Tillägget Adobe-färgteman

Tjänsten Adobe Color hjälper dig att välja harmoniska och tilltalande färger till dina designprojekt. Adobe Color är integrerat i Photoshop genom ett tillägg som gör att du kan skapa, spara och få tillgång till dina färgscheman. Du kan även utforska de många färgscheman som är tillgängliga på Adobe Color och filtrera dem på flera sätt: mest populära, mest använda, slumpmässigt, teman du har publicerat eller teman du har använt tidigare. När du har hittat ett tema du gillar kan du redigera det och spara det i dina teman eller lägga till det i dina färgrutor i Photoshop.

Förutom i Photoshop finns tillägget Adobe-färgteman för tillfället i två andra Creative Cloud-program för datorer: Adobe InDesign och Adobe After Effects. Teman som sparas i Creative Cloud Libraries-bibliotek från de datorprogrammen, appar för mobila enheter som Capture CC och Adobe Color-webbplatsen är tillgängliga i Photoshop.

Få åtkomst till panelen med Adobe-färgteman

• Välj Fönster > Tillägg > Adobe-färgteman i Photoshop.

Utforska färgteman

Photoshop: Öppna panelen Adobe-färgteman
Färgteman

1. Klicka på fliken Utforska i panelen Adobe-färgteman. Som standard visar fliken Utforska alla färgteman som alla har tillgång till.
  2. Om det behövs kan du filtrera färgteman efter kategori eller tid. Använd sökraden om du vill hitta ett visst tema.

Skapa och spara ett färgtema

1. Klicka på fliken Skapa i panelen Adobe-färgteman.
  2. Välj vilken färglinje du vill basera temat på: Analogous (analog), Monochromatic (monokrom), Triad (triad), Complementary (komplement), Compound (sammansatt), Shades (nyanser) eller Custom (anpassad).

Analogous (analog)

Använd färger som ligger intill på färghjulet. Analoga färger brukar smälta ihop bra med varandra och är harmoniska och tilltalande för ögat.

Photoshop: Skapa och spara ett färgtema
Exempel: Analog färglinje

Monochromatic (monokrom)

Använder variationer i mättnad och intensitet hos en enda färg. När du använder den här färglinjen får du fem färger som delar samma nyans (exempel: H:182), men med olika värden för mättnad och intensitet. Monokroma färger passar bra ihop och ger ett lugnt intryck.

Photoshop: Skapa och spara ett färgtema
Exempel: Monokrom färglinje

Triad (triad)

Använder färger som är jämnt utspridda kring tre punkter på färghjulet. När du använder den här färglinjen får du två färger med samma nyans, men olika värden för mättnad och intensitet från första punkten på färghjulet (exempel: HSB: 182, 90, 45 och HSB: 182, 100, 75), två från andra punkten på färghjulet (HSB: 51, 90, 55 och HSB: 51, 95, 45) och en från tredje punkten (HSB: 321, 90, 79). Triadfärger är ofta kontrasterande (men inte lika kontrasterande som komplementsfärger), samtidigt som de harmonierar med varandra.

Photoshop: Skapa och spara ett färgtema
Exempel: Triadfärglinje

Complementary (komplement)

Använder färger som ligger mittemot varandra på färghjulet. När du använder den här färglinjen får du två färger med samma nyans som basfärgen (exempel: HSB: 182, 100, 45 och HSB: 182, 90, 100), själva basfärgen (HSB: 182, 100, 75) och två färger med samman nyans från motsatt punkt på färghjulet (HSB: 23, 100, 45 och HSB: 23, 100, 75). Komplementfärger ger hög kontrast och har en tendens att sticka ut när de används tillsammans.

Photoshop: Skapa och spara ett färgtema
Exempel: Komplementfärgslinje

Compound (sammansatt)

Använder en blandning av komplementsfärger och analoga färger. När du använder den här färglinjen får du två färger som har samma nyans och ligger intill (är analoga med) basfärgen (exempel: HSB: 214, 90, 95 och HSB: 214, 60, 35), själva basfärgen (HSB: 182, 100, 75) och två färger som är mittemot basfärgen (komplementsfärger), men ligger intill varandra (HSB: 15, 75, 78 och HSB: 6, 90, 95). Sammansatta färgteman har samma starka visuella kontrast som komplementsfärgteman, men de har mindre tryck.

Photoshop: Skapa och spara ett färgtema
Exempel: Sammansatt färglinje

Shades (nyanser)

Använder fem färger som alla har samma nyans (exempel: H: 182) och mättnad (S: 100), men olika värden för intensitet.

Photoshop: Skapa och spara ett färgtema
Nyansfärglinje

Custom (anpassad)

Välj färger på färghjulet i din palett utan regler som begränsar valet.

Photoshop: Skapa och spara ett färgtema
Anpassad färglinje

1. Välj en basfärg genom att klicka på den lilla triangeln som motsvarar en färg i det tema du redigerar. Ett färgtema väljs automatiskt baserat på den valda färglinjen och skapas kring basfärgen.
Photoshop: Skapa och spara ett färgtema
Välja en basfärg

Obs!

När en färg har valts kan du justera den genom att använda färghjulet eller genom att ändra värdet i något av följande system: CMYK, RGB, LAB, HSB eller HEX.

1. Ange ett namn för det nya färgtemat. Klicka på Spara.
  2. Välj det Creative Cloud Libraries-bibliotek du vill spara temat i.
Photoshop: Adobe-färgteman
Spara det nya temat i ett bibliotek

1. Klicka på Spara.

Obs!

Beroende på om du är inloggad med ditt Adobe ID-id eller inloggningsinformationen för ditt företag kan olika uppsättningar bibliotek vara tillgängliga för att spara teman. Välj Hjälp > Hantera mitt konto för att se vilken information du är inloggad med. Om du kommer till autentiseringsskärmen för ditt företag när du väljer det här alternativet är du inloggad med inloggningsinformationen för ditt företag.

Samma e-post-id kan vara associerat både med ett Adobe ID-id och med ett företags-id.

Få tillgång till teman som har sparats i dina bibliotek

Photoshop: Få tillgång till teman som du har sparat i dina bibliotek
Få tillgång till dina bibliotek

1. I panelen Adobe-färgteman klickar du på fliken Mina teman.
  2. Välj det Creative Cloud Libraries-bibliotek du vill använda för att få tillgång till färgtemat.
  3. Om det behövs väljer du en ordnings- eller sorteringskategori för de teman som visas: efter datum, efter namn eller efter antal, och stigande eller fallande.

Se även