draw_appicon_128

Gebruik Adobe Illustrator Draw om op uw mobiele telefoon, tablet of Chromebook vectorillustraties met vrije vorm te maken. Draw biedt vijf vectorpennen, een gum en tien tekenlagen waarmee u uw creativiteit de vrije hand kunt geven. U kunt Draw ook met Adobe Capture gebruiken om kleurthema's en vectorvormen op te nemen die op uw desktop kunnen worden bewerkt met Adobe Illustrator.

Algemene informatie

Draw voor mobiele telefoons, tablets en Chromebook kan gratis worden gedownload via de iTunes App Store en Google Play.

Draw is momenteel beschikbaar in het Braziliaans, Deens, Duits, Engels, Fins, Frans, Italiaans, Japans, Koreaans, Nederlands, Noors, Pools, Portugees, Russisch, Spaans, Traditioneel Chinees, Tsjechisch, Turks en Zweeds.

Bezoek de pagina over Adobe Illustrator Draw in de iTunes App Store of Google Play voor actuele systeemvereisten.

Nee. Draw is gemaakt om samen te werken met Ink en Slide, maar je hoeft deze hardware niet te hebben om Draw te gebruiken. Je kunt in Draw werken met je vinger, een pen of de ingebouwde digitale liniaal.

Ja. Draw ondersteunt de volgende drukgevoelige pennen: Adonit Jot Touch 4, Adonit Jot Touch met Pixel Point, Wacom Intuos Creative Styluses, Pencil door FiftyThree en Apple Pencil.

Houd er rekening mee dat Apple Pencil alleen wordt ondersteund op de iPad Pro.

Draw ondersteunt ook de functie voor onderdrukking van handpalminvoer van Adonit Jot Script.

Je hebt een gratis of betaald Creative Cloud-lidmaatschap nodig. Als je nog geen lid bent, kun je je aanmelden voor een gratis Creative Cloud-lidmaatschap. Als je een Google Chromebook gebruikt, maak je een Adobe ID als je er nog geen hebt en meld je je aan.

Je vindt meer informatie over Draw op de volgende webpagina's:

Bekijk een zelfstudie, lees de veelgestelde vragen of ga naar het ondersteuningsforum.

Adobe Illustrator Draw gebruiken

Bekijk een zelfstudie over Aan de slag met Draw.

U kunt tekeningen in projecten groeperen. U kunt de tekeningen binnen het project opnieuw ordenen of het project een andere naam geven.

• Tik op het pictogram + op de linkerbalk om een nieuw project toe te voegen.
Tik op het pictogram Bewerken boven aan de projectbalk om een project te bewerken.
  • Tik op de namen om het project een andere naam te geven.
  • Versleep de handgrepen om de tekeningen binnen het project opnieuw te ordenen.

In Adobe Draw kunt u lagen met de inhoud in hetzelfde project of naar een ander project kopiëren/plakken.

1. Tik in een project op de laag die u wilt kopiëren.
  2. Sleep de laag naar het midden van het canvas. Blijf deze laag vasthouden - til uw vinger niet op.
  3. (Optioneel) Als u meer lagen wilt kopiëren, tikt u erop terwijl u de geselecteerde laag blijft vasthouden.
  4. Met een andere vinger tikt u op Sluiten in de linkerbovenhoek van het scherm.
  5. Voer een van de volgende handelingen uit:
  • Als u uw tekening in hetzelfde project wilt kopiëren, zet u de laag erop neer.
  • Als u uw tekening naar een ander project wilt kopiëren, tikt u op Sluiten in de rechterbovenhoek van het scherm. Open het gewenste project en zet de laag erin.

Opmerking: deze functie is momenteel niet beschikbaar op Android.

1. Tik op het pictogram Bewerken in een project.
  2. Tik op een schets om deze te selecteren. U kunt ook meerdere schetsen selecteren.
  3. Tik op het pictogram Verwijderen.

1. Tik op het pictogram Delen in de projectbanner.
  2. Tik op Doorgaan om te delen. De tekeningen van het huidige project worden weergegeven.
  3. Tik op Bewerken om tekeningen toe te voegen of te verwijderen. U kunt ook andere bestanden van Creative Cloud of Filmrol toevoegen, en zelfs een foto nemen met de camera. Tik op Doorgaan.
  4. Selecteer een omslagafbeelding en tik op Doorgaan.
  5. Voer de informatie in en tik op Publiceren.

U kunt kleurthema's gebruiken die zijn gemaakt met de Adobe Capture-app om de kleur voor elk tekengereedschap op te geven.

1. Tik op een tekengereedschap om het te selecteren.
  2. Tik op Kleur om het deelvenster Kleurthema's te openen.
  3. Tik op + voor de optie Kleurthema's toevoegen.
  4. Tik op Mijn kleur en tik op de kleurthema's om ze te selecteren.
  5. Tik op Accepteren om de geselecteerde kleurthema's toe te voegen.

U kunt met de Adobe Capture-app vormen toevoegen aan Creative Cloud Libraries.

1. Tik in een tekening op het pictogram Vormen op de bovenste balk. Het deelvenster Vormen wordt geopend.
  2. Tik op Mijn bibliotheek. Tik op Bibliotheek wijzigen om een andere bibliotheek te selecteren.
  3. Gebruik Touch Slide om door de vormen in de bibliotheek te gaan en ze op het canvas te zetten.
    Opmerking: Touch Slide is momenteel niet beschikbaar op iPhone en Android.
  4. Dubbeltik op de vorm om deze toe te voegen.

U kunt een element uit Creative Cloud Market downloaden, aan een bibliotheek toevoegen en in uw tekening plaatsen.

1. Tik op het pictogram Laag toevoegen.
  2. Tik op Fotolaag en kies vervolgens Van markt.
    Opmerking: Market is momenteel niet beschikbaar voor Android.
  3. Blader naar een element en tik vervolgens op Downloaden.
  4. Kies een Creative Cloud Library. U kunt ook een bibliotheek maken.
  5. Tik op Openen. Het element wordt in uw tekening geplaatst.
U kunt de dekking van de laag aanpassen met de dekkingsregelaars op de lagen.

De verschillen zijn:

• Stylusondersteuning is niet beschikbaar op Draw voor iPhone en Android.
  • iPad Pro is geoptimaliseerd om alleen Apple Pencil te ondersteunen voor Draw.
  • Market is momenteel niet beschikbaar voor Android.

(iOS)

Er zijn drie bestandsindelingen (PDF, PSD en PNG) waarnaar u tekeningen kunt opslaan. U kunt een tekening indien nodig naar Photoshop of Illustrator sturen voor verdere bewerking of afwerking.

(Android)

U kunt uw tekeningen in PNG-indeling opslaan. U kunt een tekening indien nodig naar Photoshop of Illustrator sturen voor verdere bewerking of afwerking.

(iOS)

Als u de achtergrond transparant wilt maken, dubbeltikt u op de achtergrondlaag. Adobe Draw geeft een  pictogramweer voor een transparante achtergrond.

(Android)

Tik in een project op het pictogram Delen in de rechterbovenhoek van het scherm en kies de optie om de afbeelding naar de galerie te kopiëren. Kies vervolgens in het vervolgkeuzemenu de optie om de tekening met een transparante achtergrond op te slaan.

U kunt een tekening indien nodig naar Photoshop of Illustrator sturen voor verdere bewerking of afwerking.

1. Tik op Delen.
  2. Tik op Naar Photoshop verzenden of Naar Illustrator verzenden.
Photoshop of Illustrator wordt gestart en de tekening wordt geopend. U moet aangemeld zijn bij de Creative Cloud-desktop-app en de toepasselijke app moet op uw computer geïnstalleerd zijn.

Draw op Android ondersteunt momenteel niet:

• De nieuwste pennen van Wacom en Pencil by 53
  • Rasters and hulplijnen

Volg deze stappen om Adobe Stock te openen vanuit Adobe Illustrator Draw:

1. Tik op het pictogram Lagen in de rechterbovenhoek van uw scherm.
  2. Selecteer de Fotolaag. Hierdoor wordt het menu Afbeeldingen geopend.
  3. Selecteer Vanuit Stock in het menu Afbeeldingen.

Rasters openen in Adobe Illustrator Draw:

1. Tik op het rasterpictogram in de rechterbovenhoek van uw scherm.
  2. Schuif de knop naar rechts om rasters in te schakelen. Schuif de knop naar links om ze uit te schakelen.
  3. Tik op de knop Aanpassen om de rasterafstand te wijzigen.
  4. Als u tweepuntsperspectief of grafiekrasters wilt openen, tikt u op de optie Overige rasters.

Van Adobe Ideas naar Adobe Illustrator Draw

Adobe Ideas was een van de eerste Adobe-apps voor de iPhone toen de app in mei 2010 voor het eerst verkrijgbaar was. Sindsdien hebben het ontwerp van mobiele apps en de verwerkingskracht van tablets een grote vooruitgang geboekt. Onze investering in nieuwe ontwerppatronen en mogelijkheden bestaat uit de introductie van Photoshop Sketch, Illustrator Line, Photoshop Mix en andere apps. We wilden de belangrijkste tekenelementen die de kern van Adobe Ideas vormden, combineren met deze nieuwe mogelijkheden en dit leveren in een ervaring die overeenkomt met onze andere mobiele tekenapps. Draw brengt al uw favoriete vectortekengereedschappen en functies van Adobe Ideas samen in een vertrouwde, moderne interface. Draw biedt ook ondersteuning voor Creative Cloud Libraries. Hierdoor kunt u uw inspiratie of ideeën gemakkelijk omzetten in een prachtig ontwerp en verder uitwerken op uw mobiele apparaat, desktop of beide. Lees meer op de productpagina van Adobe Illustrator Draw.

Draw biedt de belangrijkste tekenelementen en de favoriete gereedschappen en besturingselementen van Ideas, maar ook een aantal nieuwe functies zoals ondersteuning voor Creative Cloud Libraries en de mogelijkheid om perfect rechte lijnen, cirkels, ovalen, vierkanten, rechthoeken, driehoeken en andere vormen te tekenen. Daarnaast kunnen Draw-gebruikers met Adobe Capture vormen vastleggen die ze in hun omgeving zien. Deze vormen kunnen dan als vectoren worden gebruikt in Draw Illustrations. Lees meer op de productpagina van Adobe Illustrator Draw.

Op 1 december 2014 is automatische synchronisatie van Ideas-bestanden naar Creative Cloud uitgeschakeld. Als klanten voor 1 december hebben gesynchroniseerd, kunnen ze Illustrator Draw downloaden, de app openen en naar Instellingen > Ideas-bestanden importeren > Alle bestanden ophalen gaan. Hun gesynchroniseerde Ideas-bestanden in de map Middelen van Creative Cloud worden hierdoor naar Draw geïmporteerd.

Als u Ideas-bestanden op uw iPad hebt die niet naar de Creative Cloud zijn geüpload, kunt u ze gemakkelijk uploaden. Start Adobe Ideas en tik op het Cloud-pictogram in de rechterbovenhoek van het scherm. U kunt een of meerdere Ideas-bestanden selecteren en uploaden naar Creative Cloud. Zodra de bestanden naar Creative Cloud zijn geüpload, kunt u deze in Draw importeren. Start Draw en ga naar Instellingen> Importeren Ideas-bestanden.

Adobe zal Adobe Ideas niet meer ondersteunen of bijwerken op nieuwe versies van iOS. Adobe Ideas-gebruikers kunnen Ideas installeren en gebruiken, maar nieuwe gebruikers kunnen de toepassing niet installeren. Adobe Illustrator Draw brengt al uw favoriete vectortekengereedschappen en functies van Adobe Ideas samen in een vertrouwde, moderne interface. Raadpleeg de Creative Cloud-blog voor tips om van Ideas over te stappen naar Draw: http://blogs.adobe.com/creativecloud/from-ideas-to-draw-making-the-switch/.

Ja, als u voorheen Adobe Ideas op een apparaat had geïnstalleerd, kunt u Adobe Ideas nog steeds installeren wanneer het uit de winkel is verwijderd. In de App Store gaat u naar Purchased en selecteert u Not on this iPad/iPhone. U vindt Adobe Ideas in deze lijst en u kunt Adobe Ideas ook via deze lijst installeren.