Adobe Acrobat Reader - Veelgestelde vragen

Basisbeginselen

Adobe Acrobat Reader-software is een gratis en vertrouwde wereldwijde standaard voor het bekijken, afdrukken, ondertekenen, delen en annoteren van PDF's. Het is de enige PDF-viewer waarmee u alle soorten PDF-inhoud kunt openen en bewerken, inclusief formulieren en multimedia. En nu is de software verbonden met Adobe Document Cloud-services - zodat u vanaf elke locatie en op elk apparaat met PDF's kunt werken.

Met Acrobat Reader kunt u ook premium functies ontgrendelen zodat u meer kunt doen met PDF's wanneer u zich abonneert op Adobe Acrobat PDF PackAdobe Acrobat Export PDF of Adobe Acrobat Sign.

Ja. Acrobat Reader is gratis software voor het bureaublad, en beschikbaar op de Reader-downloadpagina of overal waar u het pictogram voor het downloaden van Adobe Acrobat Reader ook maar ziet.

Acrobat Reader werkt nu met Adobe Document Cloud-services om 's werelds beste PDF-viewer naar een nog hoger niveau te tillen. Met een intuïtieve interface biedt Acrobat Reader krachtige nieuwe functionaliteit waarmee u vanaf elke locatie en op elk apparaat kunt werken. In de nieuwe uitgebreide startweergave kunt u nu nog makkelijker documenten openen en beheren. Ook kunt u hier bijhouden welke versie u met anderen hebt gedeeld en ziet u de documenten die met u zijn gedeeld voor weergave, revisie of ondertekening, samen met gedetailleerde informatie over de taak die moet worden uitgevoerd.

Doe meer met de mobiele apps van Adobe Acrobat:

 • Krijg nu vanaf elke locatie nog meer gedaan met PDF's, dankzij de mobiele Adobe Acrobat Reader-app voor Android of iOS.
 • Gebruik Adobe Scan om papieren documenten en de inhoud van whiteboards vast te leggen en te converteren naar in hoogwaardige PDF's met behulp van kunstmatige intelligentie en automatische tekstherkenning. Beschikbaar voor iOS en Android.
 • Met de nieuwe tool Invullen en ondertekenen voor het bureaublad kunt u snel PDF-formulieren invullen via de slimme functie voor automatische suggesties.

Meld u aan voor de gratis Adobe Document Cloud-services voor de volgende functies:

 • Uw bestanden opslaan en openen in Adobe Document Cloud met 2 GB aan gratis opslagruimte.
 • Meteen toegang tot onlangs weergegeven bestanden op uw computer, mobiele apparaten en internet.
 • Synchronisatie van de functie voor automatisch invullen van de tool Invullen en ondertekenen voor uw bureaublad-pc, internet en iPad-apparaten.
 • Uw bestand verzenden en volgen met realtime-meldingen. Ontvang een melding wanneer uw document wordt geopend, gedownload of gedeeld.

Koop een abonnement voor Adobe Acrobat PDF Pack om premium functies in Reader te ontgrendelen op uw bureaublad, de mobiele Acrobat Reader-app en uw webbrowser.

 • Zet documenten en afbeeldingen om naar Adobe PDF-bestanden van hoge kwaliteit.
 • Deel pagina's opnieuw in of combineer PDF's tot één gemakkelijk navigeerbaar bestand dat gemakkelijk kan worden gelezen, doorgebladerd en gedeeld.
 • Converteer PDF's naar bewerkbare Microsoft Word-, Excel-, PowerPoint- of RTF-bestanden.
 • Combineer meerdere bestanden tot een enkel PDF-bestand.
 • Haal de handtekeningen van andere gebruikers op via een volledige service voor e-handtekeningen.
 • Verzend PDF's naar anderen voor revisie en werk in real time samen, ook met personen die geen Acrobat hebben. Houd iedereen op schema met ingestelde deadlines en herinneringen.
 • Verzend, volg en bevestig de levering van documenten elektronisch. Zoveel makkelijker dan fax of postdiensten.
 • U kunt nu ook bestanden volgen op mobiele apparaten: verzend en volg uw bestand met realtime-meldingen. Ontvang een melding wanneer uw document wordt geopend, gedownload of gedeeld.
 • Bekijk bestanden online en sla ze ook online op met 20 GB opslagruimte.

Als u alleen toegang wilt tot afzonderlijke tools, kunt u een abonnement aanschaffen op Adobe Acrobat Export PDF.

Nieuwe en verbeterde functies worden doorgaans elk kwartaal uitgebracht. Voor meer informatie over de nieuwe functies gaat u naar Nieuwe en gewijzigde functies voor Acrobat Reader.

De gratis Adobe Acrobat Reader-apps downloaden voor meerdere besturingssystemen en apparaten zijn eenvoudig te downloaden:

 • Desktop-app: Bezoek de Acrobat Reader-downloadpagina om de Reader-versie voor uw bureaublad te krijgen. Op de downloadpagina kunt u uw taal, besturingssysteem en verbindingssnelheid selecteren.
 • Mobiele app: Ga naar Google Play of de iTunes App Store. U kunt nu ook de nieuwste versie van de mobiele app downloaden voor Windows Phone-apparaten.

Nee. Acrobat Reader is een gratis, zelfstandige toepassing waarmee u PDF-bestanden kunt openen, bekijken, ondertekenen, afdrukken, annoteren, doorzoeken en delen. Acrobat Pro en Acrobat Standard zijn betaalde producten die deel uitmaken van dezelfde familie. Bekijk de Acrobat-productvergelijking voor de verschillen tussen deze producten.

Ondersteuning voor desktops en mobiele apparaten

Acrobat Reader-bureaubladsoftware wordt uitgevoerd op zowel Windows- als Mac-besturingssystemen.Download de Reader-software voor het bureaublad nu, of bekijk de systeemvereisten.

Meer informatie over taalondersteuning vindt u op de pagina met systeemvereisten.

Net als Reader op het bureaublad is Acrobat Reader voor mobiele apparaten gratis en biedt deze de meest betrouwbare mobiele ervaring in de sector voor het weergeven van en werken met PDF's. En nu, met de toevoeging van Adobe Document Cloud-services, kunt u de premium functies in de app ontgrendelen om voor nog meer PDF-functionaliteit. Koop hiervoor een abonnement op Adobe Acrobat PDF Pack of Adobe Acrobat Export PDF, of op Adobe Acrobat Pro.

Ga respectievelijk naar Google Play of de iTunes App Store om uw Android- of iOS-versie op te halen. U kunt ook de nieuwste versie van de mobiele app downloaden voor  Windows Phone-apparaat.

Functies

Met Reader kunt u gemakkelijk annotaties toevoegen aan PDF-documenten. Met Reader op uw bureaublad kunt u het volgende doen: PDF's annoteren met plaknotities; tekst direct op de pagina typen; tekst markeren, onderstrepen of doorhalen; en op het scherm tekenen met de vrije tekentool. Dezelfde tools voor opmerkingen zijn ook beschikbaar in Acrobat Reader voor mobiele apparaten.

Ja. De tool Invullen en ondertekenen herkent automatisch of uw PDF invulbare formuliervelden heeft. Via een intuïtief invulproces, aangestuurd door Adobe Sensei, kunt u de taak vervolgens snel en eenvoudig uitvoeren. Met een invulbaar formulier typt u eenvoudig uw antwoorden in of maakt u een keuze uit de beschikbare lijsten. Daarna hoeft u het ingevulde formulier alleen maar op te slaan. Als u met eenvoudige PDF's werkt die niet zijn geoptimaliseerd voor formuliervelden, kunt u op de gewenste plek op het formulier klikken en uw antwoorden rechtstreeks intypen. U kunt ook suggesties accepteren uit uw persoonlijke verzameling voor automatisch invullen. Als u klaar bent, kunt u uw wijzigingen opslaan en het ingevulde formulier naar anderen sturen.

Met de mobiele Adobe Acrobat Reader-app kunt u dezelfde taken ook op uw iOS- of Android-apparaten uitvoeren. Ga naar Google Play of de iTunes App Store om de nieuwste mobiele app van Adobe Acrobat Reader te downloaden.

Ja. Met de tool Invullen en ondertekenen, die wordt aangestuurd door Adobe Acrobat Sign, kunt u heel eenvoudig documenten en formulieren ondertekenen. Open een willekeurig PDF-bestand en onderteken dit door uw handtekening te typen of te tekenen, of door een afbeelding te gebruiken.

Met de mobiele Adobe Acrobat Reader-app kunt u dezelfde taken ook op uw iOS- of Android-apparaten uitvoeren. Ga naar Google Play of de iTunes App Store om de nieuwste mobiele app van Adobe Acrobat Reader te downloaden. U kunt ook formulieren invullen en ondertekenen met uw webbrowser.

Ja. Acrobat Reader biedt een beperkt aantal handtekeningen die u kunt aanvragen met de tool Invullen en ondertekenen. Dit kan zonder een abonnement op Acrobat Pro, Adobe Acrobat PDF Pack of Adobe Acrobat Sign aan te schaffen. Als u de limiet voor gratis ondertekeningstransacties overschrijdt, kunt u meer handtekeningen aanvragen door u te abonneren op een van de verschillende Document Cloud-oplossingen.

Bestaande klanten van Acrobat Sign kunnen ditzelfde doen op Android of iOS met de mobiele Acrobat Sign-app. Ga naar Google Play of de iTunes App Store om de gratis app te downloaden. U kunt bestanden ook voor ondertekening verzenden met uw webbrowser.

Ja. Wanneer u zich abonneert op Adobe Acrobat PDF Pack, kunt u bestanden converteren naar PDF. Kies hiervoor de tool PDF maken in het Gereedschappencentrum van Reader. U kunt ook PDF's maken vanuit de mobiele Acrobat Reader-app of uw webbrowser.

Met Adobe Scan kunt u ook hoogwaardige PDF's te maken van papieren documenten en de inhoud van whiteboards. Dit gebeurt via automatische tekstherkenning. Adobe Scan wordt mogelijk gemaakt door de AI van Adobe Sensei en verbetert automatisch uw scans, corrigeert perspectieffouten, detecteert documentgrenzen en automatiseert workflows zodat u onderweg beter kunt werken.

Ja. Wanneer u zich abonneert op Adobe Acrobat Export PDF kunt u PDF-bestanden converteren naar Microsoft Word of Excel, of naar een RTF-bestand. Kies hiervoor de tool PDF exporteren in het Gereedschappencentrum van Reader. Met een abonnement op Adobe Acrobat PDF Pack kunt u ook PDF's converteren naar PowerPoint. Ook kunt u PDF's exporteren via de mobiele Acrobat Reader-app of uw webbrowser.

Ja. Met een abonnement op Adobe Acrobat PDF Pack kunt u documenten elektronisch verzenden en bijhouden. Kies hiervoor de tool Delen in het Gereedschappencentrum van Reader. Als u de Adobe-tools voor het delen van bestanden gebruikt, hoeft u zich ook geen zorgen te maken over de grootte van bestanden die u deelt, deze worden namelijk niet meer geweigerd door e-mailclients. Ook kunt u bijhouden wat u hebt verzonden. U hoeft dan niet meer de postdienst of uw e-mailsysteem te controleren als opslagsysteem. Een ander voordeel is dat u bestanden voortaan kunt verzenden en bijhouden in de mobiele Adobe Acrobat Reader-app. Wanneer uw document wordt geopend, gedeeld of gedownload krijgt u hiervan melding.

Nee. U kunt met Acrobat Reader geen permanente wijzigingen aanbrengen in tekst of afbeeldingen in PDF-bestanden. Als u PDF-bestanden wilt bewerken, moet u Adobe Acrobat-software aanschaffen. Met een abonnement op Adobe Acrobat, kunt u ook PDF's bewerken vanuit de Adobe Acrobat Reader-app voor tablets.

Ja. Deze release van Adobe Document Cloud-services bevat een krachtige nieuwe functie voor Adobe Acrobat PDF Pack. Hiervoor gelden geen extra kosten.

 • Met de nieuwe tool Invullen en ondertekenen kunt u elk PDF-formulier invullen via de slimme functie voor automatische suggesties.
 • Gebruik de nieuwe tool Verzenden voor ondertekening om ondertekende documenten met een volledige e-handtekeningenservice te versturen, bij te houden, te beheren en op te slaan.
 • Gebruik de nieuwe tool voor delen om documenten te verzenden, bij te houden en om de levering ervan elektronisch te bevestigen. Zoveel makkelijker dan fax of postdiensten.

Via Acrobat Reader kunnen mensen met een handicap - zoals blindheid, slechtziendheid of een motorische beperking - makkelijker werken met PDF-documenten en -formulieren. De aanpassingen betreffen ingebouwde opties en ondersteuning voor gebruikers van hulptechnologieën. Bovendien biedt Adobe Acrobat Pro auteurs een volledige set tools voor het maken en optimaliseren van toegankelijke PDF-bestanden.

Met Acrobat Reader op Windows kunnen gebruikers:

 • Toegankelijkheidsvoorkeuren aanpassen met een gebruiksvriendelijke wizard
 • Werken met vergrootglazen
 • PDF's hardop laten voorlezen met ingebouwde functies of professionele schermlezersoftware
 • Hoge contrastkleuren instellen voor betere zichtbaarheid
 • NIEUW Tekst gemakkelijker lezen in de modus voor hoog contrast met dynamische aanpassing van de achtergrond
 • Lettertypen groot weergeven doordat tekst opnieuw op pagina's wordt geplaatst

Met Acrobat Reader op de Mac kunnen gebruikers:

 • NIEUW Werken met de VoiceOver-schermlezer op Mac OS X-computers
 • Werken met vergrootglazen
 • Hoge contrastkleuren instellen voor betere zichtbaarheid
 • NIEUW Tekst gemakkelijker lezen in de modus voor hoog contrast met dynamische aanpassing van de achtergrond
 • Lettertypen groot weergeven doordat tekst opnieuw op pagina's wordt geplaatst

Meer informatie vindt u op de website Bronnen voor toegankelijkheid van Adobe.

Beveiliging en naleving

Om u en uw organisatie te beschermen tegen kwaadaardige code waarbij de PDF-indeling wordt gebruikt om naar het bestandssysteem van een computer te schrijven (of om deze te lezen), biedt Adobe een implementatie van een 'sandboxing'-technologie die we de Beveiligde modus noemen. De Beveiligde modus is standaard ingeschakeld in Acrobat Reader en beschermt tegen aanvallers die proberen malware op uw computersysteem te installeren. Ook voorkomt deze modus dat kwaadwillende personen toegang krijgen tot gevoelige gegevens en het intellectuele eigendom van uw computer of bedrijfsnetwerk.

Beveiligingsinstellingen en toegangsrechten voor een PDF-bestand kunnen niet worden ingesteld in Reader. Deze kunnen wel worden ingesteld met Adobe Acrobat-software. Met beveiligingsinstellingen kunnen auteurs definiëren wie een document kan openen, weergeven, afdrukken, kopiëren of wijzigen. Met deze functies kunnen organisaties de vertrouwelijkheid van gevoelige informatie beter beschermen. Met toegangsrechten kunnen auteurs een wachtwoord definiëren dat gebruikers nodig hebben om het document te openen, of ze kunnen het document versleutelen met een certificaat-id, zodat alleen bepaalde ontvangers het document kunnen openen door hun eigen unieke certificaat-id's in te voeren.

Ja. Beveiliging is diep geworteld in de interne cultuur, de software-ontwikkeling en de servicebewerkingsprocessen van Adobe. De services van Adobe Document Cloud maken gebruik van toonaangevende beveiligingspraktijken ter maximale bescherming van uw documenten, gegevens en persoonsgegevens, of het nu gaat om identiteitsbeheer, gegevensvertrouwelijkheid of documentintegriteit. Zie de documentatie over Adobe-beveiliging op adobe.com/nl voor meer informatie over de beveiligingspraktijken van ons bedrijf, de Adobe Secure Product Lifecycle of de veiligheid van de Adobe Document Cloud-oplossing.

Adobe ziet toegankelijkheid als een essentiële waarde en streeft ernaar om producten en services toegankelijk te maken. Sectie 508 is bedoeld om barrières in informatietechnologie te elimineren, gehandicapte personen nieuwe mogelijkheden te bieden en de ontwikkeling van technologieën te bevorderen die een bijdrage leveren aan het bereiken van deze doelstellingen. Een overzicht van de Adobe Acrobat Reader-toegankelijkheidsfuncties voor personen met een handicap vindt u hier: Adobe Acrobat Voluntary Product Accessibility Templates (VPAT).

Ja. Adobe streeft ernaar bedrijfsklanten te helpen bij hun vraag naar mobiele oplossingen met betrekking tot bedrijfsproductiviteit terwijl hun beveiliging en naleving worden gewaarborgd. De mobiele app van Acrobat Reader ondersteunt het Android for Work EMM-platform. Bovendien is Adobe Acrobat Reader voor Microsoft Intune beschikbaar voor iOS en Android.

Bedrijfsimplementatie

Ja. U kunt heel eenvoudig een licentie aanvragen voor de grootschalige distributie van Reader.

Acrobat Reader kan eenvoudig worden geïmplementeerd, aangepast en bijgewerkt in uw organisatie. U kunt de implementatie op ondernemingssniveau beheren - en IT-kosten helpen verlagen - met behulp van verschillende tools en methoden, zoals de Adobe Customization Wizard of Microsoft System Center Configuration Manager (SCCM). Ga voor meer informatie over implementatie in ondernemingen naar de pagina IT-hulpbronnen.

Er zijn twee implementatiemethoden voor Acrobat Reader-desktopsoftware: 'Doorlopend' of 'Klassiek'.

Alle versies van Reader die worden gedownload van http://get.adobe.com/reader gebruiken de doorlopende implementatiemethode. Hierbij wordt de software regelmatig op de achtergrond bijgewerkt met nieuwe eigenschappen, beveiligingsfuncties, softwarecorrecties en platformverbeteringen. Indien gewenst kunnen IT-beheerders de automatische updates uitschakelen om een nieuwe versie te testen voordat deze beschikbaar wordt gemaakt voor werknemers. Alleen de nieuwste versie kan worden gedownload. IT-beheerders kunnen ook gratis Adobe Document Cloud-services uitschakelen, zodat deze opties niet beschikbaar zijn in de gebruikersinterface van de softwareversie voor werknemers.

Adobe Acrobat Reader MUI is de Adobe Multilingual User Interface-versie van Reader. Via deze enkelvoudige kunt u wereldwijd een identieke image van Reader implementeren. Lokale gebruikers kunnen vervolgens hun gebruikersinterfacetaal selecteren, of de taal kan worden ingesteld op basis van groepsbeleid voor bedrijfseenheden.

 Adobe

Krijg sneller en gemakkelijker hulp

Nieuwe gebruiker?

Adobe MAX 2024

Adobe MAX
De creativiteitsconferentie

14–16 oktober Miami Beach en online

Adobe MAX

De creativiteitsconferentie

14–16 oktober Miami Beach en online

Adobe MAX 2024

Adobe MAX
De creativiteitsconferentie

14–16 oktober Miami Beach en online

Adobe MAX

De creativiteitsconferentie

14–16 oktober Miami Beach en online