Praktische tips voor het produceren van succesvolle stockcontent. Dit is deel 2 van onze serie artikelen '5 sleutels tot succes met Stock' om Adobe Stock-bijdragers te helpen geld te verdienen en te groeien.
5 sleutels tot succes met Stock, deel 2.
In het eerste deel van deze serie hebben we onderzocht hoe je assets kunt creëren waar stockkopers naar op zoek zijn. Nu is het tijd om het over het daadwerkelijke productieproces te hebben. Om de juiste balans te vinden tussen trending, seizoensgebonden en tijdloze content en deze thema's in je werk te integreren, moet je georganiseerd zijn en je middelen optimaal benutten. De productie van het materiaal, met name voor fotografie en video, is een van de meest cruciale onderdelen voor stockbijdragers. Als je het goed doet, kun je vooruitdenken en het juiste materiaal creëren dat verkoopt.
We gaan dieper in op hoe je het maximale uit je productie kunt halen, van het vinden van een veelzijdige locatie tot het verbeteren van je beelden tijdens de postproductie, en bespreken ook best practices voor illustratoren.
Best practices voor fotografie en video.
Fotoshoots zijn kostbaar en nemen vaak veel tijd in beslag. Om optimaal van de gelegenheid gebruik te maken, is het belangrijk dat je goed voorbereid bent. Voordat je met het daadwerkelijke productieproces begint, doe je er goed aan om zoveel mogelijk onderzoek te doen en te bedenken hoe je je unieke locatie, rekwisieten en modellen gaat gebruiken. Aandacht voor detail is belangrijk en heeft invloed op het potentieel op de lange termijn van je gemaakte stockfoto's en videoclips.
De locatie.
Als het kan, verken dan de locatie dan al vóór de shoot. Kies er een die veelzijdig is en je veel opnamemogelijkheden biedt. Zorg ervoor dat er veel verschillende plekken zijn die je voor meerdere opstellingen kunt gebruiken. Neem de tijd om foto's te maken om een idee te krijgen van hoe de locatie er op verschillende tijdstippen van de dag uitziet wat betreft de belichting. En als dat van toepassing is, zoek dan uit waar de zon precies opkomt of ondergaat. Probeer zoveel mogelijk variatie uit de locatie te halen en zorg ervoor dat de scènes er telkens anders uitzien. Dit kan bijvoorbeeld door de modellen en hun outfits te verwisselen of door verschillende hoeken en perspectieven te gebruiken.
Neem voordat je begint ook even de tijd nemen om je locatie te organiseren. Verwijder afleidende elementen en voeg objecten toe die de blik naar de compositie leiden. Zorg dat je alles bij je hebt om het gebied zo nodig af te stoffen of schoon te maken. Het is ook een goede gelegenheid om kunstwerken te verwijderen en ongewenste merkonderdelen of logo's te bedekken om problemen met intellectueel eigendom te voorkomen. Een paar minuten aan het begin kunnen veel verschil maken.
De modellen.
Tegenwoordig willen kopers echte, herkenbare mensen zien in stockcontent. Besteed daarom voldoende tijd aan het zoeken naar de juiste modellen, waarbij je diversiteit en authenticiteit in gedachten houdt.
Dit kan betekenen dat je met mensen werkt die geen professionele modellen zijn. Bereid ze goed voor vóór de shoot en geef ze de tijd en ruimte om zich op hun gemak te voelen voor de camera (dit kan een groot verschil maken voor het eindresultaat). Bespreek eventuele verwachtingen met betrekking tot de garderobe en leg uit wat je van deze shoot verwacht. Maak je modellen duidelijk dat je ze er zo goed mogelijk uit wilt laten zien en dat je natuurgetrouwe scènes wilt creëren. Natuurlijk licht, dat belangrijk is voor authentieke content, helpt ook om spanning te verminderen.
Moedig je modellen aan om te acteren wanneer de camera op hen gericht is en om hun rol zo authentiek mogelijk te spelen. Maar ga niet te ver. Er is een dunne lijn tussen verkoopbare stock en clichés. En als je modellen moeite hebben met een bepaalde scène, vraag ze dan om te vertellen hoe ze zich normaal gesproken zouden gedragen in een vergelijkbare situatie. Zorg ervoor dat er zoveel mogelijk wordt samengewerkt en vraag hen ook om de rekwisieten voor de shoot voor te bereiden (bijvoorbeeld het klaarmaken van eten of het opblazen van ballonnen). Dit alles kan bijdragen aan het creëren van vertrouwen en zal je modellen op hun gemak stellen.
Om er zeker van te zijn dat je de juiste look krijgt, kun je het beste vooraf met de modellen overleggen over de thema's die je fotografeert en welke kleding ze mee moeten nemen. Het is belangrijk dat ze zich ontspannen voelen in deze kleding en dat de outfits passen bij de stockcontent. Kies altijd voor eenvoudige, tijdloze outfits, zonder logo's. Zo verklein je de kans dat je content er in de nabije toekomst ouderwets uitziet.
Het is nuttig om te proberen je in te leven in je modellen, zodat je ze nauwkeurig kunt afbeelden. Het kan bijvoorbeeld relevant zijn om met een model te praten over diens etniciteit, culturele achtergrond of identiteit. Zo verzamel je zoveel mogelijk nauwkeurige informatie en kun je het model beter op je foto's afbeelden. Dit alles helpt je bij het bepalen van de juiste trefwoorden die je kunt gebruiken wanneer je je beelden naar Adobe Stock uploadt.
Dit detailniveau is erg handig voor kopers om specifieke soorten afbeeldingen te vinden waarop mensen te zien zijn. Wees voorzichtig wanneer je over persoonlijke zaken praat, zoals ras, cultuur en gender. Sommige modellen zullen enthousiast en open zijn om hierover te praten, maar anderen misschien niet. In veel gevallen zullen je modellen je inspanningen om ze nauwkeurig af te beelden en te beschrijven, waarderen.
Het storyboard, de opnamelijst en het visuele moodboard.
Nogmaals, voorbereiding is alles. Improviseer niet als je kunt plannen. Denk goed na over wat je wilt vastleggen en hoe je trending en seizoensgebonden combineert met tijdloze content waar het hele jaar door vraag naar is.
Visualiseer je aankomende shoot met een storyboard. Maak een opnamelijst met een beschrijving van de foto's die je wilt maken, samen met een ruwe planning. Het maken van een visueel moodboard met referentieafbeeldingen is ook erg handig, zodat je iets hebt om naar te streven. Als je ooit in een creatieve dip zit, kun je dit moodboard als inspiratie gebruiken. Referentieafbeeldingen kunnen van alles zijn: van echte scenario's die je wilt nabootsen, de algemene stemming van je onderwerpen tot belichtingsreferenties, poses, hoeken en composities.
Deel al deze documenten met iedereen die bij de shoot betrokken is. Organiseer de rekwisieten die je nodig hebt en als er zich tijdens de opnames andere mogelijkheden voordoen, wees dan spontaan en verander de opnamelijst al gaandeweg.
Maak zoveel mogelijk foto's, waaronder opnamen van de omgeving of stillevens, en bedenk bruikbare variaties om de verkoopkansen van al je foto's te maximaliseren. Maar wees selectief met wat je indient en kies alleen het beste uit de batch.
Als je ook video's opneemt, houd er dan rekening mee dat stockvideo's 5-60 seconden lang moeten zijn. Audio is niet noodzakelijk (maar je kunt er wel voor kiezen om wat toe te voegen als het helpt om je beelden tot leven te brengen met sfeervol geluid). Bied daarnaast ook een verscheidenheid aan opnameafstanden aan, zodat kopers flexibel zijn. Vergeet niet dat het je doel is om zoveel mogelijk visuele opties en verschillende mogelijkheden te bieden om het verhaal van klanten te vertellen.
Overweeg om series en varianten te maken om het maximale te halen uit het materiaal dat je hebt gemaakt (bijvoorbeeld door van elk concept dat je tijdens de shoot hebt gecreëerd een verticale, horizontale en panoramafoto te maken). Let er echter wel op dat je niet te veel vergelijkbare afbeeldingen selecteert. Dit kan worden opgevat als afbeeldingsspam door ons beheerteam en kan ertoe leiden dat je account wordt geblokkeerd of zelfs permanent wordt gesloten.
Houd je bewerkingen eenvoudig en overzichtelijk. Vermijd overmatige HDR en filters, oververzadiging of stijlen die vervaagd, 'vintage' of troebel zijn zonder creatieve bedoelingen. Houd ze zo natuurlijk mogelijk, maar netjes afgewerkt. Minder is meer. Creatieven die je afbeeldingen kopen, geven er de voorkeur aan om zelf effecten toe te voegen die passen bij de uitstraling van hun merk en de campagnes waaraan ze werken.
De huid moet structuur hebben. Afhankelijk van het onderwerp kunnen oneffenheden een belangrijke rol spelen in de boodschap van de afbeelding. Neem echter de tijd om onbedoelde oneffenheden weg te werken met het retoucheergereedschap. Een app zoals Adobe Lightroom kan een groot verschil maken bij het beheren, bewerken en organiseren van al je assets voordat je ze indient.
Best practices voor illustraties en vectorafbeeldingen
Als illustrator hoef je geen ingewikkelde fotoproducties te maken om je werk te creëren. Er zijn echter nog steeds verschillende dingen om in gedachten te houden om de productie van illustratie- en vectorassets voor Adobe Stock te optimaliseren.
Kopers zoeken vaak naar meerdere soorten content die er gerelateerd uitzien en een esthetisch geheel vormen. Het is vrij eenvoudig om variaties van je illustraties te maken om aan die behoefte te voldoen: je kunt ontwerpelementen voor verschillende assets hergebruiken en ze op verschillende manieren herconfigureren. Je kunt bijvoorbeeld kenmerken zoals kleuren, lijnen en achtergronden wijzigen. Wijzig de richting en plaatsing van de belangrijkste ontwerpelementen. Overweeg om één element te gebruiken voor meerdere gebruiksscenario's en in verschillende contexten. Voor het beste resultaat combineer je meerdere van deze opties.
Het is ook een goed idee om het werk op te splitsen en varianten te groeperen op stijl, thema of onderwerp. Zo heb je meer ruimte om te ontdekken en kun je kopers meerdere bijpassende assets aanbieden. Selecteer alleen de beste content en zorg ervoor dat elk afzonderlijk asset dat je indient iets speciaals te bieden heeft aan de koper. Elk item moet voldoende verschillen van de andere om zinvolle variatie en unieke waarde te bieden.
Het is belangrijk om te weten dat het Adobe Stock-team maximaal drie kleur-, stijl- en compositievariaties van dezelfde afbeelding accepteert. Zorg ervoor dat je onze richtlijnen voor vector- en illustratiespam raadpleegt voor meer informatie voordat je iets indient.
Vraag altijd toestemming.
Uiteraard moet je schriftelijke toestemming van je modellen krijgen in de vorm van een geldige afstandsverklaring van het portretrecht voordat je content voor commerciële doeleinden kan worden gepubliceerd. Ook voor video's waarin stemmen herkenbaar zijn, heb je een afstandsverklaring nodig, evenals voor illustraties of vectorafbeeldingen die zijn gebaseerd op echte mensen of lichaamsdelen.
Hetzelfde geldt voor locaties. Als je een herkenbaar object of een locatie met toegangskaarten fotografeert, heb je waarschijnlijk een afstandsverklaring van het eigendomsrecht nodig. Op sommige plekken is het nodig om toestemming te vragen als je foto's wilt maken en verspreiden voor commerciële doeleinden, maar op andere plekken is dit helemaal niet toegestaan. Zorg dat je goed georganiseerd bent en informeer vooraf naar het beleid van de locatie om problemen te voorkomen. Bewaar alle benodigde afstandsverklaringen die je hebt gekregen op één plek, zodat je ze gemakkelijk kunt terugvinden.
Extra tips voor een succesvolle productie:
Of je nu stockfoto's, video's of illustraties maakt, houd rekening met de volgende tips voor de beste resultaten:
- Heb een doel voor ogen. Denk na over hoe een koper je werk zou kunnen gebruiken of interpreteren. Is het geschikt voor een wenskaart, brochure of infographic?
- Laat ruimte over voor tekst. Kopers zijn vaak op zoek naar content die een achtergrond biedt voor tekst, of dat nu voor een presentatie, een kaartje, een product of een video is. Experimenteer met het opnemen van negatieve ruimte in je beelden.
- Houd het simpel. Zorg dat er voldoende ruimte is voor bijsnijden en streef naar eenvoudige composities zonder onnodige details die het gebruik van je beelden kunnen beperken.
- Bewerk onopvallend. Volg de do's en don'ts in onze Adobe Stock Contributor-gebruikershandleiding voor foto's, vectoren en video om ervoor te zorgen dat je beelden voldoen aan onze kwaliteitsnormen en technische vereisten.
Multifunctioneel + uniek = een winnende formule voor stockcontent.
Variatie en veelzijdigheid zijn cruciaal als je stockcontent produceert. Denk altijd vooruit en bedenk hoe je afbeeldingen door kopers gebruikt kunnen worden. Wat zijn de mogelijke gebruiksscenario's? In welke context kunnen je assets verschijnen en welke indeling hebben kopers nodig?
Net zo belangrijk is het om er een persoonlijke draai aan te geven en ervoor te zorgen dat wat je produceert echt opvalt. Onderscheid jezelf met de locatie en de modellen die je kiest, probeer nieuwe perspectieven uit en ontwikkel je eigen stijl. Hoe meer aandacht en voorbereiding je in de productie van je afbeeldingen steekt, hoe groter hun commerciële potentieel zal zijn.
In het volgende deel van deze serie laten we je zien hoe je metadata optimaal kunt gebruiken. Zo weet je zeker dat je je assets altijd met de juiste trefwoorden en titels indient, zodat je potentiële klanten ze kunnen vinden.