De Cinema RAW Light-indeling van Canon gebruiken

De Cinema RAW Light-indeling van Canon in Premiere Pro gebruiken

Premiere Pro biedt ondersteuning voor de Cinema RAW Light-indeling van Canon. Deze indeling wordt door verschillende camera's in het Cinema EOS-assortiment gebruikt.

Dit artikel geeft enkele tips voor het gebruik van de Cinema RAW Light-indeling van Canon in Premiere Pro.

Kleurruimte en gamma

Premiere Pro stelt u tijdens het converteren of demosaicing van de RAW-bestanden in staat kleurruimte en gamma kiezen:

• Het gebruik van de Cinema Gamut-kleurruimte en Canon Log 2-gamma biedt 15 stops in het dynamische bereik.
  • Het gebruik van Cinema Gamut en Canon Log 3 biedt een kleiner bereik met 14 stops, maar het is iets eenvoudiger om het beeldmateriaal te rangschikken, omdat Canon Log 3 schaduwruis onderdrukt door het schaduwdetail te comprimeren.

Premiere Pro past standaard demosaicing toe op CRM-bestanden om Cinema Gamut en Canon Log 2 te gebruiken. Als u een andere optie wilt kiezen, opent u het bestand in het venster Bron. Klik vervolgens op Effectbediening > Model en kies dan uit de menu's Kleurruimte en Gamma.

Instellingen van de Canon-camera
Instellingen van de Canon-camera

Naast de opties van Cinema Gamut en Canon Log zijn er nog andere mogelijkheden voor kleurruimte en gamma. Raadpleeg Meer gerelateerde informatie onderaan dit artikel voor meer informatie.

Kleurtemperatuur en tint

Net als bij de opties Kleurruimte en Gamma, kunt u met behulp van Premiere Pro ook de instellingen voor Kleurtemperatuur en Tint van Cinema RAW Light-bestanden wijzigen.

Wanneer u een CRM-bestand importeert, gebruikt Premiere Pro de instellingen van Kleurtemperatuur en Tint van het bestand dat was ingesteld op het moment van opname door de camera-operator. Kleurtemperatuur en Tint behouden meestal gedurende de hele clip dezelfde instelling.

Als het gebruik van Automatische witbalans was ingesteld voor de camera, veranderen de instellingen voor Kleurtemperatuur en Tint binnen één enkele clip. Premiere Pro geeft het effect van de wijzigingen in de clip weer. De weergave van het beeld verandert tijdens het afspelen op het scherm. De Kleurtemperatuur en Tint veranderen echter niet, maar geven in plaats daarvan de instellingen van het eerste frame van de clip weer gedurende de hele clip. In dit geval is het raadzaam de clip in meerdere delen op te splitsen.

Meerdere bestanden wijzigen

Premiere Pro kan een opgeslagen voorinstelling op meerdere clips tegelijk toepassen. Deze functionaliteit is handig wanneer u bij Cinema RAW Light-bestanden een RAW-instelling voor alle clips van een fotoshoot wilt wijzigen. Bijvoorbeeld Gamma. Premiere Pro gebruikt standaard Canon Log 2 voor alle CRM-bestanden. Soms is het echter beter om Canon Log 3 te gebruiken.

Een voorinstelling voor Cinema RAW Light-bestanden maken

Klik na het aanpassen van de instellingen in het deelvenster Effectbediening met de rechtermuisknop op Broninstellingen voor Cinema RAW Light van Canon en kies Voorinstelling opslaan. In deze stap wordt in het deelvenster Effecten een voorinstelling gemaakt die vervolgens kan worden toegepast op CRM-bestanden in het deelvenster Project.

Om de voorinstelling op meerdere bestanden toe te passen, selecteert u meerdere CRM-bestanden en sleept u de voorinstelling naar een van de bestanden.

Eenvoudigere toegang tot opzoektabellen (LUT's)

Als u opnames maakt in Cinema RAW Light en Canon Log Gamma, moet u vertrouwd zijn met opzoektabellen (LUT's).

Met de nieuwe release van Premiere Pro kunt u LUT's effectief beheren, omdat er nu een centrale locatie is voor LUT's. Als u een LUT op die locatie plaatst, is deze beschikbaar voor alle Adobe-toepassingen met Lumetri-ondersteuning.

Maak in macOS deze map aan:
~/Library/Application Support/Adobe/Common/LUTs/Technical

Maak in Windows deze map aan:
~\AppData\Roaming\Adobe\Common\LUTs\Technical

LUT's die in de map Technical worden geplaatst, zijn invoer-LUT's die gebruikt worden om opgeslagen beeldmateriaal te transformeren. Voor creatieve LUT's, zoals dag-in-nacht-transformatie of emulaties van analoog filmmateriaal, is er een andere locatie. Er is een gemeenschappelijke locatie voor LUT's om iedereen te ondersteunen, ongeacht wie er op de computer is aangemeld. Lees voor meer informatie het overzicht met nieuwe functies van de Premiere Pro-documentatie.

De gedeelde LUT-locatie in de nieuwe versie van Premiere Pro wordt aanbevolen voor het beheren van LUT's. Het direct plaatsen van LUT's in het toepassingspakket was vroeger een gebruikelijke methode, maar kan ernstige neveneffecten hebben: de LUT wordt niet weergegeven bij het exporteren of er wordt een heel andere LUT weergegeven zonder waarschuwing vooraf. Houd u aan de nieuwe procedure.

Canon heeft verschillende documenten over het gebruik van Cinema RAW Light en Canon Log-indelingen. Raadpleeg Meer gerelateerde informatie voor meer informatie.