Vad som täcks
Lär dig mer om vanliga problem och lösningar för att felsöka pdf-filer som inte öppnas.
På den här sidan

Det finns många tänkbara orsaker till att en PDF-fil inte går att öppna i Adobe Reader eller Acrobat, bland annat dessa:

• PDF-filen är skadad.
    • Installationen/Uppdateringen av Reader eller Acrobat är skadad.
    • Reader eller Acrobat är inaktuella.
    • Filtypen är okänd.
    • PDF-filen skapades med program från annan tillverkare än Adobe.

Börja felsöka genom att prova förslagen nedan.

Här är de vanligaste problemen som har att göra med själva PDF-filen och lösningar som åtgärdar problemen.

Lösenordsskyddade PDF-filer

Problem: Den som skapar en PDF-fil kan välja att lösenordsskydda dokumentet så att obehöriga användare inte kan läsa PDF-filen.

Lösning: Den här typen av dokument kan endast öppnas genom att rätt lösenord anges. Om personen som skapade PDF-filen inte har meddelat dig lösenordet kan du inte öppna filen.

Misstänkta PDF-filer

Problem: Reader och Acrobat öppnar inte PDF-filer som inte uppfyller vissa branschspecifika PDF-normer. Exempelvis blockerar Reader och Acrobat PDF-filer som kan tillåta potentiellt skadligt innehåll eller PDF-filer med dålig syntax (uppsättning regler för programmeringsspråk).

Lösning: Var försiktig. Den här typen av PDF-filer kan utgöra säkerhetsrisker för din dator.Dubbelkolla med källan till dokumentet, t.ex. den person som skickade det till dig eller den webbplats som du hämtade det från, för att verifiera att dokumentet är säkert att öppna och fortsätt sedan med resten av felsökningsstegen.

PDF-filer som inte uppfyller normerna

Problem: PDF-filer som har skapats i program från andra tillverkare än Adobe uppfyller inte alltid PDF-normerna och kan därför inte öppnas i Reader eller Acrobat. Dessutom är tidigare versioner av Reader och Acrobat inte lika strikta med PDF-standarder som de nyare versionerna. Så även om du kan öppna en viss PDF-fil i en äldre version av programmet är det inte säkert att du kan öppna det i den senaste versionen.

Lösning: Om du litar på den som har skapat PDF-filen och dess ursprung, överväg att använda en tidigare version av Reader eller Acrobat för att öppna PDF-filen.

För Reader, se Reader, äldre versioner. Du kan återgå till en äldre version av Acrobat om du har ett serienummer för den versionen. För installationsprogram, gå till Acrobat 8 och 9 eller Acrobat XI och X.

¨För att återgå till en äldre version måste du först avinstallera den version av Acrobat eller Reader som du för närvarande har installlerad.

Skadad fil

Problem: Ibland kan en PDF-fil bli skadad eller innhålla korrupt data.

Lösning: Om du hämtat PDF-filen från webben eller fått den via e-post kan du prova med att hämta PDF-filen igen eller be avsändaren att skicka igen. Kopiera filen direkt till hårddisken, inte till ett USB-minne eller till en nätverksenhet. Öppna sedan den nya kopian direkt från hårddisken.

Obs!

Om förklaringarna ovan inte löser ditt problem, skicka in din exempelfil genom att använda formuläret Funktionbegäran/Felrapport

Om du har kontrollerat att PDF-filen är kompatibel och inte skadad kan du prova med följande steg för att säkerställa att Reader eller Acrobat är uppdaterat och inte skadat:

• Uppdatera till den senaste "dot"-versionen (t.ex. från 15.006 till 15.008).
    • Reparera installationen.
    • Installera om den senaste versionen.
    • Kontrollera att operativsystemet kan identifiera PDF-filer.

Uppdatera Reader eller Acrobat

Adobe släpper regelbundet säkerhetsuppdateringar till Reader och Acrobat. Den senaste uppdateringen löser vanligtvis konflikter med ditt system.

1. Öppna Reader eller Acrobat.

2. Välj Hjälp > Leta efter uppdateringar.

Kontrollera om det finns uppdateringar
    3. Om dialogrutan Uppdaterare visas klickar du på Ja. Uppdateringen installeras automatiskt.

4. Starta om datorn.

Reparera Reader eller Acrobat (endast Windows)

Reader eller Acrobat, eller resurser som de behöver, kan ha skadats. Att reparera installationen är ett snabbt felsökningsskydd.

Obs!

Det går inte att reparera själva PDF-filen. Om du däremot har källfilen kan du skapa PDF-filen på nytt med hjälp av en Adobe-produkt, t.ex. Acrobat eller Photoshop Elements.

Reparera via Kontrollpanelen

Du kan reparera produktinstallationen genom att välja Hjälp > Reparera [produkt]-installationen, men det kan ge bättre resultat att utföra reparationen via Kontrollpanelen.

1. Stäng Reader eller Acrobat.

2. Windows 7: Välj Start > Kontrollpanelen.

Windows 8: Högerklicka på Start-knappen och välj Kontrollpanelen i aktivitetsfältet.

Kontrollpanelen
    3. Gör något av följande, beroende på vilken version av Windows du har:

• (Windows 8/7/Vista) Klicka på Program och sedan på Program och funktioner.
      • (Windows XP) Dubbelklicka på Lägg till eller ta bort program.

Välj Adobe Reader eller Adobe Acrobat i listan med program.

4. Klicka på Ändra och följ instruktionerna för att reparera programmet. När processen är klar, klicka på Slutför.

Klicka på Ändra
    Reparera produkten i Reader eller Acrobat

Välj Hjälp > Reparera installation.

Reparera Acrobat

Installera om den senaste versionen.

Att installera om Acrobat eller Reader är en tvåstegsprocess. Först avinstallerar du appen och sedan installerar du om den senaste versionen.

1. Avinstallera Adobe Acrobat eller Adobe Reader.

2. Installera om Acrobat eller Reader med den senaste versionen.

Kontrollera att datorns operativsystem kan identifiera PDF-filen

Ditt system kanske inte är inställt för att automatiskt öppna PDF-filer från skrivbordet med Reader eller Acrobat. Här beskrivs hur du ställer in det:

Windows-användare

Så här anger du att PDF-filer ska öppna med Reader eller Acrobat i Windows:

1. Högerklicka på PDF-filen och välj sedan Öppna med > [Program]. (Välj Adobe Reader eller Adobe Acrobat i listan av program.)

Välj program
    2. Windows 7 och tidigare: Välj Använd alltid det valda programmet för att öppna den här typen av filer.

Windows 8: Välj Använd den här appen för alla .pdf-filer.

Välj standardprogram
    3. Klicka på OK (Windows 7).

Mac OS-användare

Så här anger du att PDF-filer ska öppna med Reader eller Acrobat i Mac OS X:

1. Klicka på PDF-filens ikon i Finder för att markera det.

2. Välj Arkiv > Hämta information.

Hämta information
    3. Klicka på triangeln bredvid Öppna med och välj Adobe Acrobat Reader eller Adobe Acrobat i popup-listan (om inställningen inte finns i listan, välj Annan om du vill välja den).

Öppna med
    4. Klicka på Ändra alla.

Systemet låser sig eller ett ger ett felmeddelande som pekar på ett specifikt problem med datorn eller installationen. Se den TechNote som associeras med felmeddelandet i tabellen nedan för ytterligare felsökning. Om du inte hittar felet i tabellen, ange det i sökrutan överst på den här sidan och tryck på Enter eller Återgå.

Symptom eller fel TechNote eller lösning
    • En tom eller flimrande dialogruta
    • En låst markör eller skärm, eller en blå skärm
    • En oväntad omstart
    • Ett fel som STOPP, Allvarligt systemfel eller Programfel
    • Ett fel som hänvisar till en enhet eller ett minne
    Fel och låsningar | Adobe Reader | Windows
    • En tom eller flimrande dialogruta
    • En låst markör eller skärm
    • Ett snurrande hjul istället för musmarkören
    • Ett fel som "Programmet Adobe Reader har oväntat avslutats."
    Fel och låsningar | Adobe Reader | Mac OS
    Installationen startar men markören eller skärmen låser sig, eller också avbryts starten med ett felmeddelande. Installationen har avbrutits | Acrobat 9, Reader 9

Fel 1402 | Fel 1406 | Acrobat, Reader
    Det går inte att visa PDF-filen i en webbläsare, eller PDF-filen öppnas utanför webbläsaren.

Jag kan inte visa PDF-filer på Internet
    Fel: Filen är skadad eller gick inte att reparera. Forumpost

Överst