Adobe Camera Raw’n grafiikkasuorittimeen (GPU) liittyvät kysymykset ja vianmääritysohjeet

Camera Raw voi nopeuttaa monia toimintoja yhteensopivan grafiikkasuorittimen (tunnetaan myös termeillä näytönohjain, näyttökortti tai GPU) avulla.

Huomautus:

Tämä asiakirja keskittyy erityisesti Camera Raw -ohjelmaan. Saat lisätietoja Photoshopin grafiikkasuorittimen käytöstä seuraavista kohdista:

Järjestelmävaatimukset

Mitkä Camera Raw’n ominaisuudet käyttävät grafiikkasuoritinta (GPU)?

• Korosta yksityiskohtia. GPU-kiihdytys tapahtuu automaattisesti yhteensopivissa järjestelmissä Korosta yksityiskohtia -toimintoa käytettäessä. Sitä ei ohjata Camera Raw -asetuksilla.
  • Vuorovaikutteinen valokuvien muokkaus. Camera Raw valitsee automaattisesti sopivan GPU-kiihdytystason: ei käytössä, perus tai täysi.
    • Peruskiihdytys optimoi, miten Camera Raw lähettää tietoja grafiikkasuorittimelle näyttöä varten. Se lisää Camera Raw’n reagoivuutta ja mahdollistaa sellaisten ominaisuuksien kuin animoidun zoomauksen (skaalaava zoomaus) käyttämisen.
    • Täysi kiihdytys käyttää grafiikkasuoritinta kuvien käsittelyyn, mikä tarkoittaa, että pikselien hahmonnuksessa käytetään keskusyksikön suorittimen lisäksi grafiikkasuoritinta.  Prosessiversiota 5 käytettäessä useimmat muokkaukset ovat nykyään GPU-kiihdytettyjä. Täysi kiihdytys voi esimerkiksi nopeuttaa tulosten näyttämistä Kuvio-liukusäädintä liikutettaessa. Grafiikkasuorittimen käyttö auttaa Camera Raw’ta myös vastaamaan 4K- tai 5K-näyttöjen ja sitä suurempien näyttöjen vaatimuksiin. Täysi kiihdytys lisättiin elokuun 2019 (versio 11.4) julkaisuversioon. Täyden kiihdytyksen käyttöönotto edellyttää peruskiihdytystä.

Jos haluat nähdä, miten Camera Raw käyttää GPU-kiihdytystä vuorovaikutteisessa editoinnissa, valitse Suorituskyky-välilehti Camera Raw -asetuksissa. Lisätietoja on kohdassa Sen määrittäminen, käyttääkö Camera Raw grafiikkasuoritinta.

Huomautus:

Camera Raw 11.4 ei käytä grafiikkasuoritinta muiden kuin yllä mainittujen ominaisuuksien kiihdyttämiseen. Esimerkkejä ominaisuuksista, jotka eivät käytä GPU-kiihdytystä, ovat valokuvan tallentaminen, valokuvan avaaminen ja valokuvien yhdistäminen.

Miten Camera Raw’n GPU-asetukset vaikuttavat Photoshopin, Bridgen tai muiden sovellusten vastaaviin asetuksiin tai päinvastoin?

Photoshopin GPU-asetukset tai Bridgen Käytä ohjelmistopohjaista hahmonnusta -asetus ei vaikuta Camera Raw’n GPU-asetuksiin. Tämä tarkoittaa, että Camera Raw’n grafiikkasuorittimeen liittyvät asetukset eivät muutu, kun vastaavia asetuksia otetaan käyttöön tai poistetaan käytöstä Photoshopissa, Bridgessa tai muissa sovelluksissa. Camera Raw’n GPU-asetukset eivät myöskään vaikuta toisten liittyvien sovellusten asetuksiin.

Mitkä tekijät rajoittavat Camera Raw’n GPU-kiihdytyksen suorituskykyä?

• Se, että käytössä ei ole grafiikkasuoritinta, grafiikkasuorittimen ohjainta ja suositeltuja järjestelmävaatimuksia vastaavaa käyttöjärjestelmää.

• Muut ohjelmat, jotka käyttävät grafiikkasuorittimen, keskusyksikön suorittimen ja muistin resursseja Camera Raw’ta käytettäessä. Järjestelmän valvonnassa (macOS) tai Tehtävienhallinnassa (Windows) näet muut ohjelmat, jotka kilpailevat Camera Raw’n kanssa resursseista.

• Kannettavilla tietokoneilla suorituskyky voi vaihdella tietokoneen virranhallinta-asetusten, kuten akun säästötilan, mukaan.

• Vaikka GPU-kiihdytys perustuu pääasiassa grafiikkasuorittimeen, keskusyksikön suorittimen nopeus vaikuttaa sekin kiihdytykseen ja ominaisuuden aikaansaamiin suorituskykyparannuksiin.

Sen määrittäminen, käyttääkö Camera Raw grafiikkasuoritinta

Kun Camera Raw kykenee käyttämään grafiikkasuoritinta (GPU), Käytä grafiikkasuoritinta -vaihtoehto on valittuna Camera Raw’n asetuksissa. Camera Raw’n asetusten käyttö:

1. macOS-käyttöjärjestelmässä:

• Valitse Photoshopissa Photoshop > Oletusarvot > Camera Raw
    • Valitse Bridgessa Adobe Bridge > Camera Raw -oletusarvot

Windowsissa:

• Valitse Photoshopissa Muokkaa > Oletusarvot > Camera Raw
    • Valitse Bridgessa Muokkaa > Camera Raw -oletusarvot
  2. Valitse Oletusarvot-valintaikkunasta Suorituskyky -välilehti.

Näytä Camera Raw’n oletusasetukset
    Suorituskyvyn oletusasetusten tarkasteleminen

Suorituskyky-paneelissa näytetään käytettävissä olevan grafiikkasuorittimen nimi ja käytettävissä olevan videomuistin määrä. Grafiikkasuorittimen nimen alla näytetään GPU-kiihdytyksen tila Camera Raw’ssa. Jos näitä tietoja ei näytetä, sinun on joko asennettava uusi GPU-ohjain tai järjestelmä ei täytä vähimmäisvaatimuksia.

GPU-kiihdytyksen mukauttaminen

Järjestelmä voi automaattisesti tukea peruskiihdytystä tai täyttä kiihdytystä. Jos järjestelmä tukee automaattisesti peruskiihdytystä, täysi kiihdytys voidaan mahdollisesti ottaa käyttöön valitsemalla Käytä kuvankäsittelyyn grafiikkasuoritintaMukautettu-kohdassa.

Kiihdytys voidaan myös automaattisesti poistaa käytöstä, koska järjestelmä ei tue sitä tai koska on tapahtunut virhe. Jos kiihdytys on poistettu käytöstä ja näkyviin tulee virhesanoma, grafiikkasuoritin itse, sen ohjainversio tai käyttöjärjestelmän versio ei välttämättä tue vähimmäisvaatimuksia.

GPU-kiihdytys voidaan poistaa käytöstä Mukautettu-kohdasta, jos sen käytössä ilmenee ongelmia, joita Camera Raw ei havainnut automaattisesti.

Suorituskyky-kohdan Käytä grafiikkasuoritinta -kentässä on seuraavat vaihtoehdot:

Käytä grafiikkasuoritinta -asetusvaihtoehdot
Käytä grafiikkasuoritinta -asetusvaihtoehdot

• Automaattinen Camera Raw päättelee automaattisesti käytettävän GPU-tuen tason. Tämä perustuu järjestelmän laitteisto- ja käyttöjärjestelmäasetuksiin ja on oletusasetus.
  • Mukautettu Voit määrittää, kuinka Camera Raw käyttää grafiikkasuoritinta valitsemalla tuetun vaihtoehdon:
    • Käytä näyttämiseen grafiikkasuoritinta
    • Käytä kuvankäsittelyyn grafiikkasuoritinta (vähintään prosessiversio 5)

Lisätietoja GPU-kiihdytyksen tasoista on kohdassa Mitkä Camera Raw’n ominaisuudet käyttävät grafiikkasuoritinta (GPU)?.

• Ei käytössä Camera Raw ei käytä grafiikkasuoritinta.

Grafiikkasuorittimen merkin ja mallin määrittäminen

Grafiikkasuorittimen tai näytönohjaimen merkki ja malli näytetään Camera Raw’n Oletusasetukset-valintaikkunassa. Avaa se näin:

macOS

• Valitse Photoshopissa Photoshop > Oletusarvot > Camera Raw
  • Valitse Bridgessa Adobe Bridge > Camera Raw -oletusarvot

Windows

• Valitse Photoshopissa Muokkaa > Oletusarvot > Camera Raw
  • Valitse Bridgessa Muokkaa > Camera Raw -oletusarvot

Jos merkkiä ja mallia ei näy Camera Raw’n Oletusasetukset-valintaikkunassa, siirry seuraavaan käyttöjärjestelmän kohtaan:

(macOS) Napsauta vasemmassa yläkulmassa olevaa Apple-kuvaketta ja valitse Tietoja tästä Macista.

(Windows) Valitse Ohjauspaneelista Laitehallinta > Näyttösovittimet.

Päivitä näytönohjain

Jos Camera Raw ei käytä grafiikkasuoritinta, vaikka se vastaa järjestelmän vähimmäisvaatimuksia, päivitä grafiikkaohjain.

macOS

Grafiikkaohjaimet päivitetään käyttöjärjestelmän päivityksillä. Varmista, että uusimmat käyttöjärjestelmäpäivitykset ovat käytössä tarkistamalla Järjestelmäasetukset tai App Storen päivitykset.

Windows

Lataa uusin ohjain suoraan grafiikkasuorittimen valmistajan sivustolta:

Huomautus:

Tärkeää: Windows-päivitys ei päivitä grafiikkaohjainta. Siirry suoraan näytönohjaimen valmistajan sivustolle ja etsi ohjainpäivityksiä sieltä.

Hyödyntääkö Camera Raw useampaa kuin yhtä grafiikkasuoritinta (GPU) tai näytönohjainta?

• Camera Raw ei tällä hetkellä hyödynnä useampaa kuin yhtä grafiikkasuoritinta (GPU) kerrallaan. Kahden grafiikkasuorittimen käyttäminen ei paranna Camera Raw’n suorituskykyä.
  • Useiden ristiriitaisia ohjaimia käyttävien grafiikkasuoritinten käyttäminen voi aiheuttaa ongelmia Camera Raw’n grafiikkasuorittimella (GPU) kiihdytetyissä tai grafiikkasuoritinta käyttävissä toiminnoissa.
  • Parhaat tulokset saat yhdistämällä vähintään kaksi näyttöä yhteen grafiikkasuorittimeen.
  • Jos tietokoneessa on sekä integroitu että erillinen grafiikkasuoritin (kuten usein kannettavissa tietokoneissa), käyttöjärjestelmän grafiikka-asetukset ja virranhallinta-asetukset määrittävät, kumpi grafiikkasuoritin on Camera Raw’n käytössä. Lue lisäohjeita käyttöjärjestelmän valmistajan ohjeista. Jos käytät macOS-käyttöjärjestelmää, katso tämä Applen ohje.
  • Lisätietoja tietyn kortin määrittämisestä Windowsin ensisijaiseksi grafiikkasuorittimeksi saat kortin valmistajan ohjainta koskevista ohjeista.
  • Jos toinen grafiikkasuorittimista on ulkoinen GPU, se voi olla Camera Raw’n käytettävissä oleva laite, mutta ei välttämättä. Jos käytät Windows 10 -käyttöjärjestelmää, lue lisäohjeita käyttöjärjestelmän valmistajan ja ulkoisen grafiikkasuorittimen valmistajan ohjeista. Jos käytät macOS-käyttöjärjestelmää, katso tämä Applen ohje: Ulkoisen grafiikkasuorittimen käyttäminen Macissa.
  • Jos käytät useampaa kuin yhtä erillistä grafiikkasuoritinta, varmista, että ne ovat saman valmistajan samanmallisia laitteita. Muuten saattaa esiintyä kaatumisia ja muita ongelmia.
  • Voit poistaa grafiikkasuorittimen käytöstä Windowsin Laitehallinnassa. Napsauta kortin nimeä Laitehallinnassa hiiren kakkospainikkeella ja valitse Poista.
Näytönohjaimen poistaminen käytöstä Adobe Camera Raw’n pikavalikon avulla

Vianmääritys

Mahdollisia ongelmia

• Camera Raw -valintaikkunan kuva-alue on kokonaan sininen tai valkoinen.
  • Perustason Develop-liukusäädinten liikuttaminen aiheuttaa kuvan välkkymistä tai värien muuttumista odottamattomalla tavalla.
  • Kaatuminen Camera Raw’ta käynnistettäessä, kaatuminen ja jumiutuminen yleisesti tai selittämätön hitaus.
  • Grafiikan kiihdytys ei ole käytössä virheen takia -virheilmoitus näkyy Camera Raw’n Suorituskyky-osiossa Käytä grafiikkasuoritinta -kohdan alapuolella.
  • Kuvien esikatselut ja pikkukuvat näyttävät ruudukkomaisilta tai rikkoutuneilta Windowsissa.
  • Camera Raw ei käytä odotettua grafiikkasuorittimen kiihdytystasoa automaattisesti, tai odotat, että Käytä näyttämiseen grafiikkasuoritinta tai Käytä kuvankäsittelyyn grafiikkasuoritinta on käytössä, mutta se on poistettu käytöstä.
Virheilmoitus Käytä grafiikkasuoritinta -vaihtoehdon alla

Ratkaisut

Tee jokin seuraavista toimista:
  • Päivitä Photoshop & Camera Raw
  • Päivitä näytönohjain
  • Käytä Suorituskyky-asetusten Mukautettu-asetusta Käytä kuvankäsittelyyn grafiikkasuoritinta -asetuksen poistamiseksi käytöstä, mikäli se on käytettävissä.
  • Jos ongelmat jatkuvat, käytä Suorituskyky-asetusten Mukautettu-asetuksia Käytä näyttämiseen grafiikkasuoritinta -asetuksen poistamiseksi käytöstä, mikäli se on käytettävissä.
  • Kolmannen osapuolen grafiikkakiihdyttimien käytöstäpoisto. Kolmannen osapuolen grafiikkasuorittimen ylikellottamiseen tarkoitettuja apu- ja haxie-ohjelmia ei tueta (esim. Riva Tuner ja MSI Afterburner).
  • Poista käytöstä Järjestelmäasetukset-osion Energiansäästö-välilehden Automaattinen grafiikan vaihto -asetus (macOS).
  • Vaihda grafiikkasuoritin uudempaan, yhteensopivaan grafiikkasuorittimeen.
  • Jos käytössäsi on Camera Raw 11.3 tai sitä vanhempi versio, poista Käytä grafiikkasuoritinta -asetus käytöstä Camera Raw’n asetuksissa:
    • (macOS) Valitse Photoshopissa Photoshop > Oletusarvot > Camera Raw. Valitse Bridgessa Adobe Bridge > Camera Raw -oletusarvot.
    • (Windows) Valitse Photoshopissa Muokkaa > Oletusarvot > Camera Raw. Valitse Bridgessa Muokkaa > Camera Raw -oletusarvot.
  • (Jos käytössä on Camera Raw’n versio 11.3 tai aiempi) Pakota Camera Raw käyttämään Windowsin DirectX- tai macOS:n Metal-ratkaisuja. Tee tämä siirtymällä kohtaan Asetukset > Camera Raw ja tarkistamalla, että grafiikkasuorittimeksi on valittu OpenGL. Sulje Photoshop ja etsi Camera Raw GPU Config.txt -tiedosto:
    • (macOS): /Käyttäjät/[käyttäjänimi]/Kirjasto/Application Support/Adobe/CameraRaw/GPU/Adobe Photoshop Camera Raw/Camera Raw GPU Config.txt
    • (Windows): \Käyttäjät\[käyttäjänimi]\AppData\Roaming\Adobe\CameraRaw\GPU\Adobe Photoshop Camera Raw\Camera Raw GPU Config.txt

Käyttäjän Kirjasto-kansio on oletusarvoisesti piilotettu macOS X käyttöjärjestelmän versiossa 10.7 ja sitä uudemmissa versioissa. Käytä seuraavia ohjeita täällä. Poista Camera Raw’n GPU Config.txt -tiedosto manuaalisesti ja käynnistä Photoshop uudelleen.

Grafiikkasuorittimen vianmääritysohjeet Camera Raw’lle ja Lightroomille

Jos grafiikkasuoritinkiihdytystä ei ole otettu käyttöön tai se ei toimi odotetulla tavalla, ratkaise ongelma seuraavien vianmääritysohjeiden avulla. Nämä ohjeet koskevat seuraavia Camera Raw-, Lightroom- ja Lightroom Classic -versioita MacOS- ja Windows-käyttöjärjestelmissä:

• Camera Raw 11.4 ja sitä uudemmat versiot
  • Lightroom 3.0 ja uudemmat
  • Lightroom Classic 8.4 ja uudemmat

1. Tarkista, että asennettuna on uusin Camera Raw- tai Lightroom-versio.

Seuraavista resursseista saat lisätietoja Camera Raw’n ja Lightroomin uusimmista versioista:

2. Tarkista, että järjestelmäsi täyttää grafiikkasuoritinkiihdytyksen vaatimukset.

Lightroom Classic 8.4:n ja Lightroom 3.0:n sekä niitä uudempien versioiden tekniset grafiikkasuoritin- ja ohjelmistovaatimukset ovat täsmälleen samat kuin Camera Raw’n vaatimukset:

3. Perehdy Oletusarvot-valintaikkunaan.

Avaa Camera Raw’n tai Lightroomin Oletusarvot-valintaikkuna ja perehdy siinä näytettyihin tietoihin. Kerää seuraavat tiedot, jos haluat ilmoittaa grafiikkasuorittimen kiihdytysongelmasta käyttäjäfoorumeilla tai suoraan tekniseen tukeen:

• Camera Raw- tai Lightroom-versionumero
  • grafiikkasuorittimen nimi
  • grafiikkasuoritinohjaimen versionumero, jos se näytetään grafiikkasuorittimen nimen perässä
  • grafiikkasuorittimen RAM-muistin määrä
  • asetusten ja valintojen tila
  • tilaviesti, joka voi ilmoittaa virheestä.
Camera Raw’n Oletusarvot-valintaikkunan tärkeät tiedot. Lightroomin Suorituskykyasetukset-ikkunassa ilmoitetaan samat tiedot.
Camera Raw’n Oletusarvot-valintaikkunan tärkeät tiedot. Lightroomin Suorituskykyasetukset-ikkunassa ilmoitetaan samat tiedot.

4. Kerää yksityiskohtaiset lokit.

Kerää lokit ja lähetä ne Adobelle ilmoittaessasi ongelmista.

Varoitus:

Sovellus (Bridge, Photoshop tai Lightroom) on suljettava ennen lokitiedostojen keräämistä.

Grafiikkasuoritinkiihdytykseen liittyvät lokit tallennetaan Camera Raw’ta, Lightroomia ja Lightroom Classicia varten samaan kansioon.

Vikaa koskeva loki kannattaa kerätä seuraavasti:

1. Sulje sovellus.
  2. Käynnistä sovellus uudelleen.
  3. Toista ongelma mahdollisimman vähäisin toimin.
  4. Sulje sovellus uudelleen.
  5. Kerää sitten lokitiedostot.
  • Windows-tietokoneella loki sijaitsee kansiossa %APPDATA%\Adobe\CameraRaw\Logs. Windowsissa kansioon on helppo siirtyä seuraavasti:
    1. Paina Windows-näppäintä.
    2. Kirjoita Suorita.
    3. Kirjoita ”%APPDATA%\Adobe\CameraRaw\Logs”.

Esimerkki: C:\Käyttäjät\tester\AppData\Roaming\Adobe\CameraRaw\Logs

• Mac-tietokoneella loki sijaitsee kansiossa ~/Kirjasto/Application Support/Adobe/CameraRaw/Logs. Macilla kansioon on helppo siirtyä seuraavasti:
    1. Avaa Finderissa Siirry-valikko.
    2. Valitse Siirry kansioon.
    3. Kirjoita polku ~/Kirjasto/Application Support/Adobe/CameraRaw.
    4. Valitse Siirry.

Esimerkki: /Käyttäjät/tester/Kirjasto/Application Support/Adobe/CameraRaw

Lähetä käyttämääsi sovellusta koskevat lokit.
Lähetä käyttämääsi sovellusta koskevat lokit.

(Vain Windows) DxDiag-raportin tallentaminen

DxDiag-työkalu luo raportin, josta voi olla tekniselle tiimille apua ongelmien selvittämisessä.

1. Paina näppäimistön Windows-näppäintä tai napsauta tehtäväpalkin Windows-painiketta.
  2. Kirjoita ”dxdiag” (tämä etsii ohjelmaa).
  3. Paina Enter-näppäintä.
  4. Odota, kunnes DxDiag-ikkuna tulee näkyviin.
  5. Kun ohjelma on käytössä, napsauta Tallenna kaikki tiedot -painiketta.
  6. Tallenna DxDiag.txt-tiedosto ja lähetä se ilmoittaessasi ongelmista.

5. Päivitä ohjaimet ja käyttöjärjestelmä.

Jos kohtaat ongelmia, sinun on ensin merkittävä muistiin nykyinen käyttöjärjestelmän versio ja grafiikkasuorittimen ohjaimen versio. Kokeile sen jälkeen päivittää uusimpiin versioihin ja tarkista sitten, onko ongelma ratkennut.

Jos käyttöjärjestelmän tai grafiikkasuorittimen ohjaimen päivittäminen ratkaisee ongelman, ilmoita havainnoistasi. (Esimerkki: ”versio n ei toimi, mutta n+1 toimii”.)

Katso ohjeet kohdasta Päivitä näytönohjain.

6. Etsi ja poista TempDisableGPU3- tai TempDisableGPU2-tiedostot.

Etsi CameraRaw- tai GPU-kansio samoin kuin etsit Lokit-kansionkin.

• Windows-tietokoneella loki sijaitsee kansiossa %APPDATA%\Adobe\CameraRaw\GPU.
  • Mac-tietokoneella loki sijaitsee kansiossa ~/Kirjasto/Application Support/Adobe/CameraRaw/GPU.

Jos grafiikkasuorittimen alustuksen aikana tapahtuu vakava käsittelemätön virhe, Camera Raw tai Lightroom luo TempDisableGPU3-tiedoston (tai joissakin tapauksissa TempDisableGPU2-tiedoston). Etsi GPU-kansiosta käyttämäsi sovelluksen alikansio ja etsi siitä näitä tiedostoja.

Esimerkki TempDisableGPU3-tiedostosta
Esimerkki TempDisableGPU3-tiedostosta

Joka sovelluksella, jonka kanssa käytetään grafiikkasuoritinkiihdytystä, on oma kansio.
Joka sovelluksella, jonka kanssa käytetään grafiikkasuoritinkiihdytystä, on oma kansio.

Jos TempDisableGPU2- tai TempDisableGPU3-tiedosto on olemassa alustamishetkellä, Camera Raw estää grafiikkasuoritinkiihdytyksen. Tämä estää sovellusta kaatumasta aina kun se käynnistetään.

Voit poistaa tiedoston, jotta alustus voidaan taas suorittaa. Jos alkuperäinen vikatila on ohimenevä, grafiikkasuoritinkiihdytys voi toimia oikein tiedoston poistamisen jälkeen.

Oletusarvot vain grafiikkasuoritinkiihdytyksellä
Mukautetut asetukset, joissa vain Käytä näyttämiseen grafiikkasuoritinta -asetus on valittuna.

Jos löydät TempDisableGPU2- tai TempDisableGPU3-tiedoston, toimi seuraavasti:

1. Sulje sovellus.
  2. Poista TempDisableGPU3- tai TempDisableGPU2-tiedosto.
  3. Käynnistä sovellus uudelleen.
  4. Avaa sovelluksen Oletusarvot-valintaikkuna.
  5. Varmista, että grafiikkasuoritinkiihdytys on nyt käytettävissä.
  6. Jos grafiikkasuoritinkiihdytys ei ole käytössä, sulje sovellus ja tarkista, onko TempDisableGPU2- tai TempDisableGPU3-tiedosto vielä olemassa. Kerää yksityiskohtaiset lokitiedostot edellä annettujen ohjeiden mukaisesti.
  7. Kerää loki CameraRaw/Logs-kansiosta.