Läs om hur du använder Adobe Photoshop Express på mobila enheter med iOS, Android eller Windows.

Du kan använda den kostnadsfria appen Adobe Photoshop Express för mobila enheter till att göra snabba, kraftfulla och enkla fotoredigeringar och skapa kollage. Du kan använda snabbfilter som kallas för "stilar", retuschera dina foton med hjälp av ett antal olika justerings- och korrigeringsalternativ och sedan dela dina foton på sociala medier.

Kom igång

Adobe Photoshop Express är tillgängligt för iOS- och Android-enheter i App Store respektive Google Play Store. Om du vill hämta och installera appen klickar du på något av följande märken:

Hämtningslänk för iOS-enheter
Hämtningslänk för Android-enheter
Hämtningslänk för Windows-enheter

Visa och markera foton

Starta appen och välj det foto du vill arbeta med. På den första skärmen visas foton från minnet i enheten.

Alternativt så använder du appen till att klicka på och börja arbeta med ett foto. Gör så här:

• (iOS) Välj Välj foto från > Kamera
  • (Android) Välj Alla foton > Kamera
album_view
Screenshot_20180119-160736
Skärm i Android

Redigera foton

Du kan använda en mängd olika justeringar och korrigeringar till att få dina foton att se så bra ut som möjligt. Så här sparar du dina redigeringar:

(iOS) Klicka på  längst upp till höger på skärmen och välj Kamerarulle.

(Android) Klicka på  längst upp till höger på skärmen och välj Spara i galleri.

Använda stilar

I Photoshop Express kan du använda snabbfilter som kallas för "stilar". Du kan välja mellan en mängd olika effekter och kontrollera effekternas intensitet. Välj den effekt du vill använda, använd den och använd sedan skjutreglaget till att justera intensitetet för den.

Du kan även skapa och spara anpassade stilar. Om du vill göra det trycker du på Lägg till i panelen Stilar, anger ett namn och klickar på Spara stil.

Omforma dina foton

Om du vill beskära, räta upp, rotera eller vända dina foton klickar du på . Du kan även använda det här alternativet till att omforma och korrigera perspektiv.

Beskära ett foto

1. Välj verktyget Beskärning.

• (iOS) Klicka på Begränsning.
    • (Android) Klicka på Valfri storlek.
  2. Om du vill välja en kvadratisk storlek väljer du 1:1, alternativt så väljer du andra proportioner.

crop
    Beskära foton på en iOS-enhet.
    Crop_Android
    Beskära foton på en Android-enhet.

Korrigera perspektiv i dina foton

I Photoshop Express finns fyra alternativ för perspektivkorrigeringar: vertikalt, horisontellt och de två automatiska lägena Helautomatiskt och Balanserat automatiskt.

1. Välj verktyget Beskärning.

2. Klicka på kategorin Omforma.

3. Om du vill korrigera perspektivet i ett foto använder du skjutreglaget eller alternativet Automatiskt.

perspective

Ändra storlek på foton

När du använder storleksändringsalternativen skalförändras foton efter valda långsidan samtidigt som du behåller de aktuella beskärningsproportionerna för fotot. Du kan använda skalförändring för exporterade/sparade och delade foton.

Så här ändrar du storlek på ett foto i iOS:

1. Välj Appinställningar > Inställningar.

2. Klicka på Ändra storlek på bild i kategorin Delningsinställningar.

3. Välj något av storleksalternativen. Du kan även använda skjutreglaget för anpassad storlek eller fler alternativ.

Resize

Om du vill ändra storlek på ett foto i Android väljer du verktyget Beskärning > Valfri storlek > Anpassad.

Resize_Android

Justeringar

Du kan använda följande justeringsalternativ till att förbättra ditt foto:

Exponering - mängd ljus när fotot togs. Om du vill göra fotot mörkare eller ljusare justerar du skjutreglaget.

Kontrast - skillnad mellan intensiteten i de ljusa och mörka områdena i fotot. Genom att använda ett högt värde på skjutreglaget kan du öka skillnaden mellan ljus och svärta och få fotot att stå ut.

Högdagrar - de ljusaste delarna i ett foto. Om du vill kontrollera detaljerna för högdagrarna justerar du skjutreglaget. Om du använder ett lägre värde för skjutreglaget visas fler detaljer i högdagrarna.

Skuggor - den mörkaste delen av ett foto. Om du vill kontrollera detaljerna för skuggorna justerar du skjutreglaget. Om du använder ett högre värde för skjutreglaget visas fler detaljer i skuggorna.

Vitt - kontrollera de ljusaste områdena i ett foto. Det här alternativet har ett större tonomfång än Högdagrar. Om du vill ändra den allmänna intensiteten för fotot och de vita delarna i fotot justerar du skjutreglaget.

Svärta - kontrollera de mörkaste områdena i ett foto. Det här alternativet har ett större tonomfång än Skuggor.

Temperatur - ändra fotot så att det ser varmt (soligt) eller kallt (vinter) ut.

Färgton - ge dina foton en grön och magentafärgad färgton.

Lyster - förbättra färger med mindre mättnad med mindre påverkan på färger med hög mättnad. Om du vill förstärka färgerna i fotot utan att det ser skarpt ut justerar du skjutreglaget.

Mättnad - om du vill mätta alla färger i fotot i samma utsträckning och förbättra färgerna justerar du skjutreglaget.

Klarhet - om du vill lägga till djup i ett foto genom att öka lokal kontrast justerar du skjutreglaget. Du kan använda det här till att framhäva detaljer och texturer i fotot.

Ta bort dis - ta bort atmosfäriskt dis från foton. Om du vill ta bort dis eller förstärka dimma i fotot justerar du skjutreglaget.

Förbättra skärpan - förbättra kontrasten mellan pixlar. Om du vill göra fotot skarpt justerar du skjutreglaget.

Minska luminansbrus - luminansbrus stör intensiteten för färgade pixlar. Om du vill korrigera den här typen av brus justerar du skjutreglaget.

Minska färgbrus - färgbrus uppstår när flerfärgade pixlar visas som färg med låg kontrast. Om du vill korrigera den här typen av brus justerar du skjutreglaget.

Lägga till text (endast iOS)

Om du vill lägga till text väljer du från en lista med textalternativ som kallas för textformat. Du kan skapa bilder med inbäddad bildtext och affischer genom att lägga till textformat i dina foton och kollage. Du kan använda skjutreglaget till att justera opaciteten för texten, lägga till textfärg, panorera på ett enkelt sätt, zooma eller rotera och justera textens placering.

Text

Korrigera röda ögon

Om du vill korrigera röda ögon och djurögon med ett klick klickar du på .

Byt ögon (endast iOS)

Den här funktionen är endast tillgänglig i Storbritannien och Australien.

Du kan kopiera ögon från ett foto och använda dem i ett annat. Öppna det foto som innehåller de ögon du vill redigera, klicka på Byt ögon och tryck på ansiktet. Välj det referensfoto du vill kopiera ögonen till.

Resultatet blir bättre om du väljer foton som är tagna under liknande förhållanden som ljus, zoomnivåer och vinklar.

Lägga till kanter

Om du vill lägga till en kant till fotot klickar du på .

Ta bort fläckar

Om du vill ta bort fläckar, smuts och damm från dina foton med ett enda tryck klickar du på

Om du inte får det resultat du vill ha trycker du igen. Varje gång du trycker visas olika resultat.

Förbättra dina foton automatiskt

Du kan använda Förbättra automatiskt till att justera exponering, kontrast, högdagrar, skuggor, vitt, svart, temperatur, färgton, lyster och klarhet till automatiska värden. Om du vill använda Förbättra automatiskt klickar du på  i panelen längst upp på skärmen.

I iOS kan du ange att Förbättra automatiskt ska användas automatiskt varje gång du öppnar ett foto. Om du vill göra det avmarkerar du Avaktivera Förbättra automatiskt i inställningarna.

Auto-enhance

Du kan ange att Förbättra automatiskt ska användas automatiskt varje gång du öppnar ett foto. Om du vill göra det avmarkerar du Avaktivera Förbättra automatiskt i inställningarna.

Lägga till en vattenstämpel

• Du kan lägga till en bild eller text som en vattenstämpel i fotot.
  1. Logga in på ditt Creative Cloud-konto, om du inte redan är inloggad.

2. Välj Appinställningar > Inställningar > Lägg till vattenstämpel.

3. Om du vill lägga till ett foto klickar du på Lägg till bild och väljer det foto du vill lägga till som vattenstämpel.

4. Om du vill lägga till text klickar du på Lägg till text och väljer den text du vill lägga till som vattenstämpel.

5. Du kan använda skjutreglaget till att justera opaciteten för vattenstämpeln.

• Om du vill avaktivera eller ta bort en vattenstämpel sveper du över fotoförhandsvisningen på skärmen Dela.
  • Om du vill avaktivera eller ta bort en vattenstämpel från alla foton tar du bort den anpassade bilden eller den anpassade text du har lagt till som vattenstämpel genom att välja Appinställningar > Inställningar.

Korrigera objektivproblem (endast iOS)

Den här funktionen är endast tillgänglig i Australien, Kanada, Singapore, Storbritannien och Sydafrika.

Du kan använda verktyget Objektivkorrigering i Photoshop Express till att korrigera objektivproblem som förvrängning, kromatisk aberration, vinjettering och perspektivförskjutning. Vilka objektivkorrigeringar som används beror på objektivmodellen, eftersom alla objektiv är olika.

Om du vill använda objektivkorrigeringar och korrigera de här objektivproblemen väljer du Aktivera objektivkorrigering. Om det inte finns några objektivproblem i ett foto är alternativet Aktivera objektivkorrigering avaktiverat.

Mer information om hur du korrigerar objektivproblem finns i Objektivkorrigering.

Lens_correction
Korrigera objektivproblem genom att aktivera alternativet Objektivkorrigeringar.

Använd effekten Oskärpa på foton (endast iOS)

I Photoshop Express finns Oskärpa i panelen Korrigeringar. Du kan välja mellan två alternativ för Oskärpa:

• Radiell oskärpa Använd oskärpa på specifika delar av ett foto
  • Fullständig oskärpa Använd oskärpa på hela fotot

Så här använder du Radiell oskärpa:

1. Flytta den cirkulära masken till önskat område. Justera cirklarna så att ingen oskärpa, ludd och oskärpa används på angivna områden i fotot.

2. Flytta på skjutreglaget om du vill justera intensiteten för Oskärpa. Du kan också använda växlingsfunktionen för att ändra på vilka områden i fotot som har oskärpa.

Du kan också använda växlingsfunktionen för att ända på vilka områden i fotot som har oskärpa.

Blur
    Oskärpa med växlingsfunktionen av i Radiell oskärpa
    blur_2
    Oskärpa med växlingsfunktionen på i Radiell oskärpa

Så här använder du Fullständig oskärpa:

1. Klicka på alternativet Fullständig.

2. Flytta på skjutreglaget om du vill justera intensiteten för Oskärpa.

full_blur
      Fullständig oskärpa används på ett foto

Skicka till Photoshop CC som PSD (endast iOS)

Skicka till Photoshop CC är en kraftfull funktion i Photoshop Express som du kan använda till att skicka en redigerad bild eller ett kollage från Photoshop Express till Adobe Photoshop CC som PSD-fil. Redigeringar som vattenstämpel, stilar, korrigeringar, kanter, fläckar som du har använt i Photoshop Express bevaras i PSD-filen. Du kan finjustera eller förbättra dem ytterligare i Photoshop CC.

Obs!

• Kollage öppnas som en PSD-fil med flera lager där du kan arbeta med enskilda bildlager för mer exakta redigeringar.
  • Om du vill använda den här funktionen måste du logga in på Photoshop Express och Photoshop CC med samma ID.

Så här skickar du ditt Photoshop Express-foto till Photoshop CC:

1. Använd redigeringar på fotot.

2. Tryck på ikonen Ps i panelen längst ned på skärmen och klicka på Skicka nu.

Ditt redigerade foto öppnas automatiskt i Photoshop CC för datorer.

SendToPS
    Du kan skicka ditt foto med alla redigeringar till Photoshop CC.

Du kan även använda de här stegen till att dela dina foton till Photoshop CC för datorer:

1. Använd redigeringar på fotot.

2. Klicka på ikonen Dela längst upp till höger på skärmen.

3. Exportera din redigerade bild till Adobe Photoshop CC genom att klicka på Photoshop CC (Skicka till Photoshop) bland de tillgängliga delningsalternativen. Filen öppnas automatiskt i Photoshop CC för datorer.

Obs!

Kontrollera att du är inloggad med samma ID i Photoshop CC som för Photoshop Express.

4. Du kan även göra följande när du är inloggad på Photoshop CC med samma ID som för Photoshop Express:

• Om du vill exportera ett foto från redigeringsprogrammet trycker du på ikonen Photoshop längst ned på skärmen.

• Om du vill exportera ett kollage trycker du på ikonen Photoshop i panelen längst upp på skärmen.

• Om du vill exportera ett foto trycker du på ikonen Photoshop längst ned på skärmen.

Din PSD-fil med använda redigeringar öppnas automatiskt i Photoshop CC för datorer.

Använda Photoshop Effects (endast iOS)

Photoshop Effects är en uppsättning med filter som är tillgängliga i Photoshop CC. Du kan använda de här filtren på dina foton i Photoshop Express genom att ansluta till Photoshop CC.

Innan du ansluter till Photoshop CC:

• Kontrollera att du har installerat Photoshop CC på din Windows- eller macOS-dator. Om du redan äger Photoshop CC kontrollerar du att du arbetar med Photoshop CC version 16.0 eller senare. Så här kontrollerar du det:
  1. Starta Photoshop CC.

2. Välj Photoshop > Om Photoshop (macOS) respektive Hjälp > Om Photoshop (Windows).

3. Om du inte har version 16.0 eller senare av Photoshop CC väljer du Hjälp > Uppdateringar i Photoshop CC och uppdaterar till den senaste versionen.

• Kontrollera att din mobila enhet med Photoshop Express och att den dator du använder Photoshop CC på är anslutna till samma Wi-Fi-nätverk.
  1. Öppna Photoshop Express och klicka på ikonen Photoshop Effects () i panelen längst ned på skärmen.

step0
    Använda Photoshop Effects i iOS
  2. Aktivera Fjärranslutningar i Photoshop CC genom att följa de instruktioner som visas på skärmen.

3. När du har valt Aktivera fjärranslutningar i Photoshop CC skapar du ett lösenord för tjänsten och klickar på OK.

photoshop_cc_enableconnections
    Välj Aktivera fjärranslutningar och skapa ett lösenord i Photoshop CC.
  4. Starta om Photoshop CC.

5. Tryck på ikonen Photoshop Effects () i Photoshop Express och välj servern (tjänstenamnet) på den andra instruktionsskärmen.

6. Ange det lösenord du skapade i Photoshop CC. Nu kan du arbeta med Photoshop Effects.

Obs!

• Om du vill avaktivera inställningen för automatisk anslutning i Photoshop Express väljer du Appinställningar > Inställningar > Återställ Photoshop CC-anslutningar och klickar på Ja.
  • Om felmeddelandet "Det verkar inte som om bilden är öppen i Photoshop CC" visas öppnar du bilden igen och försöker sedan igen. Du kan även öppna bilden i Photoshop Express igen och klicka på ikonen Photoshop Effects för att ansluta till Photoshop CC.
  • Om du inte kan använda Photoshop Effects på dina foton stänger du eventuella öppna fönster och dialogrutor i Photoshop CC och försöker använda effekten igen.

Kamerafunktioner för självporträtt (endast iOS)

Filter

Den här funktionen är endast tillgänglig i Storbritannien, Singapore, Sydafrika och Kanada.

I självporträttskameran i Photoshop Express används porträttsegmentering i realtid, djupberäkning, objektivoskärpa och surfplattekantmaskning. Det gör att du kan skapa eleganta självporträtt och använda olika filter, oavsett var du befinner dig.

Du kan använda följande filter:

• Porträtt - använd en skärpedjupseffekt som gör bakgrunden oskarp.
  • Framhäv färg - framhäv de markerade delarna av fotot och behåll dem i färg medan resten av fotot blir svartvitt.
  • Svartvitt - framhäv bakgrunden i fotot och behåll det i färg och konvertera din kropp till svartvitt.
  • Rörelse - filtret Rörelseoskärpa används till att ge en känsla av en linjär rörelse/effekt.
  • Zooma - tona ut fotot mot mitten, vilket får det att se ut som att fotot zoomas in/ut.
Selfi_Filters
Använd filter på dina självporträtt med hjälp av kameran i Photoshop Express

Tatueringar

I Photoshop Express används 3D-ansiktsmodellering och -materialmålning till att skapa realistiska tatueringar. Du kan placera din önskade tatuering på den plats du vill genom att zooma och panorera fotot. Du kan redigera självporträttet ytterligare i redigeringsprogrammet, alternativt så kan du skapa ett kollage med det.

selfi_tattoos
Skapa och placera en verklighetstrogen tatuering med hjälp av Photoshop Express

Skapa kollage

Du kan använda Photoshop Express till att skapa kollage som du kan dela med ett enda tryck. Välj de foton du vill arbeta med och använd något av layoutformaten i panelen längst ned på skärmen. De här kollagelayouterna skapas på ett intelligent sätt med hjälp av bildmetadata, som geografisk plats och tid.

Så här skapar du ett kollage:

1. På den första skärmen när du har startat appen:

• (iOS) Välj fliken Skapa kollage.
    • (Android) Klicka på  längst ned till höger på skärmen.

I iOS kan du även skapa kollage genom att klicka på kollageikonen i panelen längst upp i appen.

mode
    Skärm i iOS
  2. Välj önskade foton. Du kan kombinera upp till nio foton till ett kollage.

3. Klicka på Nästa.

4. Välj önskat layoutformat och redigera genom att klicka på .

5. Så här sparar du kollaget i minnet på telefonen:

• (iOS) Klicka på  längst upp till höger på skärmen och välj Kamerarulle.
    • (Android) Klicka på  längst upp till höger på skärmen och välj Spara i galleri.

Några viktiga kollagefunktioner:

Proportioner - om du vill ange proportioner för kollaget trycker du på proportionsikonen.

Ändra layout - om du vill välja en stödraster­, friforms- eller formlayout trycker du på layoutikonen.

Redigera och ersätt foton - om du vill ersätta eller ta bort foton från kollaget trycker du på redigeringsikonen. Om du vill växla foton trycker du länge på ett foto och drar det till en annan cell. Om du vill redigera ett foto trycker du på redigeringsikonen.

Använd format - om du vill använda snabbformat på kollaget trycker du på stilöverföringsikonen.

Lägg till text - om du vill lägga till text trycker du på textikonen. Om du vill formatera texten väljer du något av de tillgängliga teckenformaten. Du kan använda skjutreglaget till att justera opaciteten för texten, lägga till textfärg, panorera på ett enkelt sätt, zooma eller rotera och justera textens placering.

Lägg till klistermärke - om du vill lägga till klistermärken i ditt kollage trycker du på klistermärkesikonen. Du kan panorera, zooma eller rotera klistermärket och placera det där du vill.

Ändra ram - om du vill använda en ram och justera den inre och yttre ramen trycker du på ramikonen. Du kan även lägga till färg till ramen.

Lägg till bakgrundsmönster - om du vill lägga till bakgrundsformat trycker du på bakgrundsikonen. Du kan välja mellan en mängd olika mönster, färger och övertoningar.

Dela dina foton

Du kan snabbt dela dina foton på Instagram, Facebook, Tumblr, Twitter och via SMS-meddelanden. Om du vill göra det använder du följande längst upp till höger på skärmen:

• (iOS) Klicka på  och välj ett delningsalternativ.
  • (Android) Klicka på  och välj ett delningsalternativ.

Alternativ för att dela till flera mål (endast iOS)

Du kan snabbt dela till flera mål, som Instagram, Facebook, Tumblr, Twitter, Flicker med flera. Om du vill dela samtidigt till flera mål aktiverar du omkopplaren för de mål du vill dela till och sedan klickar du på Spara och dela längst upp till höger på skärmen. Om du endast vill dela till ett mål trycker du på ett målnamn.

Spara icke-förstörande

Du kan skriva över dina foton när du delar i stället för att skapa en kopia. Du kan ändra den här inställningen i inställningarna. Välj Appinställningar > Inställningar > Delningsinställningar och avmarkera Spara som kopia.

NonDestructiveSave
Avmarkera Spara som kopia om du vill skriva över dina foton när du delar

Kontrollera JPEG-kvalitet

Du kan välja vilken kvalitet som ska användas för dina foton när du exporterar eller delar dem. Värdet 100 % ger det bästa resultatet, men filstorleken blir större. Som standard är kvaliteten 85 %.

Så här ändrar du bildkvaliteten:

1. Välj Appinställningar > Inställningar > JPEG-kvalitet.

2. Ändra värdet för skjutreglaget Kvalitet.

JPEG
    Ange din fotokvalitet i Photoshop Express

Arbeta med andra Adobe-appar

Du kan ansluta till Creative Cloud, Lightroom CC och CC Libraries från Photoshop Express. Gör så här:

1. Gör följande längst upp till höger på skärmen:

• (iOS) Klicka på .
    • (Android) Klicka på .
  2. Välj det alternativ du vill ansluta med i avsnittet Skicka till.

3. Logga in med ditt Adobe ID-, Google- eller Facebook-konto och anslut till appen genom att följa de instruktioner som visas på skärmen.

Du kan också använda vissa redigeringar i andra appar för mobila enheter och importera fotona till Photoshop Express. Du kan bland annat göra följande:

• klippa ut föremål i Photoshop Mix
  • använda verktygen för att laga och göra flytande i Photoshop Fix