Op deze pagina wordt uitgelegd hoe je afstandsverklaringen van het portret- en eigendomsrecht voor je inhoud uploadt en bijvoegt.

Basisinformatie over afstandsverklaringen van het portret- en eigendomsrecht

Als op je foto of video een herkenbare persoon staat, heb je een afstandsverklaring van het portretrecht nodig. Als er intellectueel of particulier eigendom in voorkomt, heb je een afstandsverklaring van het eigendomsrecht nodig. Afstandsverklaringen zijn juridische formulieren die zijn ondertekend door de persoon op de foto of de eigenaar van het eigendom waarmee je toestemming krijgt om de inhoud voor commerciële doeleinden te gebruiken.

Stel jezelf de vraag: 'Als ik naar deze plek zou gaan, deze persoon zou ontmoeten of dit kunstwerk zou zien, zou ik ze dan herkennen van deze foto?' Als je antwoord hierop 'Nee' is, dan is waarschijnlijk geen afstandsverklaring vereist. Als het antwoord echter 'Ja' is, heb je een afstandsverklaring van de persoon nodig en moet je nagaan of het afgebeelde eigendom wordt beschermd door intellectuele-eigendomsrechten of andere rechten.

Zie Afstandsverklaring van het portretrecht en bescherming en Vereisten voor afstandsverklaringen van het eigendomsrecht voor meer informatie. Meer informatie over beveiligde inhoud kun je hier vinden.

Overzicht van het uploadproces

Het gedeelte Afstandsverklaringen van de bijdragersportal bevat hulpmiddelen om afstandsverklaringen te maken en op te slaan. Je kunt er ook voor kiezen je afstandsverklaringen toe te voegen in het gedeelte Nieuw, op het tabblad Geüploade bestanden, waar je je bestanden uploadt en indexeert. Je kunt formulieren scannen of Adobe Sign gebruiken om digitale handtekeningen te verzamelen. Hieronder vind je meer informatie over het uploaden van afstandsverklaringen van het portret- en eigendomsrecht.

De sectie Afstandsverklaringen

De sectie Afstandsverklaringen
Het tabblad Afstandsverklaringen in het gedeelte Geüploade bestanden van de bijdragersportal

Selecteer onder Geüploade bestanden het tabblad Afstandsverklaringen.

Klik daarna op Een afstandsverklaring maken.

Kies Adobe Sign of scan een afstandsverklaring
Gebruik Adobe Sign of een gescande afstandsverklaring

Je kunt een nieuwe afstandsverklaring maken via Adobe Sign of een gescande afstandsverklaring uploaden.

Een afstandsverklaring maken met Adobe Sign

Voor Adobe Sign heb je enkel het e-mailadres nodig van het model of de eigenaar van het eigendom. Het formulier invullen is eenvoudig en hiervoor hoeft geen software te worden geïnstalleerd.

Wanneer je Adobe Sign selecteert, wordt er een venster geopend waarin je een afstandsverklaring van het portretrecht of van het eigendomsrecht kunt maken.

Afstandsverklaringen van het portretrecht en het eigendomsrecht
Kies het tabblad voor de afstandsverklaring van het portretrecht of het eigendomsrecht en vul de naam en het e-mailadres van de ondertekenaar in

Vul de naam en het e-mailadres van de ondertekenaar in en voeg desgewenst informatie over de opnamesessie en een bericht toe.

Voorvertoning van afstandsverklaring
Bekijk een voorvertoning van de afstandsverklaring die wordt verzonden

Je ziet een voorvertoning die je kunt controleren en kunt bewerken of verzenden.

E-mail naar ondertekenaar
Ondertekenaar ontvangt formulier om te ondertekenen

Nadat je op Verzenden hebt geklikt, ontvangt de ondertekenaar een e-mailbericht van Adobe. Dit bericht bevat een voorvertoning van het formulier, een koppeling naar het formulier en instructies voor het ondertekenen van de afstandsverklaring. Zodra de ondertekenaar heeft ondertekend, wordt het formulier automatisch teruggestuurd naar je e-mailpostvak waarna je dit kunt ondertekenen en samen met de afbeelding kunt uploaden.

Een gescande afstandsverklaring uploaden

Selecteer het tabblad Afstandsverklaringen en kies vervolgens Een gescande afstandsverklaring uploaden. Je wordt gevraagd de naam voor de afstandsverklaring in te voeren. Let goed op welke naam je de afstandsverklaring geeft als je deze wilt kunnen terugvinden. Gebruik de volledige naam van de ondertekenaar, zodat je het bestand gemakkelijker kunt vinden. Opmerking: Je moet ten minste vijf tekens typen voordat de knop Afstandsverklaring bijvoegen beschikbaar komt.

Via de knop Afstandsverklaring bijvoegen kun je bladeren naar de afstandsverklaring op je computer. Alleen JPEG-bestanden worden ondersteund. Nadat je het bestand met de afstandsverklaring hebt geselecteerd, klik je op de knop Afstandsverklaring maken.

Afstandsverklaring bijvoegen
Een JPEG-afstandsverklaring vanaf je computer bijvoegen

Als je geen afstandsverklaring hebt voorbereid, kun je de sjabloon downloaden en afdrukken om deze te laten ondertekenen door alle vereiste partijen. Vervolgens scan je het formulier of maak je er een foto van en verzend je dit als JPEG-bestand, zoals hierboven.

Een afstandsverklaring uploaden tijdens het indexeren van bestanden

Je kunt afstandsverklaringen ook bijvoegen terwijl je bestanden indexeert. Ga in dat geval tijdens het indexeren naar het gedeelte Nieuw onder Geüploade bestanden en selecteer het bestand. Selecteer Ja als antwoord op de vraag: 'Staan er herkenbare personen en/of gebouwen in het bestand?'

Uploaden tijdens het indexeren
Zoek een bestaande afstandsverklaring of maak een nieuwe afstandsverklaring

Hier kun je ervoor kiezen een bestaande afstandsverklaring te zoeken en bij te voegen of selecteer je Een nieuwe afstandsverklaring maken. Vervolgens kun je een papieren afstandsverklaring uploaden of Een afstandsverklaring maken met Adobe Sign. Vanaf hier is het proces hetzelfde als hierboven. Nadat de afstandsverklaringen zijn geüpload, worden ze bij je bestanden gevoegd en zijn ze beschikbaar op het tabblad Afstandsverklaringen.