Veelgestelde vragen over Adobe Acrobat Reader

Basisbeginselen

Adobe Acrobat Reader is de gratis, wereldwijde standaard voor het weergeven, afdrukken, ondertekenen, delen en annoteren van PDF's. Het is de enige PDF-viewer die elk type PDF-inhoud kan openen en bewerken, inclusief formulieren en multimedia. En nu is deze software gekoppeld aan de Adobe Document Cloud-services, zodat u overal en op elk apparaat kunt werken met PDF's.

Met Acrobat Reader kunt u premium-functies ontgrendelen, zodat u meer kunt doen met uw PDF's wanneer u een abonnement koopt op Adobe Acrobat PDF Pack, Adobe Acrobat Export PDF of Adobe Acrobat Sign.

Ja. Acrobat Reader is gratis bureaubladsoftware en beschikbaar op de Reader-downloadpagina of via elke locatie met het downloadpictogram voor Adobe Acrobat Reader.

Acrobat Reader werkt samen met de Adobe Document Cloud-services. Zo krijgt u topprestaties van de beste PDF-viewer wereldwijd. Met een intuïtieve interface biedt Acrobat Reader krachtige nieuwe functies waarmee u uw werk overal en op elk apparaat gedaan krijgt. Via de nieuwe uitgebreide startweergave kunt u documenten openen en beheren. Ook kunt u bijhouden welke documenten u met anderen hebt gedeeld en welk weer met u zijn gedeeld voor weergave, revisie of ondertekening. Elke taak die u nog moet uitvoeren bevat gedetailleerde informatie.

Doe meer met de mobiele apps van Adobe Acrobat:

 • Werk productiever, waar u ook bent, met de mobiele app van Adobe Acrobat Reader voor Android of iOS.
 • Met Adobe Scan kunt u papieren documenten en whiteboards vastleggen en transformeren naar hoogwaardige PDF's met kunstmatige intelligentie en automatische tekstherkenning. Beschikbaar voor iOS en Android.
 • Met de nieuwe tool Invullen en ondertekenen van uw bureaubladsoftware kunt u PDF-formulieren snel voltooien met de automatische invulfunctie.

Meld u aan voor de gratis Adobe Document Cloud-services en krijg de volgende voordelen:

 • Opslag en toegang tot de bestanden in Adobe Document Cloud, met 2 GB gratis opslagruimte.
 • Directe toegang tot recente bestanden op uw bureaublad, internet en uw mobiele apparaten.
 • Synchroniseer de automatische aanvullingen van uw Invullen en ondertekenen-collectie op al uw bureaublad-, internet- en iPad-apparaten.
 • Verstuur en volg uw bestand met meldingen in real-time. U weet direct wanneer uw document wordt geopend, gedownload of gedeeld.

Schaf een abonnement aan op Adobe Acrobat PDF Pack om de premium-functies van Reader beschikbaar te maken op uw bureaublad-pc, de mobiele app van Acrobat Reader en uw internetbrowser.

 • Converteer documenten en afbeeldingen naar hoogwaardige Adobe PDF-bestanden.
 • Deel pagina's opnieuw in of combineer PDF's tot een enkel bestand dat heel eenvoudig kan worden gelezen, doorbladerd en gedeeld.
 • Converteer PDF's naar bewerkbare Microsoft Word-, Excel-, PowerPoint- of RTF-bestanden.
 • Combineer meerdere bestanden tot één PDF.
 • Haal de handtekeningen van anderen op met de volledige service voor elektronische handtekeningen.
 • Verzend PDF's ter revisie naar anderen en werk in real-time samen, zelfs met personen die niet beschikken over Acrobat. Houd iedereen up-to-date met deadlines en herinneringen.
 • Verzend, volg en bevestig de ontvangst van documenten op elektronische wijze, en niet meer via de fax of postdiensten voor bezorging op de volgende dag.
 • U kunt bestanden ook bijhouden op uw mobiele apparaten: verstuur en volg uw bestand met meldingen in real-time. U weet direct wanneer uw document wordt geopend, gedownload of gedeeld.
 • Online opslag en toegang tot bestanden, met 20 GB opslagruimte.

Als u alleen afzonderlijke tools wilt gebruiken, kunt u zich het beste abonneren op Adobe Acrobat Export PDF.

De nieuwe en verbeterde functies worden doorgaans driemaandelijks uitgebracht. Als u wilt weten wat de nieuwe functies zijn, gaat u naar Nieuwe en gewijzigde functies voor Acrobat Reader.

U kunt de gratis Adobe Acrobat Reader-apps voor meerdere besturingssystemen en apparaten heel eenvoudig als volgt downloaden:

 • Bureaublad-app: ga naar de Acrobat Reader-downloadpagina om Reader voor uw bureaublad-pc te downloaden. Op deze pagina kunt u uw taal, het besturingssysteem en verbindingssnelheid selecteren.
 • Mobiele app: om deze app te downloaden gaat u naar de Google Play Store of de iTunes App Store. U kunt ook de laatste versie van de mobiele app voor Windows Phone-apparaten downloaden.

Nee. Acrobat Reader is een gratis, zelfstandige app waarmee u PDF-bestanden kunt openen, weergeven, ondertekenen, afdrukken, annoteren, doorzoeken en delen. Acrobat Pro en Acrobat Standard zijn betaalde producten die deel uitmaken van dezelfde productfamilie. Bekijk de productvergelijking van Acrobat om de verschillen te ontdekken.

Ondersteuning voor bureaublad-pc's en mobiele apparaten

De Acrobat Reader-bureaubladsoftware werkt met zowel Windows- als Mac-besturingssystemen.Download de Reader-bureaubladsoftware nu of bekijk de systeemvereisten.

Meer informatie over taalondersteuning vindt u op de pagina met systeemvereisten.

Net als Reader op uw bureaublad is Acrobat Reader voor mobiele apparaten gratis. Deze software biedt de meest betrouwbare mobiele ervaring in de branche voor de weergave van en het werken met PDF's. En met de nieuw toegevoegde Adobe Document Cloud-services kunt u voortaan premium-functies vanuit de app ontgrendelen en nog meer doen met uw PDF's wanneer u een abonnement neemt op Adobe Acrobat PDF Pack, Adobe Acrobat Export PDF of Adobe Acrobat Pro.

Ga naar de Google Play Store of de iTunes App Store voor de versies voor Android en iOS. U kunt ook de laatste versie van de mobiele app downloaden voor Windows  Phone-apparaten.

Functionaliteit

Met Reader kunt u heel eenvoudig annotaties toevoegen aan documenten. Met Reader op uw bureaublad-pc kunt u: PDF's annoteren met plaknotities; direct tekst op de pagina typen; tools voor markeringen, onderstrepen of doorhalen gebruiken; en op het scherm tekenen met de tool voor vrij tekenen. Dezelfde tools voor opmerkingen zijn ook beschikbaar in de mobiele versie van Acrobat Reader.

Ja. De tool Invullen en ondertekenen herkent automatisch of uw PDF invulbare formuliervelden bevat. In dat geval wordt een intuïtieve functie gestart, aangedreven door Adobe Sensei, waarmee u het werk snel en eenvoudig gedaan krijgt. Op invulbare formulieren kunt u heel eenvoudig uw antwoorden intypen of een selectie maken uit een vervolgkeuzelijst, waarna u het ingevulde formulier opslaat. Wanneer u werkt met eenvoudige PDF's die niet met formuliervelden zijn geoptimaliseerd, kunt u overal op het formulier klikken en daar uw antwoord intypen. U kunt ook de suggesties accepteren die in uw persoonlijke collectie voor automatisch invullen staan. Wanneer u klaar bent, kunt u de wijzigingen opslaan en het ingevulde formulier naar anderen verzenden.

Met de mobiele app van Adobe Acrobat Reader kunt u dezelfde taken ook uitvoeren op uw iOS- of Android-apparaten. Ga naar de Google Play Store of de iTunes App Store om de mobiele app van Adobe Acrobat Reader te downloaden.

Ja. Met de tool Invullen en ondertekenen, aangedreven door Adobe Acrobat Sign, kunt u heel gemakkelijk documenten en formulieren ondertekenen. Open eenvoudigweg een PDF-bestand en onderteken het snel en gemakkelijk door te uw handtekening te typen of te tekenen, of door een afbeelding te gebruiken.

Met de mobiele app van Adobe Acrobat Reader kunt u dezelfde taken ook uitvoeren op uw iOS- of Android-apparaten. Ga naar de Google Play Store of de iTunes App Store om de mobiele app van Adobe Acrobat Reader te downloaden. U kunt formulieren ook invullen en ondertekenen met uw internetbrowser.

Ja. Acrobat Reader biedt een beperkt aantal handtekeningen die u kunt aanvragen via de tool Invullen en ondertekenen. Voor dit beperkte aantal hoeft u geen abonnement aan te schaffen op Acrobat Pro, Adobe Acrobat PDF Pack of Adobe Acrobat Sign. Als u het gratis aantal handtekeningstransacties overschrijdt, kunt u zich abonneren op een van de verschillende Document Cloud-oplossingen om meer handtekeningen aan te vragen.

Bestaande klanten van Acrobat Sign kunnen met de mobiele app van Acrobat Sign hetzelfde doen op Android of iOS. Ga naar de Google Play Store of de iTunes App Store om de gratis mobiele app van Adobe Acrobat Reader te downloaden. U kunt uw bestanden ook ter ondertekening verzenden via uw internetbrowser.

Ja. Wanneer u zich abonneert op Adobe Acrobat PDF Pack, kunt u bestanden naar PDF converteren door de tool 'PDF maken' te kiezen in het Gereedschappencentrum in Reader. U kunt ook PDF's maken met de mobiele app van Acrobat Reader of uw internetbrowser.

Of gebruik de automatische tekstherkenningsfunctie van Adobe Scan om hoogwaardige PDF-bestanden te maken op basis van documenten en whiteboards. Adobe Scan wordt aangedreven door de kunstmatige intelligentie van Adobe Sensei. Uw scans worden automatisch verfraaid en eventuele perspectieffouten gecorrigeerd. Randen worden automatisch gedetecteerd en workflows geautomatiseerd zodat u ook onderweg nog productiever kunt werken.

Ja. Wanneer u zich abonneert op Adobe Acrobat Export PDF kunt u PDF-bestanden converteren naar Microsoft Word, Excel of RTF. Kies hiervoor de tool 'PDF exporteren' in het Gereedschappencentrum van Reader. Wanneer u zich abonneert op Adobe Acrobat PDF Pack kunt u PDF's ook converteren naar PowerPoint. Bovendien kunt u PDF's exporteren met de mobiele app van Acrobat Reader of uw internetbrowser.

Ja. Wanneer u zich abonneert op Adobe Acrobat PDF Pack, kunt u documenten elektronisch verzenden en volgen door Delen te kiezen in het Gereedschappencentrum in Reader. Wanneer u de Adobe-tools voor het delen van bestanden gebruikt, hoeft u zich geen zorgen te maken over e-mailclients die grote bestanden weigeren. En u kunt precies bijhouden wat u hebt verzonden, in plaats van te vertrouwen op een postdienst voor bezorging op de volgende dag (of uw e-mailsysteem) als opslagsysteem. U kunt bestanden ook verzenden en bijhouden in de mobiele app van Adobe Acrobat Reader. U krijgt in real-time bericht wanneer uw document wordt geopend, gedeeld of gedownload.

Nee. Met Acrobat Reader kunt u geen permanente wijzigingen aanbrengen in tekst of afbeeldingen. Om PDF-bestanden te kunnen bewerken, moet u Adobe Acrobat-software kopen. Als u bent geabonneerd op Adobe Acrobat kunt u ook PDF's bewerken via de Adobe Acrobat Reader-app voor tablets.

Ja. De release van Adobe Document Cloud-services biedt krachtige nieuwe Adobe Acrobat PDF Pack-functionaliteit voor dezelfde betaalbare prijs.

 • Met de nieuwe tool Invullen en ondertekenen kunt u elk PDF-formulier heel snel voltooien met de automatische invulfunctie.
 • Gebruik de nieuwe tool Verzenden voor ondertekening om ondertekende documenten met een volledige elektronische handtekeningenservice te verzenden, volgen, beheren en op te slaan.
 • Gebruik de nieuwe tool Delen om documenten te verzenden, bij te houden en de ontvangst ervan op elektronische wijze te bevestigen, in plaats van via de fax of postdiensten voor bezorging op de volgende dag.

Met Acrobat Reader kan iemand met een handicap, bijvoorbeeld visueel of op het gebied van mobiliteit, gemakkelijker werken met PDF-documenten en -formulieren. Bij deze aanpassingen horen ook ingebouwde functies en ondersteuning voor gebruikers door middel van speciale technologieën. Bovendien biedt Adobe Acrobat Pro auteurs een volledige toolset voor het toegankelijk maken en optimaliseren van PDF-bestanden.

Met Acrobat Reader op Windows kunnen gebruikers het volgende:

 • Toegankelijkheidsvoorkeuren op maat maken met een gebruiksvriendelijke wizard
 • Werken met een vergrootglas
 • Hardop PDF's lezen met ingebouwde functies of met professionele software voor het lezen van schermtekst
 • Zichtbaarheid verbeteren door kleuren met een hoog contrast in te stellen
 • NIEUW Gemakkelijker tekst lezen in de modus voor hoog contrast met dynamische aanpassingen op de achtergrond
 • Grote lettertypen inschakelen door tekst door te laten lopen op pagina's

Met Acrobat Reader op de Mac kunnen gebruikers het volgende:

 • NIEUW Werken met de VoiceOver-schermlezer op Mac OS X-computers
 • Werken met een vergrootglas
 • Zichtbaarheid verbeteren door kleuren met een hoog contrast in te stellen
 • NIEUW Gemakkelijker tekst lezen in de modus voor hoog contrast met dynamische aanpassingen op de achtergrond
 • Grote lettertypen inschakelen door tekst door te laten lopen op pagina's

Meer informatie vindt u op het Adobe Accessibility Resource Center.

Beveiliging en naleving

Om u en uw onderneming te beschermen tegen kwaadaardige code die de PDF-indeling gebruikt om te schrijven naar (of te lezen van) het bestandssysteem van een computer, biedt Adobe een implementatie van de zogenaamde 'sandboxing'-technologie die we de 'Beveiligde modus' noemen. De Beveiligde modus is standaard ingeschakeld in Acrobat Reader en beschermt u tegen aanvallers die malware op uw computer proberen te installeren. Ook wordt kwaadwillende personen de toegang tot (en het ophalen van) gevoelige gegevens en intellectueel eigendom vanaf uw computer of bedrijfsnetwerk ontzegd.

De beveiligingsinstellingen en toegangsrechten voor een PDF-bestand kunnen niet worden ingesteld in Reader, maar wel met behulp van Adobe Acrobat-software. Door middel van beveiligingsinstellingen kunnen auteurs bepalen wie een document kan openen, weergeven, afdrukken, kopiëren of wijzigen. Met deze functies kunnen organisaties de vertrouwelijkheid van gevoelige informatie beter beschermen. Met toegangsrechten kunnen auteurs een wachtwoord opgeven dat een gebruiker nodig heeft om het document te openen, of auteurs kunnen een certificaat-id gebruiken om het document te versleutelen, zodat alleen bepaalde ontvangers het document kunnen openen door hun eigen, unieke certificaat-id's in te voeren.

Ja. Bij Adobe zijn beveiligingsprocedures diep ingeworteld in onze interne cultuur, software-ontwikkeling en dienstverleningsprocessen. Of het nu gaat om identiteitsbeheer, gegevensvertrouwelijkheid of om de integriteit van documenten, bij alle Adobe Document Cloud-services worden toonaangevende beveiligingspraktijken toegepast, zodat uw documenten, data en persoonsgegevens op het allerhoogste niveau zijn beschermd. Voor meer informatie over de beveiligingspraktijken van ons bedrijf, de beveiligde productlevenscyclus van Adobe of de beveiliging van Adobe Document Cloud-oplossingen gaat u naar de pagina's over Adobe-beveiliging op adobe.com.

Adobe hecht absolute waarde aan toegankelijkheid en streeft ernaar om dit toe te passen in al onze producten en services. De Amerikaanse Section 508-regelgeving is bekrachtigd om IT-barrières te elimineren, om nieuwe mogelijkheden te bieden aan mensen met een handicap, en om de ontwikkeling te stimuleren van technologieën die helpen om deze doelen te bereiken. Een overzicht van de Adobe Acrobat Reader-functies die ondersteuning bieden voor een betere toegankelijkheid voor mensen met een handicap vindt u in Adobe Acrobat Voluntary Product Accessibility Templates (VPAT).

Ja. Adobe streeft ernaar om zakelijke klanten te helpen bij het voldoen aan de vereisten voor mobiele bedrijfsproductiviteitsoplossingen, en tegelijkertijd borg te staan voor bedrijfsveiligheid en naleving. De mobiele app van Acrobat Reader biedt ondersteuning voor het Android voor Work EMM-platform, en Adobe Acrobat Reader voor Microsoft Intune is beschikbaar voor iOS en Android.

Implementatie in ondernemingen

Ja. U kunt heel eenvoudig een licentie aanvragen als u Reader grootschalig wilt distribueren.

Acrobat Reader is eenvoudig te implementeren, aan te passen en bij te werken in uw organisatie. De implementatie op ondernemingsniveau kan via verschillende tools worden beheerd (en IT-kosten omlaag gebracht), waaronder de Adobe-wizard voor aanpassingen of SCCM (Microsoft System Center Configuration Manager). Voor meer informatie over bedrijfsimplementatie gaat u naar de pagina IT-bronnen.

De bureaubladsoftware van Acrobat Reader kan worden geïmplementeerd via de 'doorlopende' of 'klassieke' updatemethode.

Alle versies van Adobe Reader die worden gedownload via http://get.adobe.com/nl/reader volgen de doorlopende updatemethode. Hierbij worden updates regelmatig op de achtergrond toegepast zodat u up-to-date bent met nieuwe functies, platform- en beveiligingsverbeteringen en softwarecorrecties. Indien gewenst, kunnen IT-beheerders deze automatische updates uitschakelen om een nieuwe versie te testen voordat ze deze beschikbaar maken voor werknemers. Alleen de laatste versie is beschikbaar voor downloaden. IT-beheerders kunnen ook de gratis Adobe Document Cloud-services uitschakelen, zodat deze opties worden weergegeven in de gebruikerservaring van werknemers.

Adobe Acrobat Reader MUI biedt een meertalige gebruikersinterface, zodat u dezelfde image van Reader wereldwijd kunt implementeren via één installatie. Lokale gebruikers kunnen dan de gewenste taal voor hun gebruikersinterface selecteren, of de taal kan worden ingesteld via groepsbeleid voor organisatie-eenheden.

Adobe-logo

Aanmelden bij je account