Handboek Annuleren

Liniaal

Lees hoe je de liniaal in Adobe Fresco gebruikt om rechte lijnen te tekenen.

In Fresco kun je met de liniaal eenvoudig patronen, vormen, symbolen, letters en dergelijke tekenen. Je kunt de liniaal gebruiken in combinatie met alle soorten penselen die beschikbaar zijn in Fresco. 

Illustratie gemaakt met het gereedschap Rechte lijn
Illustratie gemaakt met de liniaal

Met de liniaal kun je eenvoudiger primaire vormen tekenen, zoals de driehoeken voor de gezichten en lichamen van de figuren in deze illustratie. 

Basisvormen maken
Basisvormen maken

Gereedschap Rechte lijn in Fresco
Liniaal in Fresco

De liniaal op het canvas plaatsen

Tik op de liniaal op de taakbalk en plaats deze ergens op het canvas. De liniaal wordt automatisch vastgezet op dat gebied en wordt niet verplaatst.

Tik nogmaals op het liniaalpictogram om de liniaal uit te schakelen.

De liniaal op het canvas verplaatsen en draaien

Plaats één vinger op de liniaal om deze over het canvas te verplaatsen. Plaats twee vingers op de liniaal om deze te draaien en te verplaatsen. Het aantal graden van de rotatie wordt tussen je vingers op de liniaal weergegeven. 

Snel tekenen met magnetische rotatie

Als magnetische rotatie is ingeschakeld in de instellingen, wordt de liniaal verplaatst in stappen van 45 graden terwijl je deze roteert. Magnetische rotatie is standaard ingeschakeld.

De lengte van een streek meten

De liniaal geeft de lengte van een lijn in pixels aan terwijl je tekent
De liniaal geeft de lengte van een lijn in pixels aan terwijl je tekent

Je kunt de lengte van een streek meten met behulp van de liniaal. Zet de liniaal in de gewenste richting vast op het canvas en teken een lijn langs de rand van de liniaal. De lengte van de lijn in pixels wordt aangegeven.

De liniaal blijft vastgezet op het canvas terwijl je in- of uitzoomt.

Gestileerde symbolen en letters maken

Je kunt de liniaal ook gebruiken om gestileerde symbolen en letters te maken met een combinatie van pixel-, vector- en livepenselen. 

Gestileerde letters maken
Typografie maken

Symbolen maken
Symbolen maken

De liniaal gebruiken met maskers

Als je de liniaal gebruikt wanneer je een masker voor je illustratie maakt, biedt dit interessante mogelijkheden. In het voorbeeld hiernaast wordt het ooglid van de vos gemaakt met behulp van een liniaal op een laagmasker.

Maskers gebruiken in je illustratie
Maskers gebruiken in je illustratie

Heb je een vraag of een idee?

Als je een vraag wilt stellen of een idee wilt delen, sluit je dan aan bij de Adobe Fresco-gemeenschap. We horen graag van je en kijken uit naar je creaties.

Verwante informatie

Adobe-logo

Aanmelden bij je account