser

Använder fem färger med samma nyans (exempel: H:182) och mättnad (S: 100) men med olika intensitet.

Nyansfärgregel
    Exempel: Nyansfärgregel

Egen

Med den här regeln kan du manuellt välja färger på färghjulet utan att de styrs av någon regel.

Egen färgregel
    Exempel: Egen färgregel

3. Välj en grundfärg genom att klicka på den lilla triangeln som motsvarar en färg på temat som du redigerar. Baserat på den markerade färgregeln byggs ett färgtema automatiskt runt grundfärgen.

Välj en grundfärg
    Välj en grundfärg

Obs!

När du valt en färg kan du justera den med antingen färghjulet eller genom att ändra dess värden i ett av följande färgsystem: CMYK, RGB, LAB, HSB eller HEX.

4. Ange ett namn för det nya färgtemat. Klicka på Spara.

5. Välj det Creative Cloud-bibliotek som du vill spara temat till.

Spara tema till ett bibliotek
    Spara det nya temat till ett bibliotek

6. Klicka på Spara.

Obs!

Beroende på om du har loggat in med ditt Adobe ID eller dina enterpriseuppgifter kan olika uppsättningar av bibliotek vara tillgängliga när teman sparas. Välj Hjälp > Hantera konto för att kontrollera vilka uppgifter du loggat in med. Om du styrs till verifieringsskärmen för ditt företag har du loggat in med dina enterpriseuppgifter.

Samma e-postadress kan vara kopplad både till ett Adobe ID och ett Enterprise ID.

Kom åt teman som sparats i dina bibliotek

Kom åt dina teman
Kom åt dina teman

1. På temapanelen Adobe Color klickar du på fliken Mina teman.
  2. Välj det Creative Cloud-bibliotek du vill hämta färgtemat i.
  3. Om du vill kan du sortera teman efter dessa parametrar: Efter datum, Efter namn eller Efter mängd i stigande eller fallande ordning.