Den här sidan innehåller information om hur du överför och bifogar modell- och egendomsreleaser till ditt innehåll.

Grunder om releaser för modeller och egendomar

Om din bild eller video innehåller en identifierbar person måste du ha en modellrelease. Om bilden eller videon innehåller immateriell eller privat egendom måste du ha en egendomsrelease. Releaser är juridiska formulär som signeras av personen på bilden eller ägaren av egendomen på bilden. Releasen ger dig tillstånd att använda innehållet i kommersiella syften.

Ställ dig själv frågan: ”Om jag reste till den här platsen, mötte den här personen eller såg det här konstverket, skulle jag då känna igen dem från den här bilden?” Om svaret är nej krävs sannolikt ingen release. Om svaret är ja, behöver du en modellrelease för personen, och du bör undersöka om det avbildade objektet är upphovsrättsligt skyddat eller inte.

Mer information finns i Modellrelease och skydd samt Krav för egendomsrelease. Läs mer om skyddat innehåll här.

Översikt över överföringsprocessen

I releaseavsnittet på medverkarportalen finns verktyg för att skapa och lagra releaseformulär. Du kan också välja att lägga till releaser i avsnittet Nytt som finns under fliken Överförda filer, där du överför och indexerar dina filer. Du kan skanna formulär eller använda Adobe Sign för att få signaturer digitalt. Nedan finns information om hur du överför modell- och egendomsreleaser.

Avsnittet Releaser

Avsnittet Releaser
Fliken Releaser finns i avsnittet Överförda filer på medverkarportalen

Under avsnittet Överförda filer väljer du fliken Releaser.

Klicka sedan på Skapa en release.

Välj Adobe Sign eller skanna releasen
Välj om du vill använda Adobe Sign eller en skannad release

Du kan välja att skapa en ny release via Adobe Sign eller överföra en skannad release.

Skapa en release med Adobe Sign

Med Adobe Sign behöver du bara modellens eller egendomsägarens e-postadress. Det är enkelt att fylla i formuläret och ingen programvara behöver installeras.

När du väljer Adobe Sign öppnas ett fönster där du kan välja att skapa en modellrelease eller egendomsrelease.

Modell- och egendomsreleaseformulär
Välj fliken för modell- eller egendomsrelease och fyll i namn och e-postadress för den som ska underteckna

Fyll i namn och e-postadress för den som ska underteckna. Om du vill kan du lägga till information om fotograferingen/inspelningen och ett meddelande.

Förhandsvisning av release
Förhandsvisa den release du ska skicka

Du får en förhandsvisning som du kan granska och sedan redigera eller skicka.

E-postadress till den som ska underteckna
Den som ska underteckna får formuläret

När du trycker på Skicka får den som ska underteckna ett e-postmeddelande från Adobe. Det här meddelandet innehåller en förhandsvisning av formuläret, en länk till formuläret och instruktioner om hur man undertecknar en release. När den som ska underteckna har skrivit under, skickas formuläret automatiskt tillbaka till din inkorg. Du skriver då under och överför formuläret tillsammans med bilden.

Överför en skannad release

Välj fliken Releaser och välj sedan Överför en skannad release. Du uppmanas att ange namnet på releasen i textfältet. Tänk på vad du kallar releasen ifall du vill kunna hitta den igen. Använd det fullständiga namnet på den som ska underteckna så blir det lättare att söka. Obs! Du måste ange minst fem tecken innan knappen Bifoga release blir tillgänglig.

Med knappen Bifoga release kan du bläddra och leta efter din release på datorn. Endast JPEG-filer stöds. När du har markerat releasefilen klickar du på knappen Skapa release.

Bifoga release
Bifoga release i JPEG-format från datorn

Om du inte har förberett ett releaseformulär kan du ladda ned mallen och skriva ut den och få den undertecknad av alla nödvändiga parter. Du skannar sedan eller tar en bild av den och skickar den som en JPEG-fil enligt instruktionerna ovan.

Överföra en release vid indexering av filer

Du kan även bifoga releaseformulär när du indexerar filer. Om du vill bifoga när du indexerar går du till avsnittet Nytt under Överförda filer och väljer din fil. Välj Ja som svar på frågan: ”Visar filen identifierbara personer och/eller egendom?”

Överföra vid indexering
Välj om du vill söka efter en befintlig release eller skapa en ny release

Här kan du välja att söka efter och bifoga en befintlig release eller välja att Skapa en ny release. Sedan kan du välja att överföra en pappersrelease eller Skapa en release med Adobe Sign. Sedan är processen densamma som ovan. När releaserna har överförts är de bifogade till dina filer och tillgängliga under fliken Releaser.