Tekstfunktionerne er blandt de stærkeste aspekter af Adobe Illustrator. Du kan føje en enkelt linje tekst til illustrationen, oprette kolonner og rækker med tekst, lade tekst løbe ind i en form eller langs en kurve og arbejde med bogstavformer som grafikobjekter. De skrifttyper og indstillinger, du vælger i Illustrator for skydning, knibning og afstand før og efter afsnit, er eksempler på beslutninger, du tager vedrørende tekstens udseende i illustrationerne.

Du kan oprette tekst på tre forskellige måder: Punkttekst begynder der, hvor du klikker, og fortsætter vandret eller lodret, efterhånden som du skriver tegn. Områdetekst (som også kaldes afsnitstekst) tilpasses inden for et objekts grænser, så tekstforløbet styres. Tekst på en kurve løber langs kanten af en åben eller lukket kurve.