Prosedyrer

En prosedyre er en serie med oppgaver – menykommandoer, panelalternativer, verktøyhandlinger og så videre – som du spiller av i en enkeltfil eller i et knippe filer. Du kan for eksempel opprette en prosedyre som endrer størrelsen på et bilde, bruker en effekt på bildet og lagrer filen i ønsket format.

Prosedyrer kan inneholde trinn der du kan utføre oppgaver som ikke kan tas opp (for eksempel bruke et maleverktøy). Prosedyrer kan også inneholde modale kontroller som gjør at du kan skrive inn verdier i en dialogboks mens du spiller av en prosedyre.

I Photoshop er prosedyrer grunnlaget for slippverktøy, som er små programmer som automatisk behandler alle filer du drar til et slippverktøyikon.

Photoshop og Illustrator leveres med forhåndsdefinerte prosedyrer som er installert for å hjelpe deg med å utføre vanlige oppgaver. Du kan bruke disse prosedyrene som de er, tilpasse dem til dine egne behov eller opprette nye prosedyrer. Prosedyrer er lagret i sett, slik at det er enklere å organisere dem.

Du kan ta opp, redigere og tilpasse handlinger og behandle dem satsvis, og du kan styre prosedyregrupper ved å arbeide med prosedyresett.

Oversikt over prosedyrepanelet

Du kan bruke prosedyrepanelet (Vindu (Window) > Prosedyrer (Actions)) til å ta opp, spille av, redigere og slette enkeltprosedyrer. Ved hjelp av dette panelet kan du også lagre og laste inn prosedyrefiler.

Prosedyrepanelet i Photoshop
Prosedyrepanelet i Photoshop

A. Prosedyresett B. Prosedyre C. Innspilte kommandoer D. Inkludert (Included), kommando E. Modal kontroll (slås av og på annenhver gang)

Vise og skjule sett, prosedyrer og kommandoer

1. Klikk trekanten til venstre for settet, prosedyren eller kommandoen i prosedyrepanelet. Alt+klikk (Windows) eller Tilvalg+klikk (Mac OS) trekanten for å vise eller skjule alle prosedyrer i et sett eller alle kommandoer i en prosedyre.

Vise prosedyrer bare etter navn

1. Velg Knappemodus (Button Mode) på menyen i prosedyrepanelet. Velg Knappemodus (Button Mode) på nytt for å gå tilbake til listemodus.

Merk:

Enkeltkommandoer eller -sett kan ikke vises i knappemodus.

Velge prosedyrer i prosedyrepanelet

1. Klikk et prosedyrenavn. Skift+klikk prosedyrenavn for å velge flere prosedyrer etter hverandre, og Ctrl+klikk (Windows) eller Kommando+klikk (Mac OS) prosedyrenavn for å velge flere prosedyrer som ikke ligger etter hverandre.